Home SSD nedir? (Katı Hal Sürücü)

SSD nedir? (Katı Hal Sürücü)

SSD (Katı Hal Sürücü) diskler, verileri depolamak ve arşivlemek için kullanılan bir disktir. Aslinda, SSD’lerin hedefi HDD ile aynıdır, yani ikiside dosyalar ve verileri uzun süreli kullanım için saklıyorlar. 

SSD’ler ve HDD’ler, Masaüstü bilgisayarlarda ve dizüstü bilgisayarlarda dahili depolama sürücüleri ve harici depolama cihazları olarak kullanılır. 

Genelde, SSD’ler okumada yazmadan daha iyidir. SSD’nin farkı, “flash bellek” adı verilen bir tür bellek birimi kullanmasıdır. RAM den farklı olarak RAM’e benzeyen bu depolama birimi, elektrik kesintilerinde bile bilgileri saklar. 

HDD (hard disk drives) nedir? 

Sabit disk sürücüsü (HDD), dönen fiziksel bir metal disktir. Aslında, HDD nedir hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, eskiye dönersek bilgisayarınızın içinde dönen sabit diskleri vardi, işte o diskler HDD (hard disk drives) sabit disk sürücüleri adlandırır. Sonra SSD’ler geldi ve daha sevilen hale gelerek masaüstü bilgisayarlarda, dizüstü bilgisayarlarda ve sunucularda (server) geleneksel sabit sürücülerin yerini alıyor.

SSD’lerin türleri nelerdir?

  1. SATA –  SATA SSD’ler, NVMe’den daha yavaş ve daha ucuzdur.
  2. NVMe – NVMe SSD’ler SATA SSD’lerden daha iyi ve daha pahalıdır.

SSD'lerin türleri nelerdir

Web hosting için SSD ne işe yarar?

SSD, veri depolama ve web hosting alanında tanıtılan yeni teknolojilerden biridir. İster bulut barındırma ister VPS olsun, SSD web barındırma, verileri SSD disklerinde depolayan sunucularda çalışır.

Depolama alanları olan SSD’ler, elektrik kesintisi durumunda bile verileri depola ve korur. Mavihost olarak bu yazıda SSD ile ilgili bilmek istediğiniz her şeyi sizin için sunmaktayız.

SSD’ler Nasıl Çalışıyor?

Bir SSD, birbirine bağlı birkaç flash bellek hücresinden oluşur. Geleneksel sabit sürücülerin (HDD) aksine, SSD’lerde hareketli veya mekanik parçalar yoktur.

Mekanik parçaların olmaması titreşimleri azaltır ve SSD’leri daha sessiz, daha küçük ve daha hafif yapar. Bir sabit disk, dönen bir manyetik disk den ve bir kafadan oluşur ki verilerin yazılmasına ve okunmasına mümkün kılar.

SSD’ler dosyalar ve verileri uzun süreli kullanım için saklıyorlar ve veriyi saklarken elektriksel hücrelerden faydalanır. Bu hücreler, bazı bölümlere ayrılır ki buna sayfa diyorlar ve veriler burada saklanır. 

Sayfalar bir araya geldiğinde blokları oluşturur. Ancak, SSD’ler yalnızca bloktaki boş sayfalara yazabilir ve doğrudan belirli sayfalardaki verilerin üzerine yazamaz, yalnızca boş sayfalara yazabilirler.

 

SSD ile HDD Arasındaki Farklar

fiziksel ve teknik olarak baktığımızda, SSD ve HDD arasındaki en büyük fiziksel fark şu ki SSD’lerin hareketli parça içermez. Böylece yüksek uğultu sesleri ve aşırı ısınma durumlari yoktur ve bunun için endişe gerekmez. 

SSD ile HDD Arasındaki Farklar

Ayrıca, SSD ve HDD arasındaki en büyük teknik fark, disk okuma hızıdır. Tabiki SSD’ler, HDD’lerden daha fazla hız, güvenilirlik ve daha düşük güç tüketimi içerir. 

SSD ve HDD temel farklarini daha detaylı anlamak için öğeler:

  1. hosting (Barındırma) Hızı: sunucunuzun bilgileri depolama, erişme ve ziyaretçilere görselleştirme hızı SSD ve HDD web barındırma arasındaki en önemli farkıdır. 
  2. Güvenilirlik ve Depolama: SSD’ler ve HDD’ler her ikiside yüksek veri güvenliği seviyeleri sunarlar. Ama SSD, HDD’den daha fazla güvenilirlik sağlıyor. Örneğin, Video gibi dosyaları saklarken, web sitesini çok daha erişilebilir hale getirir ve böylece elektrik kesildiğinde önemli bilgileri kaybetme endişeleri gerek kalmayacak.
  3. Veri Güvenliği: Sabit disk sürücüleri (HDD’ler), katı hal sürücülerine (SSD) göre mekanik arızalara karşı daha zedelenebilir. Mesela bir disk bozulduğunda veri kaybetme riskini yaşayacaksınız. 
  4.  Çevre Dostu: HDD’ler, malzemelerden dolayı daha az çevre dostudur.
  5. Maliyet: genellikle HDD’ler SSD’lerden daha ekonomiktir.
  6. Güç Tüketimi: güç tüketim konusunda, SSD’ler dönen sabit disk sürücüleri için gereken enerjinin yalnızca %20’sini tüketir.

 

SSD daha

hızlı

elektrikli parçalar pahalı daha dayanıklı Daha az enerji kullanımı daha kısa ömür
HDD yavaş hareketli mekanik parçalar ucuz daha az dayanıklı Daha fazla enerji kullanımı Daha uzun ömür

 

Neden SSD Kullanımı öneriyoruz? 

SSD’ler web sitelerini barındırmak için en avantajlı disklerdir. ama ister istemez nedenlerini kendinizden sorarsiniz. SSD Kullanmanın avantajları nelerdir diye bir göz atalım.  

Güvenilirlik

SSD’ler fiziksel ve mekanik parçalardan oluşturmamış için daha dayanıklıdır. Böylece, herhangi bir olayın etkisinde veri kaybı olasılığı yoktur.

Hız performansı

Dile getirdiğimiz gibi, SSD’lerin en önemli avantajı hızdır. Dolayısıyla veri erişim süresini etkiler ve sunucuya ve/veya veritabanına çok sayıda istekte bulunan sayfalar için büyük bir avantajdır.

 

dayanıklılık

Bildiğimiz gibi SSD’de hareketli parça yoktur. SSD’nin fiziksel veya dış bir hasara uğraması her zaman veri kaybı anlamına gelmez. İstisnalarda vardır, ancak genel olarak SSD’ler dayanıklıdır. Bununla birlikte, güvenilir bir sabit disk, hareketli parçaları nedeniyle çarpma sonucu hasar görebilir. Sabit sürücünün hasar görmesi veri kaybına neden olabilir.

 

Uptime (çalışma süresi) 

Aslında, uptime nedir hakkında bunu duyuralım ki uptime, sitenin online olduğu süre anlamına gelir. Bu şekilde eğer Kullanıcı bilgileri ulaşmak istiyorsa, bilgiler mevcuttur. Bildiğiniz gibi SSD modeli, daha yüksek bir okuma hızına sahiptir ve bu özelliği optimize eder. ayrıca  yüksek trafikli siteler için büyük bir farktır.

 

Enerji ve maliyet tasarrufu

SSD daha hafif olduğu için düşük güç tüketimine sahiptir ve sunucularda çok yüksek olabilir.

 

SSD Kullanmanın avantajları ve dezavantajları Neler? 

SSD Kullanmanın avantajları ve dezavantajları

Özetle SSD’lerin avantaj ve dezavantajlarını sıralıyoruz:

Avantajları 

  1. Daha yüksek okuma ve yazma hızı
  1. Daha düşük güç ve soğutma maliyeti
  2. Hareketli parça olmadığından daha fazla güvenilirlik
  3. Çevrimdışı çalışır
  4. Son derece istikrarlı

Dezavantajları 

1. Maliyet

Daha yüksek maliyet

2. ömür

SSD’lerin yazma ömrü, HDD’lerden daha kısadır. 

Not: SSD’lerin HDD’lere göre önemli dezavantajı, ne kadar uzun süre dayanıklıdır. Aslinda, sürücüsündeki verileri birçok kez silebilir ve yeniden yazabilirsiniz. Ama bu işlem her bittiğinde, SSD’nin hücreleri bozulur. Tabiki bu demek değil uzun süre dayanamayacak ve  yıllarca çalışabilir.  

 

SSD Nasıl Takılır?

SSD’leri takmak için bu aşamaları geçmeniz lazım:

  1. Kasayı açmak ve anakart üzerindeki SATA bağlantı noktalarına ve sabit sürücü yuvalarına kolayca erişebilmek
  2. SSD’yi brakete yerleştirmek ve ardından kasadaki boş bir 3,5 inç sabit sürücü yuvasına vidalamak.
  3. SATA kablosunun L şeklindeki ucunu SSD’ye, diğer ucunu da anakart üzerindeki SATA bağlantı noktasına bağlamak.

Not: Unutmayın Windows’u kurarken kurulum tamamlanana kadar diğer sabit sürücülerin bağlantısını kesmeniz lazım.

  1. Bilgisayarı açmak ve Windows diskini veya USB’yi takmak. BIOS önyükleme seçenekleri kullanarak diskten veya USB’den önyükleme seçeneğini kullanmak.
  2. En sonunda, windows kurulumu başlar ve ekrandaki yönergeleri takip ederek kurulumu tamamlamak.

 

SSD hangi siteler için olmalı?

Her zaman bu düşünceniz var ki web siteleriniz için SSD diskleri almalısınız yoksa web siteniz için uygun değiller. bu sorunun yanıtını şimdi alabilirsiniz. SSD hosting bu tür web siteler için gereklidir:                                                                                                                                                                 

  1. E-ticaret odaklı siteleri.
  2. Veritabanı ile uygulamalar.
  3. Dijital hizmet platformları.
  4. Yüksek trafikli web siteleri.
  5. WordPress gibi CMS (İçerik Yönetim Sistemi) araçlarında oluşturulan sayfalar.
  6. Dinamik siteler; Sayfaları indirmek için daha fazla enerji gerekir.
  7. Büyük dosyaları sunan siteler.

 

Son söz

Söylediğimiz gibi, depolama alanları olan SSD’ler veri depolama ve web barındırma alanında tanıtılan yeni teknolojilerden biridir. SSD’ler en hızlı, en dayanıklı olarak ve daha az enerji tüketerek dosyalar ve verileri uzun süreli kullanım için saklıyorlar. Bu özellikleri web sitenize ekleyerek güvenli ve hızlı tutun. Unutmayın, her türlü sorularınız için bizimle iletişime geçmeniz yeterlidir.

             

Sıkça sorulan sorular

SSD (Katı Hal Sürücü) nedir?

SSD (Katı Hal Sürücü) diskler, verileri depolamak ve arşivlemek için kullanılan bir disktir. SSD’lerin hedefi HDD ile aynıdır, yani ikiside dosyalar ve verileri uzun süreli kullanım için saklıyorlar. SSD’ler okumada yazmadan daha iyidir ve hareketli veya mekanik parçalar yoktur.

 

SSD web sunucuları için daha mı iyi?

SSD’ler web sitesi barındırma için harikadır, çünkü alternatif disk depolama seçeneklerinden daha düşük erişim süreleri var, daha az enerji tüketirler ve aşırı şekilde ısınmazlar. bunun yanı sıra fiziksel şoka karşıda daha dirençlidirler. SSD’ler sessiz çalışırlar ve mekanik arızalara karşı daha az zedelenebilir.

 

SSD’ler, veri depolama konusunda HDD’lerle nasıl karşılaştırılır?

Veri depolama olarak SSD’ler, okuma ve yazma konusunda HDD’lere göre daha hızlı ve dosyalara erişme ve onları açma açısından daha hızlıdır. 

 

SSD’lerin yerine hangi seçenekler mevcuttur?

SSD’nin yerine sabit diskler kullanabilirmiş. Sabit diskler, geleneksel veri depolama biçimidir ve daha ucuzdur, ama daha yavaştır, kırılmaya daha yatkındır ve genellikle daha az güvenilirdir. Ancak tüm SSD’lerin aynı olmadığını unutmayın.

 

Fiziksel ve teknik olarak SSD ve HDD arasındaki en büyük farkları nedir?

fiziksel ve teknik olarak baktığımızda, SSD ve HDD arasındaki en büyük fiziksel fark şu ki SSD’lerin hareketli parça içermez. Böylece yüksek uğultu sesleri ve aşırı ısınma durumlari yoktur ve bunun için endişe gerekmez. 

Ayrıca, SSD ve HDD arasındaki en büyük teknik fark, disk okuma hızıdır. Tabiki SSD’ler, HDD lerden daha fazla hız, güvenilirlik ve daha düşük güç tüketimi içerir. 

 

Web hosting için SSD ne işe yarar?

SSD, veri depolama ve web barındırma alanında tanıtılan yeni teknolojilerden biridir. İster bulut barındırma ister VPS olsun, SSD web barındırma, verileri SSD disklerinde depolayan sunucularda çalışır. 

Depolama alanları olan SSD’ler, elektrik kesintisi durumunda bile verileri depola ve korur. Dinamik web siteleriniz varsa SSD’ler en uygun tercih olabilir.

SSD Kullanmanın dezavantajları Neler? 

  1. Maliyet

Daha yüksek maliyet

  1. ömür

SSD’lerin yazma ömrü, HDD’lerden daha kısadır. Aslinda, sürücüsündeki verileri birçok kez silebilir ve yeniden yazabilirsiniz. Ama bu işlem her bittiğinde, SSD’nin hücreleri bozulur.  

Share this post
Subscribe to our newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius
enim in eros elementum tristique.

Related Posts

WHM (Web Host Manager) Nedir?

Bir süredir web siteleri oluşturuyorsanız, henüz kullanmasanız bile muhtemelen WHM’yi duymuşsunuzdur. Ancak web tasarımı
Previous
Next