Home Mx kaydı nedir?

Mx kaydı nedir?

E-posta, insanlar arasında mesaj alışverişi yapmanın bir yoludur ve e-postanın ilk sınırlı kullanımı aslında 1960’lara kadar uzanır. O zamanlar, kullanıcılar yalnızca aynı bilgisayardaki kullanıcılara e-posta gönderebiliyordu.

Bugünün sistemleri sakla ve ilet modeline göre çalışmaktadır. E-posta sunucuları mesajları alır, gönderir ve saklar. Şimdi, gelen e-posta mesajlarını alanınıza ileten sunucu hakkında bilgi içeren kayıtlar olan MX kayıtlarının zamanı geldi.

MX kaydının (Mx record) ne olduğunu, nasıl oluşturulduğunu veya çalıştığını öğrenmek istiyorsanız, haydi başlayalım.

Mx record veya MX Kaydı Nedir?

Bir MX(Mail exchanger) kaydı veya posta değişim kaydı, e-postaları belirtilen posta sunucularına yönlendirerek DNS kaydı olarak bilinir. MX kayıtları, e-posta sunucusu etki alanının IP adreslerini atıfta bulunur.

Web hosting, web sitesi ve internet ile uğraşıyorsanız bunu bilmeniz gerekiyor ki MX kayıtları, web ve e-posta sunucularını birbirinden ayırır. Sonuç olarak, bir e-postayı barındıran veya kiralayan kullanıcılar için çok etkilidir. DNS’de, web sitenizin A kayıtları web sunucunuzu, MX kayıtlarınız ise e-posta sunucunuzu gösterir. Bir e-posta adresine bir email gönderdiğinizde, MX kaydı, Gmail gibi e-posta sunucunuzun barındırıldığı herhangi bir yere yönlendirilir. Bu konu hakkında daha fazla bilgi edinmek için email hosting nedir  makalesini okuyabilirsiniz.

MX kayıtları, web ve e-posta sunucularını birbirinden ayırır. Sonuç olarak, bir e-postayı barındıran veya kiralayan kullanıcılar için çok etkilidir. DNS’de, web sitenizin A kayıtları web sunucunuzu, MX kayıtlarınız ise e-posta sunucunuzu gösterir. Bir e-posta adresine bir email gönderdiğinizde, MX kaydı, Gmail gibi e-posta sunucunuzun barındırıldığı herhangi bir yere yönlendirilir.

MX kayıtları, yükü dengelemek ve kesintileri önlemek için çok önemli bir işlevi yerine getirir; bu, birden çok e-posta sunucusunu tanımlayıp öncelik sırasına koymaktır. Ayrıca MX kayıtları, herhangi bir kuruluş için posta dağıtım sorunlarını gidermenin önemli bir parçasıdır.

Mail Exchange (MX) kayıtları, DNS kayıtları olarak, adresinize email göndermek için gerekliler.

Daha basit terimlerle, bir MX kaydının amacı, hangi e-posta sunucularının alan adınıza gelen postayı kabul ettiğini ve alanınıza gönderilen e-postaların nereye gönderilmesi gerektiğini dünyaya bildirmektir. Ayrıca, MX kayıtlarınız doğru konumu göstermiyorsa e-posta almazsınız.

Karmaşık DNS yönetimi ve domain transferlerinden güvenlik endişeleri ve sınırlı kontrole kadar, domain hosting dünyasında gezinmek stresli bir görev olabilir. Domain barındırma genellikle birçok kullanıcı için zor olabilecek karmaşık DNS yönetimi görevlerini içerir. domain hosting söz konusu olduğunda güvenlik en önemli önceliktir.

Sezgisel araçlara sahip kullanıcı dostu kontrol panelimiz, alan adlarınızı zahmetsizce yönetmenize olanak tanır. Domain ayarlarını kolayca yönetin, DNS kayıtlarını değiştirin ve alan adlarını zahmetsizce platformumuza aktarın. Hemen domain hosting açılış sayfamızı ziyaret edin.

Domain Hosting

 

Bir MX kaydı nasıl kurulur ve yapılandırılır

Ayrıntılar, e-postanıza ve web etki alanı barındırıcınıza bağlıdır.

Öncelikle, e-posta sağlayıcılarının son kullanıcılar için yerleşik MX kayıtları olduğundan, herhangi bir ayar yapmanıza gerek olmadığını açıklığa kavuşturalım. Ancak bunun dışında, hedefiniz e-postayı web etki alanı barındırıcınızdan ayrı bir e-posta sağlayıcısına yönlendirmekse, MX kaydınızı değiştirmekten başka seçeneğiniz yoktur. Bunu yapmak için aşağıdaki adımları izleyin:

  • İlk olarak, alan adı barındırma hesabınıza giriş yapın.
  • Ardından, alanınızın DNS yönetimi sayfasından mevcut MX girişlerini silin.
  • Burada, tercih edilen posta sunucusuyla ilişkili yeni MX kayıtlarını ekleyin. Bunların e-posta sunucunuz tarafından ayarlandığını unutmayın.

MX kayıtlarını ayarlarken, genellikle varsayılan olarak 3600 olan bir TTL seçme şansınız vardır. Aksi belirtilmedikçe bu her zaman varsayılandır. Ayrıca, birden çok sunucu ekleyebilir ve sunucu önceliklerini ayarlayabilirsiniz.

MX Kaydı nasıl çalışır?

Bir MX kaydının nasıl oluşturulacağını öğrendiniz ve şimdi bunun nasıl çalıştığını merak ediyor olmalısınız.

Temel olarak, birisi size bir e-posta gönderdiğinde, MX kayıtları şu şekilde çalışır:

  1. E-posta istemcileri, mesajı e-posta sunucusuna gönderir.
  2. Mesaj aktarım aracısı (MTA), MX kaydını tanımlamak için bir DNS sorgusu gönderir.
  3. MX kaydı, hedef etki alanı için posta değişim sunucusunu tanımlar.
  4. Gönderen MTA, hedef posta sunucusuyla bir SMTP bağlantısı kurar. Ayrıca, SMTP nedir hakkında bunu duyuralım ki Basit posta aktarım protokolü kısaltmasıdır.
  5. E-posta teslim edilir

Bir MX kaydı, birden çok posta sunucusu içerebilir. Bu iki nedenden dolayı önemli:

  1. Fazlalık oluşturabilirsiniz. Bu şekilde mail sunucularından biri arızalanırsa MX kaydı diğer mail sunucularını işaret ederek maillerin gönderilmeye devam etmesini sağlar.
  2. E-posta trafiğini birden fazla sunucudan indirebilirsiniz.

MX kayıtları diğer DNS kayıtlarına benzer: bunlar, alan adını, türü, TTL’yi, değeri ve önceliği seçtiği takdirde içerir.

Ayrıca, her MX kaydı gerekli bilgileri içerir: alan adı, posta sunucusu ve öncelik (priority).

MX kaydının (MX record) amacı

Bir kullanıcı, bir e-posta mesajı gönderdiğinde, Posta Aktarım Aracısı (MTA), MX kayıtları için belirli alıcının etki alanının DNS’sini ister. MX kaydı, o etki alanı için barındırma adını veya posta sunucularının adını verir. Gönderen MTA daha sonra belirtilen barındırmalardan biriyle Basit Posta Aktarım Protokolü (SMTP) bağlantısı kurar.

Birden çok posta sunucusu varsa, MTA en düşük önceliğe sahip barındırmaya bağlanacaktır. Öncelik veya tercih, şirketlerin e-posta sunucuları tarafından e-postanın nasıl alındığını dengelemek için kullandıkları bir yoldur. Öncelik aynıysa, e-posta tüm sunucular arasında eşit olarak dengelenir.

E-posta sunucularınız arızalandığında, bir üçüncü taraf size yedek bir e-posta sunucusu sağlayabilir. Bu, DNS bölgenizde bir yedek MX kaydı olarak da oluşturulabilir.

Her ne kadar günümüzde MX kaydı gerekli olmasa da, en iyi yol budur. Genellikle alan adlarında MX kaydı olmadığında, MX kaydı olmayan bir alandan gönderilen posta, postayı almaktan sorumlu posta sunucusu tarafından spam olarak filtrelenebilir ve bu nedenle posta teslimi başarısız olur.

MX kayıt önceliği (priority)

Yük dengelemenin ve kesintilerden kaçınmanın bir yolu, kullanıcıların aynı MX kaydına birden çok sunucu eklemesidir. Ayrıca öncelik sırasını da seçebilirler. Aslında, posta en düşük önceliğe sahip MX kaydına gönderilir. Bu arada, aynı önceliğe sahipken, birkaç sunucu arasında eşit olarak gönderilirler.

Öncelik numaralarının seçiminde, düşük numaralar daha yüksek önceliğe sahiptir. Örneğin:

  • E-posta Sunucusu 1: Öncelik 10
  • E-posta Sunucusu 2: Öncelik 20
  • E-posta Sunucusu 3: Öncelik 30

Bu durumda, e-postalar en düşük sunucu önceliğini veya posta sunucusu 1’i kullanır. E-posta sunucusu 1 çökerse veya bir kesinti olduğunda e-posta, posta sunucusu 2 üzerinden yönlendirilir.

Alan adı MX kaydı nasıl eklenir?

MX kaydı ekleme, etki alanı kontrol paneli aracılığıyla yapılır. Bu arada, adımları aşağıdakileri içerir:

Öncelikle DNS sağlayıcınızın kontrol paneline giriş yaparak alan adınıza tıklamanız gerekmektedir. Bu, barındırma işletim sisteminin TCP/IP ayarlarında geçerli bir etki alanı adı sunucusunun kurulması gerektiğini gösterir.

Bunu başarıyla yaptıktan sonra, alan adı sunucunuzdaki MX kaydını aşağıdaki gibi yapılandırın:

DNS barındırma gibi ek hizmetler genellikle bir etki alanı kayıt kuruluşu tarafından sağlandığından, MX kaydınızı web tabanlı bir DNS yapılandırma programı kullanarak yapılandırabileceksiniz.

Etki alanı kayıt kuruluşunuz, DNS sunucularını kontrol eder. E-posta teslimi, birincil sunucunun DNS adı güncellenene kadar MX kayıt listesindeki ikincil bir e-posta sunucusuna da gönderilebilir.

Çoğu DNS sunucusu, bilgilerini belirli bir süre boyunca saklar. Bunu, kaydın depolandığı DNS sunucularına yaymak için yapar.

MX kaydı ile A kaydı arasındaki fark nedir?

Bir MX kaydı, Etki Alanı Adı Sistemindeki (DNS) bir tür kaynak kaydıdır. Diğerlerinin yanı sıra e-postaların hangi belirli IP adreslerine gönderilmesi gerektiğini belirten sistemdir.

Bir MX kaydı, bilgisayar veya bilgisayarlarin barındırma adını içerir ve bir alan adının E-postalari ve öncelik kodunu yönlendiriyor. E-postalar, barındırmanın A kaydında ayarlanan IP adresine yönlendirilir.

A kaydı (veya adres kaydı), hangi IP adresinin bir alan adına ait olduğunu belirtir. Bu kayıt, alan adını bir IP adresine çevirir.

Son söz

Artık MX Record ile ilgili pek çok şeye aşina olduğunuza ve aklınızdaki birçok sorunun yanıtını aldığınıza göre önemini anlayabilirsiniz. Alan adınız için bir MX kaydına sahip olmamanın önemi, e-posta almanızı imkansız hale getirir. Hala şüpheleriniz varsa, tüm DNS hizmetlerimiz için MX Kayıtlarına tam desteğimiz var. Gerekirse teknik desteğimizle iletişime geçmekten çekinmeyin.

Sıkça sorulan sorular

Aşağıdaki MX kaydıyla ilgili soruları okuyun

MX (Mail Exchanger) kaydı nedir?

MX (Mail Exchanger) kaydı bir DNS kaydı türüdür ve e-posta adresinize gönderilen postaları e-posta hesabınızın bulunduğu sunucuya yönlendirmek için kullanılıyor.

Neden bir MX kaydına ihtiyaç duyuyorsunuz?

Açıkçası, alan adınız için MX kaydı yoksa e-posta almanız mümkün değildir. Bu durum, yanlış yere giden MX kayıtlarınız için de geçerlidir. Bu açıdan bakıldığında, hatasız bir e-posta alma hizmetine sahip olmak için doğru MX yapılandırması gereklidir.

Alan adımın MX kayıtları doğrultusunda e-posta sunucum için bir “A” kaydına ihtiyacım var mı?

Posta sunucusu aynı etki alanı ad alanının parçasıysa, elbette “A” kaydı gerekir.

MX kayıtlarım kim tarafından kontrol ediliyor?

MX kayıtlarınız, ad sunucularınızın bulunduğu şirket tarafından kontrol edilir.

 

Share this post
Subscribe to our newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius
enim in eros elementum tristique.

Related Posts

418 Hatası Nedir?

Günümüzde internetin hayatımızdaki yeri giderek artıyor ve kullanıcı sayısı her geçen gün artıyor. Ancak

WHM (Web Host Manager) Nedir?

Bir süredir web siteleri oluşturuyorsanız, henüz kullanmasanız bile muhtemelen WHM’yi duymuşsunuzdur. Ancak web tasarımı
Previous
Next