Home Malware Nedir? Malware Varlığı ve Etkisi

Malware Nedir? Malware Varlığı ve Etkisi

Son yıllarda online işlerin artmasıyla birlikte iletişim araçlarına olan ihtiyaç da artmıştır. İnsanlar iletişim kurmak için cep telefonu ve bilgisayar gibi cihazları kullanmak zorundadır.

Çalışmalarını tanıtmak için web sitelerinden ve barındırma hizmetlerinden yardım alan işletmeler de vardır. Her şeyin avantajları olduğu gibi riskleri de vardır. Örneğin, iletişim yöntemlerinizi ve cihazlarınızı etkileyen en önemli tehditlerden biri olan malware.

Bu blogun geri kalanında, kötü amaçlı yazılımlara (malware) bakacağız. Aşağıda türleri ve nasıl önleneceği gibi konuları tartışacağız ve mesela web siteniz gibi onlara nasıl koruyacağınız konusunda ipuçları vereceğiz.

 

Malware Nedir?

Bir bilgisayar sistemine zarar vermeyi veya bilgi çalmayı amaçlayan herhangi bir yazılım, kötü amaçlı yazılımın (malicious software) kısaltması olan malware olarak adlandırılır. Kötü amaçlı yazılımlar, diğer şeylerin yanı sıra virüsler, solucanlar, truva atları, fidye yazılımları ve casus yazılımlar olarak görünebilir.

Malware, bir web sitesine, bilgisayara veya ağa bulaştığında verilere ciddi şekilde zarar verebilir veya verileri silebilir. Örneğin, Linux web hosting hizmetiniz olduğunu varsayalım. Linux işletim sistemleri oldukça güvenli işletim sistemleri olarak kabul edilse de yine de bunlardan etkilenmektedirler. Kötü amaçlı yazılım, aslında, çok çeşitli işlevlere sahip geniş bir yazılım kategorisidir.

 

Malware veya Zararlı Yazılım Türleri

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere web barındırma sistemine bulaşabilecek çeşitli kötü amaçlı yazılım türleri vardır:

Malware veya zararlı yazılım hangi türleri içerir?

Virüsler

Bu muhtemelen zararlı programlamanın en iyi bilinen biçimi olsa da, “virüs” terimi genellikle tüm kötü amaçlı yazılımlara atıfta bulunmak için kullanılır. Aslında, kendini kopyalayan ve kendi kodunu diğer programlara ekleyen herhangi bir programa bilgisayar virüsü denir. Bu nedenle, tehlikeye atılan sisteme virüs bulaşması olarak anılır.

Bir virüs, kendi programlamasını başka bir yazılımın kodu içinde gizlediğinden, hemen hemen her görevi gerçekleştirmek için kullanılabilir. Yükü, web siteniz üzerinde çeşitli etkileri olan bir görevdir.

 

Örneğin, gizli verilere erişmek, önemli dosyaları silmek, sunucu ve site depolama alanını kullanmak veya içeriğinizi spam ile değiştirmek için bir virüs kullanılabilir.

 

Fidye yazılımı

 

Bu, gizli kalmak yerine varlığını yüksek sesle ilan eden başka bir malware biçimidir. Kaldırılması için ödeme yapmazsanız, fidye yazılımı olumsuz sonuçlarla sizi korkutur veya sisteminize müdahale eder.

Aslında, Verilerinize erişimi şifrelemek ve engellemek tipik bir gasp tekniğidir. Bunu takiben, dosyaların şifrelenmesini istiyorsanız saldırganlar ödeme talep edecektir.

Fidye yazılımı, açıldığında ağı kirleten ekler biçimindeki e-postalar yoluyla sıklıkla yayılır. WordPress siteleri de bunun hedefi olabilir.

Bu durumlarda, fidye yazılımı, şifrelerini çözmek için ödeme talep etmeye çalışmadan önce genellikle her web sitesindeki dosyaları şifreler.

 

 

Scareware

 

Siber suçlular, bilgisayarlara veya akıllı telefonlara virüs bulaştığının düşünüldüğü korkusu yaratır. Bu şekilde, kurbanlar korkudan sahte uygulamalar satın almaya teşvik edilir. Mesela şu ürkütücü şekilde bilgi veriyorlar, “Uyarı: Bilgisayarınıza virüs bulaşmıştır!” veya “Virüsünüz var!”.

Bu nedenle siber suçlular, kullanıcıları korkutarak sahte uygulamalar satın almaları için etik olmayan reklam uygulamaları kullanır.

 

Solucanlar

 

Bunlar, ağlar aracılığıyla yayılan ve güvenlik açıklarından yararlanan kendi kendini kopyalayan programlardır.

Solucanlar, kullanıcı müdahalesi gerektirmeden kendilerini makinelerden kopyalayabilirler ve sıklıkla yazılım veya işletim sistemlerindeki güvenlik açıklarından yararlanırlar.

 

Casus yazılımı

 

Casus yazılım, cihazınızda gizlenen ve veri toplayan bir programdır. Özel bilgileri elde etmek için kullanılabilir, bu nedenle en tehlikeli kötü amaçlı yazılım türlerinden biri olarak adlandırılır.

Casus yazılım, parolaları yakalamak için sık sık klavyenizi izler. Ayrıca çevrimiçi etkinliklerinizi veya özel tartışmalarınızı izlemek için kullanılabilir. Casus yazılım genellikle bir web sayfasına eklenerek veya Truva atı tekniğiyle başka bir yazılımın içine gizlenerek yayılır.

 

Truva atı

“Truva atı” olarak bilinen bir yazılım programı, tek bir görevi yerine getiriyormuş izlenimi verirken gerçek işlevselliğini gizler. Bu, örneğin verileri gizlice bozan veya cihazınızın tüm belleğini kullanan bir ekran koruyucu olarak görünebilir.

WordPress web sitelerindeki Truva atları, tehlikeli kodları gizlice yürütürken kendilerini yararlı olarak sunan eklentiler biçimini alabilir. Bilgisayar korsanlarının arka kapılar eklemek ve sitenizin verilerine erişmek için kullanabileceği korsan eklentiler veya temalar yüklemek sıklıkla buna neden olur.

 

Reklam yazılımı

Okuduğumuz malware türlerinin çoğu gizli kalacak şekilde tasarlanmıştır. Ancak, diğer insanlar tam tersi bir strateji izliyor. Reklam yazılımı, kullanıcıları reklamlarla etkileşime girmeye zorlayan yazılımlara bir örnektir.

Çoğu zaman, bu tür kötü amaçlı yazılımlar can sıkıcı olmasının yanı sıra zararsızdır. Amaç, ziyaretçileri banner’lara ve bağlantılara tıklamaya teşvik ederek gelir elde etmektir.

Reklam yazılımı programları, belirli bir eylemi gerçekleştirdiğinizde ve kullanıcılara istenmeyen reklamlar gönderdiğinizde sık sık yanıp sönen reklamlar veya açılır pencereler görüntüler ve siz tıklatana kadar sonsuza kadar açık olan pop-up’lar olarak da görünebilir.

 

 

Dosyasız malware

Dosya kullanmadan bilgisayara bulaşan kötü amaçlı yazılım, dosyasız malware olarak bilinir. Arkasında herhangi bir kötü amaçlı yazılım dosyası bırakmayan kayıt defterine yapılan saldırılar veya çalışan kötü amaçlı işlemler tanımlanamaz. Hiçbir dosyaya bağlı olmadığı ve iz bırakmadığı için algılanamaz veya kaldırılamaz.

 

Malware Nasıl Bulaşır?

Kötü amaçlı yazılım, virüslü web siteleri, kimlik avı e-postaları, kötü amaçlı indirmeler ve güvenli olmayan ağlar gibi birçok farklı kaynaktan gelebilir. Böylece, Cihazınıza oldukça kolay bir şekilde kötü amaçlı yazılım bulaşabilir.

Bir bilgisayar korsanı, kimlik avı, e-posta veya sosyal mühendislik gibi çeşitli teknikler yoluyla, tüketicilere zararlı bir bağlantı, dosya veya eki dikkatli bir şekilde dağıtır. Bir kişi virüs bulaşmış bir nesneyi tıkladığında, cihazlarına istemeden kötü amaçlı yazılım yerleştirilir.

Ancak malware, bazı siber suçlular tarafından USB bellekler ve flash sürücüler gibi harici depolama aygıtları aracılığıyla da yayılabilir. Bu yüzden, Kötü amaçlı yazılım bulaşmasını önlemek için cihazlarınıza bilinmeyen harici depolama cihazları kurmaktan kaçınmalısınız.

 

 

Malware Yazılımının Bulaştığının Belirtileri Nelerdir?

Aşağıda, bilgisayarınızın kötü amaçlı yazılım tarafından ele geçirildiğini gösteren en yaygın seçeneklerden bazıları verilmiştir. Bu belirtileri ne kadar çok görürseniz, bilgisayarınıza kötü amaçlı yazılım bulaşma olasılığı o kadar artar.

  • Yavaş bilgisayar performansı
  • Tarayıcı yönlendirmeleri veya web tarayıcınız sizi ziyaret etmeyi düşünmediğiniz sitelere götürdüğünde
  • Genellikle bunları düzeltmek için bir şey satın alma talebiyle gelen enfeksiyon uyarıları
  • Bilgisayarınızı kapatma veya başlatma sorunu
  • sık reklamlar

sonuç olarak, bilgisayarınızın tehlikede olduğunun en belirgin göstergeleri, malware uyarıları gibi görünen tarayıcı yönlendirmeleri ve birçok açılır pencere uyarısıdır.

 

Kendimi Zararlı yazılımlardan Nasıl Koruyabilirim

 

Malware veya zararlı yazılım hangi türleri içerir?

Önleme her zaman sorunu çözmekten daha iyidir. Bu nedenle, kötü amaçlı yazılım saldırılarını önlemek için, insanların bilgisayarlarını ve cihazlarını bu saldırılara karşı nasıl tanımlayacakları ve koruyacakları konusunda eğitilmeleri önemlidir.

Aşağıda bazı önleyici yaklaşımlar bulunmaktadır:

 

1- Güncellemeler

Tüm yamaların ve güvenlik güncellemelerinin uygulandığından emin olun. Çünkü kötü amaçlı yazılımlara ve diğer güvenlik risklerine karşı en iyi savunma, bunları uygulamaktır. Bu, Java, Adobe ve QuickTime gibi iyi bilinen ve yaygın olarak kullanılan ürünler için önemlidir.

 

2- E-posta ve Bağlantılar

Web sitenizi barındırmada kötü amaçlı yazılımlara karşı korumak için şüpheli e-postalara ve bağlantılara karşı dikkatli olmak çok önemlidir. İstenmeyen veya şüpheli görünen bağlantıları veya e-postaları açmaktan kaçının çünkü bunlar, kullanıcıları kötü amaçlı yazılım indirmeleri veya hassas bilgileri ifşa etmeleri için aldatmak üzere tasarlanmış kimlik avı girişimleri olabilir.

 

Meşru işletmelerin e-posta yoluyla nadiren şifre veya kişisel bilgi istediğini ve bu tür taleplerin muhtemelen kimlik avı saldırıları olduğunu belirtmekte fayda var. Bu nedenle, dikkatli olmak ve şüpheli e-postalara veya bağlantılara tıklamaktan kaçınmak çok önemlidir.

 

3- Web sitesi

Şüpheli web sitelerini ziyaret etmekten kaçının. Kötü amaçlı yazılım kullanan saldırganlar kendilerini genellikle iyi bilinen web siteleri gibi gösterir. Bu nedenle URL, web sitesi öznitelikleri vb. gibi bir web sitesinde tuhaf bir şey fark ederseniz dikkatli olun ve kişisel bilgilerinizi vermeyin. URL’yi dikkatlice okuyarak ve sitenin HTTPS kullandığından emin olarak, ziyaret ettiğiniz bir web sitesinin yasal olduğundan emin olabilirsiniz.

 

4- Yazılım İndirme

Ücretsiz veya deneme sürümleri dahil olmak üzere herhangi bir yeni program veya yazılım yüklemeden önce, yasal olduğundan emin olmak için programı ve incelemelerini kontrol etmek önemlidir.

Bu önlemleri almak, bilgisayarınıza veya cihazınıza kötü amaçlı yazılımların indirilip yüklenmesini önlemeye yardımcı olabilir ve böylece web sitenizi olası kötü amaçlı yazılım saldırılarına karşı koruyabilir.

5- Şifreler

Her hesap için güvenli ve farklı şifreler kullanmak, web sitenizi barındırmada kötü amaçlı yazılımlara karşı korumak için çok önemlidir. Ne yazık ki çok fazla kişi tahmin edilmesi kolay şifreler kullanıyor veya aynı parolayı birçok hesapta kullanıyor, bu da onları siber saldırı tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor.

Hesaplarınıza yetkisiz erişimi durdurmak için başka bir güvenlik önlemi, mümkün olan her yerde iki faktörlü kimlik doğrulamayı açarak eklenebilir. Bu önlemleri alarak, web sitenize yetkisiz erişimi sınırlandırmaya yardımcı olabilir ve sitenizi kötü amaçlı yazılım tehditlerinden koruyabilirsiniz.

 

6- Güvenlik duvarı

Bilgisayarınıza hangi verilerin erişebileceğine ilişkin yönergeleri oluşturduğundan, güvenlik duvarınızın doğru şekilde yapılandırıldığından ve açık olduğundan emin olun. Bunu doğru bir şekilde yapabilmek için güvenlik duvarı nedir sayfasına başvurabilirsiniz.

 

7- Anti-Virus & Anti-Malware Yazılımları

Virüsten koruma veya kötü amaçlı yazılımdan koruma yazılımı yüklemek, web sitenizi barındırmada kötü amaçlı yazılımlara karşı korumanın önemli bir ilk adımıdır. Gelişmiş antivirüs yazılımı, sisteminizi yakından izleyerek sisteminizi yaygın virüslerden ve diğer güvenlik sorunlarından korumaya yardımcı olabilir.

Virüsten koruma yazılımı kullanarak birçok sızıntıyı gerçekleşmeden önce aktif olarak durdurabilir ve durdurabilirsiniz. Antivirüs yazılımı, iyi bilinen kötü amaçlı yazılım saldırılarına karşı yine de değerli bir temel koruma sunabilir, ancak var olan her kötü amaçlı yazılımı bulamayabileceğini akılda tutmak çok önemlidir.

Bu önlemleri alarak web sitenizin güvenli olduğundan ve kötü amaçlı yazılım saldırılarına karşı korunduğundan emin olabilirsiniz.

 

8- Yetkilendirme

Sisteminize yetkisiz erişim, kötü amaçlı yazılım saldırılarına neden olabileceğinden, etkin yetkilendirme önlemlerinin alınması çok önemlidir. Cihazınızda yıkıcı işlemler gerçekleştirmek için kötü amaçlı yazılımlar sıklıkla gelişmiş hesap ayrıcalıklarına ihtiyaç duyar.

Hesap kontrollerini kullanarak sisteminizdeki program ve uygulamaların erişimini kısıtlayabilir, onayınız olmadan herhangi bir şeyi değiştirmelerini yasaklayabilirsiniz.

Bu, herhangi bir yazılım veya uygulama sisteminizi değiştirmeye çalıştığında, bilgilendirilmenizi ve kötü amaçlı yazılım saldırılarını durdurmak için gerekli adımları atmanızı sağlayacaktır.

Aslında, yetkilendirme kontrollerini kullanarak, makinenizi ve verilerinizi kötü amaçlı yazılım izinsiz girişlerinden koruyabilirsiniz.

Bu önlemlerin pratik olarak uygulanması, kullanıcıların güvenli bilgi işlem alışkanlıkları geliştirmelerine yardımcı olacaktır. Genellikle kötü amaçlı yazılım saldırılarına karşı korunmaya yardımcı olur.

 

Malware Nasıl Temizlenir?

Kötü amaçlı yazılımları cihazınızdan güvenli bir şekilde kaldırmak istiyorsanız, adımlar cihazınıza göre değişiklik gösterecektir. Ancak genel olarak, aşağıdaki talimatları uygulayabilir ve sonucu alabilirsiniz:

  • İnternet bağlantısını cihazınızdan kaldırın.
  • Güvenli moda girin.
  • Kötü amaçlı yazılımları tarayın.
  • Temizleme ve tarama prosedürlerine bakın.
  • Tarayıcınızın ana sayfasını onayladıktan sonra önbelleği temizleyin.

 

Son söz

Şimdiye kadar bu makaleyi okuyarak kötü amaçlı yazılım tehlikesini anladınız. Kötü amaçlı yazılım türlerini ve ne kadar tehlikeli olduklarını öğrendiniz. Bir web kullanıcısı olarak, bu metni okumaktan memnunsanız, cihazlarınızı korumak için riskleri önlemenin daha iyi olduğu sonucuna varmış olmalısınız.

Unutmayın! Çözülemeyen sorunlarla karşılaşırsanız bizimle iletişime geçebilir veya sorununuzu bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.

 

Sıkça sorulan sorula

Malware ile ilgili aklınıza soru işaretleri koyan bilmedikleriniz ve yanıtları.

Malware Benzersiz Bir Virüs mü?

Virüsler ve diğer siber saldırı biçimleri, birçok farklı kötü amaçlı yazılım türünü içeren geniş bir Malware kategorisine dahildir.

Malware Yazılımı Wi-Fi Kullanılarak Yayılabilir mi?

Evet. Kesinlikle, kötü amaçlı yazılım Wi-Fi ve diğer kablolu, kablosuz veya Bluetooth bağlantıları aracılığıyla yayılabilir ve cihazlara bulaşabilir.

Akıllı Telefonumda Kötü Amaçlı Yazılım Olup Olmadığını Nasıl Anlayabilirim?

Telefonunuzda kötü amaçlı yazılım olduğunun ana işaretleri şunlardır:

– yetkisiz indirmeler

– hız düşüşü

– Uygulamalar için daha uzun başlatma süreleri

– Şüpheli verilerin kullanımı

– Kontrol edilemeyen pop-up reklamlar

Share this post
Subscribe to our newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius
enim in eros elementum tristique.

Related Posts

Eticaret Hosting nedir?

E-ticaret hosting, ödeme işleme hizmetleri, güvenlik girişimleri, SSL, alışveriş sepeti yazılımı ve daha fazlasını

Web Hosting Kuponları nedir?

Web hosting hizmetleri, bir web sitesinin internet üzerinde yayınlanmasını sağlamak için kullanılan önemli unsurlardan
Previous
Next