Nisan 25, 2023

WHM (Web Host Manager) Nedir?

Bir süredir web siteleri oluşturuyorsanız, henüz kullanmasanız bile muhtemelen WHM’yi duymuşsunuzdur. Ancak web tasarımı veya ajans işiyle uğraşan birçok içerik takipçimiz gibi siz de WHM’nin ne olduğunu ve sizin için neler yapabileceğini merak ediyor olabilirsiniz. WHM (Web Host Manager) ile ilgili sorularınızı yanıtlamak için bu makalenin sonuna kadar bizimle kalın.

WHM Nedir?

Bu terim, Web Hosting Yöneticisi anlamına gelir. Aslında WHM, kullanıcının cPanel kontrol paneli ile donatılmış birden fazla siteyi aynı anda yönetmesine olanak tanır.

Tüm bu web sitelerinin ortak bir sunucu veya host kullanması gerektiğini söylemeye gerek yok. WHM’yi benzersiz kılan özellik, diğer kullanıcılara barındırma alanı satabilme olasılığıdır.

Belki de sağladığınız sunucu ihtiyacınız olandan daha fazla özellik sunuyor; Çok fazla bant genişliği, çok fazla alan ve…. WHM kullanarak sunucunuzu farklı hostlara bölebilir ve her hostu bir kullanıcıya satabilirsiniz.

WHM İle cPanel Aynı mı?

WHM, cPanel’e benzer bir web uygulamasıdır, ancak tam olarak aynı değildir. WHM de aynı şirket tarafından üretiliyor ama WHM cPanel’den üstün çünkü cPanel’i kurmak ve yönetmek için WHM kullanıyorsunuz.

WHM ile kendiniz ve müşterileriniz için yönettiğiniz tüm web siteleri için bant genişliği, disk kullanımı, e-posta kullanımı ve diğer kaynakları belirleyebilirsiniz. Paylaşımlı hosting kurulumundan farklı olarak tüm domainleriniz için ayrı bir cPanel oluşturabilir ve planınız dahilinde istediğiniz kaynakları tahsis edebilirsiniz.

cPanel hakkında daha fazla bilgi edinmek için cPanel nedir makalesini okuyun.

Neden WHM Kullanmalıyız?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi WHM, birden fazla web sitesini aynı anda yönetmeyi mümkün kılan bir araçtır. Ayrıca WHM, sunucu alanını bölmek ve Reseller Hosting gibi diğer kullanıcılara satmak için de kullanılabilir; Bu, her web sitesi için ayrı host oluşturarak yapılır.

Bu aracın kullanımını haklı çıkaran nedenler şunlardır:

  • Host üzerinde bulunan sitelerden biri hacklenirse her sitenin cPanel’i birbirinden farklı olduğu için sitelerin zarar görme olasılığı büyük oranda azalır. Sonuç olarak, güvenlik artar.
  • Farklı cPanel’lerdeki farklı hesapların aynı WHM hesabına bağlı olduğunu bilmenin bir yolu yoktur. Bu nedenle mahremiyetin yüksek güvenliğe sahip olduğu söylenebilir.
  • WHM’nin yardımıyla SSL gibi kimlik doğrulama sertifikaları oluşturmak kolaydır. Aslında, bu araç çok fazla para ve zaman tasarrufu yapmanıza yardımcı olur ve elbette olası stresi de önler. Tek bir hosttaki siteler için SSL alabilmek için bir Bayi hesabınızın (barındırma alanını başkalarına satabilen hesap) olması gerekir.
  • WHM’yi kullanarak, her site için kullanılabilir bant genişliği ve alan miktarını kontrol edebilir ve sınırlayabilirsiniz. Bu sayede küçük sitelerin ekstra ödeme yapmasına gerek kalmaz. Öte yandan, genişleyen ve büyüyen siteler, bant genişliği eksikliği ve kullanılamama gibi sorunlarla karşılaşmazlar.
  • Birkaç farklı domaini tek bir cPanel üzerinden yönetmek hiç de hoş bir deneyim değil! Elbette cPanel’de bu özellik var ama WHM kullanarak her domain için ayrı bir cPanel oluşturursanız daha kolay oluyor.

Artık Web Hosting Manager veya WHM kullanmanın sizin için yararlı olduğundan emin olduğunuza göre, özelliklerini ve yeteneklerini tanımanın zamanı geldi.

 

WHM’nin Temel Özellikleri

WHM'nin temel ozelliklerBu bölümde, bu aracın çeşitli yeteneklerini tanıtmanın yanı sıra, ayrıca bir tür WHM eğitimimiz var; Yani her bölümde o özelliği nasıl kullanacağımıza dair eğitimlerimiz olacak.

1- Hesabın Silinmesi, Oluşturulması ve Askıya Alınması

WHM’de birden fazla cPanel oluşturabileceğinizi bu yazımızda defalarca söyledik. Bunun için Hesap Fonksiyonları bölümüne (Account Functions) girmeli ve ilgili bölümlere gerekli tüm bilgileri girmelisiniz. Son adımda, Oluştur (Create) seçeneğine tıklamanız gerekir.

Bu arada bir hesabı silmek veya askıya almak istiyorsanız Hesap Listele bölümüne (List Accounts) girerek bunu yapabilirsiniz.

 

2- Sunucuların Gözlemlenmesi ve İzlenmesi

WHM’nin bir başka ilginç özelliği de tüm sunucu aktivitelerini izleyebilmesidir. Bu bölümün parçalarından biri, çalışan işlemlerin kaydedilmesinden sorumlu olan İşlem Yöneticisi (Process Manager) olarak adlandırılır.

Başka bir bölüm, sunucuyla ilgili hizmetleri yönetebileceğiniz Hizmet Yöneticisi (Service Manager) olarak adlandırılır.

Çok önemli olan son kısım, Mevcut Disk Alanıdır (Current Disk Space); Bu bölümde kullanıcıya sunucu kapasitesi hakkında gerekli bilgiler verilmektedir.

 

3- Satılık Farklı Hosting Paketleri Kurmak

WHM sahibi, barındırma kapasitelerini istediği gibi bölme imkanına sahiptir. Bu nedenle hosting sunucularının bir kısmını satmayı düşünüyorsa, daha geniş bir web sitesi yelpazesinin ihtiyaçlarını karşılamak için farklı özellik ve fiyatlara sahip farklı paketler sunabilir.

4- Sunucular Arasında Dosya Aktarımı Yapabilme

Sitesini başka bir sunucuda kurmuş biri size hosting paket sağlayıcı olarak gelirse ne yapmalısınız? WHM, dosyaları başka bir sunucudan hedef sunucuya, yani hosting sunucunuza aktarma olanağı sağlar.

5- Marka İçin Kişiselleştirme

Belki de sunucunuzun benzersiz olmasını istiyorsunuz; Bu, bir kısmını başka bir kullanıcıya satsanız bile markanızın görünür olacağı anlamına gelir. WHM’nin kullanıcılarına sağladığı bir diğer özellik de kişiselleştirme imkanıdır.

Kendi Logonuz olabilir ve kendi CPanel temanızı kullanabilirsiniz. Bu değişiklikler cPanel sekmesinde ve Özelleştirme bölümünde (Customization) yapılmaktadır.

6- Pazar Tedarikçilerinin Yönetimi

Bu özellik sayesinde müşterilerinizin ihtiyaç duyabileceği ürünleri tanıtabilirsiniz. Örneğin, satış sözleşmesi birkaç yıl geçerli bir SSL sertifikası veya paketleri yükseltme imkanı!

7- SSL Sertifikalarının Yönetimi

WHM’ye sahip olma amacınız sunucu alanını paylaşmak ve başkalarına satmaksa, bir noktayı dikkate almalısınız. Size gelen kullanıcı tüm ihtiyaçlarının karşılanmasını bekler. Bu ihtiyaçların en önemlilerinden biri de SSL sertifikasıdır.

Bu özelliği SSL/TLS sekmesinde etkinleştirebilir ve yönetebilirsiniz.

8- Daha Fazla Güvenlik İçin cPHulk

WHM’de cPHulk adlı bir özellik vardır ve bunu etkinleştirerek tüm etki alanlarını Brute force saldırılarına karşı güvenli hale getirir.

9- Bilgilerin Yedeklenmesi ve Geri Yüklenmesi

WHM aracı, kullanıcıya yedekleme işlemini otomatik olarak gerçekleştirme olanağı sağlar. Bu özelliği etkinleştirmek için, sadece Yedekleme sekmesine (Backup) gidin ve ardından veriler Google Drive gibi bir bulut alanına yüklenecektir.

 10- Müşterilere istenilen CMS’nin sağlanması

Diğer kullanıcıları favori CMS’lerini seçmekte özgür bırakın. Bunun için WHM ortamında Manage cPAddons Site Software bölümüne girin ve bu özelliği etkinleştirin.

11- Tweaking

Bu bölüm sunucuyla ilgili sorunlar içindir. Bu bölümde birçok özellik bulunmaktadır. Spam’e karşı koruma, bildirim uyarıları vb.

12- cPanel Eklentileri

cPanel ile uyumlu birçok eklenti bulunmaktadır. Bazılarının müşterilerinize faydalı olacağını düşünüyorsanız “Manage Plugins” üzerinden satın aldıkları panele ekleyebilirsiniz.

Şimdiye kadar, WHM’nin barındırma sunucularının doğrudan yönetimi için bir araç olduğunu anladınız. cPanel bir adım aşağıdır ve bir hosting’de bir veya daha fazla etki alanını yönetmek için kullanılır.

Şimdi WHM/cPanel’de erişim seviyesini kontrol etmek istiyoruz.

En büyük sorunlardan biri, Cpanel barındırmanın karmaşıklığı, kafa karıştırıcı arayüzleri ve kötü yönetim sistemleriyle uğraşmaktır. Karmaşık ayarlar, teknik jargon ve sınırlı kontrol, web sitenizin performansını engelleyebilir.

E-posta hesaplarının ayarlanmasından web sitesi performansının izlenmesine kadar web sitenizin tüm yönlerini birkaç tıklamayla yönetin! Vasat bir barındırma ile yetinmeyin ve Mavihost’un cpanel hosting açılış sayfasına girin, ihtiyaçlarınıza göre harika planlarını seçin ve sorunsuz bir web yönetimi deneyiminin keyfini çıkarın.

Cpanel Hosting

 

WHM Aracındaki Erişim Düzeyleri

WHM Aracındaki Erişim Düzeyleri

Tabii ki, bir ana sunucunun tamamını satın alan ve WHM yazılımını kuran bir kişi, bir sunucunun bir bölümünü satın alan bir alıcıdan daha yüksek bir erişim düzeyine sahiptir.

1- Sunucu Yönetici Paneli (WHM’ye Root Erişimi)

WHM aracında, en yüksek erişim düzeyi root kullanıcıya aittir. Bu kullanıcının sunucuya tam erişimi vardır. Sunucu yöneticisi, WHM’nin tüm özelliklerine hakim olmuştur ve üzerinde küçük ve büyük değişiklikler yapabilir.

2- Satıcı Paneli

Bu panel sunucu admin panelinin bir adım altındadır. Satıcının paneline yukarıdan erişim, satılan hesaplarla sınırlıdır ve bu hesap ile sunucunun tamamında değişiklik yapılması mümkün değildir.

Satıcı erişimi, Satıcı Paneli (WHM) tarafından sağlanır. Bu panelde sattıkları tüm hesaplara erişebilirler.

3- Satıcının Ana cPanel’i

Satıcı, farklı hosting sektörlerindeki alıcılar gibi cPanel kontrol panelini kullanır. Bölümleme ve satış amacıyla tam bir hosting sunucusu almayı düşündüğünüzde, satın alma işlemi sırasında bir alan adı girmelisiniz. Bu alan adına erişim, satıcının ana cPanel’i aracılığıyla mümkündür.

Bu cPanel için oturum açma bilgileri, WHM için oturum açma bilgileriyle aynıdır. Bu şekilde WHM şifresini sıfırlamayı düşünüyorsanız, o zaman bu cPanel’in şifresini sıfırlamanız gerekir.

 

4- Satılan Hesaplar

Satılan tüm hesapların sahibi satıcı panelidir. Bu hesaplar, satıcı panelinde kolayca oluşturulur, yönetilir ve korunur.

WHM İle Bir Web Sitesi Nasıl Barındırılır?

Bunu yapmak için aşağıdaki adımları izleyin

  • WHM’nin Yeni Hesap Oluştur arayüzüne gidin (WHM » Ana Sayfa » Hesap İşlevleri » Yeni Hesap Oluşturun).
  • Uygun metin kutusuna bir alan adı girin. Arayüz bir kullanıcı adı önerecektir.
  • Bir parola girin ve onaylayın. …
  • Hesap için bir iletişim e-posta adresi girin.
  • Oluştur’a tıklayın.

Son Söz

WHM, barındırma sunucularını yönetmek için harika ve verimli bir araçtır. Bu hepsi bir arada yazılım, tüm iyi özelliklerinin yanı sıra, onu diğer rakiplerinden ayıran benzersiz bir özelliğe de sahiptir, o da WHM’ye sahip kullanıcının, sunucuyu farklı parçalara bölüp başkalarına satabilmesidir. Bu yazıda, WHM, kullanımları ve faydaları hakkında ayrıntılı olarak tartıştık. Bu alanda hala aklınıza takılan bir soru varsa yorum kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

En sık sorulan sorulardan bazılarının yanıtları

cPanel ve WHM Arasındaki Fark Nedir?

WHM bir Bayi kontrol panelidir. Bayiler tarafından bayi planlarının tüm barındırma hesaplarını yönetmek için kullanılır. cPanel, son kullanıcılar tarafından bir barındırma sağlayıcısının bayisi altında kullanılan kontrol panelidir. Müşteriler tarafından kendi barındırma hesaplarını yönetmek için kullanılır.

WHM’yi cPanel Olmadan Kullanabilir miyim?

WHM’de bir cPanel hesabına karşılık gelmeyen yönetici kullanıcı hesapları oluşturabilirsiniz. Bu hesaplar, bir çalışan gibi bir kullanıcının WHM’ye root erişimi olmadan erişmesine ve bir root kullanıcısına benzer görevleri gerçekleştirmesine izin verir.

WHM Bir Sunucu mu?

cPanel’in WebHost Yöneticisi (WHM), Sanal Özel Sunucunuz (VPS) veya Dedicated sunucunuzun yönetim kontrolünü sağlayan bir web uygulamasıdır. Bireysel hesaplar oluşturmak, etki alanları eklemek, barındırma özelliklerini yönetmek ve temel bakım işlemlerini gerçekleştirmek için WHM’yi cPanel ile kullanırsınız.