Home RAM Nedir? Bilmeniz Gereken Herşey

RAM Nedir? Bilmeniz Gereken Herşey

Random-access memory veya RAM, masaüstü bilgisayarlardan akıllı telefonlara kadar her şeyin önemli bir bileşenidir. RAM, uygulamalara, oyunlara ve işletim sisteminin kendisine, sabit diskler ve SSD’ler gibi çok daha yavaş, daha uzun süreli depolamada bulunması gereken önemli bilgilere hızlı erişim sağlayan yüksek hızlı, kısa süreli bir depolama çözümüdür.

Yine de cihazlarınızdaki diğer bileşenler gibi birçok farklı RAM türü vardır. RAM hızı, türünden, modelinden veya neslinden etkilenebilir ve fiyatı, satın aldığınız kapasiteye ve hangi cihaza gireceğine bağlı olarak çılgınca değişebilir.

RAM Nedir ve Ne İşe Yarar?

RAM, aslında bir cihazın kısa süreli memorisidir. Bir uygulamanın veya işletim sisteminin yakın gelecekte ihtiyaç duyabileceği bilgileri okur ve CPU, grafik kartı veya ihtiyaç duyabilecek diğer herhangi bir bileşen tarafından hızlı erişim için geçici olarak saklar. Bu bilgiler, siz programı kapatana veya aygıtınızı yeniden başlatana kadar kolayca erişilebilen RAM’de kalır. Ardından RAM temizlenir ve yeni, ilgili verileri almaya hazırdır.

RAM, her yeni tarayıcı sekmesi talep ettiğinizde veya vurmak için yeni bir düşman yüklediğinizde, diğer bileşenlerin (bir sabit sürücü veya hatta bir katı hal sürücüsü (SSD) gibi) cihazın daha yavaş olan deposunu kazmasını önler. Modern depolama, geçmiş yıllardaki sürücülerle karşılaştırıldığında ne kadar hızlı olursa olsun, yine de RAM’den çok daha yavaştır. Ancak, bu depolama bileşenleri gereklidir çünkü RAM’e artık güç verilmediğinde bu verilerin daha uzun süreli depolanmasını sağlarlar.

Farklı RAM Türleri Nelerdir?

“RAM” veya “memory” tipik olarak dinamik rasgele erişim memorisini (belleğini) (DRAM) veya daha doğrusu modern sistemler için eşzamanlı dinamik rasgele erişim memorisini (belleğini) (SDRAM) ifade eder. Terminoloji, teknik ayrıntıların ötesinde önemli değildir, ancak terimlerin halk arasında nispeten birbirinin yerine kullanılabileceğini bilmek yararlıdır.

 

Bugün satılan en yaygın masaüstü RAM türü DDR4’tür, ancak daha eski sistemler DDR3 ve hatta DDR2 kullanabilir ve en yeni sistemler DDR5 kullanabilir. Rakamlar, RAM’in neslini gösterir ve birbirini takip eden her nesil, daha yüksek bant genişliği aracılığıyla daha yüksek hızlar sunar – saniyede daha yüksek bir megatransfer oranı. Her nesilde ayrıca fiziksel değişiklikler ve güç talebinde bir azalma vardır, bu nedenle bunlar birbirinin yerine geçemez.

fakri RAM turleri

Dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonlar gibi mobil platformlar, Düşük Güçlü Çift Veri Hızı (LPDDR) memori kullanır ve ayrıca LPDDR4 ve en yenisi LPDDR5X dahil olmak üzere çeşitli nesillerde mevcuttur. En iyi DDR5 RAM kadar hızlı olmasa da, masaüstü sınıfı DDR bellekle kabaca karşılaştırılabilir performans sunarlar. Ancak çalışmak için daha az güç gerektirirler ve bu da pil ömründen tasarruf etmeye yardımcı olur.

 

Bir WordPress hosting kullanıcısı olarak, kesinlikle yavaş web sitesi yükleme süreleri, devam eden güvenlik riskleri ve sınırlı özelleştirme seçenekleriyle uğraşmak istemezsiniz! biz bu sorunların farkındayız, Amacımız en ideal çözümüdür ve hız önceliğimizdir. Premium WordPress barındırma hizmetleri ile tüm web sitesi sorunlarınız için en ideal çözümü sağlıyoruz.

Tereddüt etmeyin ve WordPress hosting açılış sayfasını açın, Türkiye’de ilk kez ayrıcalıklı bir fırsatı hayata geçirdik ve ihtiyaçlarınıza ve tüketiminize göre seçebileceğiniz, ödemeniz gereken maliyeti görebileceğiniz ve buna göre karar verebileceğiniz bu avantajı size sunduk.

WordPress Hosting

Ayrıca, doğrudan anakart üzerine lehimlenmek veya hala değiştirilebilir bir çubuk olan, ancak kullanılan DIMM tarzı bellek çubuklarından daha kompakt olan SODIMM (Small Outline Dual In-line Memory Module) gibi farklı şekil ve boyutlarda gelirler. masaüstü bilgisayarlar.

Özellikle video oyun alanında yaygın olarak kullanılan diğer bir terim de VRAM’dir (video RAM). Bir zamanlar bağımsız bir teknoloji parçası olmasına rağmen, VRAM şu anda grafik kartındaki ayrılmış belleği belirtmek için kullanılmaktadır. Oyun konsolları için sistem belleğine de atıfta bulunabilir, ancak her iki durumda da, yalnızca GPU için ayrılmış bellekle ilgisi vardır.

AMD’nin yeni RX 7000 serisi gibi çoğu modern grafik kartı GDDR6 kullanır, ancak Nvidia, RTX 3000 ve RTX 40 serisi grafik kartlarında bulunan GDDR6X RAM’i özel olarak kullanır.

Ne Kadar RAM’e İhtiyacınız Var?

Yeterli RAM’iniz olduğundan emin olmanız gerekir. İşletim sistemlerinin, oyunların ve uygulamaların hepsinin çalışması için belirli miktarda RAM’e ve hatta iyi çalışması için daha fazlasına ihtiyacı vardır. Bu, genellikle dört gigabayt (GB) ile 16 GB arasındadır, ancak Windows çalıştıran herhangi bir modern bilgisayarda gerçekten 8 GB’tan daha az olmamalıdır. Çok fazla video düzenleme veya ağır çoklu görev yapmak isteyen herkes 32 GB veya daha fazlasını isteyebilir.

Minimum RAM miktarından daha fazlasına sahip olmak çok önemlidir. Bir PC yalnızca geçerli uygulamayı değil, arka planda diğer hizmetleri ve görevleri de çalıştırır. Bununla birlikte, çok büyük miktarda sistem belleğine sahip olmak, bir PC’nin daha hızlı çalışmasını zorunlu kılmaz ve yeterli belleğe sahip olduğunuzda, daha fazla belleğe sahip olmaktansa daha hızlı belleğe sahip olmak daha iyidir.

Hızlı RAM’e Mi İhtiyacınız Var?

Bir CPU gibi, RAM’in de birkaç başka faktörle birleştirildiğinde saniyede ne kadar veri işleyebileceğini etkili bir şekilde kontrol eden kendi saat hızı vardır. Memorinin toplam hızına bant genişliği denir ve saniyedeki megatransferlerle ölçülür, ancak geleneksel olarak, memorinin megahertz (MHz) cinsinden hızlarla pazarlandığını görürsünüz.

hizli ram

Tipik DDR4 bellek 2.133 MHz ile 3.000 MHz arasında çalışır, ancak bazıları mevcut en hızlı kitler için 4.866 MHz’e kadar çıkabilir ve DDR5 memori bazı kitlerde 7.000 MHz’e kadar çıkabilir. Bunların bazen kafa karıştırıcı “PC” etiketiyle DDR4-2133 veya benzeri olarak pazarlandığını göreceksiniz. “PC”den sonraki sayı, MHz hızının sekizle çarpımı ve ardından yuvarlanmasıdır. Örneğin, DDR4-2133 PC4-17000 olarak listelendiğini görebilirsiniz.

Zamanlamalar, artık eskisi kadar önemli olmasalar da RAM performansını etkileyebilen belleğin başka bir yönüdür. Tipik olarak zamanlamalar, 15-15-15-35 veya benzeri gibi tirelerle ayrılmış birkaç sayı olarak listelenir.

Etkili bir şekilde saat döngüleri arasındaki süredir ve memori hızı arttıkça zamanlamalar da artar, bu da gecikmeyi artırır. Bu, performansı daha da kötüleştirecek olsa da, daha hızlı belleğin daha büyük bant genişliğinin gecikmedeki artışı kapattığı bir devrilme noktası vardır.

Memori satın alırken, zamanlamalar yalnızca kıyaslama veya üst düzey oyun için yüksek performanslı memori düşünüldüğünde çok önemlidir. Zamanlama, ortalama bir tüketici için gerçek bir endişe kaynağı değildir.

RAM Kanalları Nelerdir?

Bugün satılan memori çubuklarının çoğu en azından çift kanalı desteklemektedir, bu da bir memori yuvası ile anakarttaki CPU’nun memory denetleyicisi arasında iki şerit (veri yolu) olduğu anlamına gelir. Çift kanallı memori’den yararlandığınızdan emin olmak için, çubukları anakart üzerindeki doğru renkli yuvalara taktığınızdan emin olun.

Anakartlarda üç veya dört kanallı memori tasarımlarını destekleyen üç veya dört modüllü üst düzey RAM kitleri de mevcuttur, ancak bunlar genellikle iş istasyonları ve sunucu sistemleri için ayrılmıştır.

RAM Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

En yeni nesil DDR4 RAM saat hızı yaklaşık 2.400 MHz’dir. Oyuncular, Intel yongaları için yaklaşık 3.200 MHz ve AMD yongaları için 3.600 MHz hızında çalışan DDR4 bellek isteyeceklerdir. Diğer kullanıcılar (profesyonel programcılar, multimedya editörleri ve sıkı oyuncular gibi), G.Skill veya Corsair gibi uzman üreticilerden 4.800 MHz’e varan hızlarla daha yüksek saat hızına sahip bellek arayabilir.

Saat hızları bir şeydir, ancak RAM satın alırken göz önünde bulundurulması gereken bir diğer önemli faktör gecikmedir – memori’ye bir komutun girilmesi ile çalıştırılması arasındaki zaman gecikmesi. Gecikme ne kadar düşük olursa, performans o kadar yüksek olur.

Üst düzey performans için, yaklaşık CAS (Sütun Adresi Strobe veya Sinyal) 15-18 veya daha az gecikme ile 4.000 MHz’in üzerinde belleğe ihtiyacınız olacak.

Örneğin, RAM satın alırken bunun CL 16 (Column Latency 16) olarak listelendiğini görebilirsiniz. Normal kullanıcılar için bunun anlamlı bir etki yaratması pek olası değildir, ancak oyuncular bunu dikkate almalıdır.

Ve Mac’inizdeki RAM’i yükseltmek istiyorsanız, alışverişe başlamadan önce modelinize RAM eklemenin mümkün olduğundan emin olun.

RAM Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz

Son Söz

Okuduğunuz için teşekkürler! Umarız artık RAM’ların ne olduğunu, ne yaptıklarını ve neden bu kadar önemli olduklarını daha iyi anlamışsınızdır. Bu konuda herhangi sorunu zvarsa destek ekibimize ulaşıp sorunuzu sorabilirsiniz.

RAM Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Burda RAM hakkında daha fazla soruyu yanıtlayacağız:

RAM Bir Memori GB Midir?

Bir gigabayt RAM nedir? Her bir RAM çubuğunun, 1 GB, 2 GB vb. ile gösterildiği gibi depolayabileceği belirli bir miktarı vardır. GB’nin açılımı nedir? Bu, kabaca 1 milyar bayta eşit olan bir veri ölçümü olan “gigabayt”ın kısaltmasıdır.

8GB veya 16GB RAM’e İhtiyacım Var Mı?

Çoğu kullanıcının yaklaşık 8 GB RAM’e ihtiyacı vardır, ancak birkaç uygulamayı aynı anda kullanmak için 16 GB veya daha fazlasına ihtiyacınız olabilir. Yeterli RAM’iniz yoksa, bilgisayarınız yavaş çalışacak ve uygulamalar gecikecektir. VRAM, grafik kartınızda bulunur ve uygulamalardan ve oyunlardan alınan geçici grafik verilerini depolar.

Daha Fazla RAM Hızı Artırır Mı?

Genel olarak, bilgisayarınızda ne kadar fazla RAM varsa, üzerinde çalışmanız gereken dijital tezgah o kadar büyük olur ve programlarınız o kadar hızlı çalışır. Bilgisayarınız RAM eksikliği nedeniyle yavaş çalışıyorsa, daha ucuz olduğu için sanal belleği artırmak isteyebilirsiniz.

Hangisi Daha İyi SSD Veya RAM?

Bu hız farkının iki nedeni var. İlk olarak, SSD’lerdeki memori yongaları RAM’dekilerden daha yavaştır. İkincisi, depolama aygıtını bilgisayara bağlayan arabirim tarafından oluşturulan bir darboğaz vardır. Buna karşılık RAM çok daha hızlı bir arayüze sahiptir.

Share this post
Subscribe to our newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius
enim in eros elementum tristique.

Related Posts
Previous
Next