Home POP3 Nedir? (Post Office Protocol)

POP3 Nedir? (Post Office Protocol)

Post Office Protocol, e-posta sunucunuzdan iletileri almanın ve bunları e-posta yazılımınıza teslim etmenin birincil yöntemlerinden biridir.

Ağır matematik ve bilim istiyorsanız, POP ağ bağlantısı için TCP/IP protokol yığınını ve uçtan uca e-posta iletişimi için SMTP’yi (Simple Mail Transfer Protocol) kullanır.

Ancak, şöyle ifade edersek anlamak çok daha kolay olur: POP, uzak sunucudan yeni mesajlar alır ve SMTP, e-postalarınızı ona gönderir.

POP’un Hikayesi

Post Office Protocol ilk olarak 1984’te, ilk versiyonu olan POP1 ile tanıtıldı. Bir sunucudan basit bir posta alma yöntemi olarak tasarlanan İnternet Mühendisliği Görev Gücü tarafından bir Yorum İsteğinde (RFC 918 olarak) yayınlandı. Buradaki fikir, sürekli olarak sunucuya çevrimiçi olarak erişmenin aksine, mesajları çevrimdışı olarak okuyabilmenin avantajlarından yararlanmaktı.

Bunu yalnızca bir yıl sonra 1985’te POP2 ve 1988’de bugün kullanımda olan POP3 olan mevcut sürüm takip etti.

POP3, gelişinden bu yana birkaç kez revize edildi, ancak yine de orijinal basit ilkelerine göre çalışıyor.

POP3 basit bir protokoldür ve çok sınırlı işlevlere sahiptir. POP3 protokolü durumunda, POP3 sunucusu alıcının posta sunucusuna kurulurken POP3 istemcisi alıcı sisteme kurulur.

Başarılı bir Türk hosting deneyimi için yerel pazarı anlamak ve sorunsuz bir barındırma yolculuğu için güvenilir yerel destek bulmak çok önemlidir. Türkiye’de bulunan sunuculara sahip bir barındırma sağlayıcısına sahip olmak, web sitenizin performansını büyük ölçüde etkileyebilir.

Türk Hosting ile web siteniz yerel altyapıdan yararlanarak Türkiye’deki hedef kitleniz için daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlar. Mavihost’un Türk hosting hizmetlerinin açılış sayfasına girmenin tam zamanıdır. Türkiye’de ilk kez benzesiz bir fırsatı sizin ayağınıza getirdik, tüketiminize göre ayarları uygulayabilir, ödemeniz gereken maliyeti görebilir ve buna göre karar verebilirsiniz.

Türk Hosting

POP nasıl çalışır?

POP nasıl çalışır

Yeni e-postalarınız uzak bir sunucuda saklanır. Cihazınızdaki (Mac, PC, telefon, tablet…) e-posta yazılımı sunucuyla konuşur ve okuyabilmeniz için tüm yeni mesajları indirir.

Cihaz yazılımınızı nasıl kurduğunuza bağlı olarak, mesajlar belirli bir süre boyunca, süresiz olarak sunucuda kalır veya hemen silinir; Genellikle silinirler.

POP, mesaj göndermek için yapılmamıştır; bu nedenle cihazlarınızın sürecin bu kısmını halletmek için SMTP’ye ihtiyacı vardır.

 

POP3 Protokolünün Avantajları

Aşağıdakiler bir POP3 protokolünün avantajlarıdır:

  • Kullanıcıların e-postayı çevrimdışı okumasına olanak tanır. Yalnızca sunucudan e-postaları indirirken internet bağlantısı gerektirir. Postalar sunucudan indirildikten sonra, indirilen tüm postalar, internet olmadan erişilebilen PC’mizde veya bilgisayarımızın sabit diskinde bulunur. Bu nedenle POP3 protokolünün kalıcı internet bağlantısı gerektirmediğini söyleyebiliriz.
  • Halihazırda PC’mizde depolanmış oldukları için e-postalara kolay ve hızlı erişim sağlar.
  • Aldığımız veya gönderdiğimiz e-postanın boyutunda herhangi bir sınırlama yoktur.
  • Tüm postalar yerel makinede depolandığından daha az sunucu depolama alanı gerektirir.
  • Posta kutusunda maksimum boyut vardır, ancak sabit diskin boyutuyla sınırlıdır.
  • Basit bir protokol olduğundan günümüzde kullanılan en popüler protokollerden biridir.
  • Yapılandırması ve kullanımı kolaydır.

POP3 Protokolünün Dezavantajları

Aşağıdakiler bir POP3 protokolünün dezavantajlarıdır:

  • E-postalar sunucudan indirilirse, varsayılan olarak tüm postalar sunucudan silinir. Bu nedenle, postaların bir kopyasını sunucuda bırakacak şekilde yapılandırılmadıkça, diğer makinelerden postalara erişilemez.
  • Posta klasörünü yerel makineden başka bir makineye aktarmak zor olabilir.
  • Tüm ekler yerel makinenizde depolandığından, virüs tarayıcı bunları taramazsa yüksek bir virüs saldırısı riski vardır. Virüs saldırısı bilgisayara zarar verebilir.
  • Posta sunucusundan indirilen e-posta klasörü de bozulabilir.
  • Postalar yerel makinede saklanır, böylece makinenizde oturan herkes e-posta klasörüne erişebilir.

POP ve IMAP karşılaştırması

imap ve pop'u karşılaştırma

IMAP (Internet Message Access Protocol veya Türkçe tabiri ile İnternet İleti Erişim Protokolü), uzak sunucunuzdan yeni e-postalar almak için tasarlanmış benzer bir sistemdir. POP, sistemlerin daha temel olanıdır ve mevcut eğilimler, IMAP’nin yavaş yavaş yerini aldığını ve birçok ESP için en popüler ve tercih edilen seçenek haline geldiğini göstermektedir.

IMAP’nin POP’tan farklı yaptığı şey, sunucudakileri yansıtmak için e-posta paketlerinizin her birini senkronize etmesidir. Yani, telefonunuzdan yarım düzine mesajı silerseniz, bunlar PC’nizden de kaybolur. IMAP, birkaç makine ve cihazda aynı güncellemeleri yapmak zorunda kalmayarak kullanıcıya zaman kazandırır.

Özetle, POP tipik olarak mesajları sunucudan bilgisayarınıza veya cihazınıza kaldırır, oysa IMAP bunları sunucuda depolar ve okumanız ve yanıtlamanız için yerel bir kopya indirir.

Post Office Protocol Kullanan Uygulamalar

Temel e-posta depolama ve alma yöntemi nedeniyle POP3, protokolü barındırmak üzere yapılandırılmış herhangi bir e-posta programıyla uyumludur. Outlook Express gibi popüler e-posta programları yerel olarak POP3’ü destekler.

Postaları almak için POP3 kullanan e-posta programlarının yanı sıra bu protokol, 2BrightSparks Pte. Ltd.

SyncBackPro, posta sunucusunda saklanan e-posta mesajlarını yedeklemek için kullanılabilir. Bu özellik, herhangi bir POP3 veya IMAP4 posta sunucusundan gelen e-postaların yedeklenmesini sağlar. Bu yöntem kullanılarak yedeklenen bir e-posta indirilir ve e-posta gövdesini ve tüm ekleri içeren kendi bağımsız EML dosyasında saklanır.

SyncBackPro’nun bu tür yedeklenmiş e-postaların kopyalarını bir e-posta sunucusuna Geri Yükleyemeyeceğini unutmayın; yedekleme yalnızca yerel koruma için tek yönlü bir işlemdir.

Bu özellik, örneğin posta sağlayıcı web sitesinin kapanması, e-posta hesaplarının kaldırılması veya bozulması veya diğer öngörülemeyen felaketler nedeniyle e-postalarının yedek bir kopyasının yerel olarak saklanmasını isteyen web posta kullanıcıları için kullanışlıdır.

Son Söz

POP3, 1980’lerden beri var olmasına rağmen, en geçerli ve popüler e-posta protokollerinden biri olmaya devam ediyor. Postayı istemcinin bilgisayarında depolayarak, kullanıcının iletileri çevrimdışı okumasına olanak tanır ve sunucu depolama kapasitesinde herhangi bir boyut sınırı yoktur. Ancak, istemcinin makinesi için önemli bir güvenlik tehdidi oluşturabileceklerinden, eklerdeki virüslere karşı dikkatli olunmalıdır.

Bu makalede POP hikayesinden avantajları ve dezavantajları hakkında konuştuk. Umarım işinize yarayacaktır.

Post Office Protocol (POP) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Burada POP hakkında bazı soruları yanıtlayacağız.

Post Office Protocol Güvenli mi?

Güvenli Post Office Protocol (POP3S), e-posta istemcileri tarafından uzak bir sunucudan posta almak için kullanılan şifreli bir protokoldür. Güvenli IMAP posta protokolü bugünlerde çok daha yaygındır, ancak POP3S protokolü hala kullanımdadır.

POP3 TCP mi yoksa UDP mi?

Posta istemcileri tarafından İnternet postasını almak için yaygın olarak kullanılan Post Office Protocol POP3 (TCP bağlantı noktası 110). Bunun yerine, Cisco Post Office Protokolü, yönetim konsolu ve IDS sensörleri arasında mesajlaşma sağlamak için varsayılan olarak 45000 bağlantı noktası üzerinden çalışan bir UDP hizmetidir.

POP3 E-postayı Sunucudan Siler mi?

Genel olarak, bir POP3 e-posta hesabından yeni mesajlar aldığınızda, mesajlar POP3 posta sunucusundan silinir ve ardından kullanmakta olduğunuz bilgisayara kaydedilir. İleti artık POP3 posta sunucusunda olmadığından, başka bir bilgisayardan bağlandığınızda onu göremezsiniz.

POP3 Bir İtme(push) veya Çekme(Pull) Protokolü mü?

İnternet Erişim İleti Protokolü (IMAP) ve Post Office Protocol sürüm 3 (POP3), posta istemcileri tarafından e-postaları almak için kullanılan çekme(pull) tipi protokollerdir.

Hangisi Daha Güvenli IMAP veya POP?

Veri kaybını önemsiyorsanız IMAP, POP3’e kıyasla daha güvenlidir. IMAP, e-postanızın birkaç kopyasını oluşturur ve bunları uzak bir sunucuda depolar. Böylece, yerel sunucunuz kaybolduğunda bile bunlara erişebilirsiniz.

POP’tan IMAP’a Geçersem E-postaları Kaybeder Miyim?

POP’tan IMAP’ye geçmek istiyorsanız ve POP ayarlarınızı Mac’inizden silerseniz Mail, Gelen Kutusu, Gönderilenler, Taslaklar ve Çöp Kutusu klasörlerinizi siler. Bu, hala bu klasörlerde bulunan herhangi bir e-postanın kalıcı olarak silineceği anlamına gelir.

Share this post
Subscribe to our newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius
enim in eros elementum tristique.

Related Posts
Previous
Next