Ocak 22, 2023

WordPress nedir? WordPress hakkında bilmeniz gereken her şey!

WordPress CMS 

“WordPress Nedir?” Sorusunu yanıtlamadan önce içerik yönetim sistemlerinin (CMS) ne olduğunu bilmemiz gerekiyor. Şimdi CMS nedir? CMS, web sitesi sahipleri tarafından çevrimiçi veya online içeriği yönetmek için kullanılan bir sistemdir. 

Aslında, WordPress gibi bir içerik yönetim sistemi, kullanıcıların dijital içerik oluşturmasına, düzenlemesine ve yayınlamasına yardımcı olan bir yazılımdır. Herhangi bir CMS’nin popülaritesinin ana nedenlerinden biri, çeşitli eklentiler ve temalar aracılığıyla kullanıcılara sağladığı ek özelliklerin esnekliği ve çeşitliliğidir.

En son küresel istatistiklere göre, dünya çapındaki tüm web sitelerinin yaklaşık %40’ı WordPress ile oluşturulmuştur; Ayrıca tüm CMS web sitelerinin %60’ı WordPress kullanıyor. 

WordPress, normal kullanıcılar, blog yazarları, işletmeler ve sanatçılar tarafından WordPress web sitelerini kurmak ve yönetmek için kullanılan ücretsiz, açık kaynaklı bir CMS’dir. WordPress’in önemli avantajı, onu kullanmak ve onunla çalışmak için çok fazla kodlama becerisine ihtiyacınız olmamasıdır.

 

WordPress tarihine genel bakış

WordPress’in geçmişi 2001 yılına dayanmaktadır. O zamanlar Michel Valdrighi adlı bir Fransız, PHP programlama dili ile b2/cafelog adlı ünlü bir açık kaynaklı blog yazılımı tasarladı. Valdrighi b2/cafelog geliştirmeyi bıraktıktan sonra Matthew Mullenough ve Mike Little buna dayalı başka bir yazılım geliştirdiler. Son olarak bu yazılıma 2003 yılında WordPress adı verildi ve ilk resmi sürümü 2004 yılında yayınlandı. Başlangıçta amaç, blog yazarları için daha esnek ve kullanıcı dostu bir CMS geliştirmekti.

2005 yılında Matthew Mullenough, Automattic’i kurdu; WordPress ile ilgili hizmetler sağlayan ve çoğu kişi tarafından WordPress.com olarak bilinen bir şirket. Matthew Mullenough ayrıca wordpress.org aracılığıyla ücretsiz ve açık kaynaklı yazılım sağlamak ve WordPress markasını korumak ve WP topluluğu ile WordPress gelişimini desteklemek amacıyla San Francisco’da kar amacı gütmeyen WordPress Vakfı’nı kurdu.

 

WordPress ile hangi web siteleri tasarlanabilir ve başlatılabilir?

Blog yazarları topluluğu, WordPress’e ve özelliklerine büyük ilgi gösteren ilk kişilerdi; Bu ilgi aynı zamanda bu içerik yönetim sisteminin daha başarılı olmasının da önünü açtı. Aslında, başlangıçta CMS yalnızca metinlerin ve makalelerin çevrimiçi ve anında yayınlanmasına olanak sağlıyordu; Ancak zamanla CMS yeni özellikler ekledi.

Günümüzde, WordPress’in açık kaynak kodu ve eklentileri ve çeşitli şablonlar sayesinde, programlama bilgisine ihtiyaç duymadan yapılamayacak çok az şey vardır. En yaygın WordPress web siteleri arasında kurumsal web siteleri, bloglar ve çevrimiçi mağazalar bulunur. Örneğin, WordPress ile aşağıdaki web sitesi türleri oluşturulabilir:

  • Kurumsal web sitesi
  • Mağaza web sitesi
  • Blog 
  • Pazarlama kampanyaları için açılış sayfaları(landing page)
  • İnternet forumları
  • Forum sayfaları
  • Portföy ve özgeçmiş
  • Haber siteleri

 

WordPress.com ve WordPress.org arasındaki fark nedir?

wordpress.com vs wordpress

“WordPress Nedir?” sorusunun genel cevabını öğrenerek, WordPress.com ve WordPress.org arasındaki farkı öğrenmeye başlayabiliriz.

  • WordPress.org nedir?

.org ile biten WordPress web sitesi, WordPress Foundation’ın wordpress.org üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir hale getirdiği aynı adı taşıyan açık kaynaklı yazılımı ifade eder. Halihazırda alan adı ve hosting satın almış kullanıcılar, onu kullanabilirler. Bu seçenek, kullanıcılara esneklik ve birçok kolaylık sağlar; Çünkü hazır yazılım ve barındırma ile sınırlı değildir, Ancak onunla nasıl çalışılacağını öğrenmek için zaman ayırmanız gerekir.

  • WordPress.com nedir?

.com ile biten WordPress web sitesi, temel hizmetlerinden biri olarak yazılım tabanlı WordPress barındırma sunan Matt Mullenough liderliğindeki WordPress geliştiricileri tarafından kurulan bir şirket olan Automattic’in kısaltmasıdır. Ücretsiz sürümde kullanıcı domaini alan adında wordpress.com terimi barınmaktadır ve reklamlarla sınırlı depolama alanı bulunmaktadır. Ücretli sürüm, alan adında WordPress olmadan ve reklamlar olmadan, seçtiğiniz benzersiz bir alan adını içerir.

WordPress’in SaaS sürümü, yaratıcılıkta özgürlük ve basit web sitesi oluşturmanın bir kombinasyonunu isteyenler için uygundur. Her iki web sitesinin de kendi avantajları ve dezavantajları vardır ve kullanıcıların yüksek kaliteli, gelişmiş ve farklı web siteleri oluşturmasına olanak tanır.

WordPress.com, WordPress barındırma sunduğu için bazı kullanıcılar için caziptir; öte yandan WordPress.org, web sitesi kurulumunda herhangi bir kısıtlama oluşturmayan çok çeşitli eklentilere ve temalara, aktif bir WordPress topluluğuna ve esnek değişikliklere sahiptir.

WordPress kullanmanın avantajları

WordPress kullanmanın avantajları

455 milyondan fazla web sitesinin WordPress ile oluşturulmuş olması ve tüm web sitelerinin %43’ünden fazlasının WordPress kullanması, bu popüler CMS’nin kullanışlılığını ve başarısını vurgulamaktadır. 

WordPress’in popülaritesi şaşırtıcı değil; Çünkü bu içerik yönetim sistemi ücretsiz bir yazılım olarak birçok avantaja sahiptir. Şimdi WordPress içerik yönetim sisteminin bazı önemli avantajlarından bahsedeceğiz.

1. Ücretsiz ve açık kaynaklılik

Kullanıcılar WordPress ile ücretsiz olarak kendi web sitelerini oluşturabilirler. Açık kaynak kodu ve temel programlama bilgisi ile kullanıcılar, çeşitli eklentiler ve temalar aracılığıyla istenilen değişiklikleri kolayca uygulayabilir. Bir web sitesi kurmak için muhtemelen bir alan adı ve barındırma satın almanız gerektiğini belirtmekte fayda var; Ancak WordPress’i indirip yüklemek için ödeme yapmanız gerekmez.

2. Genişletilebilirlik

Şu anda, Binlerce WordPress Eklentileri var (yaklaşık 50.000). ayrıca 5.000’den fazla ücretsiz WordPress teması bulunmaktadır. Bu ücretsiz sürümlere ek olarak, birçok ücretli sürüm vardır. Web sitesinin ilk tasarımı için farklı temalar kullanabilir ve ardından çeşitli eklentiler kullanarak istediğiniz değişiklikleri uygulayabilirsiniz. Geniş eklenti yelpazesi, bu CMS’nin önemli özelliklerinden biridir. Örneğin, önce WordPress ile bir çevrimiçi mağaza başlatabilir, ardından eklentileriyle iletişim formları ve RSS beslemeleri oluşturabilirsiniz.

3. WordPress’in kolay kurulum imkanı

WordPress’in başarısı yalnızca web sitesi tasarımının kolaylığından değil, aynı zamanda basit kurulumundan da kaynaklanmaktadır. WordPress’i yüklemek için bir alan adına, web alanına ve bir MySQL veritabanına ihtiyacınız vardır. Tabii ki bazı hosting firmalarının da kullanıcılara WordPress hosting paketleri sağladığını söylemek gerekiyor ki bu da WordPress kurulumunu daha da kolaylaştırıyor.

4. Yeterli güvenlik 

Güvenlik, bir web sitesi açarken dikkat etmeniz gereken önemli kriterlerden biridir. İnternet, web sitenize sızabilecek ve zarar verebilecek bilgisayar korsanları ve spam göndericilerle doludur. Web sitenizden gelir elde etmeyi veya hassas verileri ve kişisel bilgileri kullanmayı düşünüyorsanız, web sitesi güvenliği sizin için ayrı bir önem taşıyacaktır. Neyse ki, WordPress çok güvenli bir platformdur. 

Geliştiriciler bu özelliğe çok değer veriyor ve düzenli olarak WordPress’in güncellenmiş sürümlerini yayınlıyor. Ayrıca, basit adımlar atarak WordPress web sitenizin güvenliğini artırabilirsiniz. Örneğin, bir WordPress barındırma seçerken daha dikkatli olabilir ve ücretsiz ve ücretli WordPress güvenlik eklentilerinden yararlanabilirsiniz.

5. Esnek ve çok yönlü olması

Her dört web sitesinden birinin WordPress kullanmasının nedeni, yazılımın esnekliği ve uyarlanabilirliğidir. Kapsamlı WordPress eklentileri ve temaları koleksiyonu kullanılarak hemen hemen her fikir uygulanabilir.

6. Aktif bir geliştirici topluluğuna sahip olmak

Aktif WordPress topluluğu sayesinde, yazılım sürekli gelişmektedir. Bireysel eklentiler ve temalar, özelliklerine WP geliştiricileri ve tasarımcıları tarafından eklenir ve Sorular ve sorunlar da WP forumları aracılığıyla hızlı bir şekilde çözülebilir.

7. Kişisel bir bilgisayara kurulum için uygun olmak

Web sitesinde doğrudan sunucu üzerinde değişiklik yapmak istemeyenler, WordPress’i yerel olarak kişisel bilgisayarlarına uygun araçlarla yükleyebilir ve fikirlerini yalnızca bilgisayarlarında deneyebilirler.

Hangi markalar ve şirketler WordPress kullanıyor?

 

Geçmişte, WordPress çoğunlukla blog başlatmak için kullanılıyordu; Ancak günümüzde web sitesi tasarımı için ilk tercihlerden biri haline geldi. Şu anda ünlü kişi ve kuruluşlara ait binlerce WordPress sitesi bulunmaktadır. Örneğin, Beyaz Saray ve Katy Perry ve Usain Bolt gibi yıldızlar WordPress tabanlı web siteleri kullanıyor. Şimdi, WordPress kullanan beş büyük marka ve şirkete İnceleyeceğiz:

  • New York Times: WordPress ilk kez bir yayın ve blog platformu olarak çalışmaya başladığından dolayı, büyük haber dergileri ve The New York Times gibi gazeteler için web sitelerini çalıştırmak için WordPress’i kullanmak son derece mantıklıdır.
  • Microsoft News: Bugün haber blogları, büyük multimedya şirketlerinin hemen hemen her web sitesinin bir parçasıdır. Örneğin, Microsoft Newsblog, şirketin geliştirme ve araştırmasıyla ilgili haberleri görüntülemek için WordPress’i dergi biçiminde kullanır.
  • Sony Music: Müzik dünyasının en büyük üç markasından biridir. Bu web sitesi Sony ve sanatçıları hakkında bilgiler ve haberler yayınlamaktadır.
  • The Walt Disney Company: Çocuklar ve yetişkinler arasında popüler olan Disney imparatorluğu, web sitesini geliştirmek için WordPress yazılımını kullanmıştır. Bu web sitesinde, yeni Disney ürünleri, yatırımcılar, işler, yardım faaliyetleri ve arka planlar hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

Mozilla Blogu: Bu blog, bir WordPress web sitesi aracılığıyla Mozilla hakkında haberler ve bilgiler sağlar.

 

WordPress’in maliyeti nedir?

Genel olarak, WordPress geliştirme için ödemeniz gereken maliyet ihtiyaçlarınıza bağlıdır. WordPress yazılımının kendisi açık kaynaklıdır ve tamamen ücretsizdir; Ancak web sitesi kurmak için WordPress dışında başka gereksinimlere de ihtiyaç duyduğunuz için tamamen ücretsiz olarak web sitesi kurmak neredeyse imkansızdır. Aslında, WordPress’i yüklemek ve kullanmak için barındırmaya ihtiyacınız var. Ücretsiz WordPress hosting olmasına rağmen sürekli ve güvenli kullanım için hosting satın almanız gerekmektedir.

Web sitenizin trafiği artarsa ​​ve ayda yüz binlerce ziyaretçiniz varsa, daha yüksek kaliteli barındırma hizmetine geçmek için daha fazla ödeme yapmanız gerekecektir. Barındırmaya ek olarak, web sitesine erişmek için bir alan adı almanız gerekir. Alan adı uzantınızın ne olduğuna bağlı olarak, fiyatı da farklı olacaktır. Son olarak, web sitenizi tasarlamak için ücretli temalar veya eklentiler kullanmanız gerekebilir.

 

 Bir web sitesinin WordPress ile tasarlandığını ve kullanıma sunulduğunu nasıl anlarsınız?

Web sitesinin altbilgi bölümünde WordPress ile tasarlanmış kelimelerin bulunması

Bir web sitesinin WordPress olup olmadığını anlamanın en kolay yolu alt bilgisini kontrol etmektir. WordPress yardımıyla oluşturulan herhangi bir web sitesinde, geliştirici web sitesinin tasarımı sırasında değiştirmediği sürece varsayılan olarak WordPress ile tasarlanan ibare altbilgisinde bulunur.

Web sitesi temalarının ve eklentilerinin tespiti

Bir sayfanın kaynak kodunu (CTRL + U) kontrol ederek temayı ve eklentilerini tanımlayabilirsiniz. Her WordPress temasının düzgün çalışması için iki dosyaya ihtiyacı var: index.php ve style.css. Şablon adını belirlemek için style.css dosyasını arayın.

WordPress tanıma eklentilerini kullanma

Chrome ve Firefox için var olan eklentileri kullanarak WordPress olup olmadığını web sitesi adresinden kolayca öğrenebilirsiniz. Wappalyzer, bu ve diğer ipuçları için en iyi Chrome eklentilerinden biridir.

 

WordPress eklentisi nedir?

WordPress eklentileri, WordPress topluluğunun bir WordPress web sitesinin işlevselliğini ve özelliklerini genişletmeye yardımcı olmak için geliştirdiği kod parçacıklarıdır. WordPress eklentileri, telefonunuzdaki uygulamalara çok benzer şekilde çalışır.

Daha önce de söylediğimiz gibi, WordPress eklentilerini kullanarak basit bir blogdan mağaza web sitesine kadar her türlü web sitesini uygulayabilirsiniz. Eklentilerin önemli avantajlarından biri eklentileri kurulum kolaylığı dır.

 

WordPress eklentisi ne zaman kullanılır?

WordPress eklenti dizini, bir web sitesine özellik eklemek için çeşitli araçlar sunar. Şablonda varsayılan olarak bulunmayan özelliklere ihtiyacınız olmadıkça, WordPress ile bir web sitesi kurmak için bir eklenti kullanmanıza gerek yoktur. Ayrıca, bazı kişiler web sitesi güvenliğini artırmak, SEO durumunu ölçmek ve web sitesini hız açısından optimize etmek için eklentiler kullanır.

WordPress eklentisi ne zaman kullanılır

Her WordPress web sitesinin ihtiyaç duyduğu dört eklenti

1. elementor

Elementor eklentisi, programlama öğrenmek zorunda kalmadan güzel bir WordPress web sitesine sahip olmak isteyenler için çok önemlidir. Elementor, tek bir programlama satırı olmadan web sitenizin görünümünü özelleştirmeyi kolaylaştıran görsel bir sürükle ve bırak editörüdür. İster açılış sayfaları tasarlamak, ister blogunuzu yeniden tasarlamak veya sadece içindeki belirli öğeleri değiştirmek isteyin, Elementor hepsini yapmak için kullanabileceğiniz eklentidir. Ayrıca, Elementor eklentisi tamamen ücretsizdir.

 

2. Elementor Pro

Elementor PRO, daha fazla özellik ve özelleştirme seçeneği sunarak web sitesi yöneticilerini güçlendirir. Elementor’un ücretsiz olmayan sürümünün kullanıcıları, daha geniş çeşitlilikte widget’lara ve şablonlara erişebilir. Ayrıca bu eklenti, sayfalarınızı herhangi bir kısıtlama olmaksızın sıfırdan tasarlamanıza olanak tanır.

 

3. Yoast SEO

Yoast SEO, arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer almak isteyen herhangi bir WordPress web sitesi için gereklidir. Aslında, Yoast eklentisini kullanarak web sitenizi arama motorları için optimize edebilirsiniz. Bu eklenti, web sitenizin içeriğini analiz eder ve sitenizi SEO açısından nasıl geliştireceğiniz konusunda önerilerde bulunur.

 

4 . Litespeed Cache

Web sitesinin yüklenme hızı, kullanıcı deneyimi ve web sitesinin Google gibi arama motorlarının sonuçlarındaki sıralaması üzerinde en önemli ve etkili faktörlerden biridir.  Litespeed nedir?, sayfalarınızı ve gönderilerinizi HTML dosya biçiminde kaydederek web sitenizi geliştirmenize yardımcı olan bir eklentidir.

Bu statik dosyalar, web sitesi kullanıcıları tarafından kullanılabilir ve WordPress’in her sayfa yüklemesi için PHP isteklerini işleme ihtiyacını ortadan kaldırır. Bunun sonucu, hem ziyaretçiler hem de arama motoru sıralamaları için iyi bir haber olan yükleme süresinde önemli bir azalmadır. Litespeed Cache eklentisi, daha hızlı yükleme süreleri için CDN hizmetlerini kullanabilmeniz için Cloudflare gibi içerik dağıtım ağlarıyla entegre olur.

WordPress için en iyi eklenti nasıl seçilir?

  • Puanlarına göre ücretsiz eklentiler seçin

Ücretsiz WordPress eklentileri seçerken yapılacak en kolay şey, ortalama kullanıcı puanını kontrol etmektir. Bu derecelendirme, Eklenti sayfası >> WordPress Eklenti Deposu >> Açıklama sekmesinde bulunur. Kullanıcılar eklentiyi bir ila beş yıldız arasında derecelendirebilir. 

Ortalama olarak en az dört yıldızı olmayan eklentileri kullanmamanızı öneririz. Bununla birlikte, birçok kullanıcının beş yıldızın tümünü veya yalnızca bir yıldızı seçerek bu derecelendirmelere ikili bir yaklaşım benimsediği unutulmamalıdır; Sonuç olarak en iyi WordPress eklentisini seçmek için sadece sıralamasına dikkat etmeyin.

 

  • aktif kurulum sayısına dikkat edin

Genel bir kural olarak, bir eklenti ne kadar aktif yüklenirse, o kadar çok insan ona güvenir. Aslında, çok sayıda WordPress web sitesine bir eklenti yüklendiyse, muhtemelen işini düzgün yapıyordur. Bunu kontrol etmek için WordPress.org web sitesini de ziyaret edebilirsiniz. Tüm WordPress eklentilerinin aktif kurulum sayısını Açıklama bölümünde görebilirsiniz. Ücretsiz bir eklentinin aktif yükleme sayısı binden azsa, onu değiştirmeyi düşünmelisiniz.

 

  • Güncelleme hızını ve uyumluluğunu kontrol edin

Geliştirici, eklentiyi düzenli olarak güncellemezse, birçok güvenlik sorunuyla karşılaşma olasılığı yüksektir. Ek olarak, eklentilerin WordPress ile uyumlu olmasını sağlamak için, büyük WordPress güncellemelerine göre güncellenmeleri gerekir; Bu nedenle, güncellemelerin tutarlılığı ve düzenliliği, eklenti geliştiricisinin aktif katılımını ölçmenin iyi bir yoludur.

 Neyse ki, WordPress eklenti deposu, açıklama sekmesi altında her bir eklentinin tam olarak son güncelleme zamanını gösterir. Ayrıca, Changelog sekmesinde önceki tüm güncellemelerin bir günlüğü vardır; Böylece, eklentinin ilk sürümünden bu yana geliştiricinin neler yaptığını tam olarak görebilirsiniz.

 

Son söz

Bu yazımızda, web siteniz için en iyi içerik yönetim sistemini seçebilmeniz için WordPress’in ne olduğunu ve ne için kullanıldığını açıkladık. Dünyadaki birçok güvenilir ve aktif web sitesinin web sitelerini yönetmek için WordPress kullandığını düşünürsek, çevrimiçi olmak için bu sistemi daha güvenle kullanabilirsiniz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

  1. Ücretsiz WordPress barındırma kullanmak mümkün mü?

Evet, birkaç ücretsiz web barındırma şirketi var; Ancak onlardan uzak durmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Çoğu zaman, ücretsiz WordPress barındırma sağlayıcıları web sitenize reklam yerleştirir. Ayrıca bu hizmeti vermeyerek siteye erişiminizi önceden haber vermeksizin sonlandırabilirler.

 

  1. WordPress web sitesi kurmak için tek bir yerden hosting ve domain almalı mıyız?

Hayır, aynı sağlayıcıdan hosting ve alan adı almanıza gerek yoktur ve her birini ayrı şirketlerden satın alabilirsiniz; Ancak daha iyi web sitesi yönetimi için her ikisini de tek bir hizmet sağlayıcıdan almak daha iyidir.

 

  1. Bir WordPress web sitesi için yalnızca cPanel WordPress barındırmamız mı olmalı?

cPanel, birçok WordPress barındırma şirketinin kullandığı bir kontrol paneli türüdür. Unutulmamalıdır ki cPanel kullanımı zorunlu değildir; Ancak daha kolay kurulum ve yönetim için cPanel hosting kullanabilirsiniz.