Home Page Load Time (Sayfa Yükleme Süresi) Nedir?

Page Load Time (Sayfa Yükleme Süresi) Nedir?

Her sektördeki bu kadar çok siteyle, günümüzün çevrimiçi alışveriş yapanları yavaş web siteleriyle ilgilenmiyor. Sitenizdeki bir sayfanın yüklenme süresi hızlı değilse, kullanıcılar siteyi hemen terk edecek ve hemen rakiplerinizin web sitesine gidecektir.

Web sitesi performansı söz konusu olduğunda, birçok önemli metrik vardır, ancak bazen gözden kaçan ancak özellikle arama motorlarında sıralamak istiyorsanız inanılmaz derecede önemli olan bir tanesi sayfa yükleme süresidir.

Her ne kadar site yüklenme süresi SEO için çok önemli hale geldiyse de webmasterların pek önem vermediği görülüyor. Sitenin hızı, kullanıcı deneyimine doğrudan etki ettiği için sitenin sıralamasının yükselmesinde de önemli rol oynuyor.

Google, hayati çekirdeğinin önemli bir bölümünü sayfa yükleme süresine ayırmıştır. Aslında Google, sitenizin hızına sandığınızdan daha fazla önem verir. Bu yazımızda sayfanızın yüklenme süresini ve bunu azaltmanın yollarını inceledik. Sayfanızın yükleme hızını artırmak istiyorsanız bu makaleyi kaçırmayın. İşte bu metrik hakkında bilmeniz gereken her şey.

Page Load Time veya Sayfa Yükleme Süresi Nedir?

Page Load Time veya Sayfa Yükleme Süresi Nedir

Sayfa yükleme süresi, web sitenizin sayfalarının görüntülenmesi için geçen ortalama süredir. Bu, başlangıçtan (bir sayfa bağlantısını tıkladığınızda veya bir web adresi yazdığınızda) bitişe (sayfa tarayıcıya tamamen yüklendiğinde) kadar hesaplanır. Genellikle saniye cinsinden ölçülen sayfa yükleme süresi iki farklı bölümden oluşur:

  1. Network and Server Time veya ağ ve sunucu süresi: İnternet bağlantısının hızına ve fotoğraflar ve diğer dosyalar gibi statik varlıkların yüksek hızda nasıl sağlanacağına bağlıdır
  2. Browser Time veya tarayıcı süresi: tarayıcının belgeyi düzenlemesi, yürütmesi ve sayfayı kullanıcı etkileşimi için kullanılabilir hale getirmesinin ne kadar sürdüğü.

Aynı web sayfası, farklı tarayıcılarda (örn. Safari ve Internet Explorer), farklı işletim sistemlerinde (örn. mobil ve masaüstü) ve farklı konumlarda kolayca farklı sayfa yükleme sürelerine sahip olabilir. Örneğin, site Türk kullanıcılara hizmet veriyorsa ancak sunucunuz Almanya’daysa, Türk kullanıcılar ve diğer ülkeler sayfanın yüklenmesi için daha fazla beklemek zorunda kalacaklardır. Ancak sitenizde CDN’yi aktif hale getirerek kullanıcılara en yakın sunucudan bilgi ulaştırabilirsiniz.

Ayrıca aynı sitede farklı sayfalar olması, bazı belirli sayfalarda çok sayıda resim ve öğenin kullanılması gibi geliştiricinin kararları nedeniyle her sayfanın yüklenme süresinin farklı olmasına neden olur.

CDN hakkında daha fazla bilgi için CDN nedir makalesini okuyun.

Sayfa Yükleme Süresi (Page load time) Neden Önemlidir?

Page load time Neden Önemlidir

Web sayfası yükleme hızı, bir sitenin kullanılabilirliğinin çok önemli bir parçasıdır. Google, sayfa hızını bir web sitesinin organik arama sonuçlarındaki konumunu etkileyen 200 sıralama faktöründen biri olarak kabul eder ve kesinlikle kullanıcı deneyimini zenginleştirir. Nişinizdeki çok sayıda başka web sitesiyle, site trafiği kazanma ve zengin kullanılabilirlikle insanları etkileme rekabeti her geçen gün daha önemli hale geliyor. Web siteniz hızlı bir şekilde yüklenmiyorsa, muhtemelen site ziyaretçilerini birkaç saniye içinde rakiplerinize kaptıracaksınız.

Tüketiciler hızlı, gezinmesi kolay web sitelerini arzu ettiğinden, işletme kârlılığınız web sitenizin sayfa yükleme süresinden önemli ölçüde etkilenir. İşte nasıl:

SEO ve Arama Motoru Sıralaması(SEO and Search Engine Ranking): Google, web sayfası yükleme süresini, bir sayfanın arama sonuçlarındaki konumunu etkileyen doğrudan bir sıralama faktörü olarak kullanır. Yavaş yüklenen bir sayfa, hemen çıkma oranını artırarak ve ortalama oturum süresini azaltarak veya arama motorlarından gelen organik trafiği düşürerek sitenizin SEO’suna zarar verebilir.

Web sitenizin SEO’sunu iyileştirmekle ilgileniyorsanız, Mavihost’un SEO hosting planlarını kontrol edin.

Kullanıcı etkileşimi ve müşteri memnuniyeti: Yavaş sayfa yükleme süreleri, kullanıcıların web sitenizi nasıl gördüğünü ve web sitenizle nasıl etkileşim kurduğunu da etkiler. Müşterilerin %70’inden fazlası, sayfa hızının satın alma olasılıklarını etkilediğini söylüyor. Sonuç olarak, yarıya yakınının satın alma ve gelecekte yavaş web sitesine geri dönme olasılığı daha düşük.

Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate): Sayfa hızınız düşükse, müşteriler sayfanın yüklenmesini beklemeyebilir ve bunun yerine daha hızlı bir web sitesi aramak için ayrılabilir. Google’ın araştırmasına göre, bir kullanıcının bir web sitesini terk etme olasılığı (hemen çıkma oranı), bir sayfanın yüklenmesi 1-3 saniye sürdüğünde %32, 1-5 saniye sürdüğü zaman %90,ve bir sayfanın yüklenmesi 10 saniyeden uzun sürdüğünde %123 oranında.

İş yönleri: Sayfa yükleme sürelerini düşük tutmak, dönüşüm oranlarını ve satış gelirini artırmak için hayati önem taşır. Kaybedilen her saniye, kaybedilen bir fırsattır. Araştırmalar, kullanıcıların %40’ının yüklenmesi 3 saniyeden uzun süren bir web sitesinden ayrıldığını gösteriyor. Ayrıca, bir web sitesinin yüklenmesi için geçen her saniye için dönüşüm oranlarında %7’lik bir düşüş beklenebilir.

Ayrıca seçeceğiniz hosting firması ve paketinin de site hızınızı arttırabileceğini veya bozabileceğini belirtmekte fayda var. Dünya çapındaki web sitelerinin %37’si gibi WordPress kullanıyorsanız, size zaman kazandırmak ve uzmanlardan tavsiye almak için Yönetilen WordPress Barındırma’yı tercih edebilirsiniz.

WordPress hosting Nedir” hakkında daha fazla bilgi edinin.

Sayfa Yükleme Süresinin Yanıt Süresinden Farkı Nedir?

Yanıt süresi, bir sunucunun bir isteğe ne kadar hızlı yanıt verdiğidir. Buna karşılık, web sayfası yükleme süresi, web sayfasının tamamen yüklenmesi için geçen süredir.

DNS arama süresi, yuva bağlantı süresi, HTTP yeniden yönlendirmesi, ilk bayta kadar geçen süre ve son bayta kadar geçen süre tipik yanıt süresi döngüsü bileşenleridir. Karşılaştırıldığında, sayfa yükleme süresi, bir web sayfasının tamamen yüklenmesi için sayfadaki çeşitli içerikler için sunucu isteklerinin gönderilmesini içerir.

Sunucu yanıt süresi, sunucunun her sayfa isteğine yanıt vermesi gerektiğinden sayfa yükleme süresini etkiler. Yavaş tepki süreleri, sayfa yükleme sürelerini artırırken, hızlı olanlar ise azaltır.

Bu ölçümler, sayfanızın ne kadar iyi performans gösterdiği ve bu nedenle ölçülmeleri ve izlenmesi gerektiği hakkında size çok şey söyler.

Sayfa Yükleme Süresini ve Yanıt Süresini Etkileyen Faktörler

Bu hız ölçütlerinin ikisi de aynı gibi görünse de, sayfa yükleme süresi ve yanıt süresi farklı bir dizi faktörden etkilenir. Aşağıdaki tablo, sayfa yükleme süresini ve yanıt süresini etkileyen farklı faktörleri göstermektedir:

sayfa yükleme süresi yanıt süresi
Sayfa ağırlığı: Çok sayıda üçüncü taraf komut dosyası ve kodun yanı sıra çok sayıda yüksek kaliteli görsel içeren bir sayfa, doğal olarak daha fazla sayfa ağırlığına sahip olacaktır. Daha büyük sayfa ağırlığı, bir sayfanın bir tarayıcıya yüklenmesi için gereken süreyi doğal olarak artırır. Yavaş sunucular: Yavaş bir sunucu, istemci isteklerini hızlı bir şekilde çözmek için tasarlanmadığı için yanıt süresini azaltır. Bu nedenle, web siteniz için seçtiğiniz web sitesi barındırıcısının, isteklere mümkün olan en hızlı sürede yanıt verecek şekilde tasarlandığından emin olmanız önemlidir.
JS ve CSS öğeleri: Bu öğeler dinamik olarak yüklenir ve genellikle web sitenizi yavaşlatır. Öğelerin sayısı ve türü, yükleme sürenizi doğrudan etkiler. Düşük çalışma süresi: Çalışma süresi, bir sunucunun tamamen çalışır durumda olduğu süreyi ifade eder. Düşük çalışma süreleri, web sitesi sunucunuzun işlevsel olma olasılığının daha düşük olması ve dolayısıyla daha az optimum yanıt süresine yol açması anlamına gelir.
Kullanıcı konumu: Kullanıcılar web sitesi sunucunuzun konumuna daha yakınsa, yükleme süresi doğal olarak daha kısa olacaktır. Düşük bant genişliği: Tek seferde büyük hacimli istekleri işleyemeyen sunucular, bant genişliği eksikliğinden dolayı düşük yanıt süresine sahiptir.
Tarayıcı: Web sayfasını yüklediğiniz tarayıcı da yükleme süresini etkilemede rol oynar. Trafik dalgalanmalarını yönetememe: Web sitenizin trafiği zaman zaman dalgalanabilir. Sunucunuz dalgalı trafik yüklerini etkin bir şekilde kaldıramıyorsa hızınız düşecektir.

İyi Sayfa Yükleme Süresi Nedir?

İdeal bir sayfa yükleme süresi 0-2 saniye arasındadır ancak 3 saniye de kabul edilebilir bir puan olarak kabul edilir. 3 saniyenin üzerindeki herhangi bir zaman, ziyaretçilerin sitenizden ayrılma olasılığını artırır.

Yavaş Sayfa Yükleme Süresinin Nedenleri Nelerdir?

Web sitesi yükleme süresini etkileyen çeşitli faktörler bunlarla sınırlı olmamak üzere şunlardır: kötü yazılmış kod, kötü optimize edilmiş medya ve harici içerik (sıkıştırılmamış resimler ve videolar gibi), çok sayıda HTTP isteği, etkisiz önbelleğe alma, zayıf barındırma, eski tarayıcılar ve daha fazlası. Optimize edilmemiş görüntüler ve çok sayıda widget ve eklenti genellikle ortak suçlulardır.

Sayfa Yükleme Süresi Nasıl Kontrol Edilir?

Sayfa Yükleme Süresi Nasıl Kontrol Edilir?

Sayfa yükleme süresini kontrol etmek için kullanabileceğiniz çeşitli yöntemler vardır:

Chrome/Firefox tarayıcısı: İncelemek istediğiniz web sayfasını Chrome/Firefox tarayıcınızda açın. Sağ tıklayın ve “inspect veya İncele “yi seçin. Açılan pencerede “Network veya Ağ” sekmesine gidin. Web sayfanız yüklenirken yükleme süresi de dahil olmak üzere tüm bilgileri görebilirsiniz. Not: Chrome’da ayrıca sitenin performansını ölçmek için Lighthouse adlı açık kaynaklı otomatik bir araç vardır. Başlamak için “>” düğmesine tıklayın ve Deniz Feneri’ni seçin.

Çevrimiçi tarayıcı uzantıları veya web sitesi hız testi araçları: Bunlar, sayfa yükleme sürelerini manuel olarak kontrol edebileceğiniz çevrimiçi platformlardır. Sadece web sitesinin adresini yazmanız yeterlidir ve anında web sitenizin o anda ne kadar hızlı veya yavaş olduğuna dair bir anlık görüntü alırsınız.

Sentetik izleme araçları: Önceki çözümlerin aksine bunlar, yalnızca aralıklı bitler yerine web sitesinin çeşitli ölçümlerine sürekli bir genel bakış sunar. Sayfa yükleme süresi de dahil olmak üzere tüm önemli web sitesi performans ölçümleri için eşikler ayarlayabilirsiniz. Araçlar daha sonra otomatik olarak düzenli testler gerçekleştirir ve koşullarınızın dışında bir şey olduğunda sizi bilgilendirmek için bir uyarıyı tetikler.

Sayfa Yükleme Sürenizi Nasıl Optimize Edilir?

İşte web sitenizin yükleme süresini optimize etmeyi amaçlayan 10 hızlı ipucu:

1. Görüntü Boyutunu ve Formatını Optimize Edin

Sitenizdeki resimler, sayfanızın yüklenme süresini etkileyen çok fazla bant genişliği alabilir. Web sitenizin resimlerini HTML’de küçültmek yeterli değildir çünkü bu, resmin gerçek boyutunu değil, yalnızca görünümünü değiştirir. Görüntüleri yeniden boyutlandırmak için Photoshop gibi harici resim düzenleme araçlarını kullanın ve bunları 72dpi olarak ayarlayın.

Ek olarak, boyutunu küçültmek için görüntüyü daha da sıkıştıran görüntü optimizasyon araçlarını kullanın:

  • JPEG & PNG Striptizci
  • Smush.it
  • Online Image Optimizer
  • SuperGIF

Sayfanızın optimize edilmiş yükleme süresi için JPG, PNG ve GIF gibi standart resim formatlarına bağlı kalmak idealdir.

2. Bağımlılıkları Optimize Edin

Eklentiler: Eklenti gerektiren bir site, sayfa yükleme hızınızı yavaşlatabilir. Tüm eklentiler gereksiz değildir; örneğin, günümüzde her sitenin olmazsa olmazı olan sosyal paylaşım eklentileri. Bununla birlikte, yerleşik sosyal eklentilere sahip bir CMS kullanmak gibi eklentiye daha iyi bir alternatif olup olmadığını her zaman kontrol edin.

İzleme Komut Dosyaları: Web sitenizin trafik istatistiklerini takip etmek akıllıca olsa da, sayfa yükleme süresini engelleyebileceğinden birden fazla izleme yazılımı kullanmanız önerilmez. WordPress gibi bir CMS kullanıyorsanız, WP istatistiklerinin sayfanızda veya Google Analytics’te komut dosyalarını çalıştırmasına izin vermelisiniz, ancak her ikisine birden izin vermemelisiniz.

CMS Yazılımı: WordPress gibi bir CMS kullanıyorsanız, yazılımdaki güncellemeleri sık sık kontrol etmeniz önerilir, ancak bunları canlı bir web sitesine yüklemeyin. Önce yükseltmeleri test etmek için ayrı bir sunucuda gerçekleştirin. Yazılım güncellemelerini takip etmek, bir sitenin hızını da artırır.

3. Satır İçi JS ve CSS Dosyalarından Kaçının

Web sitenizin JS ve CSS’sini harici dosyalara yerleştirmek iyi bir uygulamadır. Sayfa yüklendiğinde, tarayıcı bu dosyaları harici olarak önbelleğe alır ve sonraki isteklerde sayfa yükleme süresini azaltır. Ayrıca, JS ve CSS dosyalarının harici olarak bulunması, site bakımının daha kolay yapılmasını sağlar.

4. Önbelleğe Almayı Optimize Edin

Bir ziyaretçi bir siteyi her yüklediğinde, web sayfanızın resim dosyaları, CSS ve Java dosyaları da yüklenir ve çok fazla sayfa yükleme süresi alır. Önbelleğe alma doğru şekilde ayarlandığında, tarayıcınız bu kaynakları veya dosyaları sonraki istekler için saklayabilir. Tekrarlanan sayfa yüklemelerinde, bu dosyalar ağdan yeniden indirilmek yerine önbellekten alınabilir. Bu aynı zamanda bant genişliğini ve barındırma maliyetlerini azaltır.

Sitenin statik bileşenleri için Expires başlıklarını, dinamik olanlar için Cache-Control başlıklarını kullanabilirsiniz. Bu başlıkları kullanmak, bir sitenin resimler, stil sayfaları, komut dosyaları ve flash dahil olmak üzere çeşitli bileşenlerini önbelleğe alınabilir hale getirir. Bu da HTTP isteklerini en aza indirir ve böylece sayfa yükleme süresini iyileştirir. Expires başlıklarının kullanımıyla, aşağıdaki örnekte gösterildiği gibi bir web sayfasının bileşenlerinin önbelleğe alınabileceği sürenin uzunluğunu fiilen kontrol edebilirsiniz:

Son kullanma tarihi: 20 Nisan 2015 Çar 20:00:00 GMT

Sunucunuz Apache ise, ExpiresDefault yönergesini kullanarak önbelleğe alınan içeriğin zamanını ayarlayabilirsiniz. Bu, son kullanma tarihini geçerli tarihten belirli bir yıl olarak ayarlar:

ExpiresDefault “erişim artı 15 yıl”

5. Oluşturmayı Engelleyen Betiklerden Kaçının

Javascript dosyalarını gövdenin sonuna yerleştirin veya bunları eşzamansız olarak yüklemek için ‘async’ özelliğini kullanın.

6. Yönlendirmelerden Kaçının

Yönlendirmelerden kaçınmak sunum hızını artırır. Bazı yönlendirmeler kaçınılmazdır ve yerinde olmaları gerekir, ancak bunun sayfa yükleme süresini artıran ek bir HTTP gerektirdiğini unutmamalısınız. Bozuk bağlantıları kontrol edin ve hemen düzeltin.

7. G-Zip Kodlamayı Kurun

Çevrimiçi dosya aktarımları sırasında toplam boyutu azaltmak için bilgisayarınızdaki sıkıştırılmış ve sıkıştırılmış dosyalara benzer şekilde, web sitenizdeki ağır dosyalar G-Zip Sıkıştırma ile sıkıştırılabilir. Bu, bant genişliğinden ve indirme süresinden tasarruf sağlar ve sayfa yükleme hızınızı azaltır. Sunucuyu sıkıştırılmış içeriği döndürecek şekilde yapılandırmalısınız.

8. HTTP İsteklerini Azaltın

Görüntü isteklerinin sayısını azaltmak için CSS Sprite’ları kullanın. CSS background-image ve background-position öğelerini kullanarak arka plan görüntülerini tek bir görüntüde birleştirin. Satır içi görüntüleri önbelleğe alınmış stil sayfalarınızla birleştirin. Aynı şekilde, tüm javascript dosyalarınızı ve tüm CSS dosyalarınızı da tek bir dosyada birleştirin.

9. JavaScript ve CSS’nin Küçültülmesi

Küçültme, değişkenleri daha kısa adlarla yeniden adlandırarak kodu sıkıştırma işlemidir, bu da boyutunu ve sonraki yükleme süresini azaltmaya yardımcı olur. Bunun için uglify.js kullanmanızı öneririz.

10. Tanımlama Bilgileri (Cookies) Boyutunu Küçültün

Tanımlama bilgileri, istekler arasında kalması gereken verileri depolamak için kullanılır. Bu veriler her istek üzerine gönderilir ve büyük olduğunda yükleme süresine eklenir. Dolayısıyla, Tanımlama bilgilerin boyutunu küçülterek, aktarılan verilerin boyutunu küçültürsünüz ve sayfa yükleme süresini azaltırsınız. Gereksiz Tanımlama bilgileri ortadan kaldırın veya Tanımlama bilgilerin boyutunu azaltın.

Sayfa Yükleme Süresi eş Anlamlı Kelimeler

Sayfa yükleme süresi yaygın olarak kullanılsa da, kullanılabilecek birden fazla eşanlamlı kelime vardır. İşte bunlardan birkaçı:

Site yükleme hızı, sayfa hızı, web sitesi hızı, web sayfası hızı, web sitesi yükleme süresi, ortalama sayfa yükleme süresi, Sayfa yükleme hızı, İlk bayta kadar geçen süre (TTFB).

Son Söz

Bir web sayfasının bilgilerinin belirli bir web sitesinde tam olarak görüntülenmesi için gereken süreye sayfa yükleme süresi denir. Sayfa hızı veya sayfa yükleme süresi, web’in ilk günlerinden beri kullanıcı deneyiminde önemli bir faktör olmuştur.

Bu yazıda, bu faktörün önemini, ölçüm yollarını ve optimizasyon yöntemlerini inceledik. Bu alanda herhangi bir sorunuz varsa, lütfen yorum bölümünden bize gönderin, uzmanlarımız en kısa sürede size cevap verecektir.

Sıkça Sorulan Sorular

En sık sorulan sorulardan bazılarının yanıtları

Bir Web Sayfasının Yüklenme Süresi Nedir?

Sayfa yükleme süresi, bir web sayfasının tamamen yüklenmesi için geçen süredir. Saniyelerle ölçüldüğünde, bir web sayfasının performansının göstergelerinden biridir ve yavaş bir Sayfa yükleme süresi, kullanıcı katılımını ve dolayısıyla iş performansını olumsuz etkileyebilir.

İyi Bir Sayfa Yükleme Süresi Nedir?

Hızlı bir yanıt istiyorsanız, Google’ın önerdiği sayfa yükleme süresi iki saniyenin altındadır: “E-ticaret web sitesinin kabul edilebilirliği için iki saniye eşiktir.

Kötü bir sayfa yükleme hızı nedir?

Bunu saniyeye çevirirsek: 2,5 saniyenin altı iyidir, 2,5-4 saniyenin geliştirilmesi gerekir ve 4 saniyenin üstü kötüdür. Google’a göre, web sitenizin içeriği neredeyse algılanamaz bir yükleme süresine sahip olmalıdır.

Share this post
Subscribe to our newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius
enim in eros elementum tristique.

Related Posts

Web Hosting Kuponları nedir?

Web hosting hizmetleri, bir web sitesinin internet üzerinde yayınlanmasını sağlamak için kullanılan önemli unsurlardan

Kurumsal hosting nedir?

Birçok kuruluş için özel bir fiziksel sunucu satın almak ve ilgili ekipman, bakım ve
Previous
Next