Home Linux hosting nedir? Linux hosting hizmeti hakkında her şey

Linux hosting nedir? Linux hosting hizmeti hakkında her şey

Barındırma olmadan, bir web sitesi internette olamaz .Linux hosting, Linux işletim sistemine dayalı bir hosttur. Başka bir deyişle, Linux barındırma, web barındırma işleminin Linux tabanlı bir sunucu kullanılarak yapıldığı açık kaynaklı bir işletim sistemidir. Bu barındırma, ucuz fiyatı ve yüksek esnekliği nedeniyle popüler web barındırma hizmetlerinden biridir.

 Açık kaynak olarak adlandırılmasının nedeni, kaynak kodunun hem ticari hem de ticari olmayan ortamlarda düzenlenebilmesi, değiştirilebilmesi veya yeniden dağıtılabilmesidir. Linux, çeşitli web barındırma sağlayıcıları ve İnternet kullanıcıları arasında popüler işletim sistemlerinden biridir; Ücretsiz ve esnek olduğu için kullanıcılara birçok uygulama ve özelleştirme seçeneği sunar ve kısıtlayıcı Windows platformuna daha pratik bir alternatiftir.

Mavihost blog serisinden bu yazımızda şu soruları cevaplayacağız: Linux host nedir? avantajları ve dezavantajları nelerdir? Windows barındırma ile arasındaki fark nedir? Öyleyse bizimle kalın.

 

Linux nedir?

Linux 1990’ların ortalarından beri var ve o zamandan beri dünyayı kapsayan bir kullanıcı tabanına ulaştı. Linux aslında her yerde: Telefonlarınızda, termostatlarınızda, arabalarınızda, buzdolaplarınızda, ve televizyonlarınızda. Aynı zamanda İnternet’in çoğunu, dünyanın en iyi 500 süper bilgisayarının tamamını ve dünya borsalarını çalıştırır.

linux hosting nedir

Ancak, dünya genelinde masaüstü bilgisayarları, sunucuları ve gömülü sistemleri çalıştırmak için tercih edilen platform olmasının yanı sıra Linux, mevcut en güvenilirve sorunsuz işletim sistemlerinden biridir. 

Tıpkı Windows, iOS ve Mac OS gibi, Linux da bir işletim sistemidir. Aslında, gezegendeki en popüler platformlardan biri olan Android, Linux işletim sistemi tarafından desteklenmektedir. İşletim sistemi, masaüstü veya dizüstü bilgisayarınızla ilişkili tüm donanım kaynaklarını yöneten bir yazılımdır. Basitçe ifade etmek gerekirse, işletim sistemi yazılımınız ile donanımınız arasındaki iletişimi yönetir. İşletim sistemi (OS) olmadan yazılım çalışmaz.

Linux işletim sistemi birkaç farklı parçadan oluşur:

Önyükleyici:

Bilgisayarınızın önyükleme işlemini yöneten yazılım. Çoğu kullanıcı için bu, açılan ve sonunda işletim sistemine önyükleme yapmak için kaybolan bir açılış ekranı olacaktır.

Kernel:

Bu, aslında ‘Linux’ olarak adlandırılan bütünün tek parçasıdır. Kernel, sistemin çekirdeğidir ve CPU, bellek ve çevresel aygıtları yönetir. Kernel, işletim sisteminin en düşük seviyesidir.

Init sistemi: 

Bu, kullanıcı alanını önyükleyen ve arka plan programlarını kontrol etmekle görevlendirilen bir alt sistemdir. İlk önyükleme, önyükleyiciden (yani GRUB veya GRand Unified Bootloader) teslim edildikten sonra, önyükleme işlemini yöneten başlatma sistemidir.

Arka plan programları: 

Bunlar, önyükleme sırasında veya siz masaüstünde oturum açtıktan sonra başlayan arka plan hizmetleridir (yazdırma, ses, zamanlama vb.).

Grafik sunucusu:

Bu, monitörünüzde grafikleri görüntüleyen alt sistemdir. Genellikle X sunucusu veya yalnızca X olarak adlandırılır.

Masaüstü ortamı: 

Bu, kullanıcıların gerçekte etkileşime girdiği parçadır. Aralarından seçim yapabileceğiniz birçok masaüstü ortamı vardır (GNOME, Cinnamon, Mate, Pantheon, Enlightenment, KDE, Xfce, vb.). Her masaüstü ortamında yerleşik uygulamalar (dosya yöneticileri, yapılandırma araçları, web tarayıcıları ve oyunlar gibi) bulunur.

Uygulamalar: 

Masaüstü ortamları, tüm uygulama dizisini sunmaz. Tıpkı Windows ve macOS gibi, Linux da kolayca bulunabilen ve kurulabilen binlerce yüksek kaliteli yazılım başlığı sunar. Modern Linux dağıtımlarının çoğu, uygulama kurulumunu merkezileştiren ve basitleştiren App Store benzeri araçlar içerir. Örneğin, Ubuntu Linux, binlerce uygulama arasında hızlı bir şekilde arama yapmanızı ve bunları tek bir merkezi konumdan yüklemenizi sağlayan Ubuntu Yazılım Merkezine (GNOME Yazılımının yeniden markalanmış hali) sahiptir.

Linux işletim sistemi hakkında daha fazla bilgi için linux işletim sistemi nedir makalesini okuyun.

Linux hosting nedir?

Linux barındırma nedir? Bu hizmet, Linux sunucularını temel alır ve müşterilerin dosyalarını barındırmak için tasarlanmıştır. Bu tür dosyalar İnternette herkese açık olabilir veya gizli tutulabilir.

Basitçe söylemek gerekirse, Linux barındırma, web sitenizi bir Linux işletim sisteminde çalıştırmanıza izin veren bir web barındırma türüdür. Popüler Linux barındırma türleri arasında LAMP (Linux Apache MySQL PHP) veya LEMP’den (Linux Nginx MySQL PHP) bahsedebiliriz; Çünkü sunucu üzerinde daha fazla kontrol sağlarlar ve sonuç olarak Windows tabanlı barındırma gibi diğer seçeneklere kıyasla daha yüksek güvenlik ve daha iyi performans sunarlar.

Çoğu paylaşımlı web hosting hizmetleri ve ucuz web hosting sağlayıcıları, işletim sistemi olarak Linux kullanır; Çünkü diğer işletim sistemi türlerine göre daha ekonomiktir. Ayrıca, LAMP yazılım paketi (Apache, MySQL, PHP ve Linux’un kısaltması) en iyi web sunucusu yapılandırması olarak kabul edilir; Çünkü açık kaynak kodludur ve internetteki çoğu uygulamada çalışır.

 

Linux hosting kullanımları

WordPress, Joomla, Magento ve TYPO3 gibi içerik yönetim sistemlerini kurma ve destekleme olasılığı dahil Linux barındırmanın çeşitli kullanımları vardır. Ayrıca Linux Host, e-posta barındırma için uygun bir seçenektir; Bu nedenle, kurumsal e-postaya sahip olan veya müşterileriyle e-posta veya metin mesajları yoluyla iletişim kuran işletmeler, mesajların spam veya hacklenmesini önlemek için bu barındırmayı özel bir IP ile alabilirler.

Linux hostingin avantajları ve Linux hostingin dezavantajları

Linux hostingin avantajları

Linux hostingin önemli avantajları arasında şunları sayabiliriz:

  • Linux barındırma, esneklik ve Apache, PHP ve MySQL gibi açık kaynak teknolojilerinin kullanımını sağlar.
  • Bu barındırma hizmeti, makul ve uygun maliyetli seçeneklerden biri olarak kabul edilir; Bu nedenle, birçok küçük ve büyük işletme için ideal bir seçenektir.
  • Linux barındırmadaki güvenlik ayarları, Windows platformuna göre daha verimli ve gelişmiştir.
  • Günümüzün teknolojik dünyasında uyum çok önemlidir; Çünkü sürekli değişen bir oyun alanında iletişimi sağlar. Linux Host çok yönlüdür; Çünkü farklı veritabanları ile uyumludur.
  • Linux işletim sistemleri, Windows işletim sistemlerine kıyasla kolayca yönetilir ve yapılandırılır; Sonuç olarak, daha önce Microsoft tabanlı makinelerde çalışan işletme sahipleri için geçişi çok kolaylaştırır.
  • Linux dağıtımları, işletmelerin ek lisans satın almak zorunda kalmadan hızla kullanabilecekleri çeşitli yazılımlarla donatılmıştır.

 

Linux hostingin dezavantajları

Pek çok avantajının yanı sıra, Linux barındırmanın bilmeye değer ve en uygun seçeneği seçmenize yardımcı olacak bazı dezavantajları da vardır. Linux Host’un önemli dezavantajları şunlardır:

  • Linux hosting hizmetini daha iyi kullanmak için teknik bilgiye ihtiyacınız olabilir. Bu platforma yeterince aşina değilseniz, bir web sitesi kurmakta zorlanabilirsiniz.
  • Linux barındırmayı diğer platformlardan daha fazla etkileyebilecek virüsler vardır; Çünkü bu tür barındırmalarda daha az yaygındırlar. Bu nedenle, virüssüz bir web sitesine sahip olmak sizin için bir öncelikse, Linux hosting sizin için doğru seçim olmayabilir.
  • Linux web barındırma, birçok Windows tabanlı uygulama ve temel komut dosyası oluşturma teknolojisiyle uyumlu değildir.
  • ASP ve uzantıları gibi bazı programlama dilleri Linux işletim sistemleri için uygun değildir.
  • Linux hostingler, Windows ortamı için tasarlanmış web sitelerini aktarmak için kullanışlı değildir.

 

Linux’ta web hosting

Bir web sitesi kurarken, bir web barındırma paketi çeşitli özellikler sunmalıdır. Dikkate alınması gereken gereksinimlerden bazıları şunlardır: bant genişliği, domain ve satın alınabilirlik. Domainler, profesyonel web sitelerini barındırmak için gereklidir. Web sitesi büyüdükçe ve daha fazla bilgi ve işlev ekledikçe, bant genişliği de önemli hale gelir.

Piyasada çeşitli firmalar Linux ve Windows hosting paketleri sunmaktadır. Linux web barındırma, daha pratik ve uygun maliyetli bir seçenektir; Çünkü kısıtlayıcı değildir ve çok fazla esnekliğe sahiptir. Ancak İnternet pazarlaması, bugünün ve geleceğin iş ihtiyaçlarının doğru bir şekilde analiz edilmesini gerektirir. Uygun fiyatlı bir Linux barındırma paketi seçebilir ve şimdi ve gelecekte ihtiyacınız olan tüm işlevleri içerdiğinden emin olabilirsiniz. Yazılım ve e-posta gibi ek özelliklerin de gelişen ve büyüyen web siteleri için önemli olduğunu unutmayın.

 

Windows mu Linux hosting mi?

 Windows mu Linux hosting mi

Tüm web sitelerinin çalışması için bir işletim sistemi (OS) gerekir. Günümüzde web siteleri ya Linux tabanlı bir sunucuda ya da Windows tabanlı bir sunucuda çalışmaktadır. Linux, daha fazla güvenlik ve daha iyi web sunucusu performansı ile bilindiğinden, web sunucuları için en yaygın kullanılan işletim sistemidir. Statik HTML tabanlı web siteleri için bir web barındırma platformu pek bir şey ifade etmez; Yalnızca web sitesi PHP/PERL gibi dinamik betik teknolojisi kullanıyorsa fark yaratır. Unutulmamalıdır ki Linux tabanlı teknoloji veya ASP, Microsoft tabanlı bir teknolojidir.

Ayrıca Web siteniz özellikle Windows uygulamaları gerektirmediği sürece Linux hosting, Windows hostinge göre çok daha fazla özelliğe sahiptir. Linux barındırma ile Windows barındırma arasındaki önemli farklar arasında şunlar yer alır:

Windows barındırma

Linux barındırma

Gerekli programlar:

  • ASP Classic
  • ASP.NET
  • MS Access (Microsoft Access)
  • MSSQL (Microsoft SQL Server)
  • C#
  • Visual Basic Development
  • Remote Desktop (dedicated server only)
Gerekli programlar:

  • SSH
  • PHP/Perl
  • CGI
  • Front page extensions
  • Apache modules requiring applications or scripts
Windows barındırma güvenliği: Genel olarak, Windows barındırma, Linux barındırmadan daha savunmasız kabul edilir; Ama aslında bu konu işletim sisteminden çok barındırma sisteminin kurulumuna ve yönetimine bağlıdır. Linux barındırma güvenliği: Genel olarak, Linux barındırma daha güvenlidir; Ama aslında bu konu işletim sisteminden çok hosting sisteminin kurulumuna ve yönetimine bağlıdır.
Windows hosting’e erişim: Windows hosting’e erişim, Plesk kontrol paneli üzerinden yapılır. Linux hosting’e erişim: DirectAdmin kontrol paneli veya cPanel aracılığıyla.

Mavıhost Linux sunucusu

Linux bulut barındırma, PHP tabanlı uygulanan web siteleri için daha uygundur. Bu hostlar üzerinde Joomla, Prestashop, WordPress ve Drupal gibi tüm içerik yönetim sistemlerini kullanabilirsiniz.

Günümüzde çeşitli şirketlerin Linux Host sunduğunu düşünürsek, web sitesinin ihtiyaçlarına göre istikrarlı ve uygun bir host seçmek çok zor olacaktır. Mavihost, güçlü ve hızlı Linux barındırma sağlayan en iyi şirketlerden biri olarak kabul edilir.

Mavıhost  Linux web hosting, Linux işletim sistemi üzerine kuruludur ve Debian, Ubuntu, CentOS gibi birçok Linux dağıtımını destekleyen bulut altyapısını kullanır.

Mavihost Linux hosting’in önemli özellikleri arasında güçlü bulut altyapısı, kararlılık, benzersiz esneklik, yüksek güvenlik, 7/24 destek, PHP, Python, C#, Perl vb programlama dilleri ile uyumluluğu sayabiliriz. Ayrıca grafik arayüzü yoktur ve komut satırı ile çalışır. Ancak, size kolaylık sağlamak için, teknik destek ekibinden istediğiniz kullanıcı arayüzlerini sunucunuza kurmasını isteyebilirsiniz.

Mavihost’un Linux Host’unun diğer bazı avantajları şunlardır:

  • Versiyon yükseltmede hız
  • Otomatik betik kurulumu
  • Yerel ve uluslararası alan adlarını tek bir yerden kaydetme ve yönetme imkanı
  • maliyetlerde azalma
  • Veritabanının günlük olarak yedeklenmesi ve tüm barındırmanın haftalık olarak yedeklenmesi
  • Barındırmayı otomatik olarak başka bir yere aktarma imkanı
  • Barındırmada RAM ve CPU kullanımı gibi kaynak tüketimi grafiklerinin çizilmesi
  • Veritabanları için yönetilen donanım kaynaklarını kullanma

Son Söz

Bu yazımızda sizlere Linux hostingi ve avantajlarını, dezavantajlarını ve Windows hosting ile farklarını tanıttık. Linux hosting, Linux işletim sistemini kullanan bir web hosting türüdür. Web siteniz için uygun fiyatlı ve güvenli bir barındırma arıyorsanız, o zaman Linux Host kesinlikle sizin için harika bir seçim olacaktır. En iyi Linux hosting ve performansı hakkında herhangi bir sorunuz veya şüpheniz varsa, en kısa sürede yanıtını almak için uzmanlarımızla paylaşabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Linux barındırma nedir?

Linux hosting, web hostingin Linux tabanlı bir sunucu kullanılarak yapıldığı açık kaynaklı bir işletim sistemidir. Barındırma olmadan, web siteleri internette olamaz.

Windows ve Linux barındırma arasındaki fark nedir?

Teknoloji; Şimdiye kadar teknoloji, Linux Host ve Windows arasındaki en önemli farktır. ; Windows, verileri çalıştırmak ve yönetmek için Microsoft’un özel yazılımını kullanırken, Linux özel yazılım kullanır ve çoğu programlama dilini destekler. Ayrıca, Linux sunucuları MySQL kullanır, ancak Windows sunucuları MSSQL kullanır.

Share this post
Subscribe to our newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius
enim in eros elementum tristique.

Related Posts

IMAP Nedir?

E-postalar, modern iş ve kişisel iletişim için hayati bir araç haline geldi. Her gün
Previous
Next