Home Spam Nedir? Barındırmada Spam İle Nasıl Başa Çıkılır

Spam Nedir? Barındırmada Spam İle Nasıl Başa Çıkılır

Muhtemelen “SPAM” terimini daha önce duymuşsunuzdur veya duymadıysanız, en azından e-posta sayfanızda görmüşsünüzdür. Ancak spam tam olarak nedir ve neden böyle bilinir, burada kısaca ondan bahsedeceğiz.

Basitçe söylemek gerekirse spam, çok sayıda kişiye gönderilen herhangi bir istenmeyen mesaj veya iletişimdir. Bu gönderi, bir şeyin reklamını yapmak veya satmak veya sadece alıcılara sorun çıkarmak ve rahatsızlık vermek için tasarlanmıştır.

Spam, istenmeyen e-postalardan ve kısa mesajlardan otomatik sosyal medya gönderilerine ve daha fazlasına kadar birçok biçimde gelir.

Bu blogda spam nedir, nasıl üretilir ve dağıtılır ve ondan korumak için neler yapabileceğiniz hakkında daha fazla ayrıntıya gireceğiz. Bu nedenle, spam ayrıntılarını merak ediyor ve daha fazlasını öğrenmeyi hedefliyorsanız, bizimle kalın!

Spam nedir?

Siz şu an bu metni okurken bile her an milyonlarca e-posta gönderiliyor, ancak bunların çoğu hala spam olarak sınıflandırılıyor. Birçok şirket, web sitelerinden e-posta adresleri gibi kişisel bilgileri toplamak ve bunları bir veritabanında depolamak için botlar ve web tarayıcıları kullanır.

Bunun nedeni, daha sonra farklı ürün türleri için istenmeyen teklifler yapmak için kullanılabilmesidir. İşte spam tam olarak budur.

Spam, web sitesi sahipleri ve barındırma sağlayıcıları için büyük bir sorundur. Spam olarak gönderilen mesajlar, yorumlar ve e-postalar sunucunuzu engelleyebilir, itibarınıza zarar verebilir ve güvenlik önlemlerinizi tehlikeye atabilir.

 

Barındırmada Spam Neden Oluşur?

barındırmada spam nasıl olur

Aşağıdakiler gibi birkaç nedeni, barındırmada istenmeyen postaya katkıda bulunabilir.

Yetersiz Güvenlik Önlemleri

Spam saldırılarının, güvenlik önlemlerinin zayıf olduğu barındırma ortamlarında başarılı olma olasılığı daha yüksektir. Spam gönderenler, yetkisiz erişime veya eski güvenlik standartlarına karşı yetersiz savunma varsa, zayıflıklardan yararlanabilir ve güvenliği ihlal edilmiş hesaplardan veya web sitelerinden spam gönderebilir.

Zayıf Parolalar

Spam gönderenler, barındırma hesaplarına zayıf veya basit parolalar ile kolayca erişebilir. İstenmeyen e-posta gönderenler, barındırma hesabına yasa dışı erişim elde edebilir ve bir kullanıcının şifresinin güvenliği ihlal edilirse, onu istenmeyen e-postalar göndermek veya istenmeyen içerik barındırmak için kullanabilir

Eski Yazılım

Spam saldırılarının, güncel olmayan veya yama uygulanmamış yazılım kullanan barındırma platformlarını hedeflemesi daha olasıdır. Spam gönderenler kısıtlı alanlara girer veya spam yaymak için kullanılabilecek zararlı komut dosyaları ekler. Bunu yapmak için sıklıkla içerik yönetim sistemlerindeki, eklentilerdeki veya yazılım programlarındaki kusurlardan yararlanırlar.

Yetersiz E-posta Filtreleme

Barındırma ortamları, yetersiz e-posta filtreleme sistemleri veya spam filtreleme teknolojilerinin olmaması nedeniyle istenmeyen e-postalarla dolup taşabilir. Etkili filtreler olmadan, spam mesajlarının sunucu kaynaklarını tüketme olasılığı vardır ve bunun nedeni, sonuçta barındırma şirketinin itibarına zarar verecek etkili filtrelerin olmamasıdır.

Güvenli Olmayan Web Formları

Spam gönderenler, yorum bölümleri veya iletişim formları gibi güvenli olmayan web formları içeren barındırma hesaplarından yararlanabilir. Bu formlar, spam gönderenler tarafından spam mesajları göndererek veya web sitesine zararlı kod sokarak spam yaymak için kullanılabilir.

Kullanıcı Eğitimi Eksikliği

Barındırma ortamlarında, uygulamalarına ilişkin kullanıcı eğitimi eksikliği nedeniyle istenmeyen e-postalar ortaya çıkabilir. Kullanıcılar, spam koruma teknikleri, e-posta güvenliği en iyi uygulamaları veya web sitesi güvenlik zayıflıkları konusunda bilgisizlerse, farkında olmadan barındırma hesaplarını spam gönderenlere maruz bırakabilir.

 

Spam Türleri Nelerdir?

Spam, iğrenç e-postalardan çok fazla bağlantı içeren sosyal ağ sitelerindeki yorumlar veya yayınlardaki ve diğer web sitelerindeki heyecan verici başlıklar gibi diğer çevrimiçi spam biçimlerine kadar değişebilir.

En yaygın internet spam biçimleri aşağıda listelenmiştir.

 

İstenmeyen E-Postalar (Junk Emails)

Muhtemelen çevrimiçi olarak karşılaşacağınız en yaygın istenmeyen e-posta biçimi, istenmeyen e-postalardır. Gelen kutunuzu doldururlar ve istediğiniz e-postaları okumanızı engellerler.

Ancak istenmeyen e-postaların çoğunu bildirebilir, filtreleyebilir ve engelleyebilirsiniz ve bu seçenek çoğu e-posta istemcisi tarafından sağlanır.

 

Phishing (Kimlik avı) e-postalar

Siber suçlular, belirli birkaç alıcıyı “kandırmak” için çok sayıda alıcıya Phishing (Kimlik avı) e-postaları gönderir. Kimlik avı e-postaları, insanları kredi kartı numaraları veya web sitesi oturum açma bilgileri gibi özel verileri ifşa etmeye yönlendirir.

 

Email spoofing

Sahte e-postalar, sizi bir tür eylem gerçekleştirmeye ve güvenilir bir göndericiden gelen bir e-postayı taklit etmeye davet eder. İyi yapılmış taklitler, sıklıkla PayPal veya Apple gibi iyi bilinen markaların tanınabilir logolarını ve içeriklerini kullanır.

E-posta sahteciliği kullanan tipik istenmeyen e-postalar şunları içerir:

– ödenmemiş bir faturanın ödenmesi için başvuru

– şifre sıfırlama veya hesap doğrulama talebi

– Güncellenmiş fatura bilgileri talebi Yapmadığınız satın alma işlemlerinin doğrulanması

 

SEO Spam

seo spam nedir

Bazen “spamdexing” olarak adlandırılan SEO spam’i, bir spam göndericinin web sitesinin arama sonuçlarındaki yerleşimini yükseltmek için arama motoru optimizasyonu (SEO) tekniklerinin kullanılmasıdır. SEO spam’ini iki genel gruba ayırabiliriz:

1. Content Spam (İçerik spam’i)

Spam gönderenler, web sitelerinin arama sıralamasını yükseltmek için çeşitli taktikler kullanır. Bazıları, sayfalarını kullanıcıların arama sorgularıyla ilgili popüler anahtar kelimelerle doldurmaya başvurur. Bu arada diğerleri, benzersizlik ve içerik yanılsaması yaratmayı amaçlayarak, var olan içeriği izinsiz olarak sahipleniyor.

2. Link Spam

Alakasız bağlantılarla dolu bir blog yorumuna veya forum gönderisine rastlarsanız, bağlantı spam’iyle karşılaştınız demektir. Bu tür spam gönderme, genellikle gizli amaçlarla trafiği spam yapanın kendi web sayfasına yönlendirmek için SEO “geri bağlantı” tekniğinden yararlanır.

Sosyal medya spam’i

Sosyal medya kullanımı arttıkça, spam gönderenler bu platformlardan yararlanma şansını hızla yakaladılar. Otomatik botlar ve şüpheli hesaplar aracılığıyla, sıklıkla ticari web sitelerine bağlantılar içeren spam yayarlar. Bu stratejiler, web sitesi trafiğini artırmak ve spam gönderenler için para getirmek içindir.

Spam metin mesajları ve spam aramalar

Spam gönderenler, dikkat çekmek için istenmeyen kısa mesajlar (SMS), push bildirimleri ve hatta mobil cihazınıza telefon aramaları göndermek gibi çeşitli teknikler kullanır. Ayrıca spam iletişimler, WhatsApp, Skype ve Snapchat gibi iyi bilinen mesajlaşma platformları aracılığıyla gönderilen anlık iletiler olarak görünebilir.

Şüpheli mesajları ve olası spam gönderenlerden gelen çağrıları engellemenizi, garip mesajları görmezden gelmenizi ve spam mesajlardaki bağlantıları takip etmemenizi öneririz.

Teknik destek scams

Teknik desteği içeren dolandırıcılıklar, genellikle saygın bir kuruluş için çalışan bir BT uzmanı gibi davranan bir kişinin telefonla aramasıyla başlar. Dolandırıcı, bilgisayarınızda bir sorun olduğuna sizi ikna etmeye çalışır ve sorunu çözebilmek için uzaktan erişim ister.

Alternatif olarak, virüslü web sitelerinde yayınlanan zararlı reklamlar, teknik destek dolandırıcılığının başlangıç noktası olabilir.

Güncel olayları içeren dolandırıcılıklar (scams)

Spam gönderenler, sürekli dramatik haber akışı sayesinde felaketlerden veya siyasi olaylardan kâr elde ederek manşetlerden yararlanabilir. Hayır amaçlı olduğu anlaşılan sahte bağış toplama girişimlerine bağışta bulunmanızı isteyen spam e-postalar veya metinler sizin için gönderilebilir.

Kötü amaçlı yazılım spam’i (malspam)

Kötü amaçlı yazılım spam’i veya “malspam”, tehlikeli yazılım içeren spam e-postaları veya iletişimleri yayma uygulamasıdır. Tipik olarak, bu tür istenmeyen e-postalar bilgisayarınızı veya cep telefonunuzu hedefler ve truva atları (trojans), casus yazılımlar (spyware) ve fidye yazılımları (ransomware) gibi çeşitli kötü amaçlı yazılım türlerini ortaya çıkarır.

Barındırmada Spam’in Sonuçları Nelerdir?

spam barındırma zorlukları

Size daha önce de söylediğimiz gibi, spam e-postalar açılıp yanıt verildiğinde hem bireyler hem de kuruluşlar için çeşitli sorunlara neden olabilir. Bu da siber güvenlik eğitiminin önemini vurgulamaktadır.

Okuyucu, bu mesajı okuyarak e-posta hesabının etkin ve geçerli olduğunu kabul eder ve herhangi bir tehlikeli bağlantıya tıklayarak, cihazlarına kötü amaçlı yazılım indirme riskiyle karşı karşıya kalır.

Ayrıca, spam mesajlar, web sitenizin yavaş yüklenmesine neden olabilir, bu da kullanıcıların gezinmesini zorlaştırır ve arama motoru sonuçlarınızı düşürür. Bunu yanı sıra, kullanıcılar istenmeyen e-postalardan rahatsız olabilir ve sitenizle etkileşimde bulunma veya sitenizi başkalarına önerme olasılıkları azalabilir.

Spam’in web sitenizde oluşturabileceği ciddi sonuçlara ek olarak, istenmeyen e-posta iletişimlerinin, müşterileri kötü amaçlı web sitelerine veya kimlik avı dolandırıcılıklarına yönlendirerek kişisel ve finansal bilgileri tehlikeye atan bağlantılar veya ekler içerebileceğini söyleyebiliriz.

DDoS saldırıları, spam ile ilişkili en bariz tehlikelerden biridir. Aslında, DDos nedir diye Dağıtılmış Hizmet Reddi olarakta adlandırılır. Bu, spam yoluyla bilgi alan bir korsanın ağ bant genişliğinizi aşırı yüklemesidir.

Bu sayede ağı kullanmanız engellenir ve uzun süreli kesintilere neden olur. Bir şirketin itibarı bundan zarar görebilir ve üretkenliğin azalmasına neden olabilir.

Bunu önlemek için şirketiniz için e-posta filtreleme yazılımı kurun ve personelinize dahili siber güvenlik eğitimi verin. Bu, istenmeyen bir e-posta ulaşsa bile personelinizin kimlik avı saldırısının farkında olmasını ve tehlikeli bağlantılara tıklamamasını sağlayacaktır. Spam önleme hakkında konuştuğumuza göre, aşağıda daha fazla ipucu bulabilirsiniz.

 

Barındırmada Spam Nasıl Önlenir Ve Yönetilir?

barındırmada spam'i yönetme

Spam’e karşı korunmak için aşağıdaki adımları göz önünde bulundurmanız önemlidir.

Kimlik avını (phishing) tespit etmeyi öğrenin

Kimlik avı saldırıları herkesin başına gelebilir. Örneğin, acelemiz olduğunda veya yeni tür saldırıları fark etmediğimizde. Çünkü bilmeden kötü amaçlı bağlantılara tıklayabiliriz. Kendinizi korumak için, spam mesajının aslında bir kimlik avı girişimi olduğuna dair bazı işaretlerin farkında olmanız önemlidir.

 

1. Gönderenin e-posta adresi

Herşeyden önce, şirketlerden gelen yasal e-postalar, temsil ettiğini iddia ettikleri şirketle eşleşen bir alan adından gelmelidir. bu yüzden bu konuya dikkat edin.

 

2. Eksik kişisel bilgiler

Şirketin müşterisiyseniz, bilgilerinize sahip olmalı ve size adınızla hitap etmelidir. Eksik bir kişisel selamlama tek başına bir kimlik avı e-postasının kesin kanıtı olmasa da, özellikle iletinin iş yaptığınız bir şirketten geldiği iddia ediliyorsa, dikkate alınmalıdır.

Hesabınızın kilitli olduğunu veya borcunuz olduğunu belirten e-postalar, genellikle sorunu çözmek için bizi bir bağlantıya hızla tıklamaya teşvik ettiğinden endişe uyandırmalıdır. Kendinizi korumak için, herhangi bir bağlantıya tıklamadan önce e-postanın genel mi yoksa özel olarak size mi gönderildiğini doğrulayın.

 

3. Bağlantılar

E-postalardakiler de dahil olmak üzere tüm bağlantılara karşı dikkatli olun. Hesabınızın olduğu bir şirketten geldiği iddia edilen bir mesajdaki bağlantıya hemen tıklamak yerine, hesabınıza ayrı ayrı giriş yapmak ve orada herhangi bir mesaj olup olmadığını kontrol etmek daha güvenlidir.

Bir mesajdan emin değilseniz, orijinalliğini doğrulamak için doğrudan şirketle iletişime geçin.

4. Dilbilgisi hataları

Yasal şirket e-postalarında genellikle uygun noktalama işaretleri, gramer ve yazım bulunur. Hepimiz hata yapsak da, aşırı sayıda hata, e-postanın şüpheli olabileceğine bir işareti olabilir.

 

5. Ekler

Ek içeren bir e-posta beklemiyorsanız, açmadan veya indirmeden önce dikkatli olun. Kötü amaçlı yazılımdan koruma yazılımı kullanmak, indirilen dosyaların olası malware tehditlerine karşı taranmasına yardımcı olabilir.

 

Spam’i Bildirin (raporlama)

E-posta sağlayıcıları istenmeyen e-postaları filtrelemede önemli ilerleme kaydetmiş olsa da, bazen bazı iletiler hala gelen kutunuza ulaşmayı başarıyor. Bu durumlarda bildirimde bulunarak önlem almak önemlidir.

Benzer şekilde, istenmeyen aramalar veya kısa mesajlarla karşılaşıldığında, birçok operatör bunları bildirme seçeneği sunar. Ek olarak, gönderenin engellenmesi genellikle raporlama sürecinde uygun bir seçenektir.

İstenmeyen posta bildirerek, e-posta sağlayıcınız veya telefon hizmeti operatörünüz tarafından kullanılan istenmeyen posta algılama sistemlerinin geliştirilmesine katkıda bulunursunuz.

yasal e-postalar yanlışlıkla spam olarak sınıflandırılırsa, bunların bildirilmesi filtreleme işleminin hassaslaştırılmasına yardımcı olur ve gelecekteki yanlış sınıflandırmaları önler.

Alabileceğiniz başka bir proaktif önlem, güvenilir gönderenleri kişi listenize eklemektir. Bu, kaynaklardan gelen önemli iletilerin yanlışlıkla spam olarak işaretlenmemesini sağlar.

 

İki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) kullanın

İki faktörlü veya çok faktörlü kimlik doğrulama, bir kimlik avı saldırısı durumunda hesabınızı korumaya yardımcı olan ekstra bir güvenlik katmanı sağlar. Siber suçlular, kullanıcı adınızı ve parolanızı ele geçirmeyi başarsalar bile, hesabınızla ilişkili ek kimlik doğrulama önlemlerini atlayamazlar.

Bu ek faktörler, telefonunuza kısa mesajla gönderilen gizli soruları veya doğrulama kodlarını içerebilir. Birden fazla kimlik doğrulama biçimi gerektirerek, yetkisiz erişim riski önemli ölçüde azaltılır.

 

Spam filtrelerini yapılandırın

Spam filtreleri, spam’i etkili bir şekilde filtrelemek için posta sunucularının yanına yüklenen ve yapılandırılan yazılım programlarıdır. Filtreleri özelleştirerek ve kurallar oluşturarak, bu filtreler gelen e-postaları dikkatli bir şekilde analiz edecek ve istenmeyen postaların sunucuya ulaşmasını önleyecek şekilde yapılandırılır.

Yaygın olarak kullanılan iki spam filtresi “Spamassassin” ve “Mailscanner”dır. Bu filtreler, istenmeyen spam mesajlarını doğru bir şekilde tanımlayıp engelleyerek e-posta sistemlerinin bütünlüğünü korumada çok önemli bir rol oynar.

 

Web sitenizdeki doğrudan e-posta adreslerini değiştirin

info@şirketiniz.com gibi e-posta adresiniz web sitenizde açıkça görüntülendiğinde, web’de e-posta adresleri arayan spam botlarına karşı savunmasız hale gelir. Bu botlar spam yapmak amacıyla bu e-posta adreslerine erişebilir ve bunları toplayabilir.

Bu riski azaltmak için, görüntülenen metni e-posta adresini doğrudan göstermek yerine “bize e-posta gönderin” gibi bir ifadeyle değiştirerek değiştirmenizi öneririz. Alternatif olarak, e-posta adresini tamamen kaldırıp bir iletişim formuyla değiştirerek ziyaretçilerin size ulaşması için daha güvenli ve kullanıcı dostu bir yöntem sağlayabilirsiniz.

 

Web sitenizde Google’dan reCAPTCHA kullanın

Aslında, reCAPTCHA’yı uygulayarak, web sitesi formlarınızın güvenliğini artırabilir ve bunların spam botları tarafından kötüye kullanılmasını önleyebilirsiniz. ReCAPTCHA’ya ek olarak CAPTCHA’yı ve ikisi arasındaki farkı öğrenmek istiyorsanız captcha nedir makaleyi okuyabilirsiniz.

Örneğin, WordPress hosting hizmetleri kullanıyorsanız, spam’i önlemek için WordPress web sitenize bir ReCAPTCHA eklentisi ekleyebilirsiniz. Bu eklenti, web formlarınızı spam’den korur. Bu şekilde, yorum yazan gerçek kişiler ile sadece kötü olan spam gönderenler arasında bir ayrım yapılır.

Böylece, ReCAPTCHA, aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli sürümler sunar ve bunlardan biri Sürüm 2’dir. Sürüm 2’de, kullanıcılardan belirli bir ada karşılık gelen resimleri tıklamaları istenir, bu da insan etkileşimini doğrulamak ve bunu otomatik bot etkinliğinden ayırt etmek için etkili bir yöntem sağlar.

Etki alanınızın (domain) özel olduğundan emin olun

Alan adınızla bağlantılı bilgilerin (yani web adresinizdeki adın) gizliliğini korumak için, gizlilik koruması için ödeme yapma seçeneğiniz vardır. Etki alanı bilgileriniz herkese açık olduğunda, herkes bu bilgileri arayabilir ve potansiyel olarak e-posta adresinize erişebilir.

Gizliliğinizi korumak için barındırma şirketinizle iletişime geçin. Biz size her zaman yardımcı olmaya hazırız. Tipik olarak, gizlilik korumasını mevcut planınıza eklenebilecek bir eklenti hizmeti olarak sunuyoruz.

 

Son söz

Okuduklarınızdan, spam’in hem bireyler hem de kuruluşlar için önemli bir sorun olduğunu biliyorsunuz artık. Aslında, herhangi bir biçimde spam, hem bir sıkıntı hem de bir güvenlik riskidir.

Bu blog gönderisinde tartıştığımız gibi, bu sorunla mücadele etmek için spam filtrelerini kullanmak, çevrimiçi kişisel bilgileri paylaşma konusunda dikkatli olmak gibi spam’e maruz kalmayı azaltmak için çeşitli karşı önlemler vardır.

Bu adımları atarak, herkes için daha güvenli ve daha eğlenceli bir çevrimiçi deneyim sağlamaya yardımcı olabiliriz. Hala herhangi bir sorunuz varsa, lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.

 

Sıkça sorulan sorular

Aşağıdaki Spam ile ilgili soruları okuyun.

Spam Tam Olarak Nedir?

Spam, bir şeyin tanıtımını yapmak veya satmak ya da yalnızca alıcıları rahatsız etmek veya rahatsız etmek amacıyla çok sayıda kişiye gönderilen istenmeyen mesajlar veya iletişimlerdir.

Neden Spam İnternette Böyle Bir Sorundur?

Spam, gelen kutularını tıkadığı, çevrimiçi etkinlikleri bozduğu ve güvenlik riskleri oluşturabileceği için internette bir sorundur. Ek olarak, spam gönderenler genellikle tespit edilmekten kurtulabilir ve faaliyetlerine devam edebilir, bu da onları durdurmayı zorlaştırır.

Yaygın Spam Mesaj Türleri Nelerdir? Onlardan Bazılarını Bilmek İstiyorum.

İstenmeyen e-postalar, kısa mesajlar, sosyal medya gönderileri ve otomatik telefon aramaları yaygın olarak kullanılan bazı istenmeyen mesaj türleridir.

Şüpheli Veya İstenmeyen Bir Mesaj Alırsam Ne Yapmalıyım?

Şüpheli veya istenmeyen bir mesaj alırsanız yanıt vermeyin veya herhangi bir bağlantıya tıklamayın. Bunun yerine, iletiyi spam olarak işaretleyin veya ilgili yetkililere bildirin.

Spam kişisel veya profesyonel itibarıma zarar verebilir mi?

Evet. İstenmeyen mesajlar almak veya göndermek, güvenilmez ve profesyonel olmadığınız izlenimi verdiğinden, kişisel veya profesyonel olarak itibarınıza zarar verebilir.

İstenmeyen e-posta gönderenler e-posta adresimi veya diğer iletişim bilgilerimi nasıl alır?

Spam gönderenler, iletişim bilgilerini çeşitli yöntemlerle elde edebilir. E-posta adreslerinin listelerini satın almak veya çalmak, web sitelerini iletişim bilgileri için kazımak üzere botları kullanmak veya kimlik avı dolandırıcılığı yoluyla kullanıcıları bilgilerini vermeleri için kandırmak dahil.

Share this post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Subscribe to our newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius
enim in eros elementum tristique.

Related Posts

Joomla Hosting nedir?

Şimdiye kadar, farklı barındırma türleri ile tanışmış ve çoğunu duymuş olabilirsiniz. Bu yazımızda Joomla
Previous
Next