Home Domain Nedir? alan adı hakkında Bilmeniz gereken herşey

Domain Nedir? alan adı hakkında Bilmeniz gereken herşey

Şimdiye kadar, ihtiyaçlarınıza göre en az birkaç farklı siteyi ziyaret etmiş olmalısınız. Normalde bir yeri ziyaret etmek istediğinizde o yerin adresine başvurarak gideceğiniz yere ulaşırsınız.

Yani bir siteye girmek için bir adrese ihtiyacınız var. Ancak bu adresin nereden geldiğini ve neye göre seçildiğini hiç düşündünüz mü? Sitelerin adreslerinin benzer olması mümkün mü? Bir web sitesi kurmayı planlıyorsanız, web sitesi adresinizi neye göre seçmeniz gerektiğini ve isim seçmenin ne ölçüde size bağlı olduğunu biliyor musunuz? 

Bu metni okuyarak, bu soruların ve şimdiye kadar aklınıza gelmemiş olabilecek birçok sorunun cevabını alacaksınız. Web sitenizi oluşturmak için bazı aşamaları geçmeniz gerekiyor. Bunlardan biri de alan adı (domain) seçimi ve satın alınmasıdır. 

Domain nedir?                                       

Daha önce de söylediğimiz gibi, web siteniz için bir alan adı satın almak vazgeçilmez bir şeydir. Siz de hosting ya da domain hizmeti veren firmalar gibi kayıt kuruluşlardan bir alan adı satın alacaksınız. Aslında domain, web sitenizin bulunduğu yerdir.

IP adresi nedir hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz, ancak bunu söyleyebiliriz ki her sitenin bir IP adresi vardır ve IP adresleri her zaman bir dizi numara içerir. Beynimiz tüm bu sayıları hatırlama kapasitesine sahip olmadığı için yerine kelimeler koymuşlar. Böylece kelimeleri zihnimize kolayca yerleştirebiliriz.

domain nedir

 

Sizin de bir IP adresiniz olacak ve bunun için benzersiz ve anlaşılır bir ad seçeceksiniz. Her alan adı belirli bir web sitesine özeldir ve alacağınız alan adı fiyatları, hizmetlere ve eklentilere göre değişecek.

Ancak bu kolaylık DNS tarafından sağlanmaktadır; DNS, kullanıcıların kolay ve uygun alan adlarını girerek aradıkları web sitelerine yönlendirilmelerinin yolunu açmış ve mümkün kılmıştır. Bu işlem, DNS araması olarak bilinir.

Aslında alan adı, kullanıcının istediği web sitesine ulaşmak için tarayıcı penceresine yazdığı metindir. Örneğin, Mavihost web sitesini düşünün. Sitenin IP adresi bir dizi sayıdan oluşmaktadır. Şimdi site adresini birlikte inceleyelim. Başlangıçta protokol, ardından alt alan adı, sonrasi onun alan adı ve uzantısı vardır.


Alan adının (Domain) farklı bölümleri

Alan adını daha iyi anlamak için alan adının hangi kısımlardan oluştuğuna bakalım. Bir alan adı en az üç bölümden oluşur. Protokol bölümü dışında ilk önce SLD (ikinci seviye alan adı veya ikinci düzey domain) ve TLD (üst seviye alan adı yada üst düzey domain) olarak adlandırılırlar. Örneğimizde mavihost alan adı var. böylece, “Mavihost” SLD’dir ve “.net” olan uzantı TLD’dir.

Farklı Domain Türleri 

Bir web sitesi kurmayı planlıyorsanız, alan adınızı birkaç uzantı ile tescil ettirebilirsiniz, ancak en yaygın olanları bu başlıklardır: .com, .org, .net

Burada uzantılardan bazılarını adlandırıyoruz ve kullanımlarını inceleyip açıklıyoruz.

  • .com : Commercial kelimesinin kısaltmasıdır ve ticari işletmeler için kullanmaktadır. Çok yaygın ve bilinir olması nedeniyle her türlü site için ilk tercih ediliyormuş.
  • .net : Network kelimesinin kısaltmasıdır ve teknoloji tabanlı işler için kullanmaktadır
  • .org : Organization kelemisenin kısıltmasıdır. Bu uzantı dernek,ve organizasyonlar için kullanmaktadır.
  • .biz: iş ve ticaret alanında olan web siteler için tercih ediliyormuş.
  • .store Sanal mağazalar için çok tercih edilir.
  • .tech Teknoloji ile ilgili web siteleri için kullanılır.

Bazı belli başlı alan adı uzantıları aşağıdakileri içerir. Siz de web sitenizin konusuna göre uzmanlardan yardım alarak bunlardan birini seçebilirsiniz.

             Alan Adı Uzantıları                      

Uzantı  Kelimeler
.com Commercial
.net Network
.org Organization
.biz Business
.info Information
.gov Government
.pro Professional
.edu Education
.name Name (gerçek isimler)
Uzantı Ülke
.tr  Türkiye
.ca Kanada
.it İtalya
.fr Fransa
.de Almanya
.uk İngiltere
.us Amerika
.ch Çin

 

Domain (alan adı) Nasıl Çalışır?

İnternet, küresel bir kablo ağı aracılığıyla birbirine bağlanan çok büyük bir bilgisayar ağıdır. Bu ağda her bilgisayar diğer bilgisayarlarla iletişim halindedir. Bunları tanımlamak için her bilgisayara bir IP adresi atanır ve birçok sayıdan oluşan bir IP adresini hatırlamak çok zor olduğu için bu sorunu çözmek için alan adları oluşturulmuştur.

Web tarayıcınıza bir alan adı girildiğinde, İnternet’in telefon rehberi gibi olan Alan Adı Sistemini (DNS) oluşturan küresel sunucular ağına bir istek gönderilir.

Bu sunucular daha sonra alan adıyla ilişkili ad sunucularını veya DNS sunucularını arar ve bilgiyi bu ad sunucularına iletir.

 

Bu bilgi bağlı olunan DNS sunucusunda yoksa başka bir DNS sunucusunda tekrar aranır. Bu işlem kayıt bulunana kadar devam eder. Bu işlemden sonra DNS sunucusu bulunan bilgileri kullanıcının bilgisayarına gönderir ve kullanıcının bilgisayarı bu bilgilerle web sitesine bağlanabilir.

 

Web siteniz için alan adı (domain) nasıl kaydedilir?

 

İlk olarak, bir alan adı ve bu aşamadan sonra bir uzantı seçmeniz lazım. Alan adınızı ve uzantınızı seçtikten sonra, onu bir alan adı kayıt şirketi aracılığıyla satın almanız gerekir. Ayrıca, benzersiz bir URL almak için, geçerli bir alan adı kayıt kuruluşunun web sitesine gitmeniz ve adın uygun olup olmadığını öğrenmeniz gerekir. Daha önce başkası tarafından kaydedilmediğini emin olun. 

Dahili bir işletme kayıt kuruluşu, kaydı yönetir ve İnternette kayıtlı tüm alan adlarının bir veritabanını tutan kayıt operatörü ile iletişim kurar. Alan adınız için bir giriş eklenecek ve iletişim bilgileriniz alan girişine eklenecektir. 

Normalde bir alan adı için bir yıllık ödeme yaparsınız ve süresi dolduktan sonra yenilersiniz. Alan adınız tescil edildikten sonra herkese açık hale gelecek olan adınız, telefon numaranız, fiziksel adresiniz ve e-posta adresiniz gibi bilgileri girmelisiniz.

Domain sorgulaması için kullanmak istediğiniz alan adını seçin ve onunla ilgili her hangi soru olursa Mavihost yardımıyla yanıtlarını alabilirsiniz.  

Alan adını nasıl seçeceksiniz?

  • Yazımı kolay bir alan adı seçin

Alan adınız kullanıcı için zor olmasın diye telaffuzu ve hatırlaması kolay bir isim seçmeye çalışın.

  • Web sitenizin yansıtan bir alan adı seçin

Web siteniz için web sitenizin içeriğiyle alakalı bir alan adı bulun.

  • Doğru bir alan adı uzantısı seçin

Alan adınıza bir uzantı seçerken, insanların belirli TLD’lere güvenme ve onları hatırlama olasılıklarını da göz önünde bulundurun. Örneğin, bir araştırmaya göre (.com), diğer üst düzey domainlerden akıllarda daha kalıcıdır ve kullanıcılar bu uzantıya güven duyuyorlar.

 

Domain Diğer Adları Nedir? 

  • Üst düzey domainler, üst seviye alan adı (TLD) 

TLD son noktadan sonra olan ve web sitesi adresinin konum ve amaç gibi özel özelliklerini yapan sağ tarafta yer alıyor.

www.yahoo.com    ve    support.yahoo.com

Not: bu örneklerde, (.com)  TLD dir, (www) ve (support) alt alan adılar.

  • İkinci düzey domainler, ikinci seviye alan adı (SLD)

SLD, üst düzey domainden önce gelir. SLD’ler genellikle bir domain adının özel bölümüne ifade eder; üstelik web sitenizi temsil etmek için bulduğunuz sözcükler anlamına gelir.

Not: yukarıdaki örneklerde, (yahoo) SLD dir.

  • Üçüncü düzey domainler (3LD)

Üçüncü düzey domainler, ikinci düzey domainlerin hemen solunda bulunur

google.co.uk  

Not: (.uk) TLD dir, (.co) SLDdir ve (google) üçüncü düzey domainidir.

Domain Diğer Adları NedirDomain veya alan Adı Transferi nedir?

Alan adı transfer etme ihtiyacı her kullanıcı için olabilir ve bunun çeşitli sebepleri vardır. Bazen alan adının sahipliğini bir başkasına devretmek için ve bazen de alan adı kayıt kuruluşunu veya şirketini değiştirmek için böyle bir şey yapılır. Kişiler alan adlarını bir şirketten pahalı veya yetersiz hizmet gibi belirli nedenlerle yeni bir şirkete transfer ederler. Bu tür değişiklik aktarımına “kayıt şirketleri arası alan adı aktarımı” denir.

Ancak satın aldığınız alan adını başka bir kayıt kuruluşuna aktarmak istiyorsanız, kayıt şirketleri arasında aktarma aşamaları uygulamanız gerekir. Bu iki modun her birinin aşağıda bahsedeceğimiz özel kuralları vardır. 

– Alan sahipliğini aktarmak için aşamalar:

  1.  Alan adının sahibini bulmak
  2.  O kişiyle konuşmak 
  3.  Bürokrasi veya alan adı aktarım kurallarını geçmek

 

– Uluslararası alan adlarını transfer etmek için koşullar:

  1. Domain panelinde girilen domain koduna (Auth Code- Secret Code- EPP Code )erişim
  2. alan adı kilitli (lock) olmasın. Yalnızca kilidi açılmış alan adları aktarılabilir.
  3. İşlem başlatıldıktan sonra, transfer onay maili alan sahibi tarafından onaylanması gerekir.
  4. Domain yenileme son tarihine bir hafta kaldıysa.
  5. Transfer ile birlikte alan adı bir yıllık uzatılır.


Domain Adı ile Web Hosting Arasındaki Fark

Alan adı ve barındırma arasındaki farkı açıklamak için her ikisinin de kullanımına geri dönmemiz gerekiyor. Alan adı, web sitenizin kimliği olarak kabul edilebilecek bir addır. Kullanıcılar bu alan adı ile web sitenize girmekte ve web sitenizin içeriği hakkında bilgi sahibi olmaktadır. Ama Hosting site dosyalarının ve sitenizi oluşturan belgeler, resimler, videolar gibi her şeyin barındırıldığı, sürekli çalışan yüksek hızlı bir bilgisayardır.


Domain ve URL’nin farkı nedir?

Bazen web adresi olarak da adlandırılan URL, bir sitenin alan adının yanı sıra protokol ve yol dahil diğer bilgileri içerir. Bu ‘URL’ örneğinde (https://yahoo.com/mail), ‘yahoo.com’ alan adı, ‘https’ protokol ve ‘mail’ web sitesinde belirli bir sayfanın yoludur. 

Son söz

Son olarak, bir web sitesinin sahibi olarak, her zaman sitenizin içeriğine uygun ve kullanıcının kolayca erişebileceği bir alan adı seçmeye çalışın. Bir alan adı seçmek için adımlarını izleyin ve ona göre en uygunu seçin. Sizler biliyorsunuz ki hosting yada domain hizmeti veren firmalar gibi kayıt kuruluşlardan bir alan adı satın almalısınız ve web sitenizi onların kurallarına ve kendi şartlarınıza göre adlandırın.

Bu yazıyı okuyarak sorularınızı çözebildiğimizi ve web siteniz için en iyi Alan adıyı bulabileceğinizi umuyoruz. Unutmayın, her türlü sorularınız için bizimle iletişime geçmeniz yeterlidir.

 

Sıkça sorulan sorular

Domain veya alan adı ne işe yarar?

Aslında alan adı bir sitenin adresidir. Her sitenin bir IP adresi vardır ve IP adresleri her zaman bir dizi numara içerir. Beynimiz tüm bu sayıları hatırlama kapasitesine sahip olmadığı için yerine kelimeler koymuşlar. Böylece kelimeleri zihnimize kolayca yerleştirebiliriz. Alan adı bu kelimelerden oluşuyor ve kullanıcılar bu alan adı ile web sitenize girecekler ve web sitenizin içeriği hakkında bilgi sahibi olacaklar.

En yaygın olan uzantılar hangileridir?

En yaygın olanlar: .com, .org, .net

TLD Nedir?

TLD üst düzey domaindir ve alan adında, son noktadan sonra olan ve web sitesi adresinin konum ve amaç gibi özel özelliklerini yapan sağ tarafta yer alıyor.

Web siteniz için alan adı (domain) nasıl kaydedilir?

Alan adınızı ve uzantınızı seçtikten sonra, onu bir alan adı kayıt şirketi aracılığıyla satın almanız gerekir. Normalde bir alan adı için bir yıllık ödeme yaparsınız ve süresi dolduktan sonra yenilersiniz.

Share this post
Subscribe to our newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius
enim in eros elementum tristique.

Related Posts

Cpanel Hosting Nedir?

cPanel, web geliştiricileri ve hosting şirketleri arasında en popüler kontrol panellerinden biridir. Genellikle WHM

PrestaShop Hosting nedir?

PrestaShop, WordPress gibi çevrimiçi mağazanızın yönetimiyle ilgili birçok şeyi basitleştirebilen bir mağaza içerik yönetim
Previous
Next