Şubat 12, 2023

Drupal Hosting nedir? Drupal Hakkında Bilmeniz Gereken Herşey

Web siteleri tasarlıyor, geliştiriyor veya yönetiyorsanız ya da dijital içerik oluşturuyorsanız, muhtemelen bir noktada kendinize şu soruyu sormuşsunuzdur: Drupal nedir? Ne de olsa bu isim, dijital endüstrideki geliştiriciler, içerik editörleri ve diğer profesyonellerle yapılan tartışmalarda sürekli olarak karşımıza çıkıyor.

Drupal Hosting Nedir?

Drupal hosting, içerik yönetim sistemi (content management system, CMS) Drupal ile uyumluluk vaat eden herhangi bir web hosting planıdır. Yüzbinlerce Drupal web sitesinin tümü, ziyaretçilerin geniş web’de erişebilmesi için bir web sunucusuna ve barındırmaya ihtiyaç duyar. Drupal, bir web sitesi oluşturmak için temel çerçeveyi sağlarken, Drupal hosting, bu web sitesini kitlelerin kullanımına sunan gerekli bileşendir.

Drupal kullanan birçok site için, Drupal siteleri için hosting hizmetleri sağlama konusunda uzmanlaşmış bir uygulama web hosting planı seçmek en iyi seçimdir.

Drupal Nedir ve Ne İşe Yarar?

Drupal Nedir ve Ne İşe Yarar

Drupal, çevrimiçi olarak yüz binlerce web sitesine güç sağlayan açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemidir. Özellikle ne kadar güçlü ve esnek olduğunu takdir eden profesyonel geliştiriciler ve sunduğu yüksek düzeyde güvenlik nedeniyle onu seçen devlet ve kurumsal web siteleri arasında popülerdir.

Drupal, sınırsız içerik türlerini barındırdığı için popülerdir. En popüler olanlardan bazıları, son derece özelleştirilebilir formlarda bulunan medya ve metni içerir. Drupal, kullanıcıların olağanüstü bir dijital deneyim yaşamasını sağlamak için içeriği alır, filtreler ve güçlü ancak kullanımı basit araçlarda sunar.

Ayrıca Drupal, sezgisel içerik oluşturma araçları ve işleri sorunsuz bir şekilde halletmenizi sağlayan güçlü yerinde düzenleme araçları içerir. Size buzdağının ipucunu vermek için Drupal, diğer CMS sistemlerinin aksine özelliklerle doludur ve son derece özelleştirilebilir.

Pek çok büyük kuruluşun Drupal’ı seçmesinin nedeni, diğer içerik yönetimi platformlarına göre bir ana avantajı olmasıdır: esneklik. Diğer CMS’lerin çoğu belirli kullanım durumlarına hizmet etmeye odaklanırken, Drupal dijital içeriği içeren neredeyse tüm kullanım durumlarını barındıracak şekilde gelişti.

Neden Drupal?

Drupal Hosting Nedir

Drupal, basit web sitelerine veya karmaşık web uygulamalarına göre uyarlanabilen ve özelleştirilebilen ücretsiz ve açık kaynaklı bir içerik yönetimi çerçevesidir. Drupal, mesajınızı iletmek, marka bilinirliğini artırmak ve topluluğunuzu oluşturmak için ihtiyaç duyduğunuz web kitlesini çekmenize yardımcı olacak binlerce ücretsiz modül ve temayla siz büyüdükçe büyür.

Drupal erişilebilir ve çok dillidir. Drupal’ın en son sürümü, Drupal’ın bugüne kadarki en güçlü ve erişilebilir sürümüdür. Drupal’da yerleşik olarak bulunan erişilebilirlik ve çok dilli yeteneklerle, mesajınızı iletmeyi hedeflediğiniz kitleye ulaşma yeteneğine sahip olacağınızdan emin olabilirsiniz.

Drupal tasarım gereği esnektir. Kendi bilgisayarınızda bir web uygulaması oluşturmanıza ve ihtiyaçlarınızı karşılayan bir Drupal barındırma hizmeti sağlayıcısı seçmenize olanak tanıyan bir dizi masaüstü aracı vardır. Herhangi bir Drupal web sitesi ve/veya uygulamasının birçok platformda çalışacağından ve kolayca taşınabileceğinden emin olabilirsiniz.

Drupal’daki eklentiler nelerdir?

Arama API’si şu anda ek işlevsellik sağlamak için kullanılabilecek yedi farklı eklenti türü tanımlamaktadır. Hepsi kendi ad alanında bulunur ve kodda kapsamlı bir şekilde belgelenir. Tüm bu türleri listeleyen bir search_api.plugin_type.yml dosyası da vardır.

İşte tüm türlere eksiksiz bir genel bakış. Uzantılar için en yaygın olarak kullanılan üç “ana” eklenti türü, arka uçlar, veri kaynakları ve işlemcilerdir.

  •     Arka uçlar (Backends)
  •     Veri kaynakları (Datasources)
  •     İşlemciler (Processors)
  •     Veri tipleri (Data types)
  •     Görüntüler (Displays)
  •     Ayrıştırma modları (Parse modes)
  •     İzleyiciler (Trackers)

Yapılandırma formları arka uçlar, veri kaynakları, işlemciler ve izleyiciler için desteklenirken, bu eklentilerin hiçbirine varsayılan olarak eklenmiş bir yapılandırma formu yoktur. Böyle bir konfigürasyon formu olması gereken bir eklenti tanımlamak isterseniz, bunlarla birlikte \Drupal\Core\Plugin\PluginFormInterface’i de uygulamanız gerekir. \Drupal\search_api\Plugin\PluginFormTrait, bu işlemi daha basit hale getirmek için sağlanmıştır (özel doğrulama ve/veya teslim mantığı gerekmediği durumlarda).

Drupal Ücretli Mi?

Drupal ücretsiz yazılım. Drupal, genellikle açık kaynak adı verilen bir lisansla dağıtılır. Bu, aynı büyüklükteki neredeyse tüm diğer yayın sistemlerinin aksine, Drupal’ın ücretsiz olduğu anlamına gelir. Drupal’ı indirmek veya kullanmaya başlamak için herhangi bir ücret ve kullanmaya devam etmek için yıllık lisans ödemesi yoktur.

Drupal mı WordPress mi?

Drupal’ın en iyi CMS olarak tutunduğu yere rağmen, kalıcı bir söylenti varlığını sürdürüyor: “Drupal aşırı derecede karmaşık ve kullanıcı dostu değil.”

İnsanlar Drupal’ı kullanmanın zor olduğunu söylediğinde, genellikle Drupal’ı başka bir popüler CMS ile karşılaştırdıklarını gördük: WordPress.

Drupal ve WordPress, birçok ortak noktaları olduğu için genellikle bir araya getirilir. Her ikisi de açık kaynaktır ve ücretsiz olarak kullanılabilir, ek işlevsellik eklemek için geniş bir eklenti ve modül kitaplığına sahiptir ve kullanıcıları ve geliştiricileri sadık bir şekilde takip eder.

WordPress ve Drupal hem harika araçlardır hem de farklı web sitesi türleri için idealdir, ancak Drupal ve WordPress de birçok önemli yönden farklılık gösterir. Bireysel web sitenizin ihtiyaçları, CMS’nin sizin için en mantıklı olduğu bir rol oynayacaktır. 

Drupal ve WordPress Arasındaki 5 Fark

Drupal ve WordPress Arasındaki Fark

Functionality

Hem Drupal hem de WordPress mükemmel CMS’lerdir, ancak deneyim çok farklıdır.

Kurulumda, WordPress zaten yapılandırılmıştır, böylece site sahipleri hemen devreye girebilir ve içerik oluşturmaya başlayabilir. Yani, WordPress oldukça hızlı bir şekilde kullanıma hazırdır. Ek temaları denemek de kolaydır.

Drupal blog yazmak için mükemmel olsa da, her zaman biraz daha faydacı olmuştur ve site sahipleri için daha az varsayımda bulunur, bu nedenle bazı temel işlevleri yapılandırmak için zaman gerekir. Bununla birlikte, içerik türlerini ve alanları özelleştirmek Drupal çekirdeğinde yerleşiktir, oysa WordPress özelleştirmek için ekstra eklentiler gerektirir.

Drupal, taksonomiler, içerik türleri, bloklar ve çekirdeğe yerleşik görünümler gibi özelliklerle daha esnektir, ancak bunların nasıl kullanılacağını anlamak biraz çalışma gerektirebilir. Bu, Drupal kullanımı söz konusu olduğunda bir öğrenme eğrisi oluşturur, ancak sonuçta platforma ve kullanıcılarına daha fazla güç sağlar.

Esneklik

Pek çok kişi, SEO’dan sosyal medyaya ve daha fazlasına kadar her şey için eklentileri bulup yüklemesi kolay olduğu için WordPress ile çalışmayı seçiyor. Drupal’ın eklenti sürümü, ücretsiz olan ve özellikle en son Drupal sürümlerinde WordPress eklentileri kullanılarak kullanılabilen aynı işlevsellik parçalarının çoğunu içeren modüller olarak adlandırılır. Ancak Drupal’da herhangi bir modülü yüklemek veya güncellemek için bir geliştiriciye ihtiyacınız olacak.

WordPress’te, eklentileri bir geliştiriciye ihtiyaç duymadan yönetmek genellikle daha kolaydır. WordPress Eklenti Dizini, WordPress çekirdeğinde yer almayan veya özelleştirilebilen işlevler eklemek için 56.996 kullanılabilir eklentiye sahiptir. WordPress, Drupal 8 modüllerinin neredeyse iki katı kadar çok sayıda eklentiye sahip olmakla övünürken, WordPress topluluğu tekil eklentiler etrafında toplanmaz.

Drupal topluluğu, herhangi bir amaç için tek bir modülle çalışma eğilimindedir ve genellikle onu Drupal Çekirdeği haline getirir veya kullanım durumu için neredeyse her yerde bulunacak şekilde “kanonlaştırılır”. Öte yandan WordPress, aynı şeyi yapan çeşitli eklentiler arasındaki ticari rekabeti teşvik eder. Parasal teşvik bazen onları Drupal eşdeğerlerinden daha kullanıcı dostu hale getirebilir, ancak WordPress topluluğunun yerleşik veya fiilen resmi olan tek bir en iyi, ücretsiz çözüm üzerinde anlaşmasını engeller.

 

Kullanım kolaylığı

Drupal’ı kullanmak zor değil ama nasıl kullanılacağını öğrenmek zor olabilir. WordPress’ten daha fazla teknik deneyim gerektirir, ancak daha gelişmiş siteler üretebilir. Web sitesi geliştirme konusunda sınırlı bilginiz varsa, WordPress’i anlamak daha kolaydır. Hem Drupal hem de WordPress, dokümantasyon sağlamak ve soruları yanıtlamak için aktif kullanıcı topluluklarına sahiptir.

Çoğu zaman, bir geliştirici bir WordPress sitesi oluşturup özelleştirecek ve ardından site yönetimi için müşteriye teslim edecektir. Kullanıcı dostudur ve bir web sitesini yönetmenin neredeyse içgüdüsel olduğu sezgisel bir yönetici arayüzüne sahiptir. İçeriğe resimler, ses veya video dosyaları, belgeler ve PDF’ler eklemek basittir.

Görüntülere, kişinin tarayıcı penceresinin veya mobil cihazının genişliğine uygun şekilde uyum sağlamaları için otomatik olarak duyarlı görüntü stilleri verilir. WordPress, video URL’lerini sayfaya gömülü olarak bile işleyecektir. Her zaman bu tür kullanıcı dostu özelliklere sahip olmasa da, Drupal’ın en son sürümlerinde geliştirilen sitelerdeki içerik de bir istemci tarafından yönetilebilir.

Son birkaç yılda Drupal topluluğunda içerik düzenlemenin önemli bir girişim haline gelmesiyle, Drupal’da yapılan büyük değişiklikler, platformun geliştirici olmayanlar için kullanımını kolaylaştırdı. kullanıcılar, editör aracılığıyla videolar, resimler, tweet’ler ve daha fazlası gibi harici kaynakları gömebilir. Diğer bir özellik ise, sitenin ön ucunda düzenlemeye izin veren satır içi düzenleme veya Hızlı Düzenlemedir.

Drupal’ın en önemli özelliği olan özelleştirme, içerik editörleri ve site yöneticileri için de uygulanabilir. Material Admin teması gibi bazı temalar, düzenleme yaparken daha hoş bir görsel deneyim oluşturur ve Google Material Design Language’ı temel alır. Eklentiler kullanılarak yönetici deneyimini geliştirmek için başka özelleştirmeler yapılabilir. Son olarak, Drupal hem ön uç hem de arka uç için duyarlı bir arayüze sahiptir. Mobil optimizasyon, editörlerin ve yöneticilerin bilgisayarlarından uzaktayken bile sitelerine kolayca erişebilmeleri ve sitelerini değiştirebilmeleri anlamına gelir.

 

Güvenlik

Güvenlik, Drupal ve WordPress arasındaki en büyük farklardan biridir. Drupal ve tüm açık kaynak topluluğu güvenlik korkularından payına düşeni almış olsa da, platform kurumsal düzeyde güvenliğe sahip ve derinlemesine güvenlik raporları sağlıyor. Mass.gov da dahil olmak üzere hükümetlerin Drupal kullandığını görmenizin nedeni bu güvenlik düzeyidir.

Drupal, gönüllü bir güvenlik ekibine ve güvenlik sorunlarıyla başa çıkmak için standartlaştırılmış bir dizi ilke ve prosedüre sahip olmasıyla tanınır. Örnek olarak, Drupal çekirdeği ve katkıda bulunulan projeler için güvenlik tavsiyeleri düzenli olarak Drupal’ın güvenlik sayfasında yayınlanır. Özel güvenlik gereksinimleri olan kurumsal müşteriler için Drupal dağıtım Guardr, Drupal uygulamasının güvenliğini artırmak için bir dizi modül ve ayar kombinasyonuyla birlikte sunulur.

Drupal Güvenlik Ekibinde aktif bir ekip üyesi ve Guardr’ın bakımını üstlenen Açık Kaynak Güvenlik Lideri ile Drupal, kullanılabilirliği artırmak ve kurumsal güvenlik gereksinimlerini karşılamak için modüller ve ayarların bir kombinasyonunu kullanır.

Birçok kurumsal düzeyde ve yüksek güvenlik müşterisine sahip bir şirket olarak Mediacurrent, kaliteli güvenlik özelliklerine duyulan ihtiyacı anlıyor ve Guardr’ın destekleyici bir kuruluşudur.

WordPress geleneksel olarak bilgisayar korsanlarına ve diğer saldırılara karşı daha savunmasız olmuştur çünkü WordPress’i bu kadar güçlü yapan eklentilerin çoğu, sistemi olası sorunlara da açabilir. WordPress ile ilgili güvenlik sorunları, çoğunlukla eklentilerde kullanılan güvenlik açıkları aracılığıyla ortaya çıkar.

WordPress çekirdeğinde, kurulu eklentiler ve temalar, Gösterge Tablosu aracılığıyla bir düğmeye tıklanarak güncellenebilir, ancak geliştirici olmayan bir bakış açısından esneklik sağlarken, aynı anda güvenlik açısından daha fazla risk getirirler. Ne kadar çok üçüncü taraf eklentisi kullanırsanız, zamanında güncellemeler sağlayarak kodlarını güvende tutan üçüncü taraflara o kadar fazla bağımlı olursunuz. En popüler olanlardan biri olan WP Engine gibi eklentilerin kullanımıyla bile WordPress’i daha az savunmasız hale getirebilen barındırma platformları vardır.

İster Drupal ister WordPress’i seçin, Acquia (yalnızca Drupal barındırma) veya Pantheon gibi bir iş ortağıyla barındırma, sunucu güvenlik açıkları riskinizi azaltmanıza da yardımcı olacaktır.

Maliyet

Hem Drupal hem de WordPress’i indirmek ve yüklemek ücretsiz olsa da, her iki platformda da bir web sitesi oluşturmanın maliyetleri vardır.

Daha küçük bir kuruluşsanız, daha düşük bir geliştirme bütçeniz varsa ve tasarım veya işlevsellik ayrıntıları konusunda seçici değilseniz, WordPress muhtemelen sizin için harika bir seçenektir.

İşletmeniz için daha özel bir web sitesiyle ilgileniyorsanız, gidilecek yol Drupal’dır. Nitelikli Drupal geliştiricileri işe almak, Drupal geliştiricilerinin daha az yaygın olması ve daha fazla ücret alması nedeniyle geçmiş yıllarda işletmeler için zorlayıcı olmuştur.

Drupal artık Symfony gibi yaygın PHP kitaplıklarından ve çerçevelerinden yararlandığına göre, Drupal’ın bu bağımlılıklarını kullanma deneyimi olan daha fazla geliştirici, Drupal’ı daha hızlı alabilir. Bu, Drupal geliştiricilerini veya Drupal öğrenmeye istekli PHP geliştiricilerini işe almayı daha kolay ve daha az maliyetli hale getirdi. Şu anda, Drupal’a aktif olarak katkıda bulunan 119.000’den fazla kullanıcı var.

Hangi Kurumlar Drupal Kullanıyorlar?

Dünyada birçok şirket Drupal kullanıyor, drupal.org söylemine göre bu listedeki kurumlar onu kullanan kurumların bazıları:

  • Acquıa
  • CI&T
  • Third and Grove Logo
  • Vardot
  • Red Hat
  • NTT Date

Hangi Üniversiteler Drupal Kullanıyorlar?

Dünyada Drupal CMS sistemi kullanan üniversiteler şöyle:

  • Oxford
  • Harvard
  • MIT
  • Stanford

Drupal 6

Drupal çekirdek sürüm 6’nın kullanım ömrü sona ermiştir ve artık Drupal.org’da topluluk tarafından desteklenen bir sürüm değildir. Bu, Drupal çekirdeğinin ve katkıda bulunulan projelerin yeni sürümlerinin artık sürümleri ve ilgili güncelleme bilgilerini Drupal.org aracılığıyla dağıtamayacağı anlamına gelir.

Drupal 7

Drupal 6, 13 Şubat 2008’de, 5 Mart 2009’da piyasaya sürüldü, Buytaert, Drupal 7 için 1 Eylül 2009 için bir kodun dondurulacağını duyurdu. Bundan sonra, Drupal 5’teki bakım durduruldu ve yalnızca Drupal 7 ve Drupal 6 sürdürüldü. Drupal 7’nin kullanım ömrünün Kasım 2021’de sona ermesi planlanıyordu, ancak COVID-19’un etkisi ve devam eden yaygın kullanım göz önüne alındığında, kullanım ömrünün sonu yıllık olarak gözden geçirilmek üzere 1 Kasım 2023’e ertelendi.

Drupal 8 ve Drupal 9

7 Ekim 2015’te Drupal 8’in ilk sürüm adayı (rc1) açıklandı. Drupal 8, hem kullanıcılar hem de geliştiriciler için aşağıdakiler dahil olmak üzere yeni özellikler ve iyileştirmeler içerir: yenilenmiş bir kullanıcı arabirimi; WYSIWYG ve yerinde düzenleme; geliştirilmiş mobil destek; Görünümler, Tarih ve Varlık Referansı dahil olmak üzere önemli katkıda bulunan modüller eklendi ve geliştirildi; Symfony bileşenlerinden yararlanan yeni bir nesne yönelimli arka uç tanıttı; yenilenen yapılandırma yönetimi; ve geliştirilmiş çok dilli destek. Drupal 8 rc1, 3.200’den fazla temel

 katılımcının ortak çalışmasıdır. Drupal 8, istemcilerin yalnızca yerel görüntüleri kullanmasına izin verir ve yalnızca filtrelenmiş HTML tasarımlarını kullanır.

D9 ise, 3 Haziran 2020’de piyasaya sürüldü.

Son Söz

Bu makale’de kapsamlı olarak Drupal hakkında konuştuk ve ne olduğundan, özellik ve faydalarından ta ki WordPress ile farklarına kadar konuştuk, umarız sizin için faydalı olmuştur.

Drupal Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Burada Drupal hakkında bazı diğer soruları yanıtlayacağız

Drupal 9’u kullanmak zor mu?

Drupal her yükseltmede giderek daha kullanıcı dostu hale geliyor, bu nedenle yaklaşık 20 yıl önceden beri çok yol kat etti ve bu en yeni sürüm de bir istisna değil. Drupal 9, Drupal’ın muazzam teknik gücünü alır ve geliştirilmiş kullanım kolaylığı sayesinde onu normal kullanıcılar için daha da erişilebilir hale getirir.

Drupal modülü nedir?

Modüller, Drupal’ı genişleten işlev koleksiyonlarıdır. İşlevselliğini geliştirirler; Örneğin, Drupal’ın temel özelliklerinde yer almayan bir e-posta yönetim aracıyla entegre etmeniz gerekebilir. Topluluğun katkıda bulunduğu bir modülü kullanarak veya kendinizinkini oluşturarak bu işlevi ekleyebilirsiniz.

Bir WordPress sitesini Drupal’a taşıyabilir miyim?

Evet. Size yardımcı olacak WordPress Migrate gibi modüller var.