Home Linux Web Hosting Control Panel

Linux Web Hosting Control Panel

Linux hosting’li bir web siteniz varsa veya Linux hosting satın almak istiyorsanız doğru seçim yapabilmeniz için Linux barındırmaya uygun kontrol panel türlerini tanımanız lazım.

Bu yazımızda linux hosting kategorileri ve kontrol panellerinden bahsetmeye başlayacağız. Öncelikle linux hosting tanımını yapacağız ve ardından Linux web hosting kontrol panellerine odaklanacağız. Linux hosting kontrol panelleri nedir, hangisi daha iyi, işlevleri nelerdir gibi şeyler ve bununla ilgili diğer konulardan bahsediyoruz.

Linux web hosting

linux web hosting

Artık Linux hosting hizmetinden bahsetmek istediğimize göre, bu hizmet hakkında biraz bilgi sahibi olmak fena olmaz. Aslında, Apache nedir ve MySQL nedir hakkında birçok kez okuduğunuz üzere Linux hosting, esneklik ve Apache, PHP ve MySQL gibi açık kaynak teknolojilerinin kullanımını sağlayan bir hostingdir. Linux barındırma hizmeti, istikrarlı ve kullanımı kolay bir seçenek olduğu için binlerce web barındırma tarafından kullanılan en makul ve uygun maliyetli hizmetlerden biridir.

Yetersiz depolama alanı, yavaş yükleme süreleri ve güvenilir olmayan çalışma süresi hosting, web sitenizin performansını ve büyümesini engelleyebilir. Entegre çevrimiçi varlığınız olmaması, işletmeniz için yıkıcı etkiler yaratabilir.

Biz Mavihost olarak, Linux hosting paketlerimizi bu ihtiyaçları karşılayacak şekilde optimum performans, yıldırım hızı ve sınırsız depolama alanı sağlamak için tasarladık. Bu nedenle Türkiye’de ilk kez olarak, İhtiyacınız olan bant genişliğini, disk kullanımını, işlemciyi ve RAM’i ayarlayabilirsiniz.

Linux Hosting

Neden kontrol panelleri ihtiyacımız var?

Diyelim ki kendinize bir web sitesi kurmaya karar verdiniz ve başlamak için bir alan adı satın aldınız. Öncelikle web sayfalarınızı yayınlamanız yani kendi sunucunuzda veya bilgisayarınızda barındırmanız gerekiyor.

Bunun için web, dns, ftp vb gerekli servisleri bilgisayarınıza kurmanız ve sonrasında bilgisayarınızı dış dünyaya açmanız gerekmektedir. Genellikle normal bilgisayarlar yerel bir ağ üzerinde çalışır ve sunucu olarak kabul edilmediği için bunu yapmak elektrik maliyeti gibi pahalıdır ve ikincisi elektrik kesintisi gibi olası bir arıza durumunda web sitesinin bağlantısını keser. Pc donanımınız da 7/24 açık kalacak şekilde yapılandırılmamıştır.

Bu amaçla server adı verilen özel bilgisayarlar kullanılmaktadır. Sunucuların pek çok özelliği vardır, örneğin kişisel bilgisayarlarda kullanılan disklerden daha güçlü ve verimli donanımlara sahiptirler ve veri merkezi denilen yerlerde bulunurlar. Veri merkezleri de kendilerini her yönden destekleyen sunucular için uygun özelliklere sahiptir.

Ek olarak, sunucuların internet hızı, kişisel bir bilgisayardan birkaç kat daha yüksektir. Bu nedenle web sitelerinin veya e-posta adreslerinin barındırılması veri merkezlerinde bulunan sunucularda yapılmalıdır.

Kontrol panelinin önemi

değişik sunucularda çeşitli hizmetler bulunmaktadır. Kontrol paneli olmayan bir web sitesi yayınlamak isteseydiniz, tüm işlemleri manuel olarak yapmanız gerekirdi. Sunucu üzerine bir web servisinin yüklenmesi ve ardından host ayarlarının girilmesi de bu işlemlerdendir.

Mesela, Dns hizmetinin yüklenmesi ve yapılandırılması da zorunludur ve bu işlem birkaç saat sürer, bunun yanı sıra Manuel olarak tek tek yapmanız gereken başka işlemler de var.

İşte herkesi bu tür işlemler yapmaktan kurtaran, zamandan ve iş yükünden tasarruf sağlayan web hosting kontrol panellerinin rolü. Örneğin, bir sistem yöneticisi herhangi bir linux dağıtımında 24 ila 48 saat içinde bir web barındırma sistemini tüm ayarlarıyla kurup yapılandırabilir. Ancak kontrol panelleri bunu çok daha kısa sürede sistemi otomatik olarak hazırlayan hazır scriptler ile yapmaktadır.

Kısacası, bir kontrol paneli tarafından sağlanan grafik kullanıcı arayüzü, acemi linux kullanıcılarının uzmanlaşmaya gerek kalmadan bir sunucuyu komut satırı arayüzü ile çalıştırmasına olanak tanır. Bu şekilde, grafik arayüzler, linux yönetiminde var olan birçok zorluğu gizler.

Bu nedenle hosting kontrol panelleri, web hosting işlemlerini hızlı ve kolay hale getiren araçlardır. Piyasada linux platformları için ücretli ve ücretsiz birçok kontrol paneli bulunmaktadır.

Linux kontrol panelleri

Linux kontrol panelleri

Genel olarak, linux kontrol panelleri, sisteminiz için basitleştirilmiş bir kontrol seti sunan grafik kullanıcı arayüzleridir (guı’ler). Sisteminizin yazılım paketlerini kurmak, yapılandırmak ve güncellemek ve diğer linux sistem yönetimi görevlerini gerçekleştirmek için kullanılabilirler.

Kullanıcılar, kontrol panelleri aracılığıyla sunucuyu yönetebilir, site dosyalarına erişebilir ve hizmetleri yapılandırabilir. Linux kontrol panellerin genel özellikleri aşağıdakileri içerir:

  • Dosya yönetimi
  • Web sunucuları
  • Veritabanları
  • İsim sunucuları (Nameserver)
  • E-posta
  • Güvenlik duvarları
  • Günlüğe kaydetme, takip ve izleme ve analitik (Çözümsel)

Linux web hosting için uygun kontrol panelleri

Kullanıcıların ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterdiği için tüm kullanıcılar için en iyi kontrol paneli diye bir şey yoktur. Ancak cPanel, Plesk ve ücretsiz webmin kontrol panelleri iyi seçenekler olabilir ve çoğu kullanıcının beklentilerini karşılayabilir.

Kontrol panelleri hem ücretli hem de ücretsiz formda bulunur ve daha iyi destek ve daha yüksek güvenlik nedeniyle çoğu barındırma şirketi ücretli sürümleri kullanır. Ayrıca, ücretsiz web barındırma kontrol panelleri bir web sitesi başlatmak için uygundur. Şimdi, burada en iyi Linux web barındırma kontrol panellerinden bazılarını tartışacağız.

Cpanel

Cpanel, linux tabanlı bir web barındırma yönetim sistemidir. Yüksek popülaritesi ve daha da önemlisi yüksek performansı nedeniyle çoğu müşteri, Linux tabanlı işletim sistemlerinde web barındırma kontrol paneli olarak cPanel’i kullanır. Ayrıca, cPanel özellikleri sayesinde işinizi kolayca tanıtabilir ve aynı zamanda bir web geliştiricisi olarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Örneğin, grafik arayüz, web sitenizi ve web barındırma hesaplarınızı kolay ve hızlı bir şekilde yönetmenizi sağlar. Otomasyon araçları, bir web sitesi oluşturma sürecini kolaylaştırmaya yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

Bilmeniz gerekiyor ki CPanel’in yüksek fiyatı nedeniyle yeni başlayanlar için uygun bir Linux kontrol paneli olmayabilir ve ciddi teknik bilgi gerektiriyor. Her neyse, cPanel’in avantajlarını belirtelim:

Avantajlar

  • Sade ve erişilebilir bir tasarıma sahip olmak
  • Gerekli tüm özelliklerin sitede bulunması
  • Harika FTP
  • Hızı
  • Mükemmel hesap yönetimi
  • Kolay PHP sayesinde esnek
  • Stabilite olmak

Dezavantajlar

  • Pahalı olmak

Öncelikle, DirectAdmin nedir hakkinda soru işaretiniz varsa, En büyük sorunlardan biri, Cpanel barındırmanın karmaşıklığı, kafa karıştırıcı arayüzleri ve kötü yönetim sistemleriyle uğraşmaktır. Karmaşık ayarlar, teknik jargon ve sınırlı kontrol, web sitenizin performansını engelleyebilir.

E-posta hesaplarının ayarlanmasından web sitesi performansının izlenmesine kadar web sitenizin tüm yönlerini birkaç tıklamayla yönetin! Vasat bir barındırma ile yetinmeyin ve Mavihost’un cpanel hosting açılış sayfasına girin, ihtiyaçlarınıza göre harika planlarını seçin ve sorunsuz bir web yönetimi deneyiminin keyfini çıkarın.

Cpanel Hosting

DirectAdmin

Başka bir web barındırma kontrol paneli DirectAdmin olarak bilinir. DirectAdmin, cPanel gibi, web barındırmayı kullanıcılar için kolay ve sorunsuz bir deneyim haline getirmek için farklı hizmetler ve özellikler sunar.

DirectAdmin’in en belirgin özelliği, doğal olarak daha fazla uygulama içeren kullanıcı dostu olmasıdır. Hem yeni başlayanlar hem de profesyonel kullanıcılar arasında çok popüler olan DirectAdmin’in performansı da çok iyidir.

DirectAdmin, sınırsız sayıda web sitesini, e-posta hesabını ve daha fazlasını yönetmek için grafik yönetici arabirimi sağlayan açık kaynaklı bir web barındırma kontrol panelidir. Otomatik görevler terimi, DirectAdmin’in web sitelerini hızlı ve kolay bir şekilde kurmak ve yönetmek için görevlerinizi otomatik olarak yönetme yeteneğine sahip olduğu anlamına gelir.

DirectAdmin Avantajlar

  • Bir e-posta hesabını yönetmesi ve oluşturmasi ve veritabanını yönetmesi
  • Bayi barındırma desteği
  • Entegre bilet satış sistemi
  • Otomatik güncellemeler
  • Her kullanıcı için özel FTP hesabı. Daha fazla bilgi için FTP nedir makalesine girin.
  • Dahili dosya yönetimi
  • Dizin parola koruması

DirectAdmin Dezavantajlar

  • Pürüzsüz grafik kullanıcı arabirimi
  • Eklentinin kullanılamaması

Virtualizor

Virtualizor, Softaculous Ltd. tarafından tasarlanmış web tabanlı bir VPS kontrol panelidir. Bu kontrol paneli OpenVZ, Xen HVM, Xen PV ve Linux KVM sanallaştırmayı destekler. Müşteriler, doğrudan WHMCS sistemi içinde tam otomatik VPS yönetimi ve büyüme gerçekleştirebilir. Ayrıca, kullanıcılar ve yöneticiler, kaynaklarının daha iyi yönetilmesi için çeşitli grafiklerden yararlanabilirler. Ek olarak, WHMCS nedir hakkında bunu duyuralım ki Web Host Manager Complete Solution kısaltmasıdır.

Avantajlar

  • Sanallaştırma hizmetleri: Farklı hypervisor’lar ile sanallaştırma hizmeti verir. OpenVZ/Xen ve KVM gibi.
  • API: JSON, XML ve PHP formatlarında çeşitli API çağrılarını destekler.
  • İşletim Sistemi Şablonları: İndirebileceğiniz işletim sistemi şablonlarına sahiptir.
  • VPS’yi başlatma, yeniden başlatma, kapatma ve durdurma gibi standart dışı işlevleri destekler.
  • Kullanıcı Arayüzü: İyi bir kullanıcı arayüzüne sahiptir.
  • Düğümleri bir ana sunucudan yönetmenizi sağlar.

Dezavantajlar

  • Tasarım: Zayıf tasarım
  • WHMCS’de e-posta şablonları yok

Plesk

Plesk, hosting hesabınızı web tabanlı bir arayüz üzerinden yönetmenizi sağlayan, cPanel benzeri bir hosting kontrol panelidir. Bu paneli VPS, Paylaşımlı ve Dedicated sunucular ile kullanabilirsiniz. Ayrıca Plesk kontrol paneli üzerinden çok sayıda sanal hostu tek bir makine altında kontrol edebilirsiniz. Görevleri otomatikleştirme, maliyetleri ve kaynakları azaltan ve karlılığı, verimliliği ve müşteri memnuniyetini artıran diğer olanaklarından biridir.

Avantajlar

  • Kullanıcılar için bir FTP hesabı oluşturmasi
  • MySQL ve PostgreSQL gibi bir e-posta hesabı ve veritabanını yönetmesi ve oluşturmasi
  • Etki alanları ve alt etki alanları eklemesi
  • Dosyaları kurtarma ve yedeklemesi
  • DNS ve diğer kaynakları yönetmesi

Dezavantajları

  • Zaman zaman hatalara neden olabilecek tek tıklamalı WordPress eklentileri
  • Fiyat aralığı pek uygun olmamasi
  • Güncellemeler sırasında komut dosyalarını engelleyen hatalar oluşturmasi

Vesta

Vesta, GNU GPLv3 lisansı altında GNU/Linux için açık kaynaklı, hosting odaklı bir yönetim kontrol panelidir. Vesta yönetim panelinin kurulumu, konfigürasyonu ve kullanımı kolaydır. Vesta, DNS bölgenizi yönetmenize ve sunucunuzda kusursuz bir e-posta sistemi yapılandırmanıza olanak tanıyan eksiksiz bir çözüm sunar.

Avantajlar

  • Rakiplerine göre en basit kontrol panelidir.
  • Bir ajans için mevcut olan tüm özelliklere sahiptir, ancak bir satıcı için mevcut değildir.
  • Tüm ana işlevler ücretsizdir.
  • Kurulumu basit ve yönlendirilmiş

Dezavantajları

  • SSL alanları.Daha fazla bilgi için SSL nedir makalesine girin.
  • E-posta sınırı
  • Karmaşık PHP

ISPconfig

ISPconfig, birden çok sunucuyu tek bir kontrol paneli altında yönetmenizi sağlayan açık kaynaklı ve çok dilli bir kontrol panelidir. ISPConfig, BSD lisansı altında lisanslanmıştır. Bu açık kaynaklı kontrol paneli ayrıca FTP, SQL, BIND DNS, veritabanı ve sanal sunucuları da yönetebilir.

Bu kontrol paneli fiziksel ve sanal sunuculara kurulabilir. Pek çok Linux tabanlı dağıtımla çalıştığı için çözüm oldukça eksiksiz ve güçlüdür. Ayrıca 4 erişim seviyesi vardır: yönetici, satıcı, müşteri ve e-posta girişi.

Avantajlar

  • Birden fazla sunucuyu tek kontrol panelinden yönetmesi
  • Müşteri ve bayi hesaplarının basitleştirilmiş yönetimi
  • Apache ve Nginx gibi web sunucularını yönetin.
  • E-posta ve FTP sunucularını yönetin.

Dezavantajlar

  • Zor kurulum süreci
  • E-posta kurulumu olmamasi

 

Virtualmin

Virtualmin, GPL lisansı altında olan Linux ve BSD sistemleri için geliştirilmiş ücretsiz ve açık kaynaklı (open source) bir kontrol panelidir.

Virtualmin, Webminin üzerine kurulmuştur ve ikisi arasındaki ilişki WHM ve CPanel’e benzer. Webmin, ortak kontrol paneli işlevleri için bir arabirimdir ve Virtualmin, birden çok Webmin kullanıcısını yönetmek için kullanılır.

Avantajlar

  • Gelişmiş erişim kontrolü
  • Sunucu günlüklerinin kolay görselleştirilmesi
  • İzleme araçları
  • Çoklu güvenlik özellikleri
  • Veritabanı yönetimi için kapsamlı araçlar

Dezavantajlar

  • Sunucu başına çoklu etki alanı özelliği olmamasi
  • Menülerde gereksiz ve kafa karıştıran terimlerin bulunması

Webmin

WebMin, Unix, Linux platformlarını, FreeBSD’yi basit bir şekilde yönetmek için tasarlanmış son derece işlevsel ve güçlü bir web barındırma kontrol panelidir. Herhangi bir web tarayıcısında kullanılabilen bir sistem yapılandırma aracıdır. WebMin, bir web sunucusunun kurulmasından bir FTP ve e-posta sunucusunun bakımına kadar web tabanlı bir ortamın çeşitli bileşenlerini kolayca yönetebilir.

Avantajlar

  • Apache’de sanal sunucu oluşturma ve yapılandırma yeteneği
  • Bir yazılım paketini (RPM formatı) yönetme, kurma veya kaldırma yeteneği.
  • Güvenlik için bir güvenlik duvarı kurabilmesi
  • DNS ayarlarını, IP adresini, yönlendirme yapılandırmasını değiştirebilmesi
  • MySQL’de veritabanı, tablo ve alanları yönetebilmesi
  • Güçlü ve esnek olmasi
  • Modülleri kullanan çoklu yerleşik işlevler.
  • SSH anahtarları için desteklemesi

Sentora

Sentora, ZPanel tabanlı ücretsiz, açık kaynaklı bir web barındırma kontrol panelidir. Bu program, çok çeşitli Linux dağıtımlarında ve küçük ve orta ölçekli ISP’lerde çalışmak üzere tasarlanmıştır.

Avantajlar

  • Tamamen özelleştirilebilir kontrol paneli
  • Çok istemcili ortam
  • Topluluk desteği ve primler
  • Basitleştirilmiş yönetim
  • Çoklu eklentiler

dezavantajlar

  • güvenlik sorunları
  • Kullanımda bazı zorluklar
  • PHPMyAdmin’e otomatik olarak giriş yapılamaması

 CentOS Web Panel

Centos Web Panel, ücretsiz ve açık kaynaklı bir web barındırma kontrol panelidir. Bu kontrol paneli, her küçük şey için ssh konsolunu kullanmak zorunda kalmadan sunucuları (özel ve VPS) hızlı ve kolay bir şekilde yönetmek için tasarlanmıştır.

Bu kontrol panelinde sunucu yönetimi için panelden admin ve client erişimi, Softaculous, MySQL, phpMyAdmin, Apache, SSL, DNS ve otomatik kurulum gibi birçok özellik bulunmaktadır.

Avantajlar

  • Kullanımı kolay
  • Olağan İşlevsellik

Dezavantajlar

  • Yalnızca CentOS sunucularıyla çalışır
  • Kurulumu Zor
  • Uzantı veya eklenti yok

Son söz

Gördüğünüz gibi, bir dizi Linux barındırma kontrol paneli ile tanıştınız ve her birinin tanımlarını, avantajlarını ve dezavantajlarını okuyarak onları daha iyi anladınız. Daha önce de belirttiğimiz gibi en iyi kontrol panellerinin tüm kullanıcılar için olduğunu söylemek mümkün değildir çünkü her kullanıcının ihtiyaçları diğer bir kullanıcıdan farklı olabilir.

Basit bir web sitesi için belki kontrol panelinin bazı basit özelliklerine dikkat ediyorsunuz, belki de tam tersine web sitenizin boyutuna göre kontrol panelinin önemli ve üstün teknik özelliklerine ihtiyacınız var. Mavihost grubu olarak kararınızı ve aramanızı bekliyoruz, her türlü sorunuzu cevaplamak için bize güvenebilirsiniz. Karar tamamen size kalmış.

Sıkça sorulan sorular

Web barındırma ve cPanel arasındaki fark nedir?

Web barındırma, web sitenizi İnternette erişilebilir kılan bir hizmettir. cPanel, Linux sunucularını yönetmeyi daha verimli ve kullanıcı dostu hale getiren bir yazılımdır.

Linux barındırmada cPanel var mı?

cPanel barındırma, temelde bir cPanel kurulumunu içeren Linux tabanlı web barındırmadır. Barındırma planı, web barındırma öğelerinizi kontrol etmek için bir cPanel hesabı sağlar.

Kontrol panelleri arasında en iyi Linux web barındırma kontrol paneli hangisidir?

Tüm kullanıcılar için en iyi seçenek diye bir şey yoktur. Ancak CPanel gibi önemli ölçüde iyi özelliklere sahip bazı kontrol panelleri olduğu söylenebilir.

Linux web hosting kontrol panelleri nedir?

Genel olarak, linux kontrol panelleri, sisteminiz için basitleştirilmiş bir kontrol seti sunan grafik kullanıcı arayüzleridir (guı’ler).

Linux kontrol panellerin genel özellikleri nedir?

Linux kontrol panellerin genel özellikleri, dosya yönetimi, Web sunucuları, Veritabanları, İsim sunucuları, E-posta, güvenlik duvarları, günlüğe kaydetme, takip ve izleme ve analitik (Çözümsel) olmasidir.

Share this post
Subscribe to our newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius
enim in eros elementum tristique.

Related Posts
Previous
Next