Home Web Hosting Nedir? (veya Barındırma )

Web Hosting Nedir? (veya Barındırma )

Web alanında barındırma, web sitesini World Wide Web veya WWW’de aktif tutmak anlamına gelir. Bu sistemin amacı, tüm web kullanıcılarının dosyalara çevrimiçi olarak erişebilmesi ve web sitelerini tarayıcılarında görüntüleye bilmesidir. Bu nedenle internette gördüğümüz tüm web siteleri barındırma hizmetleri kullanır. Rekabetçi piyasada fark edilmek için atmanız gereken temel adımlardan biri işletmeniz için profesyonel bir web sitesi hazırlamaktır. 

Profesyonel bir web sitesine sahip olmak için hosting hizmetlerine ihtiyacınız var. Web barındırma dünyasında, sitenizi İnternette yayınlamak için pek çok seçenek vardır ve bunların her biri, ister büyük ister küçük olsun, web sitesi sahiplerinin ihtiyaçlarını doğrudan karşılar. 

Tüm barındırma türleri, web siteniz için bir depolama konumu görevi görürken, depolama kapasitesi, kontrol, teknik bilgi, hız ve sunucu güvenilirliği açısından farklılık gösterir. Hosting nedir ve türleri nelerdir? Bu yazımızda, aşağıdaki soruları cevaplayacağız; Bu alanda daha fazla bilgi için sonuna kadar bizimle kalın.

Web Hosting veya Barındırma nedir ne işe yarar?

Hosting, kişi ya da kurumlara ait olan web sitelerinin kesintisiz şekilde hizmet vermesine imkân sağlayan bir sistemdir. Hosting hizmetinin diğer adı da “barındırma” hizmetidir. World Wide Web’de bir web sitesini etkinleştirmek ve halka açık hale getirmek istediğimizde, iki tür barındırma kullanmalıyız:

  1. Web Barındırma;
  2. Alan adı Barındırma.

Yukarıdakiler hosting hizmeti veren firmaların sağladığı servislerdir; Bu nedenle “hosting” derken, barındırma hizmeti sağlayan şirketleri kastediyoruz. Şimdi web barındırma nedir? Ardından, alan adı barındırma ve web barındırma hakkında konuşacağız.

Domain Hosting veya Alan adı Barındırma nedir?

Domain hosting, hosting hizmeti veren firmaların sunduğu özel hizmetlerden biridir. Bu hizmet, seçtiğiniz alan adını (örnek .com gibi) kaydedecek ve barındıracaktır. Bu hizmetin aboneliğini ilgili firmaya ödediğiniz ve aktif tuttuğunuz sürece söz konusu domain sizin olacaktır. Böylece istediğiniz web sitesini bu alan adı üzerinde aktif hale getirebilirsiniz.

Web Hosting veya Web Barındırma nedir?

Bir alan adı seçtikten ve barındırma hizmetlerini ayarladıktan sonra, web sitesi dosyalarınızı World Wide Web’e koymak için bir web barındırma hizmetine gitme zamanı. Bunun için öncelikle abonelik karşılığında ilgili firmanın web hosting planlarından birini seçmelisiniz. Sonucu olarak, RAM, sabit disk alanı ve bant genişliği dahil olmak üzere o şirketin sunucu kaynaklarının bir kısmı web sitenize tahsis edilecektir.

Ardından, web barındırıcınızın yönetici paneline gitmeniz ve web sitesi dosyalarını sunucuya yüklemeniz gerekir. Elbette bazı hosting firmaları web sitesi konfigürasyonunu ve kurulumunu kendileri yapmaktadır. Diğer bir deyişle, bir web sitesi sahibi olarak, web sitenizin WWW ağındaki kullanıcılara açık olmasını talep ettiğinizde, söz konusu barındırma şirketi, sunucu depolama alanının bir bölümünü dosyalarınıza kiralar. Hosting aktif olduğu sürece dosyalarınız bu sunucuda kalacak ve çalışacaktır.

internet sunucusu nedir?

Daha önce web barındırma konusunda sunucudan bahsetmiştik. Çok basit bir tanımla sunucu (server), her zaman açık olan bir bilgisayardır. Bu bilgisayar çok güçlü ve çok fazla depolama alanına sahip. 

Web sitenizin kodları, medya ve veritabanı gibi dosyalarını bu sunucuya koyduğunuzda, bir kullanıcı web sitenizi her açtığında, bu istek sunucuya gönderilir. Sunucu, web sitesinin yüklenmesi olan bu isteğe yanıt verir.

 Web barındırma şirketlerinin her birinin, alanlarını web sitelerine kiralayan kendi sunucuları vardır; Böylece bu firmalardan hizmet aldığınızda, web sitenizin dosyalarını bu sunucularda depolayabilir ve tüm kullanıcıların web sitenizi çevrimiçi olarak görebilmesini sağlayabilirsiniz.

Alan adı sunucuya nasıl yönlendirilir? 

Daha önce de belirtildiği gibi, genel bir sunucuda web sitesi kurmak için alan adı barındırma ve web barındırma hizmetine sahip olmanız gerekir. Ardından, web sitesi dosyalarını web barındırma sunucusuna yükleyin. Böylece kullanıcılar bu alan adını tarayıcıya girdiklerinde bu dosyalar kendilerine yüklenecek ve web sitenizi göreceklerdir.

Alan adı sunucuya nasıl yönlendirilir? Bu sorunun cevabı basit: DNS (alan isimlendirme sistemi) yardımıyla. Bir kullanıcı, alan adınızı (örnek.com) bir tarayıcıya yazdığında, DNS Sunucusu adı verilen bir veritabanına gönderilir. Daha sonra bu veritabanındaki bilgilere göre bu alana karşılık gelen IP bulunur. Bu IP, alan adının bağlı olduğu sunucunun adresidir.

Dolayısıyla bu IP, kullanıcıyı örnek.com alan adı web sitesi dosyalarını içeren sunucuya yönlendirecektir. DNS, alan adını IP’ye dönüştürmekten sorumludur. Aslında, alan adı barındırıcısı, bu kullanıcıyı aynı alan adında çalışan web sitesinin dosyalarını içeren sunucuya bağlamak için DNS bilgilerini kullanır.

 

Not: Domain hosting ve web hostingi aynı firmadan alırsanız firma ikisini birbirine yönlendirecektir ve sizin bir şey yapmanıza gerek yoktur. Bu hostları iki farklı firmadan alsanız bile tek yapmanız gereken domain hosting firmasının sağladığı DNS’yi web hostunuzun DNS bölümüne koymak.

Web Barındırma türleri

Artık web barındırma şirketinin size tahsis ettiği sunucu alanının, web sitesi dosyalarınızın depolandığı ve çalıştırıldığı yer olduğunu biliyoruz; Bu nedenle, bu alan ne kadar fazla kapasiteye sahip olursa, dosyalar daha fazla manevra alanına sahip olacak ve daha hızlı yürütülecektir.

Yani hostların en önemli özelliği web sitelerine ayırdıkları alan miktarıdır. Daha detaylı olarak, barındırmalar aşağıdaki iki değişkene bağlı olarak farklı türlere ayrılır:

  • Web sitesi dosyalarınızı depolamak ve çalıştırmak için ayrılan alan miktarı.
  • Bu sunucunun alanı sadece size mi ait yoksa başka siteler de kullanabilir mi?

Buna bağlı olarak, hosting hizmetleri aşağıdaki türlere ayrılır:

  • paylaşımlı hosting
  • Bireysel hosting
  • VPS hosting
  • Bulut hosting
  • Download hosting 
  • Bayi hosting (Reseller)
  • WordPress hosting
  • paylaşımlı hosting

Sunucu alanı sadece size ait değilse ve diğer web siteleri dosyalarını aynı sunucuda tutabiliyorsa, buna paylaşımlı barındırma  veya paylaşımlı hosting denir. Bu tür bir web barındırma hizmetini kurmak uygun fiyatlı ve hızlıdır; Ancak paylaşıldığı için yalnızca çok fazla trafik beklemeyen küçük ve orta ölçekli web siteleri için uygundur.

 

Bireysel hosting

Adından da anlaşılacağı gibi, bu tür barındırma, yalnızca bir web sitesinin dosyalarını barındıran bir sunucuya sahiptir; Yani bu hizmetin diğer hostlardan daha pahalı olduğunu tahmin edebilirsiniz. Büyük bir web siteniz varsa veya çok fazla trafik alıyorsanız veya sunucunuz üzerinde daha fazla kontrole ihtiyacınız varsa, bu hizmet sizin için çok iyi bir seçim olacaktır.

VPS hosting (Sanal Özel Sunucu)

VPS veya sanal barındırma hizmetlerinde, sanal bir sunucu her web sitesi için ayrılmış bir sunucu şeklinde rol oynar; Ancak aslında, her sunucuda birkaç web sitesi etkindir. Bu sebeple VPS hosting, paylaşımlı ve Bireysel hosting arası değerlendirilen bir hizmettir. 

VPS ve paylaşımlı barındırma arasındaki temel fark, VPS müşterilerinin sunucu yapılandırmasına tam erişime sahip olmasıdır; Bu nedenle, Bireysel barındırma türlerine daha yakındır. Çok fazla esneklik isteyen ve sınırlı bir bütçeye sahip olan küçük ve orta ölçekli web siteleri bu hizmeti kullanabilir.

Cloud Hosting veya Bulut hosting

cloud hosting veya Bulut barındırma, en yeni ve en popüler web barındırma hizmetlerinden biridir. Bu hizmette, birbirine bağlı fiziksel ve sanal bulut sunucularından oluşan bir ağ, web sitelerini barındırır. Bu ağ, büyük web sitelerinin güvenebileceği güçlü bir barındırma oluşturur. 

Web sitenizde çok sayıda ve büyük dosyalarınız varsa, bulut barındırma bunun için en iyi seçim olabilir. Nispeten yüksek maliyetin de bu hizmetin özelliklerinden biri olduğu belirtilmelidir.

Download hosting 

 Eğitim ve müzik indirme siteleri gibi bazı web sitelerinde indirilecek çok fazla dosya vardır. Bu sitelerin sahipleri akıllıca bir karar vererek indirilen dosyaları sitenin ana barındırmasında değil ayrı bir barındırmada saklayabilirler. 

Bu durumda, kullanıcılar bu web sitesinden her dosya indirmek istediklerinde, istekleri download hosting hizmetine gönderilir ve dosyalar bu ikinci barındırmadan indirilir . Ana hostinge ek olarak download hosting almanın en büyük avantajı tahmin edebileceğiniz gibi sitenin hızını arttırmaktır; Çünkü indirilen dosyalar ana bilgisayarda saklanmaz ve web sitesi gövde dosyalarının yürütme alanını işgal etmez.

Bayi hosting (Reseller)

Reseller, başka bir markanın veya şirketin ürün veya hizmetlerini satan bir acente anlamına gelir. Reseller Host da temsilci olarak başka bir firmanın hosting hizmetlerini sunan firma anlamına gelmektedir. Birçok dahili barındırma şirketinin kendi sunucuları yoktur; Bunun yerine yabancı şirketlerin hizmetlerini temsil eder ve Türk kullanıcılara satarlar.

WordPress hosting

WordPress hosting, WordPress ortamında çalışan web siteleri için özel olarak tasarlanmıştır. Üstelik WordPress barındırma, bir WordPress web sitesi tasarlama ve kurma sürecini basitleştirmek için çeşitli temalara, eklentilere ve hizmetlere erişimek için özel olarak optimize edilmiş kaynaklara (PHP belleğini artırma gibi) sahiptir.

Hosting satın alıma ile başka hangi özellikleri satın alıyoruz? 

Hosting hizmeti satın alarak aşağıda bazılarından bahsedeceğimiz başka hizmetler de alacaksınız.

Çalışma süresi (Uptime)

Çalışma süresi (Uptime) veya güvenilirlik, barındırma hizmetinin ne kadar süreyle aktif olabileceğini ifade eder. Örneğin, bazı hizmetler %99 çalışma süresi sunar. Bu, hosting hizmetinin erişememk ve çalışmaması ihtimalinin yalnızca yüzde bir olduğu anlamına gelir. Açıkçası, Çalışma Süresi ne kadar yüksek olursa, web sitenizin karşılaştığı erişilebilirlik sorunları o kadar az olur. Genellikle, hosting hizmetleri ne kadar güçlüyse, çalışma süreleri veya Uptime da o kadar yüksek olur.

Trafik ve bant genişliği (Bandwidth)

Hosting şirketlerinin planlarını tanıtıldığı yerlerde, her hizmetin trafik ve bant genişliği özellikleri de tanıtılır. Örneğin, birçok hizmetin sınırsız bant genişliği vardır; Yani, web siteniz ne kadar ziyaret edilirse edilsin, erişilemez hale gelmeyecektir. Elbette bu firmaların daha önceki kullanıcılarının deneyimlerine ve bu iddianın doğru olup olmadığına bakmak gerekiyor.

 Alan adı kaydetme ve satın alma

Bir alan adı kaydettirmek ve satın almak, alan adı barındırma hizmetini etkinleştirmek anlamına gelir. Hosting firmalarının da bunu yaptığından daha önce bahsetmiştik. İstediğiniz alan adını girmeniz yeterli, alan adı satın alınabilir ve sahipsiz ise,abonelik için ödeme yapın ve alan adının sahibi olun. Aboneliğiniz sona erene kadar bu alan adının web sitenize ait olacağını belirtmekte fayda var.

Kontrol Paneli

Kontrol paneli, barındırma hizmetinizin ve sunucunuzun ayrıntılarını görüntüleyebileceğiniz ve çoğunu değiştirebileceğiniz basit bir panodur. Alan adına ait e-posta adreslerini yönetmek, PHP sürümü, yönlendirmeler, web sitesi dosyalarını düzenlemek vb. kontrol panelinin özelliklerinden dir.

Kontrol panellerinin genellikle cPanel ve DirectAdmin olmak üzere iki tipte sunulduğunu belirtmek gerekir. Bu kontrol panelleri benzer özelliklere sahiptir ve sadece kullanıcı arayüzleri farklıdır. Her servisin kontrol paneli tipini teknik özelliklerinde görebilirsiniz.

PHP, .htaccess, SSH, MySQL, FTP ve…

  • PHP: Web sitesi kurulum sürecinde yeni bir PHP veya Perl sürümü yüklemeniz gerekiyorsa, barındırma hizmetinizi sağlayan ekipten yardım alabilirsiniz. 
  • .htaccess: Ayrıca .htaccess dosyasında değişiklik yapmak isterseniz işi yine aynı firmaya bırakabilirsiniz. Hata mesajını özelleştirmek ve web sitesini bant genişliği hırsızlığına karşı korumak gibi şeyler, .htaccess dosyasındaki kodlar değiştirilerek yapılır. 
  • SSH: SSH erişimi, MySQL gibi veritabanlarını korumak veya içerik yönetim sistemlerini çalıştırmak için de kullanılır. Bu erişim hosting firmalarının sunduğu hizmetlerden biridir.
  •  FTP: FTP’de bir başka önemli hosting hizmetidir. FTP yardımıyla web sitesi dosyalarını bilgisayar belleğinden sunucuya aktarabilir veya dosyaları sunucudan indirebilirsiniz.

Teknik Destek

Belki sunucu aniden kullanılamaz hale gelir veya web sitesinin bazı sayfalarında sorun olabilir veya web sitenizin kurulumu ve bakımı hakkında sorularınız olabilir. 

Her halükarda hosting firmalarının sizi eli boş bırakmaması için güçlü bir teknik desteğe sahip olması gerekir. Bu nedenle en iyi hosting firmasını seçerken sahip oldukları desteğin türünü kontrol edin ve kaç tür desteğe sahipler? 7/24 yanıt veriyorlar mı? Hangi destek hizmetlerini sunuyorlar?, görün.

Hosting seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Bahsi geçen hizmetlerin kalitesine dikkat etmenin yanı sıra hosting seçimi yapmak için şu özelliklere de dikkat etmelisiniz:

  1. Uygun maliyet
  2. Hizmetlerin ölçeklenebilirliği ve esnekliği
  3. Destek kalitesi
  4. Şirketin itibarını ve önceki kullanıcıların görüşlerini kontrol etme

Bazı hosting firmaları bir yandan hizmetlerinin maliyetini, diğer yandan kalitesini düşürebilir. Bu nedenle önce birkaç hizmeti kısa süreliğine test edebilir, ardından host ve sunucu satın alma işlemine geçebilirsiniz.

son söz

Alan adı ve web hosting sağlamak, web sitesini genel internet kullanıcıları için kullanılabilir hale getirmenin ön koşullarından biridir. Hangi web hosting hizmetinin sizin için doğru olduğu, web sitenizin özelliklerine bağlıdır; Ancak web siteniz yeni başlıyorsa ve bütçeniz kısıtlıysa paylaşımlı hosting alabilir ve ileride web hosting hizmetinizi değiştirebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

  1. Hosting nedir?

Hosting, barındırma anlamına gelir ve çeşitli barındırma hizmetleri sağlayan şirketleri ifade eder. Genel internet kullanıcılarına açık olmak isteyen web sitelerinin iki barındırma hizmeti kullanması gerekir: biri alan adı barındırma, diğeri web barındırma. Bu hizmetler hosting firmaları tarafından verilmektedir.

  1. Alan adı barındırma hizmeti nedir?

Bu hizmet, sizin için seçmiş olduğunuz alan adını barındırır; Yani söz konusu aboneliği (örneğin bir yıllık abonelik) ödediğiniz sürece bu alan adı sizindir ve web sitenizi bu alan adına yerleştirebilirsiniz.

  1. Web barındırma hizmeti nedir?

Web barındırma hizmeti, web sitesi dosyalarınızı yükleyebileceğiniz bir sunucu sağlar. Daha sonra domain ve bu sunucu birbirine yönlendirildiğinde, kullanıcılar o domaine her girdiklerinde, web siteniz olan sunucunun içindeki dosyaları göreceklerdir.

  1. Web barındırma türleri nelerdir?

Web barındırma hizmetlerinin en yaygın sınıflandırması aşağıdaki gibidir:

  • Paylaşımlı hosting
  • Bireysel hosting
  • VPS hosting
  • Bulut hosting
  • download hosting 
  • Bayi hosting (Reseller)
  • WordPress hosting
  1. Hangi tür web barındırma daha ucuzdur?

Paylaşımlı barındırma, en ucuz web barındırma hizmeti olarak kabul edilir; Çünkü her sunucunun kaynakları birkaç web sitesine atanmıştır.

  1. Bulut barındırma ile Bireysel barındırma arasındaki farklar nelerdir?

Bulut barındırma, sunucu kaynaklarını donanım sanallaştırmasına dayalı olarak kullanıcılara sunar; Ancak bireysel barındırmada, her web sitesinin CPU, RAM ve depolama alanı tamamen ayrılmıştır. Bu özellik, Bireysel barındırmada performansı ve güvenliği artırabilir.

Share this post
Subscribe to our newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius
enim in eros elementum tristique.

Related Posts

Joomla Hosting nedir?

Şimdiye kadar, farklı barındırma türleri ile tanışmış ve çoğunu duymuş olabilirsiniz. Bu yazımızda Joomla

Mx kaydı nedir?

E-posta, insanlar arasında mesaj alışverişi yapmanın bir yoludur ve e-postanın ilk sınırlı kullanımı aslında
Previous
Next