Home Sunucu nedir? Sunucu Ne İşe Yarar?

Sunucu nedir? Sunucu Ne İşe Yarar?

Günümüzde küçük ya da büyük tüm işletmeler, işlerini geliştirmek için bir web sitesine ihtiyaç duymaktadır. Kendiniz için böyle bir hedefiniz varsa ve kafanızda cevabını beklediğiniz çeşitli sorular dönüyorsa bu metin işinize yarayabilir ve birçok sorunuza cevap alacaksınız.

Bilişim dünyasından ne kadar uzakta olursanız olun, büyük olasılıkla sunucu kelimesini duymuşsunuzdur, ancak sunucunun ne için kullanıldığını ve kimler için yararlı olduğunu bilmiyorsunuz. Belki de hepimizin bir sunucuya ihtiyacı vardır. 

Bir işe başlamadan önce işin doğasını anlar ve tüm yönleriyle kontrol ederseniz o iş sizin için daha faydalı olabilir ve daha kolay ve daha bilgili ilerleyebilirsiniz ki bu da işinizin gelişmesinde oldukça etkilidir. Bu yüzden sunucunun tanımıyla başlıyoruz.

Sunucu (server) nedir?

server nedir turleri nelerdir

Daha önce de söylediğimiz gibi, işletmelerin çalışmalarının tanıtımını yapmak için bir web sitesine ve son olarak bir web hosting hizmetine ihtiyacı vardır. Kelime anlamı açısından sunucu anlamına bakacak olursak, sunucu hizmet sağlayan demektir. Ağ ve bilgisayar dünyasında sunucu, başka bir bilgisayar programına ve istemci olarak bilinen kullanıcısına hizmet sağlayan bir bilgisayar programı veya aygıtıdır.

Sunucu, ağ verilerini, aygıtları ve sistemleri depolayan, işleyen ve yöneten güçlü bir bilgisayardır, böylece ağ isteklerini alıyor ve yanıtlıyor. Örneğin, bir istemci bir web dokümanı istediğinde, sunucu talep edilen bilgiyi internet üzerinden istemcinin bilgisayarına gönderir.

Bir cihaz aynı anda hem istemci hem de sunucu olabilir, çünkü kaynakları sağlayabilir ve aynı anda başka bir sistemden kullanabilir. Sunucular, posta sunucuları, sanal sunucular ve web sunucuları dahil olmak üzere farklı türlerde gelir. Sunucular verileri depolar, ancak sunucu yazılımı bunlara yüklenir. Bu yazılım, ağır yedekleme görevlerini gerçekleştirmek için tasarlanmıştır.

İstemci

Artık istemci hakkında konuştuğumuza göre, konuyu daha iyi anlamanız için istemciyi tanımlamanız daha iyi olacaktır. İstemci, ağdaki kaynakları kullanan uzak sunucu veya bilgisayarın adıdır. İnternete bağlı bir bilgisayar bir web sitesine eriştiğinde, web sitesi sunucu, bilgisayar da istemci olur. Bilgisayarınız yalnızca İnternet’i ziyaret ettiğinizde değil, bir İnternet uygulaması kullandığınızda da istemci modundadır.

Her bilgisayarın bir sunucuya dönüşebilir mi?

Server bilgisayar mıdır

Herhangi bir bilgisayar, hatta bir masaüstü bilgisayar veya bir ev dizüstü bilgisayarı, doğru yazılımla bir sunucu görevi görebilir. Örneğin, ağınız üzerinden diğer bilgisayarlar arasında dosya paylaşmanıza izin veren bir FTP sunucu programını bilgisayarınıza kurabilirsiniz. Ek olarak, FTP nedir hakkında yeterince bilginiz varsa bu kısım size yardımcı olacaktır. Ancak ev bilgisayarınızı bir sunucuya dönüştürmek için bazı ipuçlarını izlemelisiniz.

  • Bilgisayarınızın ve ilgili sunucu yazılımının her an erişilebilir olması için her zaman çalışır durumda olması gerekir.
  • Bilgisayarınız sunucu modundayken ve diğer kullanıcılar tarafından kullanılıyorsa, kaynakları (bant genişliği ve işleme gibi) başka şeyler yapmanıza izin vermez.
  • Bilgisayarınızı ağa ve internete bağlamak, bilgisayarınız için birçok soruna neden olabilir.

Sunucu çeşitleri nelerdir? 

Aşağıdaki gibi farklı sunucu türleri vardır: Web sunucusu, Uygulama sunucusu, Blade sunucusu, Bulut sunucusu,Veritabanı sunucusu, Adanmış sunucu, Yazdırma sunucusu, Proxy sunucusu, Dosya sunucusu, E-posta sunucusu, Bağımsız sunucu, Etki Alanı Adı Sunucusu, Online Oyun Sunucusu.

Sunucu çeşitleri nelerdir

Bu yazıda onlardan bazılarını sizin için açıklıyoruz.

  • Web sunucusu 

Bir web sayfasında çevrimiçiyseniz, bir sunucuya erişiyorsunuz demektir. Web’i tarayıcınız aracılığıyla görüntülemek, bir web sayfasında görüntüleyebileceğiniz metin, resimler, videolar ve diğer dosyalar için bir web sunucusundan bilgi almayı gerektirir. İnternet üzerinden dosya gönderdiğinizde, program indirdiğinizde ve hatta çalışma dosyalarınızı kaydettiğinizde, çeşitli İnternet sunucularıyla etkileşim halinde olursunuz.

  • Uygulama sunucusu

Programların türü ve gerçekleştirdikleri işlemler ne olursa olsun programların çalışabildiği bir ortamdır. Farklı türde uygulama sunucuları vardır, örneğin, .NET Framework, Java ve PHP gibi.

Uygulama sunucusu, uygulamaların, veri ve kod bütünlüğü sağlayan güncellemelere ve yükseltmelere daha merkezi bir yaklaşıma sahip olmasını sağlar. Kimlik doğrulama süreci ve veri erişim yönetiminin merkezileştirilmesi sayesinde güvenlik sağlar ve Ağır uygulamalar için ağ trafiğini sınırlandırarak performansı artırır.

  • Bulut sunucusu

Bulut sunucusu, bulut bilgi işlem ortamında çalışan fiziksel bir sunucu yerine sanal bir sunucudur. Ana bilgisayar kullanılarak uzaktan erişilebilir, İnternet üzerinden bir bulut bilgi işlem platformu aracılığıyla oluşturulur ve sunulur. İşlevselliği ve yetenekleri, geleneksel bir fiziksel sunucuya benzer, ancak bir bulut hizmeti sağlayıcısından uzaktan erişilir.

  • Proxy sunucusu

Proxy sunucusu, istemci ile sunucu arasında aracı görevi gören bir bilgisayar sunucusudur. Yerel bir ağı dış ağlardan ayıran, bilgisayarın veya başka bir ağ geçidi sunucusunun bir parçasıdır.

  • Dosya sunucusu

Dosyaları depolamak ve dağıtmak için kullanılan bir ağdaki bilgisayardır. Bir dosya sunucusu, birden çok kullanıcının bir sunucuda depolanan dosyaları paylaşmasına olanak tanır. Ayrıca okunabilirliği ve yazma hızını artırarak performansı artırır.

Sunucular (Server) ne yapar? 

Sunucuların çeşitli kullanımları vardır, örneğin veri toplar ve iletirler, web sitelerini ve çevrimiçi oyunlar gibi uygulamaları barındırırlar. Sunucular, birden çok bilgisayarın bir ağ üzerinde veri paylaşmasına izin verir.

Sunucular Nasıl Çalışır?

Bir sunucunun bilgisayar gibi ekranı veya klavyesi yoktur. Bir sunucu, kendisine bağlanan bilgisayarlara bilgi sağlar. Şüphesiz bilgisayarınız, üzerine koyduğunuz dosyaları ve verileri depolamak için tasarlanmıştır.

Ancak bir sunucu, barındırdığı web siteleriyle ilişkili tüm verileri depolayarak ve ardından bu bilgileri bunlara erişmesi gereken tüm bilgisayarlarla ve cep telefonlarıyla paylaşarak bunun ötesine geçer. 

Kullanıcılar bir sunucuya yerel alan ağı (LAN) veya İnternet gibi geniş alan ağı (WAN) yardımıyla bağlanabilir. Kullanıcılar sunucuya bağlandıklarında sunucudaki programlara, dosyalara ve diğer bilgilere erişebilirler.

İşletmeler, Sunucuları Ne İçin Kullanır?

Sunucu hizmetleri farklı amaçlar için bulunmaktadır. Amaçlardan biri, kullanıcının bir ağa erişimi kontrol etmek, e-posta gönderip almak veya bir web sitesi barındırmak için bir sunucu kurmak istemesidir. Bazı sunucular belirli bir göreve ayrılmıştır. Bugünlerde diğerleri, e-posta, FTP, DNS işleyebilen ve hatta tek bir web sunucusunda birden çok web sitesini barındırabilen paylaşılan sunuculardır.

 

Sunucular, özel erişimin yanı sıra farklı kullanıcı ihtiyaçları ve işlevlerine göre yapılandırılabilir ve başkalarıyla paylaşılabilir. Sunucu, insanların uzaktan birbirleriyle bağlantı kurmasına ve iletişim kurmasına yardımcı olur. Sunucu, insanlara tek başlarına yapamayacakları bir fırsat sunuyor, örneğin yoğun bilgi işlem görevlerini bize sağlıyor ve 24 saat bağlanmamızı mümkün kılıyor.

Sunucular nerede saklanıyor?

Kurumsal bir ortamda veya bir işletmede, sunucu (server) ve diğer ağ araçları bir sunucu dolabında saklanır. Bu bölümler, tüm hassas ekipmanı ve bilgisayarları, bunlara erişme yetkisi olmayan kişilerden ayırır. 

Sunucular nerede saklanıyor

Yerinde barındırılmayan ve uzaktan erişilen sunucular bir veri merkezinde bulunur. Bu tür sunucular, başka bir şirketin donanımı yönetmesine ve uzaktan yapılandırmanıza olanak tanır.

Neden İşletmeniz için bir Sunucu gereklidir? 

Bu öğeler işletmenizin sunucuya olan ihtiyacını gösterir. Eğer bunların arasındaysanız sunucu almak sizin için olmazsa olmazdır. 

1. İşletmeniz genişliyor

Şirketinizde 10’dan az çalışanınız olduğunda, bilgisayar ve bilgi teknoloji yönetimi çok basittir. Böylece, yazılım güncellemelerine ihtiyacınız varsa veya yeni bir antivirüs çözümüne geçiş yapıyorsanız, yardım için ekibimize kolayca ulaşabilir ve sorunu çözebilirsiniz.

Ancak, 20 çalışana ulaştığınızda, bu görevlerin önemli ölçüde daha zor hale geldiğini ve ekibinizin dosya paylaşmakta veya yazılım güncellemelerini takip etmekte zorlanacağını göreceksiniz.

2. Ekibinizin aynı verilere erişimi olmalıdır

Sadece büyük işletmeler değil, küçük işletmeler de merkezi bir veri depolama konumuna ihtiyaç duyar. Bu durumda daha fazla iş organize edilir ve ekip üyeleri ihtiyaç duydukları verilere kolayca erişilebilir.

3. Ağ güvenliği yönetimini merkezileştirmek istiyorsunuz

Yalnızca 6 çalışanınız olduğunda, ağınızdaki her cihaz için güvenlik yazılımı yüklemek muhtemelen çok da önemli değildir. Ancak bu sayı arttığında zaman alıcı bir uğraş haline gelir.

Bir sunucu, ağ çapında güvenlik güncellemelerini tek bir cihazdan uygulamanıza yardımcı olur. Oradan virüs taramaları çalıştırabilir, spam filtrelerini yönetebilir ve ağ genelinde programlar yükleyebilirsiniz.

4.Yedeklemeyi otomatikleştirmek istiyorsunuz

Elbette, ekibiniz masaüstlerini ve dizüstü bilgisayarlarını yedekliyor, ancak muhtemelen bunu yeterince yapmıyorlar. Çoğu zaman, meşguliyet nedeniyle kaydet düğmesine basmayı kolayca unutursunuz. Ancak veri kaybı ve onu kurtarmaya çalışmanın yol açtığı zarar, işletmeniz için ciddi sonuçlar doğurur.

Son söz

Sunucuların yalnızca teknisyenlerin uğraştığı bir şey olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz, artık çevrimiçi yaptığımız her şeyde rol oynadıklarını biliyorsunuz. Bu yenilikçi ve uyarlanabilir araçlar ev ve iş ağlarımızı güvenli ve çalışır durumda tuttuğundan, Dünya çapında bir ağ olan (World Wide Web) sunucular olmadan imkansız olurdu. 

Bu yazıda sunucu tanımı ile tanışmış, sunucunun ne için ve kimler için kullanıldığını ve varlığının neden gerekli olduğunu öğrenmiş oldunuz. Sunucu türlerini tanıdınız ve iş gereksinimlerinize göre istediğiniz sunucuyu almanız gerektiğini anladınız. Bundan sonra, seçiminizi yapar yapmaz her türlü sorularınız için bizimle iletişime geçmeniz yeterlidir. 
 

Sıkça sorulan sorular

Sunucular Nasıl Çalışır?

Sunucu, ağ verilerini, aygıtları ve sistemleri depolayan, işleyen ve yöneten güçlü bir bilgisayardır, böylece ağ isteklerini alıyor ve yanıtlıyor. Bir sunucu, barındırdığı web siteleriyle ilişkili tüm verileri depolayarak ve ardından bu bilgileri bunlara erişmesi gereken tüm bilgisayarlarla ve cep telefonlarıyla paylaşarak İşini gerçekleştirir.

Her bilgisayarın bir sunucu yapma yeteneği var mı?

Evet. Herhangi bir bilgisayar, hatta bir masaüstü bilgisayar veya bir ev dizüstü bilgisayarı, doğru yazılımla bir sunucu görevi görebilir. Örneğin, ağınız üzerinden diğer bilgisayarlar arasında dosya paylaşmanıza izin veren bir FTP sunucu programını bilgisayarınıza kurabilirsiniz. Ancak ev bilgisayarınızı bir sunucuya dönüştürmek için bazı ipuçlarını izlemelisiniz.

Veritabanı sunucusu nedir?

Veritabanı sunucusu, diğer programların bir ağ üzerinden bir veya daha fazla veritabanı sistemine erişmesine izin veren bir bilgisayar programıdır. Bunlar gibi yazılım çözümleri Oracle, MySQL, Microsoft SQL Server, PostgreSQL ve DB2’yi içerir. Veritabanı sunucuları, verileri depolayarak ve ileterek web sunucularını destekler.

Share this post
Subscribe to our newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius
enim in eros elementum tristique.

Related Posts

PrestaShop Hosting nedir?

PrestaShop, WordPress gibi çevrimiçi mağazanızın yönetimiyle ilgili birçok şeyi basitleştirebilen bir mağaza içerik yönetim

SLA Nedir? Neyi İfade Eder?

Hizmet Seviyesi Anlaşması, kısaltmasıyla SLA, günümüzün iş dünyasında önemli bir yer tutan bir kavramdır.
Previous
Next