Home 403 Nedir? 403 Hatasıyla Karşılaşmak Ve Sonuçları

403 Nedir? 403 Hatasıyla Karşılaşmak Ve Sonuçları

Arama yaparken veya bir sayfaya girerken aniden bir hatayla karşılaşıyorsunuz. Bu, bekleyebileceğiniz en kötü sonuçtur. Elbette, hata kelimesini duyduğunuzda, size olumsuz bir yük aktarılır.

Özellikle sayfayı açıp 403 hatası diye bir mesajla karşılaştığınızda dünya sizin için kararıyor. Mutlaka herkesin en az bir kez bu hatayla ve bu biçimsel hatalarla karşılaşması olmuştur.

Bir web sitesi barındırma veya web hosting kullanma söz konusu olduğunda, karşılaşabileceğiniz birçok teknik terim vardır. Bunlardan biri, “403 Yasak” veya “Erişim Engellendi” yazan bir mesaj olarak görünebilen 403 hatasıdır.

Bu yazıda 403 hatasının ne olduğundan, nedenlerinden ve nasıl düzeltileceğinden bahsedeceğiz.

403 Hatası Nedir?

Web tarayıcınızla bir web sitesini (veya başka bir kaynağı) açmaya çalıştığınızda, ancak buna yetkiniz olmadığında, 403 Forbidden hatası alırsınız. Web sunucusu, bu tür bir hatayı tanımlamak için HTTP durum kodu 403’ü kullandığından, 403 hatası olarak bilinir.

Bir 403 HTTP yanıt kodu, sunucunun isteği kabul ettiğini ancak istenen kaynağa erişim vermeyi reddettiğini gösterir. Bu hata, sunucu yapılandırma hataları da dahil olmak üzere çeşitli koşullardan kaynaklanabilir, ancak sıklıkla bir izin sorunu nedeniyle ortaya çıkar.

403 Yasak Hatası Neden Oluşur?

403-yasak-hatası-neden-oluşur

Bu sorunu görmenizin genellikle iki nedeni vardır. İlk olarak, web sunucusu sahipleri erişim izinlerini buna göre ayarladıkları için kaynağa erişim izniniz olmayabilir. İkinci açıklama, olmaması gereken halde erişim sağlayamazsınız çünkü web sunucusu sahipleri izinleri yanlış ayarlamıştır.

Aslında, 403 hatasının görünümü, tıpkı 404 ve 502 hatalarında olduğu gibi değiştirilebilir. Sonuç olarak, farklı web siteleri farklı görünen 403 sayfa görüntüleyebilir. Web siteleri, bu hatayı biraz farklı adlarla da ifade edebilir. Örneğin şunları gözlemleyebilirsiniz:

  • 403 Forbidden
  • HTTP 403
  • Forbidden
  • HTTP Error 403 – Forbidden
  • HTTP Error 403.14 – Forbidden
  • Error 403
  • Forbidden: You don’t have permission to access [directory] on this server
  •  (Bu sunucuda [dizine] erişim izniniz yok)
  • Error 403 – Forbidden

Ayrıca, 403 yasaklanmış bir hatanın ek olası nedenleri arasında şunlar yer alır:

  • hatalı IP adresi nedir: Bir alan adı, bir web sitesini barındıran eski veya hatalı bir IP adresine işaret eder ve bu adrese erişmenizi engeller.
  • WordPress eklenti sorunları: Yanlış yapılandırılmış veya diğer eklentilerle uyumlu olmayan WordPress eklentileri.
  • Yeni sayfa bağlantısı: Bir sayfanın bağlantısı site sahibi tarafından güncellenir ve önbelleğe alınan sürümden farklıdır.
  • Malware (Kötü amaçlı yazılım): Bir dosya geri yüklemesini tamamlamadan önce, .htaccess dosyasının kalıcı olarak bozulmasına neden olabilecek kötü amaçlı yazılım istilalarını kaldırmanız gerekir.
  • index sayfası olmaması: Ne ‘index.php’ ne de ‘index.html’ web sitenizin ana sayfasının adıdır.

Ne yazık ki, genellikle kendi tarafınızdaki şeyleri değiştirmek için fazla bir şey yapamazsınız. Çünkü, ya sunucu tarafında bir hata var ya da kaynağa erişmenize gerçekten izin verilmiyor. Aslında, devam eden bir sorun veya yalnızca geçici olabilir, ama yine de birkaç şey deneyebilirsiniz.

403 Hatası Nasıl Çözülür?

403-hatası-nasıl-cözülür

HTTP 403 yasaklanmış hatasını düzeltmeye yönelik aşağıdaki yaklaşımlar, sorunla ne kadar yakından ilişkili olduklarından çoğunlukla dosya erişim izinlerine odaklanacaktır. Ancak, bu sorunu çözmek için tarayıcının önbelleğini temizlemek veya kötü amaçlı yazılım taraması yapmak gibi başka yaklaşımlar da vardır.

Şimdi, HTTP hatası 403’ün sekiz çözümünün her birini daha ayrıntılı olarak inceleyelim. Bunu bilin ki burada listelenen tekniklerin çoğunlukla WordPress’e odaklanmasına rağmen, diğer web siteleri için de kullanabiliyorsunuz. Bu nedenle, WordPress hosting hizmetiniz varsa, onu diğer web sitelerinde de kullanabileceğinizi bilin.

1. .htaccess dosyasını inceleyin

Aslında, .htaccess dosyası site dizininde sıklıkla gizli kaldığından, onun hakkında bilginiz olmayabilir.

Onu bulmak için şu adımları takip edin:

  • Panel panosunda, Dosya Yöneticisini bulun.
  • .htaccess dosyası public_html dizini açılarak bulunabilir.

cPanel’i kullanın ve aşağıdaki işlemleri yapın:

  1. cPanel’de Dosya Yöneticisi’ni bulun.
  2. .htaccess dosyasını bulmak için public_html dizinine bakın.
  3. Dosyayı hala bulamıyorsanız Gizli Dosyaları Göster (dotfiles) seçeneğini etkinleştirmek için ekranın sağ üst köşesindeki Ayarlar’I (settings) tıklayın.

Bir sunucu yapılandırma dosyası olarak, .htaccess dosyası öncelikle Apache Web Sunucusu ayarlarını etkiler. Bu arada Apache nedir makalesini okumanızı öneririz.

Şunu söylemeden geçemeyeceğiz, çoğu web sitesinde bu dosya varsayılan olarak bulunsa da, web sitenizde yoksa veya yanlışlıkla silinmişse, manuel olarak yeni bir .htaccess dosyası oluşturmanız gerekir.

Bu adımları izleyerek, dosyayı bulduktan sonra hatanın kaynağının kusurlu bir yapılandırma olup olmadığını belirleyebilirsiniz:

  1. Bir yedekleme yapmak için dosyaya sağ tıklayın ve İndir’i seçin.
  2. Dosyayı silin ama bunu yedeklemeyi aldıktan sonra yapın.
  3. Web sitenize erişmeye çalışın. Her şey yolunda giderse, dosya muhtemelen bozulmuştur.
  4. WordPress panonuza giriş yapın ve yeni bir .htaccess dosyası oluşturmak için Ayarlar (settings) -> Kalıcı Bağlantılar’ı (Permalinks) seçin.
  5. Herhangi bir değişiklik yapmadan sayfanın altındaki Değişiklikleri Kaydet düğmesine tıklayın.

Sonuç olarak web siteniz için yeni bir htaccess dosyası oluşturulacaktır. Bu, sorunu ortadan kaldırmadıysa aşağıdaki yaklaşımı deneyin.

2. Dizin ve Dosya İzinlerini Sıfırla (reset atmak)

Hatalı dosya veya klasör izinleri, HTTP 403 sorunlarına yol açabilecek başka bir faktördür. Genellikle, bir dosya oluşturulduğunda, onu kimlerin okuyabileceğini, yazabileceğini ve yürütebileceğini yöneten bir dizi varsayılan dosya iznine sahiptir.

FTP kullanarak dosya ve klasör izinlerini değiştirebilirsiniz. Başlamak için aşağıdakileri yapmalısınız:

  1. Bir FTP istemcisi kurun ve web sitenize bağlayın.
  2. Bağlandıktan sonra public_html’ye sağ tıklayarak Dosya Nitelikleri’ni seçin.
  3. Yalnızca dizinlere uygula’yı seçin, Sayısal değer alanına izin 755 yazın ve Tamam’a tıklayın.

Genel olarak, klasörlerin dosya izin değeri 755, statik içeriğin değeri 644 ve dinamik içeriğin değeri 700 olmalıdır.

  1. Klasör izinlerini değiştirdikten sonra, 644 sayısını ve Yalnızca dosyalara uygula seçeneğini ekleyerek 2. ve 3. adımları tekrarlayın.

İşiniz bittiğinde, sorunun çözülüp çözülmediğini görmek için web sitenize erişmeyi deneyin.

3. WordPress Eklentilerini Devre Dışı Bırakın

Eğer siz tüm bunları yaptıysanız ve önceki düzeltmelerin hiçbiri işe yaramadıysa, sorunun nedeni güvenilmez veya uyumsuz bir eklenti olabilir. şimdi, izin verilmeyen 403 sorununu çözüp çözmediğini görmek için bir deneyim yapacağız ve eklentileri kapatmayı çalışacağız.

İlk olarak, eklentileri tek tek kontrol etmeden önce hepsini bir kerede devre dışı bırakmak en iyisidir. Bu stratejiyi kullanarak sorunu tanımlayabilmeli ve bir çözüm üzerinde çalışmaya başlamalısınız. Aşağıdakileri gerçekleştirmelisiniz:

  1. Dosya yöneticisini veya FTP erişimini kullanarak barındırma hesabınızdaki public_html -> wp-content klasörüne gidin.
  2. Eklentiler klasörünü arayın.
  3. Burada klasörü yeniden adlandırmanız gerekir. Bu nedenle, “devre dışı eklentiler” gibi başka bir adla yeniden adlandırın. Bu durumda, tüm eklentiler devre dışı bırakılır.

Web sitesini tekrar ziyaret etmeyi deneyin. Arızalı bir eklenti, kaybolmuşsa hatanın gerçek nedenidir. Tüm eklentileri yeniden etkinleştirmek için klasörü eklentilere geri adlandırın.

Artık her eklentiyi WordPress kontrol panelinizden birer birer devre dışı bırakmalı ve web sitesinin işlevselliğini test etmelisiniz. Sorunlu eklentiyi bu şekilde tanımlayabileceksiniz. Bulunduktan sonra, silmeyi veya eklentiyi gerektiği gibi güncelleyin.

Ancak hata devam ederse, bizden, yani barındırma şirketinizden yardım istemeniz gerekebilir.

4. Dizin Sayfası Yükle

Web sitenizdeki index.html veya index.php dosyasının adını kontrol edin. O zaman değilse iki seçenek var. Ana sayfanın adını index.html veya index.php olarak değiştirmek ilk ve en basit seçenektir.

Geçerli ana sayfanızın adını korumak için public_html dizininize bir dizin sayfası yükleyin ve ona bir yönlendirme ayarlayın.

aşağıdaki adımları takip edin:

  1. public_html dizininize index.html veya index.php adlı bir dosya yerleştirin. Bunu yapmak istiyorsanız, barındırma hesabınız için bir dosya yöneticisi veya FTP kullanmanız gerekecektir.
  2. .htaccess dosyası açılmalıdır.
  3. Geçerli ana sayfanızı göstermesi için aşağıdaki kod parçacığı index.php veya index.html dosyasına koyun. homepage.html’yi doğru sayfa adıyla değiştirdiğinizden emin olun.

Redirect /index.html /homepage.html

5. Dosya Sahipliğini Düzenle

Ornek olarak, linux web hosting veya VPS kullanıyorsanız, yanlış dosya sahipliği 403 yasak hatasına neden olabilir. Linux hosting’den daha fazla bilgi edinmek için linux hosting nedir makalesini okuyabilirsiniz.

Genellikle, bir dosya veya klasör hem Sahibine hem de Gruba ait olabilir. Bu durumlarda sahiplik değişikliğinin SSH erişimi gerektirdiğini unutmayın. VPS’ye bağlanmak için bir SSH terminali de gereklidir.

Web sitesi sunucunuzla bir SSH bağlantısı kurduktan sonra, kimin neye sahip olduğunu belirlemek için bu SSH komutunu kullanın:

ls -1 [file name]

Nihai etki şuna benzeyecektir:

rwxrw-rw- 1 [owner][group] 20 Jul 20 12:00 filename.txt

Sahip (owner) ve grup (group) bölümlerini inceleyin. Barındırma hesabınızın kullanıcı adı, uygun sahip olmalıdır. Farklı sahiplik gözlemlerseniz, dosya sahipliğini değiştirmek için chown Linux komutunu kullanın. Chown için temel sözdizimi aşağıdaki gibidir:

chown [owner][:group] [file name]

6. A Kaydını kontrol edin

Alan adınız yanlış IP adresine çözümleniyorsa ve içeriği okuma izniniz yoksa 403 Forbidden hatası alabilirsiniz. Tekrar kontrol ederek alan adınızın doğru IP adresine işaret ettiğinden emin olun.

Etki alanı A kaydının doğru işaretlendiğini doğrulamak için Panel’inizdeki DNS Bölge Düzenleyicisine erişin:

  1. hesabınızı girin.
  2. Gelişmiş bölümünün altındaki DNS Bölge Düzenleyicisi’ne tıklayın.
  3. DNS kayıtlarının bir listesi görünecektir. Sonra, “type” sütununda “A” etiketine sahip bir kayıt arayın.
  4. İçerik sütununun IP adresini doğrulayın.
  5. Yanlış IP adresine atıfta bulunuyorsa değiştirmek için Düzenle’ye (edit) tıklayın. İşiniz bittiğinde Güncelle’yi tıklayın.

Doğru kaydı bulamazsanız DNS kayıtlarını yönet bölümünden (Manage DNS records) yeni bir kayıt oluşturun. Ondan sonra, Points to alanına doğru IP adresini girdiğinizden emin olun ve Type A’yı seçin. Bundan sonra Add Record’a tıklayın.

Yakın zamanda bir web barındırıcısından diğerine geçtiyseniz ancak ad sunucularınızı değiştirmeyi ihmal ettiyseniz, alan adınız yine de önceki web barındırıcınıza atıfta bulunabilir. Ayrıca, 403 hata durum kodu, eski ana bilgisayarın hesabınızı iptal etmesinden kaynaklanır.

7. Malware (Kötü amaçlı yazılım) denetimi çalıştırın

403 hatası kötü amaçlı yazılımdan da kaynaklanabilir. Kötü amaçlı kötü amaçlı yazılımın, WordPress web sitenizdeki.htaccess dosyasına sürekli olarak istenmeyen kod eklemesi mümkündür. Bu şekilde, anlattığımız ilk tekniği kullanarak dosyayı onarmaya devam etseniz bile sorun oluşmaya devam edecektir.

Web sitenizi tarayarak virüslere karşı kontrol edin. Bunun için WordPress için Wordfence ve Sucuri gibi birçok güvenlik eklentisi bulunmaktadır.

Kötü amaçlı yazılım, WordFence dahil olmak üzere çoğu WordPress güvenlik eklentisi tarafından ortadan kaldırılabilir. Eklenti etkilenen tüm dosyaları tanımladıktan sonra, bu dosyalar için bunları kaldırma veya geri yükleme gibi seçenekleriniz olacaktır.

Diğer bir yaklaşım, web sitesini geri yüklemek (restoring the website) için yedek dosyaları kullanmaktır. Site dosyalarının tam bir yedeğine elinizde değilse, geri yüklemek için veritabanı yedeğinide kullanabilirsiniz.

8. Web Önbelleğinizi ve Geçmişinizi Silin

Bir 403 hatası, potansiyel olarak tarayıcınızın önbelleğinden ve tanımlama bilgilerinden kaynaklanabilir. Bir web sitesini bir sonraki ziyaretinizde daha hızlı yüklemek için önbellek verileri önbelleğe alır. Ancak, web sitesinin bağlantısının değiştirilmiş olması ve önbelleğe alınan sürümün artık gerçek web sayfası bağlantısına karşılık gelmemesine neden olması mümkündür.

Sorun muhtemelen çerezlerden kaynaklanıyor olabilir. Bir web sitesinde, genellikle normal şekilde oturum açabilirsiniz, ancak en son oturum açma girişiminiz bu hata bildirimiyle sonuçlandı.

Bu sorun, çerezleri ve önbelleği tarayıcıdan silerek düzeltilmelidir. Sayfayı bir sonraki ziyaretinizde, önbelleği silerseniz tarayıcınızın tüm site dosyalarını yeniden indirmesi gerekeceğinden, bunun biraz zaman alabileceğini unutmayın. Çerezleri silerek, tüm açık web sitelerinden çıkış yapmış olursunuz.

Google Chrome’da önbelleği ve çerezleri temizlemek aşağıdaki adımları gerektirir:

  1. Sağ üst köşedeki üç noktayı tıklayarak Ayarlar’ı (setting) seçin.
  2. Gizlilik ve Güvenlik bölümünün altındaki Tarama Verilerini Temizle bağlantısını bulun.
  3. Verilerin silineceği süreyi seçmek için drop-down seçeneği kullanın. Bundan sonra Önbelleğe alınan resimler ve dosyalar ile Çerezler ve diğer site verileri seçeneklerini kontrol edin.
  4. Verileri Temizle’ye tıklayın.

Tüm adımları tamamladığınızda, web sitesine geri dönmeyi ve gerekirse oturum açabilirsiniz. Daha önce belirtilen düzeltmelerin hiçbiri işe yaramazsa, bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Son Söz

Son olarak, sıradan bir sorun olmasına rağmen, 403 hatası can sıkıcı olabilir. Bu hatanın kaynaklarını anlayarak ve düzeltmek için gerekli önlemleri alarak web sitenizi hızlı bir şekilde çalışır duruma getirebilirsiniz. Yukarıda belirtilen düzeltmeleri denedikten sonra, hala sorun yaşıyorsanız bizden daha fazla yardım istemekten çekinmeyin.

Sıkça Sorulan Sorular

Hata 403 ile ilgili soruları aşağıda okuyabilirsiniz.

403 Hatasına Ne Sebep Olur?

Aslında, 403 Yasak Hatasının en olası iki nedeni şunlardır:

– Bozuk .htaccess dosyası

– Yanlış dosya izinleri

403 Hatası Çeşitli Web Sitelerinde Nasıl Görünebilir?

– 403 Forbidden

– HTTP 403

– Forbidden

– HTTP Error 403 – Forbidden

– HTTP Error 403.14 – Forbidden

– Error 403

– Forbidden: You don’t have permission to access [directory] on this server

(Bu sunucuda [dizine] erişim izniniz yok)

– Error 403 – Forbidden

403 Yasak Hatası Kötü Bir Şey Midir?

403 Yasak hata mesajı, web sitenizde bir sorun olduğunu göstermez. Basitçe ifade etmek gerekirse, web sitenizdeki dosyalara veya belirli bir sayfaya erişim talebinize yetki verirken bir sorun olduğunu gösterir.

Önbelleği (Cache) Temizlemenin Yolu Farklı Tarayıcılarda Farklı Mıdır?

Evet. Örneğin, Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari ve diğerleri gibi tarayıcılarda farklıdır.

Share this post
Subscribe to our newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius
enim in eros elementum tristique.

Related Posts

WHM (Web Host Manager) Nedir?

Bir süredir web siteleri oluşturuyorsanız, henüz kullanmasanız bile muhtemelen WHM’yi duymuşsunuzdur. Ancak web tasarımı

Ucuz hosting nedir? 

İş için bir web sitesi veya hatta bir blog başlatmayı planlıyorsanız, bilmeniz gereken şeylerden
Previous
Next