Ocak 31, 2023

SSL sertifikası nedir? ne işe yarar?

Güvenlik, bir siteyi ziyaret edenler için en önemli unsurlardan biridir, SSL sertifikası ile sitenizin güvenliğini kolayca garanti altına alabilir, muhataplarınızın endişelerini giderebilirsiniz. SSL sertifikası hakkında hiçbir şey bilmiyorsanız veya daha fazlasını öğrenmek istiyorsanız, bu yazımızda size SSL sertifikasının ne olduğunu ve neden kullanılması gerektiğini anlatacağız. Bazı web sitesi sahiplerinin kolayca görmezden geldiği ve öneminin farkında olmadığı bir sertifika. SSL sertifikasına sahip olmanın ne kadar önemli olduğunu biliyorsanız, almayı asla unutmazsınız.

SSL sertifikası nedir?

Secure Socket Layer veya kısaca SSL, güvenli bir bağlantı katmanı ve sunucu ile alıcı arasındaki iletişim için bir protokol anlamına gelir. yani bu sertifika, web sitesi ile tarayıcı arasında bir güvenlik katmanı sağlayan küçük bir veri dosyasıdır. SSL satın almak hem sitenin kimliğinin doğrulanması hem de site üzerinden verilen bilgilerin şifrelenmesi açısından faydalıdır.

Bu iki önlem, ödeme işlemi sırasında siteye girmek veya kullanıcı bilgilerini çalmak isteyen bilgisayar korsanlarının siteye girişini engellemek için alınan en önemli güvenlik önlemlerinden biridir. SSL sertifikası kullanmamak, banka kartını ve şifresini herkesin önünde sergileyen bir kişinin davranışına benzer; Belki bir süre sorun olmayacak ama tehlike pusuda.

SSL sertifikası nasıl çalışır?

Bir siteye girip içeriğini görüntülediğinizde, o sayfadaki bilgiler aslında sitenin sunucusundan tarayıcınıza gönderilir. SSL, sunucu ile tarayıcı arasındaki bu bağlantıda var olan ve sunucu ile tarayıcı arasında değiş tokuş edilen bilgilere herhangi bir üçüncü tarafın erişmesine izin vermeyen bir dosya şifreleme türüdür. Bir site SSL ile donatıldığında, tarayıcı bunu okur ve web sitesinin kimliğini onaylar.

 

SSL hangi bilgileri içerir?

Söylediğimiz gibi SSL sertifikası tarayıcı tarafından okunan ve web sitesini doğrulamaya yardımcı olan bilgiler içerir, ancak SSL sertifikası bilgisi nedir? Bu bilgiler SSL türüne bağlıdır, ancak genellikle şunları içerir:

  • Web sitesi alan adı
  • SSL sertifikasının verildiği kişi veya kuruluş
  • Sertifika yetkilisi ve dijital imzası
  • Sertifika düzenleme tarihi ve son kullanma tarihissl içindeki bilgiler

SSL sertifikası türleri 

Genel olarak, her biri farklı bir güvenlik düzeyi sunan üç tür SSL sertifikası vardır.

Standart sertifika (DV-Domain Validation)

Sertum Polonya’dan alınan bu sertifika, şirket belgeleri gönderilmeden bir yıl süreyle tek bir alan adı, birden fazla alan adı ve joker karakter (bir alan adı ve aynı alan adının alt alanları) olarak sağlanabilir. Bu tür bir sertifika anında verilir.

 

Organizasyon Sertifikası (OV-Organization Validation)

Sertum Polonya’dan alınan bu sertifika, şirket belgelerinin alınmasından sonra bir yıl süreyle tek bir alan adı, birden fazla alan adı ve joker karakter (bir alan adı ve aynı alan adının alt alanları) olarak sağlanabilir. Kullanıcı bilgileri kilide tıklanarak görüntülenir ve belgeler onaylandıktan bir ila iki iş haftası sonra verilir.

 

Gelişmiş sertifika (EV- Extended Validation)

Sertum Polonya’dan alınan bu sertifika, şirket belgelerinin alınmasından sonra bir yıllık bir süre için tek bir alan adı ve birden çok alan adı olarak sağlanabilir. Bu sertifika türünde, kilide tıklanarak kullanıcı bilgileri görüntülenir ve belgeler onaylandıktan bir ila iki iş haftası sonra verilir.

Web siteleri neden SSL’ye ihtiyaç duyar?

Ödemeleri işleyen iş siteleri için SSL sertifikasına sahip olmak uzun zamandır zorunluydu ancak artık her tür web sitesinin bu sertifikaya sahip olmasını bekliyoruz. Aslında, bir SSL sertifikasına sahip olmak birkaç yönden değerlidir:

web sitelerinde neden ssl olmalı

  • Güvenliği artırır

SSL sertifikasının temel amacı siteler için daha fazla güvenlik sağlamaktan başka bir şey değildir, hassas bilgi toplayan tüm web sitelerinin bu güvenliğe ihtiyacı olduğu açıktır. Müşterinin ad ve adres gibi önemli bilgilerin yanı sıra banka kartı bilgilerini girmesini gerektiren çevrimiçi mağazalar, hastaların özel bilgilerini toplayan tıbbi web siteleri veya telefon numarası gibi kişisel bilgilerin girilmesini gerektiren diğer herhangi bir site gibi web siteleri, SSl sertifikasına sahip olmalılar. Bilgisayar korsanları bu bilgileri ele geçirirlerse, bu bilgileri kolayca kötüye kullanabilirler.

  •  SSL sertifikasının varlığı ziyaretçilerin güvenini kazanıdırır

Web sitenizin hedef kitlesini güvende tutmak hem etik olarak doğrudur hem de hedef kitlenizin işletmenize olan güvenini artırır. Pek çok kişi SSL sertifika mekanizmasını bilir ve tanıyabilir ve sitenizin bu sertifikaya sahip olduğunu gördüklerinde kendilerini daha güvende hissederler.

 

  • SSL, web sitenizi arama motorları için daha optimize hale getirir

SEO’daki en önemli şeylerden biri SSL sertifikasıdır ve buna sahip olarak Google’ın tarayıcılarından daha fazla puan alabilir ve sonuçlar sayfasında daha iyi bir sıralama elde edebilirsiniz. Bu, kullanıcıyı güvende tutmanın onlar için yararlı olmadan önce sizin için iyi olduğunu ve SEO’nuzu geliştirdiğini gösterir.

 

  •  Bu sertifikaya sahip olmak hedef kitleye söz konusu sitenin güvenli olmadığına dair bir hata mesajı gönderilmesini engeller

Bu başlık biraz garip gelebilir, ancak gerçek şu ki, birçok tarayıcı kullanıcının SSL’nin etkin olmadığı bir web sitesine girmesini engelliyor ve bunun yerine söz konusu sitenin güvenli olmadığına dair bir hata mesajı gösteriyor. Gizliliği genellikle çok önemli olan kullanıcılar siteye girmezler. Böylece kitlenizin büyük bir kısmını daha siteye girmeden kaybedersiniz.

 

Bir sitenin SSL sertifikası olduğunu nasıl anlarız?

Bir sitenin SSL sertifikası olup olmadığını anlamanın en kolay yolu tarayıcıda site adresine bakmaktır. Adresin sol tarafında kilit simgesi ve URL başında https harflerinin olması sitenin SSL’sinin aktif olduğunu gösterir.

ssl sertifikası nasıl yüklenir

SSL sertifikası nasıl alınır?

Bir SSL sertifikası satın almak için aşağıdaki 5 adımı uygulamanız gerekir:

 ICANN Arama yoluyla web sitenizin bilgilerini doğrulayın:

SSL sertifikaları, Sertifika Yetkilisi (CA) olarak bilinen bir varlık tarafından verilir. Özellikle CA’nın gerektirdiği doğru bilgilerle önceden hazırlıklıysanız, bir SSL sertifikası alma süreci gerçekten kolay olabilir. Bu bilgiler şunları içerir:

Eşsiz Bir IP Adresi: SSL protokolünün nasıl çalıştığına bağlı olarak, almak istediğiniz her sertifika için ayrı bir IP adresi gerekir. Aksi takdirde, belirli eski cihazları ve web tarayıcılarını kullanan kişiler web sitenizi kullanamayacaktır.

Doğru Bir WHOIS Kaydı: Bir alan adı için SSL sertifikası talep ettiğinizde, sertifika yetkilisinin alan adının size ait olduğunu doğrulaması gerekecektir. Bunu yapmak için alanın WHOIS kaydını kontrol edecektir.

İşletme/Organizasyon Doğrulaması: Yüksek güvenceli bir sertifika talep ediyorsanız, sertifika yetkilisi işletmenizi doğrulamak için devlet veritabanlarını kontrol edebilir. Ayrıca, CA sizden işletmenizle ilişkili resmi kayıt belgesini sağlamanızı da isteyebilir.

 

Sertifika İmzalama Talebini (CSR) oluşturun:

Sertifika imzalama isteği (CSR), bir CA’dan SSL sertifikası istemeden önce web sunucunuzda oluşturulacak bir dosyadır. CA daha sonra SSL sertifikanızı vermek için bu dosyadaki bilgileri kullanacaktır.

 

Bir CSR oluşturma süreci web sunucusuna ve web sitenizin kullandığı barındırmaya bağlıdır. Bilgi bankalarında bir CSR oluşturmaya ilişkin talimatlar olup olmadığını öğrenmek için web barındırıcınızla iletişime geçmenizi öneririz.

 

CSR’yi Sertifika Yetkilinize gönderin:

Artık bir CSR oluşturduğunuza göre, bir sonraki adım, seçtiğiniz CA’nın web sitesine gitmek ve ihtiyacınız olan SSL sertifikası türünü satın almaktır.

 

Ödeme işlemini tamamladıktan sonra, CA sizden bir önceki adımda oluşturduğunuz CSR dosyasını göndermenizi isteyecektir.

Sertifika Yetkiliniz Tarafından Doğrulanma Bekleniyor:

Satın aldığınız SSL sertifikasının türüne bağlı olarak, CA’nın bilgilerinizi doğrulaması ve sitenizin SSL sertifikasını vermesi birkaç saat ile birkaç gün arasında sürebilir.

 

Sertifikayı web sitenize yükleyin:

CA, SSL sertifikası isteğinizi işleme koyduğunda, size SSL sertifikanıza erişmenizi sağlayan bir e-posta gönderecektir. Alternatif olarak, sertifikayı satın alırken oluşturduğunuz kullanıcı hesabından da indirebilirsiniz.

SSL sertifikası yükleme işlemi, sitenizin barındırıldığı web sunucusunun işletim sistemine bağlıdır. Bununla ilgili daha fazla bilgi için web barındırıcınızla iletişime geçin veya SSL sertifikanızı nasıl kuracağınıza ilişkin herhangi bir çevrimiçi talimat sağlayıp sağlamadığını kontrol edin.

 

SSL sertifikasının süresi dolduğunda ne olur?

SSL sertifikası yenileme işlemi, barındırıcı türüne veya sertifika yetkilisine bağlı olarak biraz değişebilir. Bu nedenle, bir Sertifika İmzalama İsteği (CSR) oluşturmanız, sertifikanızı etkinleştirmeniz ve ardından yüklemeniz gerekir.

Son söz

Bu yazımızda “SSL sertifikası nedir ve SSL sertifikası neden gereklidir? ” sorusuna Kısa ve faydalı bir cevap verelim ve farklı web siteleri için nasıl hazırlanacağını açıklayalım istedik. Son olarak, verilerinizi şifrelemediğiniz sürece bilgisayar korsanlarının çevrimiçi iletişiminizi çalmak için her zaman gizlendiğini söylemeliyiz. Bu nedenle, tüm çevrimiçi işlemlerinizde (otel rezervasyonlarından banka ödemelerine kadar) sitenin SSL ile donatıldığından emin olun ve kendinize ait bir web siteniz varsa sitenizin güvenliğini sağlamak için gerekli adımları atın.

Sıkça Sorulan Sorular

SSL basit tanımı nedir?

 SSL Güvenli yuva katmanı anlamına gelir. İnternet üzerinden gönderilen verilerin kimlik doğrulamasına, şifrelenmesine ve şifresinin çözülmesine izin veren web tarayıcıları ve sunucuları için bir Protokoldür.

SSL sertifikasını ücretsiz alabilir miyim?

evet, ancak SSL’nin ücretsiz sürümü, birden çok müşteri alanı arasında SSL sertifikalarını paylaşır.

Kendi SSL sertifikamı oluşturabilir miyim?

SSL sertifikası oluşturmak için özel anahtar ve sertifika imzalama isteği gereklidir. Bunlar birkaç basit komutla oluşturulabilir.