Home CDN (Content Delivery Network) Nedir? 

CDN (Content Delivery Network) Nedir? 

Günümüzde internet kullanımı tüm dünyada artış göstermiştir. Aynı şekilde bu büyümeyle birlikte başta web sitesi sahipleri olmak üzere işletmeleri daha çok endişelendiriyor. İçeriklerinin kullanıcılara nasıl sunulduğu ile ilgili zorluklarla karşı karşıyalar.

Elbette amaçları, kullanıcılara hızlı, güvenilir ve güvenli bir şekilde içerik sunmaktır ve bu hedefe ulaşacaklarından emin olmak isterler. Bu zorluğu çözmek için ortaya çıkan teknolojilerden biri de İçerik Dağıtım Ağı’dır (CDN). Bizimle kalırsanız, bu blog gönderisinde CDN’lerin ne olduğunu, nasıl çalıştıklarını ve faydalarını açıklayacağız.

CDN veya İçerik Dağıtım Ağları Nedir?

İçerik dağıtım ağı, coğrafi olarak dağılmış sunuculardan oluşan bir ağdır. Bu parçalanma, web içeriğinin sürümlerini kullanıcılara daha yakın yerleştirerek veya dinamik içeriğin (canlı video beslemeleri gibi) sunulmasını kolaylaştırarak daha hızlı web performansı sağlamayı amaçlar.

CDN sunucularına genellikle “uç sunucular” denir, çünkü bunların her biri “ağ ucu” olarak adlandırılan yerde bulunur; kullanıcılara, web sitesinin kaynağı olan ana sunucudan daha yakındır. HTML dosyaları, resimler, ses, video ve uygulamalar dahil olmak üzere çevrimiçi içeriğin bir kısmı ana sunucu tarafından her sunucuda depolanır veya önbelleğe alınır.

İçerik dağıtım ağı, bu içerik ile kullanıcılar arasındaki mesafeyi kısaltarak web sitesi yayıncısına yardımcı olur, bu da performansı hızlandırır, kullanıcı yükleme sürelerini azaltır ve yayıncının bant genişliği kullanımını ve giderlerini yönetmesine olanak tanır.

Çoğu zaman işletmeler, kendi sunucu ağlarını yöneten şirketlerden CDN hizmetleri satın alır. Bu konu bizi içerik dağıtım ağının nasıl çalıştığına getiriyor.

Bir CDN Nasıl Çalışır?

Aslında, kaynak ve uç web sunucularının rollerini anlamak, bir CDN’nin nasıl çalıştığını öğrenmenin ilk adımıdır. Web siteniz için dosyaların orijinal kopyasını depolayan bir bilgisayar, kaynak sunucu olarak bilinir.

Bir kaynak sunucudan indirilen web materyallerinin kopyalarını depolayabilen bir bilgisayar, uç sunucu veya CDN sunucusu olarak bilinir. Coğrafi olarak dağınık bir uç sunucu ağı, dünyanın her yerindeki fiziksel veri merkezlerinde barındırılır.

Bir CDN’nin faydaları, sitenizin boyutuna, sunucunun ana trafik kaynağınıza göre konumuna ve üretilen trafiğin hacmine göre değişir. Küçük bir coğrafi alana hizmet veren fiziksel bir konuma sahip yerel bir işletme düşünün, bu durumda bir içerik dağıtım ağından fazla fayda sağlamayacaktır.

Hızlı ve etkili bir CDN, bir e-Ticaret mağazası işletiyorsanız ve daha geniş bir erişime ihtiyacınız varsa, rekabet gücünüzü korumanıza yardımcı olacaktır. Web siteniz dünyanın farklı yerlerinden çok sayıda ziyaretçi alırsa bundan da yararlanırsınız.

Bir CDN Nasıl Çalışır

Birini kullanmanın faydalarını daha iyi takdir etmek için iki web sitesinin (biri CDN’siz, diğeri bir web sitesi) web içeriği dağıtım süreçlerini karşılaştıralım.

Bir CDN olmadan, bir kullanıcının tarayıcısı kaynak sunucuya bağlanır ve bir web sitesine eriştiklerinde web sitesinin içeriğini ister. Kaynak sunucu, yalnızca istenen verileri sağlamakla kalmaz, aynı zamanda sonraki tüm kullanıcı isteklerini de yanıtlar. Statik dosyaların yerel önbellekleri, kullanıcının bilgisayarında tutulur.

Kullanıcı, kaynak sunucudan bilgi ister ve kaynak sunucu, istenen web sitesi içeriğini sunarak yanıt verir. Kullanıcı nerede olursa olsun, bu teknik aynıdır. Son kullanıcının kaynak sunucudan uzaklığı bir zorluk yaratır. Sayfanın yüklenme süresi, ikisi arasındaki ayrımla artacaktır.

Kaynak sunucu tüm kullanıcı isteklerini işlediğinden, trafik artışlarının bir sonucu olarak iş yükü arttığında da web performansı etkilenebilir. Öte yandan, bir kullanıcı bir CDN kullanan bir web sitesini ziyaret ettiğinde tarayıcı uç sunuculardan birine bağlanır ve site içeriğini ister.

Zaman gecikmesini azaltmak için genellikle son kullanıcıya en yakın olan sunucu seçilir. Trafik dağılımına yol açan ve sunucu aşırı yüklenmesini önleyen şeylerden biri, birkaç önbellek sunucusunun kullanılmasıdır.

İstek daha sonra uç sunucu tarafından kaynak sunucuya iletilir. Uç sunucusu, verileri kaynak sunucudan alır ve dosyaları yerel olarak önbelleğe alırken istemciye iletir.

Bu, verileri kaynak sunucudan yeniden indirmek zorunda kalmak yerine, uç sunucusunun önbelleğe alınmış dosyaları kullanarak gelen tüm istekleri işleyeceğini gösterir. Kaynak sunucuya erişim kaybolsa bile, son kullanıcı ağ ucunda depolanan İnternet içeriğini almaya devam edebilir.

Bu nedenle, bir CDN’nin benimsenmesi site performansını ve kullanıcı deneyimini iyileştirebilir.

CDN Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Web içeriği dağıtım ağlarının kurulması, bir web sitesi oluştururken çok önemlidir. Bu bölümde CDN kullanmanın faydalarını okuyabilir ve web sitenizi geliştirmek için kullanabilirsiniz.

CDN Kullanmanın Faydaları Nelerdir

Bant Genişliği Tüketimini Azaltmak

Bant genişliği maliyeti, en büyük web barındırma giderlerinden biridir. Bulunma noktalarının sayısını artırarak, trafiğinizi işlemek için gereken bant genişliği miktarını azaltabilirsiniz.

Erişimi kolaylaştırmak için statik dosyaları geçici olarak birçok bilgisayarda depolamayı içeren önbelleğe alma adı verilen bir optimizasyon tekniği, içerik dağıtım ağları tarafından kullanılır. Bu görevlerin yardımıyla bant genişliği kullanımını ve genel sunucu iş yükünü azaltabilirsiniz.

Son kullanıcıya statik bir biçimde sağlanan veriler, statik içerik olarak adlandırılır. Bu dosyaları kim talep ederse etsin, tüm kullanıcılar için aynı kalır. Resimler ve filmler gibi medya dosyalarının yanı sıra HTML, CSS ve JavaScript dosyaları örnektir.

Dinamik içerik ise uç sunucuda önbelleğe alınamayan veri türüdür. Bunun nedeni, sunulan içeriğin kullanıcı kimlik bilgileri veya coğrafi bölgeler gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilmesidir. Yine de, bir CDN’nin gelişmiş istek yönlendirme algoritmaları ve ağ mimarisi, dinamik malzemenin teslimini hızlandırabilir.

Sonuç olarak, bir CDN’nin teknoloji kombinasyonu, yük dengeleme ve bant genişliği maliyetinin düşürülmesine yardımcı olabilir.

Hızı ve Genel Performansını Artırmak

Gecikme, hemen çıkma oranını etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Kullanıcının bir siteye bağlanması ile web sayfası içeriğinin ekrana gelmesi arasındaki gecikmedir.

Genellikle, bloke depolama alanı nedeniyle dosyaların okunmasında gecikme, web sunucusundan veri işleme sorunları, fiber optik ağ veya koaksiyel kablolar gibi veri iletim türü, bir düğümden veri iletimi veya veri iletim hızı gibi nedenlerle oluşur.

Etkili bir içerik dağıtım ağı kullanırsanız, bu sorunların çoğu çözülecek veya en azından büyük ölçüde azaltılacaktır. Birkaç web sitesi optimizasyon stratejisi uygulamak, site hızını ve performansını artırmaya da yardımcı olacaktır.

Sonuç olarak, bu çabaların toplamı, arama motoru sonuç sayfalarında (SERP) sıralamanızı yükseltecek ve site trafiği doğal olarak artacaktır.

Web Sitesi Güvenliğini İyileştirmek

Tüm veri aktarımı bir web sunucusundan yapıldığında, DDoS (Distributed Denial of Service) saldırıları ve diğer güvenlik açıkları gibi kötü niyetli olaylara daha fazla maruz kalırsınız. Aslında, DDoS nedir derseniz, yaygın olarak Dağıtılmış Hizmet Reddi saldırıları olarak da adlandırılır.

Böylece, birden fazla coğrafi konumdan ve farklı kullanıcılar tarafından aynı anda yapılan koordineli bilgi talepleri, DDoS saldırıları olarak bilinir. Ek olarak, botlar kullanılarak otomatik olarak dağıtılabilirler. Amaç, kaynak sunucuları web trafiğiyle doldurmak ve çökmelerine neden olmaktır. Bu tür saldırıların basit şakalardan şantaj ve şantajlara kadar çeşitli nedenleri olabilir.

Saldırılar sonucunda saldırıya uğrayan web sitesine saatlerce hatta günlerce ulaşılamaz hale gelebilir. Bu trafik patlamaları, DDoS filtreleme kullanılarak ve isteklerin çeşitli konumlara dağıtılmasıyla azaltılabilir.

Ayrıca bir CDN, bilgisayar korsanlarını caydırmaya ve hassas verileri siber saldırılardan korumaya yardımcı olur. Bu, CDN’lerin web trafiğini orijinal sunucudan proxy’ler aracılığıyla yönlendirerek birincil kaynağı etkili bir şekilde gizlediği için mümkündür.

Ayrıca SSL/TLS sertifikalarını sürekli olarak güncellerler. Bu ssl sertifikası nedir ve güncellemesi ne içindir diye sorarsanız, kimlik doğrulama ve veri şifreleme kullanılarak güvenli veri aktarımı için yapıldığını söyleriz. Bu sertifikalar, yalnızca hedeflenen alıcının bilgilere erişmesine ve bilgileri okumasına izin vererek, veri güvenliği kurallarına uyulmasını sağlar.

İçerik Dağıtımını ve Kullanılabilirliğini Optimize Etmek

İçeriğin fazlalığı veya kullanılabilirliği, teslimat hızı kadar eşit derecede önemlidir. Çoğu web sitesi, yüksek trafik hacimlerinden veya donanım arızasından kaynaklanan kesinti sürelerini kaldıramaz.

Bir CDN kullanmak, trafik kapasitesi kaynak sunucularınkini aştığı için bir web sitesinin normal işleyişindeki kesintileri önlemeye yardımcı olabilir ve bir web sitesinin çevrimiçi kalmasını ve her zaman içerik sunabilmesini garanti eder.

Trafiği birkaç CDN sunucusuna yayarak çekirdek ağ altyapınızın yapacak daha az işi olacaktır. Bu yöntem, diğer çalışan sunucular ağ trafiğini yöneteceğinden, belirli sunucular çökse bile kullanıcıların web sitesine erişmeye devam etmesini garanti eder.

CDN Kimler İçin Yararlıdır?

Aslında bugünlerde, tüm trafiğin yarısından fazlası CDN’ler tarafından sağlanmakta ve bu eğilim hızla artmaktadır. Bir işletme sahibi olarak, işinizin yalnızca bir kısmı çevrimiçiyse bile, CDN kullanmamak için hiçbir neden yoktur.

Öte yandan, CDN’ler, ücretsiz bir hizmet sunmalarına rağmen herkes için değildir. Özellikle, kullanıcılarınızın çoğunluğunun barındırma hizmetinizle aynı bölgede bulunduğu, kesinlikle yerelleştirilmiş bir web sitesi işletiyorsanız, bir CDN’nin çok az faydası vardır.

Ziyaretçi ile zaten yakın olan bir sunucu arasına fazladan bir bağlantı noktası ekleyerek, bu durumda bir CDN uygulamak aslında web sitenizin daha kötü çalışmasına neden olabilir.

Bununla birlikte, çoğu web sitesi daha büyük ölçekte faaliyet gösterdiğinden, bu sektörlerde bir CDN kullanılması tercih edilir: reklam, Medya ve eğlence, Çevrimiçi oyun, elektronik Ticaret, Sağlık Hizmetleri, Yüksek öğretim ve Devlet.

Bir CDN Sağlayıcı Nasıl Seçilir?

Genel olarak, farklı CDN hizmetleri farklı özellikler ve avantajlar sunar. Örneğin, bazı CDN sağlayıcıları hizmetleri ücretsiz, diğerleri ücretsiz ve premium olarak sunar.

Farklı CDN hizmetlerine göz atarken dikkate alınması gereken birkaç önemli unsur, bütçeniz ve gereksinimlerinizdir. Gelecekteki büyüme ile ilgili öngörülen ihtiyaçlar bunlardan biridir.

Örneğin, iyi CDN hizmetlerinin sahip olması gereken özelliklerden bazıları şunlardır: İtme veya çekme işlevi, kaynak kalkanı, günlüğe kaydetme özellikleri, önbellek kontrolü, özelleştirme yetenekleri, DDoS koruması, HTTP/2 desteği, teşhis, analiz ve raporlama, coğrafi filtreleme.

En Çok Kullanılan CDN Servisleri Hangileri?

Bahsettiğimiz gibi CDN, çeşitli işlemler gerçekleştirerek web sayfanızın iyileştirilmesine yardımcı olur. Ek olarak, Web sitenizin hızını artırmak için, basit entegrasyona sahip çeşitli dağıtım ağları ve içeriğinizi farklı yerlerden görüntülenebilecek şekilde optimize edebilen geniş ağ sunucuları vardır. Burada, tercih edebileceğiniz 3 ücretsiz CDN servisinden bahsedeceğiz.

1. CloudFlare (ücretsiz)

Öncelikle, 75 farklı sunucu ve veri merkezi ile CloudFlare, en yaygın kullanılan CDN şirketlerinden biridir. Hizmet sağlayıcı, ücretsiz sürümüne ömür boyu erişim sunar ve DDOS’a ve benzer çevrimiçi saldırılara karşı savunma sunar. Sistem, ücretsiz CDN kurulumu ve SSL hizmeti sunar ve WordPress Cache eklentileri ile bağlantılı olabilir.

2. Incapsula (ücretsiz)

Bulut tabanlı güvenlik hizmeti sağlayıcılarından biri olan Incapsula, Imperva tarafından oluşturuldu ve web sitesi koruması ve web sitesi hızlandırma sunuyor. Incapsula, aşağıdaki özelliklere sahip ücretsiz bir plan sunar, bu da onu bloglar veya kişisel web siteleri için mükemmel bir seçenek haline getirir.

– küresel CDN

– Sıkıştırma, minyatürleştirme, önbellekleme ve görüntü optimizasyonu

– Spam yorumunu koruma, CAPTCHA güvenliği ve spambot koruması

– IPV6 desteği

– Gerçek zamanlı veriler, çalışma süresi takibi, haftalık rapor ve trafik verileri

Bu arada, bir işletme veya e-ticaret sitesi hedefliyorsanız, PRO veya İşletme Planını seçmek için uygundur. Ayrıca, ücretli planı DDoS koruması, web uygulaması güvenlik duvarı, yük dengeleme ve çok daha fazlasını içerir.

3. Datapath (ücretsiz)

Datapath AWS ile entegre olur ve bu sayede web sitenizin hızını artırabilir ve bant genişliği maliyetlerini azaltabilir. Veri yolu IaaS (hizmet olarak altyapı) yardımıyla ağınızı control edebilirsiniz. Ek olarak, veri yolu IaaS gecikme, maliyet ve bant genişliğini temel alarak trafiğinizi yönetebilme imkanı sunar. Özetle, veri yolu trafiğinizi düzene sokar ve AWS gecikmesini düşürür.

Ayrıca, Datapath ücretsiz planlarında, gecikme optimizasyonu, bir elastik IP, trafik izleme ve ayda 500 GB trafik sağlar. Sonuç olarak, AWS kullanırken ağ gecikmesini optimize etmek ve tüm maliyetlerden tasarruf etmek için Datapath çok uygun bir seçenektir.

Çok Kullanılan CDN Servisleri Hangileri

CDN türleri nelerdir?

İçerik dağıtım ağının türü, web sitesi ziyaretçileri için gerçekten önemli değil. Kullanıcılar performansa, güvenilirliğe ve güvenliğe önem verir. Ancak, CDN türü web yöneticileri için çok önemlidir. Web yöneticileri aşağıda listelenen CDN türlerini kullanır.

Peer-to-Peer CDN

P2P protokolü, bu CDN teknolojisi tarafından kullanılır. Önbelleğe alma, P2P içerik teslim tekniklerinde kullanılmaz. Bu durumda, son kullanıcılar CDN’nin bir bileşenidir ve aynı anda çevrimiçi içerik bileşenlerini yüklerken canlı akışı indirir veya görüntüler.

İçeriği görüntüleyen her ağ kullanıcısı da onu paylaşır. Herhangi bir pahalı ekipman gerektirmediği göz önüne alındığında, bu inanılmaz derecede uygun maliyetlidir.

Push CDN

Push CDN, kaynak sunucuların web içeriğini manuel veya otomatik olarak doğrudan CDN sunucularına aktardığı bir tür içerik dağıtım ağı anlamına gelir. Yok edilmedikçe veya temizlenmedikçe, içerik CDN sunucularında önbelleğe alınır. Bir istek yapıldığında sistem, web yöneticilerinin ziyaretçilere “ittiği” içeriği sağlayacaktır.

Pull CDN

Pull CDN, Push CDN’nin tam tersidir. Aslında, pull CDN’de içerik dağıtım ağları, bir talep yapıldıktan sonra son kullanıcılara sağlanan web materyalini “çekmekten” sorumludur. Bir Pull CDN kullanırken, web yöneticileri içeriğin kaynak sunucularda kalmasına izin verir, ancak bunun yerine URL’leri CDN sunucularını gösterecek şekilde değiştirir. CDN’ler, çevrimiçi içeriği kaynak sunuculardan “çeker” ve kullanıcı isteklerine yanıt olarak sunar. Çevrimiçi içeriği daha sonra, artık mevcut olmayana kadar CDN sunucularında önbelleğe alınır.

CDN türleri nelerdir

Son söz

Günümüzde site hızı en önemli konulardan biridir. Bir CDN servis sağlayıcısının yardımıyla sitenizin hızını artırın ve kullanıcıların benzersiz bir deneyim yaşamasını sağlayın. Bununla birlikte, CDN hizmetleri tarafından sağlanan ek güvenlik önlemleri ile web sitenizi güvenli alan adı haline getirin ve sitenizi SEO hosting açısından iyileştirin.

Bu yazımızda içerik dağıtım ağının (CDN) ne olduğundan, nasıl çalıştığından, kullanmanın faydalarından bahsettik. Bu gönderinin size CDN’ler ve bunların web sitelerine nasıl fayda sağlayabilecekleri hakkında daha fazla bilgi sağladığını umuyoruz. Başka sorularınız ve önerileriniz varsa lütfen bizimle iletişime geçin veya yorum olarak bir açıklama bırakın.

Sıkça sorulan sorular

Aşağıda, CDN ile ilgili soruları okuyabilirsiniz.

Web Sitem İçin Bir CDN Gerekli mi?

Web sitenizin geniş bir okuyucu kitlesi varsa, bir CDN size yardımcı olacaktır. CDN, sitelerini siber saldırılara karşı korumak ve dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar site ziyaretçilerine birinci sınıf performans sunmak isteyen web sitesi sahipleri için yararlı bir araçtır.

CDN’ler ve Barındırma Hizmetleri Aynı Şey midir?

Web sitelerinin performansı CDN’ler tarafından artırılır. Barındırılan sunucuların malzemeyi hızlı bir şekilde iletme yeteneğini artırmak için önbelleğe alma ve diğer bant genişliği tasarrufu teknikleri kullanırlar. Bir web barındırma sağlayıcısı, bir web sitesini barındırmak için bir platform sunarken, bir CDN, içeriğini daha etkili bir şekilde dağıtma yeteneği sunar.

Bir CDN Neden Web Sitemi Barındırmanın Standart Bir Bileşeni Değil?

Bir CDN, ideal bir dünyada ev sahipliği yapan her web sitesinin temel bir bileşeni olacaktır.

CDN’ler, yalnızca çok pahalı oldukları için ilk kez 1990’ların sonunda piyasaya sürüldüklerinde en büyük işletmeler tarafından kullanılabiliyordu. Modern çağda, birçok barındırma şirketi aslında bir onay kutusu eklentisi olarak CDN hizmetleri veriyor.

Bir CDN Ne Tür Web İçeriği Sağlayabilir?

Statik ve dinamik materyallerin her ikisi de bir içerik dağıtım ağı (CDN) aracılığıyla iletilebilir.

Share this post
Subscribe to our newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius
enim in eros elementum tristique.

Related Posts

Web Hosting Kuponları nedir?

Web hosting hizmetleri, bir web sitesinin internet üzerinde yayınlanmasını sağlamak için kullanılan önemli unsurlardan

Web Site Trafiği Nedir?

Web sitesi trafiği, bir web sitesinin başarısındaki en önemli faktör olarak kabul edilir ancak
Previous
Next