Home Shared web hosting nedir | Paylaşımlı barındırma tanımı

Shared web hosting nedir | Paylaşımlı barındırma tanımı

Shared web hosting veya paylaşımlı barındırma, web barındırma hizmetlerinin en yaygın ve popüler türlerinden biri olarak, daha küçük boyutlu ve daha az web trafiğine sahip web siteleri için uygundur. Çünkü bu durumda çok daha az güvenlik endişesi yaşıyorlar ve web sitesi barındırma için uygun maliyetli çözümler arıyorlar.

Böylece siz sitelerinde birden fazla web sunucusu bulunan web barındırma hizmeti sağlayıcılarına kaydolduktan sonra bir paylaşımlı web hosting hizmeti alacaksiniz. Bu şekilde, her web sitesinin mantıksal alanı, yalnızca o web sitesi için verileri tutan web sunucusunda oluşturulur.

Paylaşımlı barındırma (Shared web hosting) nedir?

Paylaşımlı barındırma nedir

Paylaşımlı hosting, birden çok web sitesinin tek bir sunucuda barındırıldığı ve bu sunucudaki tüm web sitelerinin kaynakları paylaştığı bir tür web barındırma hizmetidir.

Sunucunun içinde, web sitenizi yönetmeyi ve web sitenize erişmeyi kolaylaştıran uygulamalar vardır. Aslında, web siteniz RAM ve CPU gibi ortak sunucu kaynaklarını diğer birçok müşteriyle de paylaşır. Bu ayar, kullanıcılardan çok az teknik bilgi gerektirir ve ayrıca barındırma maliyetlerinde bir azalmaya yol açar.

Ek olarak, RAM nedir ve CPU nedir hakkında mavihost bloglarında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. 

Bir web sitesi başlattığınıza pişman olmanıza neden olan web hosting sorunlarıyla uğraşmaktan bıktınız mı? Yavaş yükleme hızı, sık duraklamalar ve sınırlı depolama alanı, web siteniz için sorun oluşturur ve çevrimiçi varlığınızı yavaşlatabilir.

Mavihost’un barındırma paketleri, artan ihtiyaçlarınızı karşılamak için süratli yükleme hızı, benzersiz çalışma süresi ve cömert depolama alanı sağlamak üzere tasarlanmıştır. Web hosting sayfamızı ziyaret edin ve web sitenizin parlamasını sağlamak için Türkiye’de ilk kez size özel olağanüstü fırsatından yararlanın, bu avantajla ihtiyaçlarınıza ve tüketiminize göre seçim yapabilirsiniz.

Web Hosting

Shared web hosting veya Paylaşımlı barındırma nasıl çalışır?

Bir sabit diske, bir merkezi işlem birimine (CPU) ve RAM’e sahip olduklarından, Paylaşımlı sunucular bilgisayarlara benzer. Sunucu tarafından barındırılan diğer kullanıcılar bu kaynakları paylaşabilir. Web sitenizi oluşturan tüm dosyaları, verileri ve önbellek bilgilerini güvenli bir şekilde saklamanıza olanak tanır.

Web sitenizden saklanan bilgiler, birisi bilgisayarından siteye erişim istediğinde sunucudan İnternet kullanıcısına aktarılır. Her web sitesi farklı zamanlarda farklı miktarlarda trafik oluşturduğundan, Paylaşımlı barındırma sunucudan en iyi şekilde yararlanır.

Paylaşımlı bir web barındırmada, kullanıcı hesabının dosyaları ve uygulamaları, sunucunun ayrı parçalarıdır. Kullanıcıların her birinin, kök dosyalara veya diğer dosyalara erişimi olmadan kendi dosya dizini ağacı vardır.

Bir sunucu, farklı istemciler için birden çok hesabı barındırmak üzere bölümlere ayrılmıştır ve her istemci kendi ayrı web sitelerini, e-postalarını ve veritabanlarını yönetir. Bu barındırmada, sunucu kaynakları ve maliyetleri, tıpkı birkaç kişinin yaşadığı bir yurt gibi, ancak yemek, su ve diğer maliyetlerin paylaşıldığı gibi herkes tarafından paylaşılır.

Shared web hosting’in Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir?

Paylaşımlı hosting aşağıdaki avantajlara sahiptir:

Shared web hosting’in Avantajları

  • Maliyet etkinliği: Paylaşımlı web barındırmada, maliyetler birden fazla kullanıcı arasında paylaşıldığında paylaşımlı barındırma en ekonomik seçenektir.
  • Kolay yönetim: Paylaşımlı web hosting sağlayıcılarının sağladığı kontrol paneli ile web sitelerini kolayca başlatabilir ve yönetebilirsiniz.
  • Basit bakım: Paylaşımlı barındırma ile, web barındırma, yazılım kurulumları ve güncellemeleri gibi sunucu bakım görevleri dahil olmak üzere teknik yönleriyle ilgilenir. Sonuç olarak, web tasarımına, arama motoru optimizasyonuna (SEO), pazarlama kampanyalarına ve içerik oluşturmaya odaklanabilirsiniz.
  • Esneklik: Barındırma şirketlerinin sağladığı ölçeklenebilir planların yardımıyla siteniz büyüdükçe kaynakları ve özellikleri yükseltebilirsiniz.
  • Güvenli: Alan ve kaynaklar sunucuda paylaşılır, ancak bilgileriniz güvende kalır ve başkaları tarafından görülemez. Ayrıca, paylaşımlı sunucunuzu kullanan diğer web siteleri, web sitesi verilerinize erişemez. Web barındırma şirketleri, web sitenizi siber güvenlik tehditlerinden koruyan bir dizi güvenlik özelliği ekler.
  • Basit Kurulum: Paylaşımlı web hosting ile web sitesi kurulumu hızlı ve kolaydır ve web sitenizi maksimum verimlilik ve minimum teknik bilgi ile çalışır duruma getirebilmeniz için tasarlanmıştır.

Shared web hosting’in Dezavantajları

Shared web hosting, web sitenizin yüksek trafiği etkili bir şekilde işlemeyebileceğini ve root (kök) erişiminiz olmayabilir. Sunucu tıkanıklığı, web sitenizin performansını da etkileyebilir.

Paylaşımlı hosting aşağıdaki dezavantajlara sahiptir:

  • Olası hız azaltması: Paylaşımlı barındırma, CPU gücü ve bellek gibi kaynakları paylaşmayı içerdiğinden, artan etkinlik web sitenizin gecikmesine neden olabilir.
  • Potansiyel Riskler: Paylaşımlı sunucular birden fazla web sitesini barındırdığından potansiyel riskler taşır. Bununla mücadele etmek için güvenilir bir barındırma sunucusu, SSL sertifikaları gibi güvenlik özellikleri içerebilir.
  • Sınırlı özelleştirme: Paylaşımlı web hosting şirketlerin sunduğu planlar sınırlıdır. Alternatif bir işletim sistemi çalıştırmak gibi belirli teknik gereksinimleriniz varsa, paylaşımlı barındırma iyi bir seçenek değildir. Fakat sunucu bakımı host tarafından yapıldığından teknik bilgisi az olan kişiler için iyidir.

Sağlayıcınızı Nasıl Seçeceğiniz Konusunda Dikkat Etmeniz Gereken Özellikler Nelerdir?

Sağlayıcınızı Nasıl Seçeceğiniz Konusunda Dikkat Etmeniz Gereken Özellikler Nelerdir

Tüm hosting firmaları hizmet açısından farklıdır, seçim yaparken şu özelliklere dikkat edin:

  • Kaynaklar: Çoğu zaman paylaşımlı barındırma sağlayıcıları, birçok kullanıcıyı barındırır, ancak işleme ve bellek gibi sınırlı kaynaklara sahiptir. Bu, daha fazla kullanıcının tek bir sunucuyu paylaşabilmesi için web sitenize koymak istediğiniz kaynakları sınırladıkları anlamına gelir. Bu nedenle, ihtiyaçlarınızı karşılaması için kaydolmadan önce tüm hüküm ve koşulları okuduğunuzdan emin olun.
  • Çalışma Süresi (uptime):Öncelikle, uptime nedir hakkında bunu söyleyebiliriz ki uptime veya Çalışma süresi, bir web barındırma sisteminin sürekli olarak ne kadar süredir çalıştığının bir ölçüsüdür. En iyi Paylaşımlı  web barındırma sağlayıcıları, yüksek çalışma sürelerine sahiptir ve bu da yüksek güvenilirliği gösterir.
  • Trafik: Paylaşımlı bir barındırma sahibi olduğunuzda, aynı paylaşımlı sunucuda diğer web sitelerinden gelen yüksek trafik olması, web sitenizin performansını etkileyebilir. Bu nedenle, bir sağlayıcıya kaydolmadan önce, olası aylık ziyaretlerinizi hesaplayın ve ardından ihtiyaçlarınıza en uygun olanı belirlemek için her bir web barındırıcısının sunduğu kaynakları inceleyerek ve bant genişliğine odaklanarak plan yapın.
  • Depolama Alanı: Veritabanınızı, dosyalarınızı ve medyanızı depolamak için sahip olduğunuz gerçek fiziksel disk alanı ve web sitenizin boyutuna bağlıdır.
  • Bant genişliği: Ilk olarak,bandwidth nedir hakkında bunu bahsedebiliriz ki ziyaretçilerinizin web sitenize yükleyebileceği veya indirebileceği veri miktarıdır. Daha fazla bant genişliği için daha fazla ödeme yapmanız gerekir. Çoğu barındırma şirketi sınırsız bant genişliği sunar, doğru donanıma sahip değilseniz veri aktarım hızı gecikebilir.
  • Müşteri Desteği: Yeni başlayan biriyseniz ve yüksek teknik barındırma becerileriniz yoksa, bu sizin için çok önemli bir seçenektir. Çoğu sağlayıcıda 7/24 destek mevcuttur.
  • Hız: Her iki ziyaretçiden biri altı saniye veya daha uzun süren sayfaları terk edecek, bu nedenle hız çok önemlidir. Bir barındırma seçerken, her zaman şirket tarafından kullanılan web barındırma teknolojisini ve özellikle bant genişliği kapasitesini kontrol edin, çünkü bant genişliği ne kadar fazlaysa web siteniz o kadar hızlı yüklenir.
  • Veritabanı ve programlama dili: Çeşitli veritabanlarını (MySQL) ve programlama dillerini (PHP) desteklemek sunucunun sorumluluğundadır. Bu, daha yeni teknolojiye geçmenize ve gelecekte dilleri değiştirmenize yardımcı olacaktır.  Ayrıca, MySQL nedir hakkında merak ettiğiniz konuları Mavihost yazılarında bulabilirsiniz.
  • Alan adları: Bazı barındırma sağlayıcıları, alan adlarını eklenti olarak da sunar. Eğer siz web sitesini başlatıp tek bir yerden çalıştırmak istiyorsaniz bu uygun olacak.

Paylaşımlı Hosting (Shared web hosting) Kimler Ve Hangi İşletmeler İçin Uygundur?

Paylaşımlı Hosting Kimler Ve Hangi İşletmeler İçin Uygundur

Genel olarak, Paylaşımlı web barındırma, acemi site sahipleri, bloglar ve gelişmiş ayarlar veya yüksek bant genişliği gerektirmeyen küçük ve düşük trafikli web siteleri için uygundur. Ayrıca, yüksek derecede güvenilirliğe ihtiyaç duymayan ve bazı sunucu arızalarını kendileri halledebilen web siteleri için de iyidir.

Bunların yanı sıra, Shared web hosting (Paylaşımlı web barındırma), şu kişiler veya işletmeler için de uygun bir seçenektir:

  1. Web barındırma konusunda sınırlı bilgiye sahip olanlar
  2. Çok para harcamaya istemeyen kişiler
  3. Küçük işletme veya kişisel amaçlar için basit bir web sitesine ihtiyac duyanlar
  4. Web tasarımı, kodlama veya WordPress öğrenmekle ilgileyen kişiler

Paylaşımlı hosting Ne Zaman Kullanılmamalı?

Bu bilgileri okuyarak artık paylaşımlı barındırmanın birçok web sitesi arasında Paylaşımlı bir sunucu kullandığını biliyoruz. Paylaşımlı hosting şu iki durumda sizin için uygun değildir:

  1. Şu anda sunucuda kurulu olmayan özel bir site çerçevesi kullanmayı düşünüyorsanız.
  2. Belirli web sitesi görevleri için sunucu kaynaklarını optimize etmeyi planlıyorsanız.

Bu durumda, daha fazla özelleştirmeye izin verdiği için dedicated barındırma veya VPS kullanmak daha iyidir. Özellikle yazılım yüklemek veya yapılandırmak için kök erişimine ihtiyacınız varsa, birçok sınırlama nedeniyle Shared web hosting kullanmamak daha iyidir.

Son söz

Son olarak paylaşımlı bir hosting ortamında bu hizmette teknik bilgiye ihtiyaç duymadan bir sunucuyu birkaç site ile paylaşabileceğiniz bilgisine ulaştınız. Tüm avantajları ve özellikleriyle tanıştınız ve bu web barındırmanın uygun maliyetli bir seçenek olduğunu anladınız.

Şimdi Shared web hosting’i (paylaşımlı barındırmayı) seçmek için güncelleme süresini, bant genişliği kapasitesini, trafik limitini ve diğer önemli özellikleri göz önünde bulundurun. Öyleyse, web sitenizi Paylaşımlı barındırmada oluşturmanın zamanı geldi. Her türlü yardıma ihtiyacınız olursa bize güvenebilir ve bizi arayabilirsiniz.

Sıkça sorulan sorular

Shared web hosting ile ilgili sıkça sorulan sorular.

Paylaşımlı barındırma (Shared web hosting) nedir?

Paylaşımlı web barındırma, birden çok web sitesinin tek bir sunucuda barındırıldığı ve bu sunucudaki tüm web sitelerinin kaynakları paylaştığı bir tür web barındırma hizmetidir.

Paylaşımlı barındırma (Shared web hosting) nasıl çalışır?

Paylaşımlı hosting, birden çok web sitesinin tek bir sunucuda barındırıldığı bir düzenlemedir. Disk alanı, CPU ve bellek gibi kaynaklar paylaşılır ve maliyetler o sunucunun tüm kullanıcıları arasında paylaşılır.

Shared web hosting (Paylaşımlı barındırma), blog yazmak için iyi midir?

Evet, başlangıçta paylaşımlı hosting hizmetleri küçük bloglar için iyi bir seçenektir, ancak blog trafiğiniz arttıkça sınırsız disk alanı ve bant genişliğine sahip daha gelişmiş barındırma programlarına geçmelisiniz.

Paylaşımlı hosting (Shared web hosting) maliyeti ne kadardır?

Paylaşımlı hosting maliyetleri, web barındırma hizmetinin düzeyine bağlıdır. Birçok kişi maliyetlere katkıda bulunduğundan, genelde kullanıcılar için bireysel fiyatlar düşük tutulur.

Hosting sağlayıcı seçerken Paylaşımlı barındırmada ‘uptime’ özelliği nedir?

Uptime veya çalışma Süresi bir web barındırma sisteminin sürekli olarak ne kadar süredir çalıştığının bir ölçüsüdür. Web sitelerin sürekli olarak ziyaretçilere açık olması gerekir.

Share this post
Subscribe to our newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius
enim in eros elementum tristique.

Related Posts
Previous
Next