Nisan 15, 2023

IP Adresi Nedir? Ne İşe Yarar?

Diyelim ki bir yere gitmek istiyorsunuz ve adresini bilmiyorsunuz ya da adresini bilmediğiniz bir yere zarf göndermek istiyorsunuz. Adresleri bilmeden bunlari yapmak mümkün mü?

Aslında herhangi bir yere ulaşmak için o yerin adresini bilmek önemli ve bariz bir şeydir. Gönderilen veya alınan her şeyin bir adresi olmalıdır. İnternet ortamında, bilgi almak ve göndermek için IP adresi adı verilen bir adres vardır.

Şimdi, IP adresi nedir ve neden kullanılır ve çeşitleri yazının devamını okuyarak anlayacağız.

IP Adresi Nedir ve ne İşe Yarar?

İnternetteki veya yerel ağdaki bir cihaz, özel bir adres olan IP adresi ile tanımlanabilir. İnternet veya yerel bir ağ üzerinden iletilen verilerin biçimini tanımlayan kurallar, “İnternet Protokolü” veya IP olarak bilinir.

Konum bilgilerini taşıyan ve cihazları iletişim için erişilebilir kılan IP adresleri, esas olarak bir ağ üzerindeki cihazlar arasında bilgi alışverişine izin veren tanımlayıcıdır. İnternete bağlı her cihazın bir IP adresi olduğu düşünülürse milyarlarca IP adresi vardır.

İnternette bilgisayarların, tabletlerin, cep telefonların, yönlendiricilerin ve web sayfalarının ayırt edilebilmesi için bir araç olmalıdır. Bunu başarmak için bir yöntem, internetin çalışması için çok önemli olan IP adresleri tarafından sağlanır.

Örneğin, WordPress hosting hizmetiniz varsa, “IP”niz, yönetilen WordPress sitenizin içeriğinin barındırıldığı sunucu adresini ifade eder.Bir IP adresini nerede arayacağınızı ve nasıl çalıştığını bilmek çok önemlidir. Bununla birlikte, IP adreslerinin işlevini ve önemini anlamak da çok önemlidir.

IP Adresi Nasıl Bulunur?

Yönlendiricinizin genel IP adresini bulmak istiyorsanız, açıkçası, en kolay yol Google’a şu soruyu sormaktır: “IP adresim nedir?”. Google bu soruyu aratarak cevabı sayfanın en üstüne koyar.

Genel IP adresinizi görebilirler, çünkü web sitesini ziyaret ettiğinizde yönlendiriciniz bir istekte bulunur ve sonuç olarak bilgileri ifşa eder. Diğer web siteleri aynı bilgileri size gösterecektir. IPLocation, şehrinizi ve İSS adınızı görüntüleyerek işleri bir adım öteye taşır.

Bu yöntemle, genellikle yalnızca yaklaşık bir konum elde edersiniz – gerçek cihazın değil, sağlayıcının konumu. Bunu yaparken VPN oturumunuzu da kapatmanız gerektiğini kendinize hatırlatın. Tipik olarak, genel IP adresiyle ilişkili gerçek fiziksel adresi elde etmek için ISP’ye bir arama emri gönderilmelidir.

Platformlar, özel IP adresinizi nasıl bulacağınız konusunda farklılık gösterir:

Windows altında:

  1. Komut penceresini kullanın.
  2. “Cmd”yi (alıntılar olmadan) aramak için Windows aramasını kullanın.
  3. Bilgileri bulmak için beliren açılır kutuya “ipconfig” (alıntılar olmadan) yazın.

Mac ile:

  1. Sistem Tercihleri’ni seçin.
  2. Ağı seçin ve veriler görünmelidir.

iPhone kullanma:

  1. Ayarlara Erişin.
  2. Wi-Fi’yi seçtikten ve o anda kullanmakta olduğunuz ağın yanındaki daire içindeki “I’ye” () tıkladıktan sonra IP adresi DHCP sekmesi altında bulunmalıdır.

Gerekirse ağa bağlı cihazların IP adreslerini doğrulamak için yönlendiricinin içine girin. Yönlendiricinin markasına ve yazılımına bağlı olarak ona erişmenin farklı yolları vardır.

Çoğu durumda, ağ geçidi IP adresini aynı ağa bağlı bir web tarayıcısına girerek yönlendiriciye erişebilmelisiniz. Daha sonra, şu anda veya yakın zamanda ağa bağlı olan tüm cihazların bir listesini IP adresleriyle birlikte göstermesi gereken “bağlı cihazlar” adlı bir sayfaya gitmelisiniz.

IP Sorgulama Nasıl Yapılır?

Bir IP adresinin belirli bir bölgedeki konumunu bulmak için “ip sorgusu” tekniğini kullanın. Sorgulama sonucu; uygun şehir, bölge, posta kodu, ülke adı, internet servis sağlayıcısı ve saat dilimini sağlar.

Sanal adres lokasyonu olarak da bilinen IP adresi sadece servis sağlayıcıyı ve bölgeyi ortaya çıkarabilir. Başka bir deyişle, IP kodları ev adresini doğru bir şekilde bulamıyor. IP adresini kullanarak bir sitenin kesin konumunu belirleyemezsiniz; sadece hangi bölgeden internete bağlandığını tespit edebilirsiniz.

Birkaç web sitesi IP’yi sorgulamanıza izin verir. Bunlardan sadece ikisi http://www.ipsorgu.com ve http://www.query-ip.com adreslerinde bulunur.

Yetersiz depolama alanı, yavaş yükleme süreleri ve güvenilir olmayan çalışma süresi hosting, web sitenizin performansını ve büyümesini engelleyebilir. Entegre çevrimiçi varlığınız olmaması, işletmeniz için yıkıcı etkiler yaratabilir.

Biz Mavihost olarak, Linux hosting paketlerimizi bu ihtiyaçları karşılayacak şekilde optimum performans, yıldırım hızı ve sınırsız depolama alanı sağlamak için tasarladık. Bu nedenle Türkiye’de ilk kez olarak, İhtiyacınız olan bant genişliğini, disk kullanımını, işlemciyi ve RAM’i ayarlayabilirsiniz.

Linux Hosting

IP adresi türleri

IP adresleri çeşitli kategorilere ayrılır ve her kategoride farklı çeşitler bulunur.

kullanıcıların IP adresleri

İnternet hizmet planına sahip herhangi bir kişi veya kuruluş için iki farklı türde IP adresi vardır: özel IP adresleri ve genel IP adresleri. Bir ağ içinde özel bir IP adresi kullanılırken, genel bir adres bir ağ dışında kullanılır. Bu ifadeler, ağın konumunu ifade eder.

  • Özel IP adresleri: Dizüstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar gibi internete bağlanan her cihazın veya hoparlör, yazıcı gibi herhangi bir Bluetooth ekipmanının özel bir IP adresi vardır. Doğal olarak internet büyüdükçe evde bulunan özel IP adreslerinin sayısı da artıyor. Yönlendiriciniz bu nesneleri ayrı ayrı tanıyabilmeli ve birçoğu birbirini tanıyabilmelidir. Sonuç olarak, yönlendiriciniz ağdaki her cihaz için benzersiz tanımlayıcı görevi gören özel IP adresleri oluşturur.
  • Genel IP adresleri: Genel IP adresi, tüm ağ ile ilişkili ana adres olarak bilinir ve İnternet dışındaki tüm cihazların ağı tanımlamak için kullandığı adrestir. Bağlanan her cihazın kendi IP adresi olmakla birlikte, ağınızın ana IP adresinde de bulunurlar. Ayrıca genel IP adresinizin yönlendiricinize ISP’niz tarafından sağlandığını da göz önünde bulundurun. Tipik olarak, ISP’ler, müşterilerine dağıttıkları büyük bir IP adresi havuzuna sahiptir.

Genel IP adresleri iki türe ayrılır: dinamik ve statik. Dinamik IP adresleri, otomatik ve düzenli olarak değişen IP’lerdir. Tersine, statik IP adresleri sabit kalır. Böylece ağ bir IP adresi atadığında aynı adres olarak kalır.

IP adresi özel ve genel türlerine bölünür

web sitesi IP türleri

Bu bizi aslında web sitesi IP adreslerinin iki kategoriye ayrıldığı noktasına getiriyor. Kendi sunucusunu barındırmayan ve bir web barındırma paketine güvenen web sitesi sahipleri için iki tür web sitesi IP adresi vardır, shared (paylaşımlı) ve dedicated (paylaşımsız) IP adresleri.

  1. Shared IP adresleri: Web barındırma sağlayıcılarının paylaşılan barındırma planlarına dayanan web siteleri, genellikle tek bir sunucuda barındırılanlar arasındadır. Paylaşımlı IP’de, bir web sitesine veya barındırma hesabına atanan İnternet Protokolü (IP) adresi, birden çok etki alanı veya web sitesi arasında paylaşılır. Bu durumda, birkaç şirket veya e-posta gönderen, aynı posta sunucusunda aynı IP’yi kullanır. Yani birden fazla gönderici aynı IP adresini kullanır.
  2. Dedicated IP adresleri: Bazı web barındırma paketlerinde veya adreslerinde özel bir IP adresi alma seçeneği vardır. Bu, kendi Dosya Aktarım Protokolü (FTP) sunucunuzu yönetmenizi sağlar ve bir SSL sertifikası almayı daha basit hale getirebilir. Bu, bir şirket içindeki çok sayıda kişi arasında dosya paylaşımını ve aktarımı kolaylaştırır ve anonim FTP paylaşım alternatifleri sunar. Alan adınızı kaydetmeden önce web sitenizi oluşturmak ve test etmek isterseniz, tahsis edilmiş bir IP adresi, web sitenizi alan adı yerine IP adresini kullanarak da ziyaret etmenizi sağlar.

IP Çakışması Nedir?

Her Şeyden önce bir ağı paylaşan IP adresleri farklı olmalıdır. “Ip çakışması”, aynı ağa bağlı iki bilgisayarın aynı IP adresini paylaştığı durumu ifade eder. Bir IP anlaşmazlığı varsa, cihaz internete başarılı bir şekilde bağlanamaz. Böylece, Ağ bağlantısı sorunları meydana gelir ve bu durumda bir değişiklik olması gerekir.

IP çakışmaları sorunu, aynı IP adresini kullanarak aynı ağa birden fazla cihaz bağlandığında ortaya çıkar. Bir çakışma olduğunda cihazlar aynı ağ üzerinde çalışamaz ve hata mesajı gönderilir. IP çakışmaları manuel olarak veya modem sıfırlanarak çözülebilir. Son olarak, farklı IP adreslerine sahip cihazlar bir kez daha normal şekilde çalışacaktır.

Bir IP çakışması olduğunda, sorunu çözmek için aşağıdakiler yapılabilir.

  1. Routerın bir açma/kapama anahtarı vardır, yani bu çözüm yapılabilir.
  2. Ağ adaptörünü açılıp kapatılabilir.
  3. IP adresinden vazgeçilebilir ve daha sonra yenilenebilir.
  4. Statik IP alınabilir.
  5. Ağ kartı sürücüsü güncellenebilir.
  6. IPV6 kapatılabilir.

IPv4 ve IPv6 Adres Sürümleri Arasındaki Farklar Nelerdir?

IPv4 ve IPv6 iki tür IP adresidir.

IPv4, internet servis sağlayıcıları tarafından hala yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, 0 ile 255 arasında noktalarla ayrılmış dört değer kullanır ve 32 ikili biti temel alır. Örnek olarak böyledir: 103.86.98.1

Bununla birlikte, IPv4 yalnızca 4,3 milyar farklı IP adresi sağlayabilir. Dijital çağda bu yeterli olmaktan çok uzak. Sonuç olarak, IPv4 adresleri yakında tükenecek.

bunun yanı sıra, Ipv6 vardır. Sekiz basamak bloğu bir IPv6 adresi oluşturur. Her blok, her basamağı ayıran iki nokta üst üste ile dört onaltılık basamakla temsil edilir. Örnek olarak 2400:BB40:1100:0000:0000:0000:0000:0001.

Alandan tasarruf etmek için, yalnızca 0 olan sayı grupları genellikle dışarıda bırakılır. Bunun yerine, boşluk iki nokta üst üste eklenerek işaretlenir. Örneğin, 2400:BB40:1100::1.

IPv4 ve IPv6 IP adreslerinin arasındaki farklar

Son söz

Bu metinde, IP kavramını ve türlerinden bahs ettik. Artik, IP adreslerinin konum bilgisi taşıdığı ve cihazları iletişim için uygun hale getirdiği size açıkça belirtilmiştir.

Bununla ilgili hala sorularınız varsa, bizimle iletişime geçebilirsiniz. Biz her zaman müşterilerimizin sorunlarını çözmeye hazırız.

Sıkça sorulan sorular

Burda IP adresi hakkında daha fazla soruyu yanıtlayacağız:

Bir IP adresi size ne söyler?

Çoğunlukla bir IP adresi, İSS’nin adının yanı sıra şehri, posta kodunu veya alan kodunu söyler.

IP adresleri kimliğimi ortaya çıkarabilir mi?

Hayır, kesinlikle değil. Ancak diğerleri, IP adresinizi kullanarak ve çevrimiçi etkinliğinizi takip ederek kimliğinizin parçalarını bir araya getirebilir.

IP adresimi kimler kullanabilir?

Birinin bir başkasının IP adresini fiilen ele geçirmesi olası değildir. Ancak bazı kişilerin bazı IP adreslerine erişimi var ve veri topluyor. Örneğin, İSS’niz her zaman web’de hangi web sitelerini ziyaret ettiğinizi görebilir. Bu arada, ziyaret ettiğiniz web siteleri, tekliflerini özelleştirmek için konumunuzu ve eylemlerinizi izleyebilir. Seyahat etmek için uçuş arıyorsanız, web sitesi örneğin zengin bir ülkeden seyahat ettiğinizi anlayabilir. Son olarak, fiyatları otomatik olarak artırır.

IP adresim nasıl güvence altına alınabilir?

Bir sanal özel ağ kullanarak, IP adresinizi mümkün olan en basit yöntemle (VPN) koruyabilirsiniz. Şifreleme kullanarak ve çevrimiçi bir arama yaparken gönderdiğiniz verileri şifreleyerek, bu, çevrimiçi etkinliklerinizi gizler.

Bir IP adresi birini tanımlamak için kullanılabilir mi?

IP adresleri bulunduğunuz yeri tanımlarken, ev adresi kadar fazla ayrıntı sağlamaz. Ayrıca, IP adresleri asla adınızı, telefon numaranızı veya diğer özel kişisel bilgilerinizi ifşa etmeyecektir.

Hangi dört tür IP adresi vardır?

Bilgisayarlar bir internet protokol (IP) adresi sayesinde veri gönderip alabilir. IP adresleri dört çeşittir: özel, genel, dinamik ve statik.

Dedicated IP nedir?

Dedicated IP adresi, tek bir hosting hesabına atanan ve size özel olarak hazırlanan, paylaşımsız bir IP adresidir.

Dedicated IP avantajlı mı?

Web siteniz, paylaşımsız bir IP adresine sahip olduğunda olası saldırılardan daha fazla korunur. Ayrıca, sunucuyu daha etkin kullanma fırsatı verir ve SEO’nuzu geliştirir.