Home Response time (Yanıt süresi) Nedir? Bilmeniz Gereken Herşey

Response time (Yanıt süresi) Nedir? Bilmeniz Gereken Herşey

Response time veya yanıt süresi, bilgisayar teknolojisi bağlamında, bir sistemle ilgili bir sorgulama ile bu soruya verilen yanıt arasında geçen süredir. Sistem performansının bir ölçüsü olarak kullanılan yanıt süresi, çeşitli teknolojilerdeki hizmet taleplerine atıfta bulunabilir. Düşük yanıt süreleri, başarılı bilgi işlem için kritik olabilir. İşte bu yazıda bilmeniz gereken her şeyi bir araya getirmişiz, devam edelim mi?

Response Time (Yanıt Süresi) Nedir?

Yanıt Süresi Nedir

Response time veya Türkçe deyimiyle Yanıt süresi, bir sunucunun bir istemcinin isteğine yanıt vermesi için geçen süreyi ifade eder. Milisaniye cinsinden ölçülen zamanlayıcı, bir istemci bir istek gönderdiği andan itibaren başlar ve sunucu ilk yanıtını geri gönderdiğinde durur.

Yanıt süresi bazen, istemci isteğinden ilk veri paketinin istemciye geri gönderilmesine kadar geçen süre olan İlk Bayt Süresi (Time to First Byte-TTFB) olarak tanımlanır. Yanıt süresi, müşteri cihazının alınan herhangi bir veriyi işlemesi veya işlemesi için geçen süreyi içermez.

Response time (yanıt süresi) 5 parçadan oluşuyor:

  1. DNS Arama Süresi, bir bilgisayarın bir alan adı sunucusuna istek göndermesi ve istenen alanın IP adresini alması için geçen süredir. İyi bir DNS arama süresi 20 – 120 milisaniye arasında değişir.
  2. Kimlik Doğrulama ve Bağlantı Süresi, bir bilgisayarın istenen veri paketlerini iletmeden önce web sunucusuyla güvenli ve şifreli bir bağlantı kurması için geçen süreyi ifade eder.

Bu, bir TCP (ve/veya TLS) üç yollu güvenlik anlaşması tamamlanarak gerçekleştirilir. Ortalama olarak, bu güvenli bağlantıların SSL aracılığıyla kurulması 250 milisaniyeden yarım saniyeye, hatta bazen daha uzun sürebilir. Ağ gecikmesi, bağlantı süresini büyük ölçüde etkileyebilir.

  1. Yönlendirme Süresi, bir sunucunun herhangi bir ek DNS verisi talep etmesi ve daha yeni bilgilerle başka bir sunucuya gerekli yönlendirmeleri gerçekleştirmesi için gereken süredir. Ortalama olarak, yönlendirme süresi 0 – 300 milisaniye arasında olmalıdır.
  2. İlk Bayt Süresi, gerçek uygulama verilerinin ilk bitlerinin istemci ve sunucu arasında aktarılması için geçen süredir. El sıkışma protokolünden geçiş yaparken, kayıt protokolü web sitesi veya uygulama ile ilgili gerçek veri paketlerinin iletilmesine izin verir. Kullanıcılarınızın deneyimini etkilememek için ilk bayt 0 – 200 milisaniye arasında olmalıdır.
  3. Son Bayta Kadar Geçen Süre İstemci tarafından isteğin gönderildiği an ile yanıt olarak son veri baytının alındığı an arasındaki süredir.

Response Time Neden Önemlidir?

Web sayfası yanıt süresi (response time), size sunucu performansı hakkında bilgi verdiği için izlenmesi ve izlenmesi gereken önemli bir ölçümdür. Sunucunuzun yanıt süresinin yüksek olması, sunucunuzun aşırı yüklendiğini ve istekleri işlemekte güçlük çektiğini gösterebilir.

Google, yanıt süresini hem masaüstü hem de mobil aramalar için bir sıralama faktörü olarak kabul eder. Web siteniz veya uygulamanız sürekli olarak uzun yanıt süreleri oluşturduğunda, arama motorları onu arama motoru sonuç sayfasında (SERP) daha alt sıralara yerleştirir. Bu, web sitenizin trafiğine ve büyümesine zarar verme potansiyeline sahiptir.

Yüksek web sitesi yanıt süreleri de hoş olmayan bir kullanıcı deneyimi (UX) oluşturur. Web geliştiricileri, sayfanızın yüklenmesi çok uzun sürerse, kullanıcıların büyük olasılıkla sitenizi terk edeceğini ve bunun da işinize zarar vereceğini uzun zamandır biliyorlar.

 

Response Time ve Page Load Time (Yanıt süresi ve sayfa yükleme süresi)

anıt süresi ve sayfa yükleme süresi

Yanıt süresi nedir? Yanıt süresi, sunucunun bir isteğe yanıt verme hızını ifade eder.

Sayfa yükleme süresi nedir? Sayfa yükleme süresi, bir sayfanın tamamen yüklenmesi için geçen süredir.

Web sayfasının yaptığı her istek için sunucunun bir mesajla yanıt vermesi gerekeceğinden, sayfa yükleme süresi genellikle sunucu yanıt süresinden çok fazla etkilenecektir. Yavaş yanıt süresi, sayfa yükleme süresini artıracak, hızlı yanıt ise azaltacaktır.

Her iki ölçümün de sayfanızın performansı hakkında size çok şey söyleyebileceğini ve sürekli olarak ölçülmeli ve izlenmelidir.

 

İyi Bir Yanıt Süresi Nedir?

Google’a göre anlık tepki hissi verdiği için ortalama yanıt süresinin 200 milisaniyenin altında olması gerekiyor. 200 milisaniye ile 1 saniye arasında değişen bir web yanıt süresi, kullanıcılar muhtemelen gecikmeyi fark etmeyeceği için kabul edilebilir olarak kabul edilir. Daha iyi kullanıcı memnuniyeti için optimize etmek için zaman ayırmalısınız.

 

1 saniyenin üzerindeki herhangi bir yanıt süresi sorunludur ve düzeltilmesi gerekir. Yanıt ne kadar yüksek olursa, kullanıcıların web sitenizden veya uygulamanızdan ayrılma şansı o kadar yüksek olur.

Yanıt Süresi Nasıl Kontrol Edilir?

Bir web sitesinin yanıt süresini kontrol etmek için muhtemelen bir web sitesi izleme aracı kullanmanız gerekir. Yanıt süresini ölçmeye ve izlemeye başladığınızda, web sitenizin nasıl performans gösterdiğine dair net bir resim çizmenize yardımcı olacakları için bu 3 metriğe yakından dikkat etmek isteyeceksiniz:

  • Her gidiş-dönüş talebi için geçen sürenin yalnızca bir ortalaması olan ortalama yanıt süreleri.
  • Sorunlu istekleri bulmak için kullanacağınız en yüksek yanıt süresi.
  • Başarısız isteklerin yüzdesini ifade eden hata oranları.

 

Sunucu Yanıt Süresi Nasıl Azaltılır?

Sunucu Yanıt Süresi Nasıl Azaltılır

Hızlı bir yanıt süresi oluşturmak, iyileştirmek ve sürdürmek için bazı ipuçları:

Bir CDN oluşturun

CDN nedir? CDN, bir içerik dağıtım ağıdır ve web sitenizi coğrafi olarak kullanıcı tabanınıza daha yakın olan sunucularda önbelleğe almanıza olanak tanır. Bu, yanıt süresini katlanarak azaltır ve çevrimiçi işlerini ölçeklendirmek isteyen herkes için standart bir uygulama olmalıdır.

Veritabanınızı Optimize Edin

Ne tür bir sistem ve çalıştırdığınız algoritmaya bağlı olarak, istenen verileri veritabanınızdan almak sunucunuz için zor bir görev olabilir. Yavaş yanıt süresini iyileştirmek için web sitenizin uygulamanızın gereksinimlerine en uygun sistemi kullandığından emin olun.

Medya Dosyalarını Sıkıştırın

Büyük boyutlu medya dosyaları, sunucunuzun kapasitesini aşırı yükleyerek yavaş bir web sitesi yanıt süresine katkıda bulunabilir. Web sitenizde 8k video dosyalarını çeken birden fazla kullanıcı varsa, sunucunuz ve bant genişliği gelen yeni isteklere kabul edilebilir bir hızla yanıt veremeyecektir. Yüksek yanıt sürelerini azaltmak için medya dosyalarınızı makul bir boyuta sıkıştırmayı ve kullanılmayan medyayı ayrı bir yerde saklamayı düşünün.

CMS’yi Düzenleyin

Hafif ve optimize edilmiş bir içerik yönetim sistemi (CMS), web sitenizin sorunsuz çalışmasını sağlayacaktır. Özellikle WordPress kullanıcıları için, birkaç eski eklentiyi aynı anda kullanmak, sunucu performansını etkiler ve web sunucusu yanıt sürelerinin yavaşlamasına neden olur. Daha az eklenti kullanmayı ve ihtiyaçlarınız için hepsi bir arada bir çözüm seçmeyi düşünün.

Hızlı ve Güvenilir Web Hosting Kullanın

Bazı daha ucuz Seo Hosting çözümlerinin reddedemeyeceğiniz bir teklifi var gibi görünse de, çok daha küçük web hosting sağlayıcıları yeterli performansı sunacak güvenlik, bant genişliği veya donanıma sahip değildir.

 

Saygın bir web hosting sağlayıcısı, bu yetenekleri garanti ettiği ve genellikle işler ters giderse harika müşteri desteği sunduğu için ekstra paraya değer. Sınırlı bant genişliği ve donanım sınırlamaları, daha küçük web barındırma şirketleri arasında yüksek yanıt sürelerinin önde gelen nedenleri arasındadır. Sunucular, büyük ölçekli kullanım taleplerini karşılayacak özelliklere sahip değildir.

Web Sitenizi İzleyin (Monitor)

Sitenizi sağlıklı ve güvenli tutmanın tek yolu, web sitenizi ve barındırıldığı sunucuyu izlemek ve ortaya çıkan sorunları ele almaktır. Sorunun net bir özeti olmayan bir geliştirici, bir sorun oluştuğunda günlerini körü körüne sitesinin veya uygulamasının parçalarını test ederek geçirir.

Son Söz

Bu yazıda response time veya yanıt süresinin ne olduğu ve nasıl çalıştığı hakkında bilgi edindik, bu konuda veya herhangi diğer konularda bir sorunuz varsa destek ekibi arkadaşlarımıza sorabilirsiniz.

 

Yanıt Süresi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Budara response time hakkında daha çok soruyu yanıtlayacağız:

Yanıt Süresini Nasıl Ölçebilirim?

Ortalama yanıt süresi hesaplaması yapmak için basit bir formül vardır:

  1. Ortalama yanıt süresi = Destek taleplerine yanıt vermek için harcanan toplam sürenin destek talebi sayısına bölümü.
  2. Ortalama yanıt süresi = (10 dakika + 15 dakika + 25 dakika + 20 dakika) / 4.
  3. Ortalama yanıt süresi = 17,5 dakika.

Yanıt Süresi Oranı Nedir?

Yanıt Süresi, bir iletiyi aldığınız andan itibaren yanıtlamanız için geçen ortalama süredir. Yanıt Oranı, aldığınız toplam mesajlardan kaç tanesini cevapladığınızı gösteren bir yüzdedir.

Yanıt Süresini Neden Ölçüyoruz?

Yanıt sürelerinin ölçülmesi, geliştiricilerin yazılım ve web sitelerinin kullanıcılarının temel ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamadığını ve son bir ürün olarak teslim edilecek kadar yanıt verip vermediklerini belirlemelerine yardımcı olur. Daha hızlı yanıt süreleri genellikle daha memnun müşteriler ve yazılım veya web sitesi için iyi bir derecelendirme anlamına gelir.

Share this post
Subscribe to our newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius
enim in eros elementum tristique.

Related Posts
Previous
Next