LiteSpeed Nedir? Farklı Sürümlerin Gözden Geçirilmesiyle Birlikte
LiteSpeed web sunucusu, Belirli cihazlarda web sunucusu olarak çalışan yazılımlar vardır. Bahsedilen bilgisayarlar internete bağlıdır ve uzaktaki kişilerin tarayıcılarının yardımıyla sayfaların içeriğini görüntülemesine olanak tanır.
Bu alandaki en önemli yazılımlardan biri de web sayfalarının içeriğini sitelerin ziyaretçilerine gösteren yazılımlardır. Bu nedenle web sunucu yazılımları olarak adlandırılırlar.
Bu yazılımlar ücretsiz ve abonelikli veya lisanslı olarak mevcuttur ve sunucu yöneticileri sitelerini kurmak için onlardan yardım alabilirler. LiteSpeed bunlardan biri, diğer güçlü rakipleri Apache ve Nginx’in aksine LiteSpeed ücretsiz değil ve kullanmak için lisansını almanız gerekiyor. LiteSpeed hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu makalenin sonuna kadar bizimle kalın.
LiteSpeed Web Sunucusu Nedir?
Web sunucusu, sitenin HTTP:// ve HTTPS:/ istekleri gibi isteklerine yanıt veren şeydir. Bir web sunucusu olmadan, web tarayıcısı istekleri yerine getiremez ve temelde ekranda siteye bağlantının mümkün olmadığını söyleyen bir hata görüntüler. Web servicesleri mevcut trafiğe dikkat eder ve ASP, ColdFusion, PHP, .NET ve daha fazlası gibi farklı hizmet türlerini işlemek üzere yapılandırılır.
Sunucu hakkında daha fazla bilgi edinmek için “Sunucu nedir” makalesini okumanızı tavsiye ederiz.
LiteSpeed Web Sunucusu, çok gelişmiş teknolojileri kullanan, çok yüksek performans ve güçlü ölçeklenebilirliğe sahip lider web sunucusudur. Kullanıcılar, uygulama veya işletim sistemi ayrıntılarında herhangi bir değişiklik yapmadan mevcut bir Apache sunucusunu değiştirmek için LiteSpeed’i kullanabilir.
LiteSpeed’in en iyi özelliği, herhangi bir olası çökme olmadan entegre edilebilmesidir. Bu sayede LiteSpeed web sunucusu, hosting platformunuzdaki darboğazın yerini hızlı bir şekilde alabilir.
LiteSpeed Web Sunucusu, geniş bir özellik yelpazesi ve çok basit ve kullanımı kolay bir web yönetim konsolu ile iyi bir barındırma altyapısı kurmanın zorluklarını aşmanıza yardımcı olabilir.
LiteSpeed Web Sunucusu Özellikleri
Bu şirketin web sunucusunun Apache’ye kıyasla daha yüksek ve daha güvenilir performans sağladığına inanılıyor. Bu sunucu, Drupal, WordPress, Joomla ve çok daha fazlası gibi çeşitli CMS’leri kullanmak için uygundur.
LiteSpeed performansını kullanıcıları için çok tatmin edici kılan çeşitli özellikler vardır. Mevcut özelliklerden bazıları:
Apache İle Uyumlu
LiteSpeed, popüler Apache web sunucusu ve mod_rewrite, .htaccess ve mod_security gibi özellikleriyle uyumludur. LiteSpeed’in sağladığı web sunucusu, Apache yapılandırma dosyalarını bile yükleyerek, doğrudan Apache’nin yerini alacak şekilde çalışmasına olanak tanır. Plesk, cPanel ve DirectAdmin gibi en iyi hosting kontrol panelleriyle de uyumludur.
LiteSpeed’i Apache ile değiştirmek 15 dakikadan az sürer ve çok kolaydır. Ön uç proxy’ler gibi davranan diğer çözümlerin aksine LiteSpeed, Apache’nin tüm işlevlerini ve işlevsel bileşenlerini değiştirebilir. Bu sayede kullanımı oldukça kolaydır ve yardımı ile daha hızlı ilerleme yaşayabilirsiniz.
Performans ve Ölçeklenebilirlik
LiteSpeed Web Sunucusu, benzersiz olay güdümlü mimarisi aracılığıyla web barındırma platformlarının performansını ve ölçeklenebilirliğini geliştirir. Bu web sunucusu, bellek ve CPU gibi sunucu kaynaklarının minimum kullanımı ile aynı anda binlerce kullanıcıya hizmet verme yeteneğine sahiptir. LiteSpeed’in benzersiz bir şekilde geliştirilmiş ve optimize edilmiş kodu, PHP performansını artırır ve ayrıca statik siteleri Apache’den daha hızlı yükler.
LiteSpeed, trafikteki ani artışları yönetebilir ve ayrıca donanım performansında herhangi bir bozulma olmadan DDOS saldırılarına dayanabilir.
Güvenlik
LiteSpeed, Apache’nin mod_security özelliği ile uyumludur ve yerleşik anti-DDoS özelliğine sahiptir. IP başına bağlantı ve bant genişliği sınırlama gibi yapılandırılabilir özelliklerle, çok fazla bağlantı veya istek oluşturan veya daha fazla bant genişliği gerektiren IP’ler engellenir.
Bu şekilde, saldırganlar sunucunuzu etkilemeden önce durdurulacaktır.
Ekonomik
Apache yerine LiteSpeed satın almak ve LiteSpeed’e geçmek çok basit ve uygun maliyetlidir. Litespeed lisans maliyetleri, bir sunucuyu Apache’yi çalıştıracak şekilde optimize etmek için gereken donanım yükseltmelerinden çok daha düşüktür.
Ayrıca LiteSpeed’in benzersiz yetenekleri, optimize edilmiş, güvenli ve kararlı bir barındırma platformu sağlayarak barındırma ve hizmet maliyetlerinin düşürülmesine yardımcı olur. Bu da, destek teknisyenleri ve site yöneticileri için gönül rahatlığı sağlayabilir ve onlara her zaman sunucu sorunlarıyla uğraşmama şansı verir.
Ucuz fiyata birinci sınıf bir hosting hizmeti almayı planlıyorsanız Mavihost Seo hosting planını incelemenizi tavsiye ederiz.
Litespeed Web Sunucusu Sürümleri
Litespeed web sunucusu, aşağıda listelenen üç sürümde mevcuttur:
OpenLiteSpeed Sürümü
Bu sürüm genellikle büyük ve popüler siteler için kullanılır. Ancak, barındırma kontrol panellerinin hiçbiriyle uyumlu değildir. Adı gibi OpenLiteSpeed Edition, hem kişisel hem de ticari kullanım için açık kaynaklı ve ücretsizdir.
Standart Sürüm
Bu sürüm genellikle trafiği az olan küçük siteler için kullanılır ve cPanel, WHM ve DirectAdmin gibi barındırma kontrol panelleriyle de uyumludur. Standart sürüm de ücretsizdir ve kişisel veya ticari amaçlarla kullanabilirsiniz.
Enterprise Sürüm
Kurumsal veya Enterprise sürümü, çok sayıda barındırma kontrol paneline sahip, çok ziyaret edilen ve çok büyük siteler için yaygın olarak bulunur. Web barındırma alanında lider kuruluşlar, mükemmel ve benzersiz bir barındırma deneyimi sağlamak için bu sürümü kullanır.
Enterprise sürümü en yüksek kararlılığa sahiptir ve cPanel aracılığıyla desteklenir. DirectAdmin kontrol paneliyle de entegre olur. LiteSpeed web sunucusu, web sunucusunun gücüne göre belirlenen farklı lisanslara sahiptir.
Genel olarak, LiteSpeed lisansları olası çalışan işlemlerin sayısına göre bölünür. Tabii ki, sınırlı alan ve RAM ile birçok uygun fiyatlı lisans da var.
Aşağıdaki tablo, tüm sürümleri ayrıntılarıyla birlikte gösteren litespeedtech web sitesinden alınmıştır.
Hizmet Adı | Etki Alanı Aralığı | Sunucu RAM Aralığı | Eşzamanlı İşlemler |
Free Starter | 1 | 2 GB | 1 |
Site Owner | 5 | 8 GB | 1 |
Site Owner Plus | 5 | sınırsız | 1 |
Web Host Lite |
sınırsız | 8 GB | 1 |
Web Host Essential |
sınırsız | sınırsız | 1 |
Web Host Professional |
sınırsız | sınırsız | 2 |
Web Host Enterprise |
sınırsız | sınırsız | 4 |
Web Host Elite |
sınırsız | sınırsız | Ayarlanabilir |
LSWS’nin sunucunuzun tüm çekirdeklerini ve gücünü kullanması gerekmediğini unutmayın. LSWS, sunucunun kullanılabilir çekirdeklerinin yalnızca bir bölümünde çok iyi performansla çalışacak kadar hızlı ve hafiftir.
Lisansların, RAM ve etki alanı sınırlarını aşan hiçbir sunucuda çalışmayacağını belirtmek gerekir.
Doğru LiteSpeed Lisansı Nasıl Seçilir
Bir lisans seçerken dikkate alınması gereken en önemli şey sınırlamalardır. Free Starter lisansı, orta düzeyde ihtiyaçları olan site yöneticileri için harika bir seçenektir.
Fakat sunucunuzda veya VPS’de birden fazla domaininiz varsa veya LiteMage’i Magento kurulumu ile kullanmak istiyorsanız Site Owner (Site Sahibi) lisansını denemenizi öneririz.
Beşten fazla etki alanını desteklemek istiyorsanız, bir Web Host lisansına ihtiyacınız olacaktır. RAM limiti, LiteSpeed Web Sunucusunu kurmak istediğiniz sunucu veya VPC’deki RAM miktarına bağlı olacaktır.
Sunucu veya VPS, lisansta belirtilenden daha fazla RAM gerektiriyorsa LiteSpeed web sunucusu çalışmayacaktır.
Hangi Alan Adları LiteSpeed Lisans Alan Sınırına Dahil Edilir?
Her biri kendi sanal barındırıcısına sahip olan Name.tld domainleri lisanstaki domainlerden biri olarak kabul edilir.
Eşzamanlı Süreç veya Worker Process Nedir?
Worker process sayısı, sunucunun genel işini gerçekleştiren işlemlerin sayısını tanımlar. Bu görevlerin örnekleri şunlardır: yönlendirme istekleri, SSL şifre çözme veya şifreleme, önbelleğe alma, yeniden yazma ve benzerleri.
SSL hakkında daha fazla bilgi edinmek için “ssl sertifikasi nedir” makalesini okumanızı tavsiye ederiz.
Bir LiteSpeed lisansı, yukarıdaki tabloda belirtilen sayıda işlem gerçekleştirebilir ve her biri için ayrı bir çekirdek kullanır. Sunucu çekirdeğinizin yaklaşık %25’ini kullanmaya yetecek kadar çalışan işlemi olan lisansları kullanmanızı öneririz. Ayrıca, etki alanı ve RAM sınırlamalarına dikkat edin. Elbette Hyper Threads’in bu alanda yeri yoktur.
Litespeed Lisansı Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar
Aşağıdaki faktörler, bir lisans satın almadan önce karar vermenize yardımcı olabilecek ipuçlarından bazılarıdır:
Ücretsiz Lisanslar
Ücretsiz LiteSpeed lisansları, performanslarını değerlendirebileceğiniz 15 gün boyunca geçerlidir. Bu lisanslar Profesyoneldir ve sınırsız LiteMage ve LS önbelleğine sahiptir.
Lisansınızı Her Zaman Yükseltebilir veya Düşürebilirsiniz
Kullanılacak doğru lisansı bulmak genellikle deneme yanılma yoluyla yapılır. Farklı siteler, sunucunuzun farklı bölümlerine baskı uygular. En iyi yol, bir lisans satın almak ve ardından bu lisansı değerlendirerek sisteminiz için ihtiyacınız olan lisansı alabilmenizdir.
Aynı Sunucuda Başka Hangi İşlemler Çalışıyor?
Örneğin, 4 çekirdekli bir sunucunuz varsa ve sunucu üzerinde PHP, LSWS ve MySQL çalıştırıyorsanız, muhtemelen Essential veya Professional web host lisansları sizin için en iyi seçenek olacak ve size en verimli hizmetleri sağlayacaktır.
LSWS o kadar hafiftir ki sunucunun yalnızca bir veya iki çekirdeğini gerektirir. LSWS’den daha fazla kaynak kullanan PHP ve MySQL, sınırdan etkilenmez ve yine de sunucunuzun dört çekirdeğine de erişebilir.
Sitenizde Sağladığınız İçerik Tutarlı mı?
LSWS, resimler, indirme dosyaları ve benzerleri gibi statik içeriği doğrudan sunar; Bu nedenle, daha fazla eşzamanlı süreç veya Worker prosses süreç atamak bu konuda yardımcı olabilir.
Sunucunuz ağırlıklı olarak PHP veya MySQL kullanıyorsa, örneğin WordPress veya benzeri uygulamalar kullanıyorsanız; LSWS’ye eşzamanlı işlemlere erişim vermek size yardımcı olmaz. Çünkü bu durumlarda LSWS bir darboğaz değildir.
HTTPS Trafiğiniz Yüksek mi?
HTTPS, şifrelemek için daha fazla CPU gücü gerektirir. Bu durumda, LSWS’ye daha fazla eşzamanlı işleme erişim vermenin performansı artırabileceğini görebilirsiniz.
Yine de çok fazla bir şey beklemeyin, çünkü sunucunuz yalnızca statik HTTPS sunmuyorsa, LSWS’nin yine de sunucunuzun bazı çekirdeklerine erişmesi gerekir.
LiteSpeed Lisansını Yükseltmek İçin Doğru Zaman
Bir komut, farklı işlemlerin sunucu kaynaklarını nasıl kullandığı hakkında önemli bilgiler verebilir. Bu işlem, LSWS, lshttpd olarak adlandırılır. Bu çıktıların bir kısmı, mevcut LSWS kurulumunun daha fazla çekirdeğe erişim sağlayıp sağlayamayacağını belirlemek için kullanışlıdır.
Bu çıktılar aşağıdakileri içerir:
İŞLEMCİ % (CPU%)
Genel olarak, LSWS daha az CPU kullanır. CPU kullanımı artarsa ve özellikle sunucu üzerindeki yük nispeten düşükse, LSWS’nin bir darboğaza girdiğini ve daha fazla çekirdeğe eriştiğini gösterebilir.
WA%
Girdi veya çıktı için uzun bir süre, LSWS’nin daha fazla eşzamanlı işleme ihtiyaç duyduğunu ve bu nedenle sunucudan daha fazla çekirdek kullandığını da gösterebilir.
%CPU veya %wa değerleri çok yüksek ise lisansınızı bir üst seviyeye yükseltmenizde fayda var. Bunun LiteSpeed ile mümkün olduğunu unutmayın.
LiteMage Starter ve Standard lisanslarının her ikisinin de önbelleğe alabilecekleri nesne sayısı sınırlıdır. Daha yüksek bir LiteMage seviyesine ihtiyacınız olup olmadığını öğrenmek için, Magento yönetici panelinde ve Önbellek Yönetimi bölümünde (Cache Management) o anda önbelleğe alınmış nesnelerin sayısına bakmanız yeterlidir.
Toplam sayıları LiteMage Starter lisansı için 1500 ve LiteMage Standard lisansı için 25000 ise, tüm sayfaları depolamak üzere daha fazla depolama alanını desteklemek için lisansınızı bir sonraki seviyeye yükseltmenizi öneririz.
Son Söz
Mevcut özelliklerin kombinasyonu ve mevcut çerçevenize uygulama kolaylığı ile LiteSpeed Web Sunucusu, Apache’ye iyi bir alternatif arayan barındırma sağlayıcıları için ideal bir çözümdür.
LiteSpeed, web barındırma için düşük maliyetli ve istikrarlı bir yol sağlayarak barındırma ihtiyaçlarınızı karşılamak için en iyi seçeneklerden biri olabilir. Hala LiteSpeed ile ilgili sorularınız varsa, Mavihost’un 24 saat hizmet veren destek ekibinin size tamamen ücretsiz olarak rehberlik etmeye hazır olduğunu bilin.
Sıkça Sorulan Sorular
En yaygın sorularınızdan bazılarının yanıtları
Litespeed, Apache’den Daha mı İyi?
HTTP/3 performansı ve uygulaması söz konusu olduğunda LiteSpeed, Apache’nin çok ilerisindedir, ayrıca HTTP/2’nin iyileştirilmesine ve WordPress’in daha verimli olmasına yardımcı olur. LiteSpeed web sunucusu, yazılım web sunucusu çözümleri savaşında açık ara kazanandır.
Litespeed Nginx’ten Daha mı İyi?
OpenLiteSpeed daha iyi TTFB’ye sahiptir ve Nginx’e kıyasla çok daha fazla eşzamanlı kullanıcıyı işleyebilir. Ayrıca OpenLiteSpeed, sunucu maliyetlerini düşüren Nginx’e kıyasla daha az sunucu kaynağı kullanır.
LiteSpeed Apache Kullanıyor mu?
LiteSpeed Web Sunucusu, bir yedek olarak tasarlandığından, genellikle doğrudan Apache ile karşılaştırılır. Ancak LiteSpeed web sunucusu, Apache kodunu temel almaz. Aslında root’a baktığınızda daha çok nginx’e benziyor.
LiteSpeed Nasıl Kurulur?
LiteSpeed web sunucusu eklentisini cPanel/WHM için 4 adımda kurmak:
- WHM “Eklentiler” bölümünde “WHM için LiteSpeed Web Sunucusu Eklentisi” ni tıklayın.
- “LiteSpeed Web Sunucusunu Kur” u tıklayın.
- Lisans seri numarasını girin.
- LiteSpeed’i yüklemek için İleri’ye tıklayın.
ve bitti