Home Cloud Hosting Nedir? Bilmeniz Gereken Herşey

Cloud Hosting Nedir? Bilmeniz Gereken Herşey

Cloud hosting, web sitelerini barındırmak için sanal bir sunucu kullanır. Karşılaştırıldığında, geleneksel web hosting hizmetleri genellikle bir veya daha fazla siteyi tek bir fiziksel sunucuda barındırır.

Cloud web hosting’in ihtiyaçlarınızı daha iyi karşılayıp karşılamadığını merak ediyorsanız, bu kılavuz bu soruyu yanıtlamanıza yardımcı olacaktır.

Nasıl çalıştığından ne tür web sitelerinin bundan faydalanabileceğine kadar tüm cloud hosting temellerini keşfedeceğiz. 

Cloud Hosting Nedir?

Cloud hosting, bir kuruluşun bilgi işlem ve depolama kaynaklarını, altyapı hizmetlerini bir faydalı modelde sunan bir hizmet sağlayıcıya yaptırma sürecidir.

Bulut sağlayıcısı kurulumu, bulut altyapısını, güvenliği ve bakımı denetlerken bazen müşterilerin donanım ve uygulamaları özelleştirmesine ve sunucuları çevrimiçi olarak ölçeklendirmesine izin verir. Bilgi işlem ve depolama kaynakları, bir bulut altyapısı yapılandırmasında G/Ç taleplerinin yükünü dengeleyen yüzlerce sanal makineye (VM) dağılmıştır.

Cloud hosting modeli, şirketlerin kendi veri merkezlerini oluşturmasını ve yönetmesini gerektiren geleneksel adanmış sunucu modeline göre daha ucuz bir alternatiftir. Geleneksel modelde, özel donanım ve sanal kaynaklara sahip sunucular ve depolama, şirket içinde bulunur ve kuruluşlar için maliyetli bir sermaye ve işletme gideri olabilir.

Cloud hosting veya Türkçe tabiri ile Bulut Barındırma, bir web sitesinin birden çok sunucunun kaynaklarını kullanmasını sağlayan ve böylece daha hızlı performans sağlayan bir host türüdür.

Cloud Hosting Nasıl Çalışır?

Cloud Hosting Nasıl Çalışır

Cloud hosting, sanallaştırma yoluyla çalışır. Fiziksel bir sunucuyu bulut sunucuları adı verilen birden çok sanal makineye bölen bir teknolojidir. Daha sonra bunlar, bir web sitesini barındırmak için tek bir ağ oluşturmak üzere bağlanır.

Birbirine bağlı bulut yapısından dolayı bu tür barındırmalara küme sunucu barındırma da denir.

Cloud hosting’in temel altyapısı onu geleneksel web hosting’den farklı kılar. İkincisi, tipik olarak, tek bir sunucunun aynı anda birkaç siteyi depoladığı merkezi bir yaklaşım kullanır.

Cloud Hosting Hangi Web Siteler İçin Uygundur?

Cloud hosting kullanan genel web sitesi türleri, e-Ticaret mağazaları, haber yayınları, arama motorları veya toplayıcılar, sosyal ağlar ve diğer yüksek trafikli projelerdir.

Temel olarak, birçok ziyaretçiyi ve depoladıkları yüksek miktarda dosya ve veriyi barındırmak için bol miktarda işlem gücü, bant genişliği ve disk alanına ihtiyaç duyan tüm web siteleri için mükemmeldir.

Cloud hosting mimarisi, genellikle büyük satışlar sırasında veya bir blog gönderisi internette yayıldığında meydana gelen trafik artışlarını tahmin etmeyi kolaylaştırır. Yük dengeleme (load balancing), trafiğin herhangi bir sanal sunucunun kaynaklarını aşmamasını sağlayacaktır.

Ayrıca, bu web sitelerinden bazıları, müşteri bilgileri ve ödeme ayrıntıları gibi hassas verileri işlemek için daha sıkı güvenlik gerektirebilir.

Bu durumda, genel bir bulut yerine özel bir bulutu tercih edebilirler. Genellikle yetkisiz tarafların erişmesini önlemek için özel bir ağda barındırılan özel bir bulut altyapısıyla birlikte gelir.

Bu nedenlerden dolayı, web hosting servisi sağlayıcıları genellikle cloud hosting hizmetleri için, genellikle küçük ve orta ölçekli siteler için daha uygun olan paylaşılan veya VPS’den daha fazla ücret alır.

Cloud Hosting Kullanmanın Avantajları

  • Yüksek kullanılabilirlik (High Availability)

Bir sunucu arızalandığında, geri kalanı bunun yerini alacak ve web sitesinin çalışmaya

devam etmesini sağlayacaktır. Bu, Cloud hosting’yi, bir sitenin sunucusunun her zaman açık olmasına güvenmek zorunda olduğu geleneksel web hosting’den daha güvenilir hale getirir.

  • Trafik yükü dengeleme (Traffic Load Balancing)

Web sitesi trafiği deneyimlediğinde, altyapı bunu bulut sunucularına yayar. Bu, daha fazla ziyaretçi gördüğü için site performansının korunmasına yardımcı olur.

  •  Ölçeklenebilirlik (Scalability)

Cloud hosting ile web yöneticileri, tek bir sunucudan sağlanan bant genişliği, depolama veya bilgi işlem gücü ile sınırlı değildir. Sitelerinin büyümesini desteklemek için sanal ortamda ek kaynaklar kullanabilirler.

  • Daha fazla güvenlik (Greater Security)

Bulut barındırma, sanal bir ortamda birden çok sunucu kullandığından genellikle felaketlere ve fiziksel arızalara daha az eğilimlidir. Ayrıca, yük dengeleme özelliği DDoS saldırılarını önlemeye yardımcı olabilir.

Cloud Hosting Kullanmanın Avantajları

Cloud Hosting ve Diğer Web Hosting Türleri Arasındaki Farklar

Bir web sitesi kurmadan önce, bir web hosting planının nasıl seçileceğini anlamak çok önemlidir. Seçtiğiniz hizmet, bütçeyi aşmadan siteyi desteklemek için bol miktarda kaynak ve optimum performans sağlamalıdır.

Bu bölüm, doğru kararı vermenize yardımcı olmak için cloud hosting’yi iki geleneksel hosting hizmetiyle, paylaşılan ve VPS ile karşılaştıracaktır.

Cloud Hosting ve Paylaşılan Hosting Arasındaki Fark

Geleneksel paylaşımlı hosting, bulut muadili kadar güçlü değildir. Buna rağmen, kişisel bir web sitesi veya küçük bir çevrimiçi mağaza oluşturmak isteyenler için uygun bir çözümdür.

Bu tür hosting de, bir sunucu, tümü kaynaklarını paylaşan birden çok web sitesini barındıracaktır.

Sunucunun paylaşılan doğası nedeniyle, çok fazla trafik çekmek zordur. Sunucu, aylık 10 ila yüz bin ziyaretçi arasında yalnızca sınırlı bir miktarı işleyebilir. Kesin miktar, bant genişliğine, depolama kapasitesine ve mevcut işlem gücüne bağlıdır.

Herhangi bir performans veya güvenlik sorununu önlemek için kaynak kullanım sınırına ulaşmaktan kaçının.

Paylaşılan hosting’in avantaj ve dezavantajları şunlardır:

paylaşımlı barındırma avantajları

  • Ekonomik
  • Yeni başlayanlar ​​dostu
  • Kolay bakım

 

paylaşımlı barındırma dezavantajları

  • Güvenilirlikten yoksun
  • Ölçeklenebilirlikten yoksun

 

Cloud Hosting ve VPS Hosting Arasındaki Fark

VPS, sanal özel sunucunun kısaltmasıdır. Birden fazla kullanıcı tek bir sunucuyu paylaştığından, paylaşımlı hosting’e benzer.

 

Ancak, farklı sunucu bölümleri oluşturmak için cloud hosting’e güç veren aynı teknoloji olan sanallaştırmayı kullandığı için farklıdır. Bu şekilde, her kullanıcı, diğer web yöneticileriyle paylaşmak yerine web sitelerini desteklemek için özel bir kaynak havuzuna sahip olur.

 

Bu nedenle, bir web sitesi paylaşılan hosting planını aştığında, VPS genellikle bir sonraki adım olarak kabul edilir. Ayrıca performans açısından bulut barındırma ile çok daha karşılaştırılabilir.

 

Bunun dışında, kullanıcılar kendi sunucularına tam kök erişimi elde ederek, barındırma ortamını tam ihtiyaçlarına göre yapılandırmalarına olanak tanır. Genellikle bu, yönetilen cloud veya paylaşımlı hosting hizmetlerinde mevcut değildir.

 

VPS web hosting’in avantajları ve dezavantajları aşağıdadır:

 

vps web barındırma Avantajlar

  • Güvenilir performans
  • Tam kök erişimi
  • Özel IP adresi

vps web barındırma dezavantajları

  • Gerekli teknik beceriler

 

Hosting ve Bulut Sunucu Arasındaki Fark Nedir?

Web hosting, siteyi tek bir fiziksel sunucuya bağımlı hale getirir. Kaynakların genel güvenilirliğini azaltır. Bulut barındırma, verilerinizi depolayan bir sunucu ağı sunar. Bir sunucu donanım arızası nedeniyle çökerse, hızla bir başkası tarafından değiştirilir.

Hosting ve Bulut Sunucu Arasındaki Fark Nedir

Bulut Bilişim Nedir?

Bulut bilişim, kullandıkça öde fiyatlandırmasıyla BT kaynaklarının İnternet üzerinden isteğe bağlı olarak teslim edilmesidir. Fiziksel veri merkezlerini ve sunucuları satın almak, sahip olmak ve bakımını yapmak yerine bir bulut sağlayıcısından ihtiyaç duyduğunuzda bilgi işlem gücü, depolama ve veritabanları gibi teknoloji hizmetlerine erişebilirsiniz.

Cloud sistemi nasıl çalışır?

Cloud teknolojisi veri merkezleri aracılığıyla çalışır. Telefonunuz, bilgisayarınız veya tabletinizdeki depolama alanını kullanmak yerine bilgileriniz sanal sunucularda barındırılır. Bu sanal sunucular, verilerinizi depolamak ve korumak için altyapıya sahip devasa veri merkezlerine bağlanır.

 

Bulut teknolojisi, cloud hosting’e yol açar. Adından da anlaşılacağı gibi, bulut bilişim konusunda uzmanlaşmış şirketler kendi bulut hizmetlerini barındırırlar. Barındırılan bulut hizmetleri genel veya özel olabilir. Seçtiğiniz rota, iş gereksinimlerinize ve kısıtlamalarınıza bağlıdır. Bazı şirketler müşterilerine kullandığı kendi özel bulutunu oluşturur. Ancak telefonunuzdaki Google Drive veya iCloud, herkes tarafından kullanılabileceği için herkese açık bir buluttur. 

 

Son Söz

Cloud ve Cloud hosting konusunda bilmeniz gereken her şeyi bu makalede topladık, bulut bilişim tarifinden bulut barındırma ile başka barındırmaların farklarına kadar. Umarız bu yazıdan faydalanmışsınız dır.

Bulut Barındırma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Burada cloud hosting hakkında daha fazla soruya cevap veriyoruz.

Bulut barındırmanın ana faydası nedir?

Bulut depolama, verileri nerede olursanız olun, ihtiyaç duyduğunuz her zaman kullanılabilir hale getirmenizi sağlar. Bir yere veya belirli bir cihaza bağlı olmak yerine, insanlar internet bağlantılarına sahip oldukları sürece dünyanın herhangi bir yerinden herhangi bir cihazdan verilere erişebilirler.

Bulut barındırmanın dezavantajları nelerdir?

Bulut barındırma, bulut ortamını en üst düzeye çıkarmak için teknik uzmanlığa sahip kuruluşlar için mükemmel bir seçim olabilir. Ancak, bu bilgi veya yerinde uygun ekip olmadan, cloud hosting ortamınızdan en iyi şekilde yararlanamazsınız ve muhtemelen farklı bir barındırma tarzı kullanmak sizin için daha uygundur.

Share this post
Subscribe to our newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius
enim in eros elementum tristique.

Related Posts

TYPO3 Nedir ve Ne İşe Yarar?

Birçoğuna aşina olabileceğiniz birçok içerik yönetim sistemi vardır. Her birinin kendine has özellikleri vardır
Previous
Next