Home Data center nedir? (Veri merkezi)

Data center nedir? (Veri merkezi)

En basit haliyle data center veya veri merkezi, kuruluşların kritik uygulamalarını ve verilerini barındırmak için kullandıkları fiziksel bir tesistir. Bir veri merkezinin tasarımı, paylaşılan uygulamaların ve verilerin sunulmasını sağlayan bir bilgi işlem ve depolama kaynakları ağına dayanır. Bir veri merkezi tasarımının temel bileşenleri, yönlendiricileri, anahtarları, güvenlik duvarlarını, depolama sistemlerini, sunucuları ve uygulama teslim denetleyicilerini içerir.

Veri merkezleri neden önemlidir?

Her işletmenin web uygulamalarını çalıştırmak, müşterilere hizmet sunmak, ürün satmak veya hesaplar, insan kaynakları ve operasyon yönetimi için dahili uygulamaları çalıştırmak için bilgi işlem ekipmanına ihtiyacı vardır. İş büyüdükçe ve BT operasyonları arttıkça gerekli ekipmanın ölçeği ve miktarı da katlanarak artar. Birkaç şubeye ve lokasyona dağıtılan ekipmanın bakımı zordur. Bunun yerine şirketler, cihazlarını merkezi bir konuma getirmek ve maliyetlerini etkin bir şekilde yönetmek için veri merkezlerini kullanır. Şirket içinde tutmak yerine, üçüncü taraf veri merkezlerini de kullanabilirler.

Veri merkezleri (Data Centers), aşağıdakiler gibi çeşitli avantajlar sağlar:

  • Elektrik kesintilerini yönetmek için yedek güç kaynakları
  • Felaket kurtarma için birkaç makinede veri çoğaltma
  • Ekipmanın ömrünü uzatmak için sıcaklık kontrollü tesisler
  • Veri yasalarına uyum için güvenlik önlemlerinin daha kolay uygulanması

Başarılı bir Türk hosting deneyimi için yerel pazarı anlamak ve sorunsuz bir barındırma yolculuğu için güvenilir yerel destek bulmak çok önemlidir. Türkiye’de bulunan sunuculara sahip bir barındırma sağlayıcısına sahip olmak, web sitenizin performansını büyük ölçüde etkileyebilir.

Türk Hosting ile web siteniz yerel altyapıdan yararlanarak Türkiye’deki hedef kitleniz için daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlar. Mavihost’un Türk hosting hizmetlerinin açılış sayfasına girmenin tam zamanıdır. Türkiye’de ilk kez benzesiz bir fırsatı sizin ayağınıza getirdik, tüketiminize göre ayarları uygulayabilir, ödemeniz gereken maliyeti görebilir ve buna göre karar verebilirsiniz.

Türk Hosting

 

Modern veri merkezleri (Data Centers) nasıl gelişti?

Veri merkezleri ilk olarak 1940’ların başında, bilgisayar donanımının çalıştırılması ve bakımının karmaşık olduğu zamanlarda ortaya çıktı. İlk bilgisayar sistemleri, operatörlerin birçok kabloyla bağlamak zorunda kaldığı birçok büyük bileşen gerektiriyordu.

Ayrıca aşırı ısınmayı önlemek için soğutma için büyük miktarda güç tükettiler. Ana bilgisayarlar adı verilen bu bilgisayarları yönetmek için şirketlerin genellikle tüm donanımı veri merkezi adı verilen tek bir odaya yerleştirmesi gerekiyordu. Her şirket kendi veri merkezi tesisine yatırım ve bakımını yapmıştı.

Zamanla, donanım teknolojisindeki yenilikler bilgisayarların boyutunu ve güç gereksinimlerini azalttı. Ancak aynı zamanda, BT sistemleri aşağıdaki şekillerde daha karmaşık hale geldi:

  • Şirketler tarafından üretilen ve depolanan veri miktarı katlanarak arttı.
  • Sanallaştırma teknolojisi, yazılımı temeldeki donanımdan ayırdı.
  • Ağ oluşturmadaki yenilikler, uygulamaları uzak donanımda çalıştırmayı mümkün kıldı.

Modern veri merkezi tasarımı, BT karmaşıklığını daha iyi yönetmek için geliştirildi. Şirketler, fiziksel altyapıyı her yerden erişebilecekleri merkezi bir konumda depolamak için veri merkezlerini kullandı. Bulut bilişimin ortaya çıkmasıyla birlikte, üçüncü taraf şirketler veri merkezlerini yönetti ve bakımını yaptı ve altyapıyı diğer kuruluşlara bir hizmet olarak sundu.

Bir veri merkezinin içinde neler var?

Çoğu kurumsal veri merkezi altyapısı üç geniş kategoriye ayrılır:

  • Bilgi işlem
  • Depolamak

Ayrıca veri merkezi ekipmanı, ana ekipmanın etkin bir şekilde çalışmasına yardımcı olan güç sistemleri gibi destek altyapısını içerir.

Bir veri merkezinin içerisinde neler vardır

Bilgi işlem altyapısı

Bilgi işlem kaynakları, değişen dahili belleğe, işlem gücüne ve diğer özelliklere sahip çeşitli sunucu türlerini içerir. Aşağıda bazı örnekler veriyoruz.

  • Raf sunucuları: Raf sunucular düz, dikdörtgen bir tasarıma sahiptir ve bunları bir rafa veya bir sunucu kabininde rafa yerleştirebilirsiniz. Kabin, kafes kapılar, sürgülü raflar ve kablolar ve fanlar gibi diğer veri merkezi kaynakları için alan gibi özel özelliklere sahiptir.
  • Blade sunucuları: Blade sunucu modüler bir cihazdır ve birkaç sunucuyu daha küçük bir alana yerleştirebilirsiniz. Sunucunun kendisi fiziksel olarak incedir ve genellikle yalnızca bellek, CPU, tümleşik ağ denetleyicileri ve bazı dahili depolama sürücülerine sahiptir. Birden çok sunucuyu kasa adı verilen bir depolama birimine dönüştürebilirsiniz. Kasa, içindeki sunucuların ihtiyaç duyduğu ek bileşenleri azaltır. Blade sunucular, raf tipi sunuculardan daha az yer kaplar ve daha yüksek işlem hızları, minimum kablolama ve daha düşük güç tüketimi sunar.

Depolama altyapısı

Aşağıda iki tür veri merkezi depolama sistemi bulunmaktadır.

  • Blok depolama cihazları: Sabit diskler ve yarıiletken sürücüler gibi blok depolama aygıtları, verileri bloklar halinde depolar ve terabaytlarca veri kapasitesi sağlar. Depolama alanı ağları (SAN’lar), birden çok dahili sürücü içeren ve büyük blok depolama sistemleri gibi davranan depolama birimleridir.
  • Dosya depolama cihazları: Ağa bağlı depolama (NAS) gibi dosya depolama aygıtları büyük miktarda dosya depolayabilir. Bunları görüntü ve video arşivleri oluşturmak için kullanabilirsiniz.

Ağ altyapısı

Kablolar, anahtarlar, yönlendiriciler ve güvenlik duvarları gibi çok sayıda ağ aygıtı, diğer veri merkezi bileşenlerini birbirine ve son kullanıcı konumlarına bağlar. Sistem genelinde kusursuz veri hareketi ve bağlantı sağlarlar.

Destek altyapısı

Veri merkezleri ayrıca şu bileşenleri içerir:

  • Güç alt sistemleri
  • Kesintisiz güç kaynakları (UPS)
  • Yedek jeneratörler
  • Havalandırma ve soğutma ekipmanları
  • Yangın söndürme sistemleri
  • Bina güvenlik sistemleri

Bu veri merkezi bileşenleri, veri merkezi olanaklarını kesintisiz kullanabilmeniz için ana ekipmanı destekler.

Veri merkezi tasarım standartları nelerdir?

Veri merkezlerinin boyutu ve karmaşıklığı büyüdükçe ve hassas ve kritik bilgileri depolamaya başladıkça, hükümetler ve diğer kuruluşlar bunları düzenlemeye başladı. Telekomünikasyon Endüstrisi Birliği (TIA), aşağıdakiler dahil olmak üzere veri merkezi tasarımının tüm yönlerini kapsayan dört seviye veya standart geliştirmiştir:

  • Mimari ve topoloji
  • Çevresel tasarım
  • Elektrik ve soğutma ve dağıtım sistemleri
  • Kablolama sistemleri, rotalar ve yedeklilik
  • Fiziksel ve sanal güvenlik

Standart bir veri merkezinin 3 tasarım seviyesi

Benzer şekilde, Uptime Institute site performansını nesnel bir şekilde karşılaştırmak ve altyapı yatırımlarını iş hedefleriyle uyumlu hale getirmek için dört katman oluşturdu. Aşağıda dört veri merkezi katmanını listeliyoruz.

Tier I (Seviye I)

Seviye I veri merkezi, bir ofis ortamı ve ötesinde BT sistemlerini desteklemek için temel kapasite düzeyidir. Bir Kademe I tesisin gerekliliklerinden bazıları şunlardır:

  • Elektrik kesintileri ve ani yükselmeler için kesintisiz güç kaynağı (UPS)
  • BT sistemleri için fiziksel bir alan
  • 7/24 çalışan özel soğutma ekipmanı
  • Bir yedek güç jeneratörü

Seviye I, insan hatasından kaynaklanan hizmet kesintilerine karşı koruma sağlar ancak beklenmeyen arıza veya kesintilere karşı koruma sağlamaz. Ayrıca, Seviye I veri merkezlerinde yıllık 29 saat kapalı kalma süresi bekleyebilirsiniz.

Tier II (Seviye II)

Seviye II tesisleri, kesintilere karşı daha iyi bakım ve güvenlik için ek soğutma bileşenleri sağlar. Örneğin, bu veri merkezleri aşağıdakilere sahip olmalıdır:

  • Motor jeneratörleri
  • Soğutucular
  • Soğutma üniteleri
  • Pompalar

Seviye II veri merkezlerinden bileşenleri kapatmadan kaldırabilseniz de beklenmeyen hatalar sistemi etkileyebilir. Bir Seviye II veri merkezinde yıllık 22 saatlik bir kapalı kalma süresi bekleyebilirsiniz.

Tier III (Seviye III)

Seviye III veri merkezleri daha fazla veri yedekliliği sağlar ve sistemi kapatmadan ekipmanın bakımını yapabilir veya değiştirebilirsiniz. Ayrıca, yılda yalnızca 1,6 saatlik arıza süresini garanti etmek için güç ve soğutma üniteleri gibi destek sistemlerinde yedeklilik uygularlar.

Tier IV (Seviye IV)

Seviye IV veri merkezleri, hem planlanmış hem de planlanmamış olaylardan kaynaklanan kesintileri önlemek için birkaç fiziksel olarak izole edilmiş sistem içerir. Tamamen yedekli sistemlerle tamamen hataya dayanıklıdırlar ve her yıl yalnızca 26 dakikalık bir arıza süresini garanti edebilirler.

Veri merkezi hizmetlerinin türleri nelerdir?

Gereksinimlerinize bağlı olarak birçok veri merkezi hizmeti türü arasından seçim yapabilirsiniz.

Şirket içi veri merkezleri

Şirket içi veri merkezleri, o şirket için hassas verileri ve kritik uygulamaları depolayan tamamen şirkete ait veri merkezleridir. Veri merkezini kurar, devam eden operasyonlarını yönetir ve ekipmanı satın alır ve bakımını yaparsınız.

Faydalar: Bir kurumsal veri merkezi, riskleri dahili olarak yönettiğiniz için daha iyi güvenlik sağlayabilir. Veri merkezini gereksinimlerinizi karşılayacak şekilde özelleştirebilirsiniz.

Sınırlamalar: Kendi veri merkezinizi kurmak ve devam eden personel ve işletme maliyetlerini yönetmek maliyetlidir. Birden çok veri merkezine de ihtiyacınız var çünkü yalnızca biri tek bir yüksek riskli arıza noktası olabilir.

Kolokasyon veri merkezleri

Kolokasyon tesisleri, sunucularınızı, raflarınızı ve diğer bilgi işlem donanımlarınızı depolamak için alan kiralayabileceğiniz büyük veri merkezi tesisleridir. Kolokasyon merkezi tipik olarak soğutma ve ağ bant genişliği gibi güvenlik ve altyapı desteği sağlar.

Faydalar: Kolokasyon tesisleri, devam eden bakım maliyetlerini azaltır ve donanımınızı barındırmak için sabit aylık maliyetler sağlar. Gecikmeyi en aza indirmek ve son kullanıcılarınıza daha yakın olmak için donanımı coğrafi olarak da dağıtabilirsiniz.

Sınırlamalar: Dünya genelinde ve hedeflediğiniz farklı coğrafi bölgelerde ortak yerleşim tesisleri bulmak zor olabilir. Siz genişledikçe maliyetler de hızla artabilir.

Bulut veri merkezleri

Bir bulut veri merkezinde hem alan hem de altyapı kiralayabilirsiniz. Bulut sağlayıcıları, büyük veri merkezlerini tam güvenlik ve uyumlulukla sürdürür. Kullanım ve ödeme konusunda size daha fazla esneklik sağlayan farklı hizmetleri kullanarak bu altyapıya erişebilirsiniz.

Faydalar: Bir bulut veri merkezi, hem donanım yatırımını hem de herhangi bir altyapının devam eden bakım maliyetini azaltır. Kullanım seçenekleri, kaynak paylaşımı, kullanılabilirlik ve yedeklilik açısından daha fazla esneklik sağlar.

Son Söz

Müşteri ilişkileri yönetimi (CRM), kurumsal kaynak planlaması (ERP), e-posta, depolama, yedekleme ve dosya paylaşımı, büyük veri, yapay zeka ve makine öğrenimi, kurum içi iletişim hizmetleri, devasa boyutlardaki verilerin iletimi, işlenmesi ve kesintisiz bilgi işlemi data, çeşitli kuruluşlarda, üniversitelerde ve şirketlerde en yaygın veri merkezi uygulamaları arasındadır. Bu konunun önemi, Google, Microsoft ve Amazon gibi büyük şirketlerin dünyanın farklı yerlerinde veri merkezleri kurarak uluslararası dünyanın farklı ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli altyapıyı her zaman sağlamaya çalışmaları açısından da anlaşılmaktadır.

Bir veri merkezini hayata geçirmek için doğru çözümü seçmek, bir kuruluşun ve işletmenin ihtiyaçlarının ayrıntılı bir şekilde incelenmesini gerektirir. Mavihost veri merkezi uzmanları, veri merkezi uygulaması ve işletimi alanında profesyonel tavsiyeler vererek kurumsal ihtiyaçlarınızı mümkün olan en iyi şekilde karşılamanıza yardımcı olmaya hazırdır.Ayrıca Mavihost web hosting planlarına da göz atmanızı tavsiye ederim.

Sıkça Sorulan Sorular

En yaygın sorularınızdan bazılarının yanıtları:

veri merkezi ne demek?

Veri merkezi, karmaşık bir ağ, bilgi işlem ve depolama altyapısı kullanarak uygulamalara ve verilere paylaşılan erişim sağlayan bir tesistir. Verilerin hem güvenli hem de yüksek düzeyde kullanılabilir olmasını sağlamak için veri merkezi tesislerinin ve altyapılarının tasarlanması, inşa edilmesi ve sürdürülmesine yardımcı olacak endüstri standartları mevcuttur.

Neden veri merkezlerine ihtiyacımız var?

Veri merkezi, veri ve uygulamaları depolamak, işlemek ve dağıtmak amacıyla bir kuruluşun BT operasyonlarını ve ekipmanını merkezileştiren bir tesistir. Bir kuruluşun en kritik ve özel varlıklarını barındırdıkları için, veri merkezleri günlük operasyonların devamlılığı için hayati öneme sahiptir.

Veri merkezlerini kim kullanıyor?

Devlet kurumları, eğitim kurumları, telekomünikasyon şirketleri, finans kurumları, her büyüklükteki perakendeciler ve Google ve Facebook gibi çevrimiçi bilgi ve sosyal ağ hizmetleri sağlayıcıları dahil olmak üzere veri üreten veya kullanan herhangi bir kuruluşun veri merkezlerine ihtiyacı vardır.

Bir veri merkezi altyapısının ana bileşenleri nedir?

Bir veri merkezinin tasarımı, paylaşılan uygulamaları ve verileri sağlayan bir bilgi işlem altyapısı ve depolama kaynakları ağına dayanır. Yönlendiriciler, anahtarlar, güvenlik duvarları, depolama sistemleri, sunucular ve uygulama teslim denetleyicileri, bir veri merkezi mimarisinin bileşenleridir.

Share this post
Subscribe to our newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius
enim in eros elementum tristique.

Related Posts

Ucuz hosting nedir? 

İş için bir web sitesi veya hatta bir blog başlatmayı planlıyorsanız, bilmeniz gereken şeylerden

IMAP Nedir?

E-postalar, modern iş ve kişisel iletişim için hayati bir araç haline geldi. Her gün

PrestaShop Hosting nedir?

PrestaShop, WordPress gibi çevrimiçi mağazanızın yönetimiyle ilgili birçok şeyi basitleştirebilen bir mağaza içerik yönetim
Previous
Next