Mart 19, 2023

Domain Registrar Nedir? Bilmeniz Gereken Herşey

Domain registrar nedir? Bunu kolaylaştıralım – bir domain registrar (alan adı kayıt şirketi), kendi alan adınızı satın almanıza ve yönetmenize yardımcı olur.

Alan adı (domain name), bir web sitesinin İnternette kullandığı adrestir; Örneğin bizimki mavihost.net.

Bir web sitesi yapmak istiyorsanız, bir alan adına ihtiyacınız vardır, bu da bir şekilde bir alan domain registrar ile etkileşim kurmanız gerektiği anlamına gelir.

Hadi daha fazla detaya girelim…

Domain Registrar Nedir?

Bir domain registrar, alan adlarının rezervasyonunu ve bu alan adları için IP adreslerinin atanmasını yöneten bir işletmedir. Alan adları (domain names), web sitelerine erişmek için kullanılan alfasayısal takma adlardır; örneğin, Mavihost’un alan adı “mavihost.net” dir ve IP adresi 192.0.2.1 gibi bir şey olacaktır (yalnızca bir örnek).

Karmaşık DNS yönetimi ve domain transferlerinden güvenlik endişeleri ve sınırlı kontrole kadar, domain hosting dünyasında gezinmek stresli bir görev olabilir. Domain barındırma genellikle birçok kullanıcı için zor olabilecek karmaşık DNS yönetimi görevlerini içerir. domain hosting söz konusu olduğunda güvenlik en önemli önceliktir.

Sezgisel araçlara sahip kullanıcı dostu kontrol panelimiz, alan adlarınızı zahmetsizce yönetmenize olanak tanır. Domain ayarlarını kolayca yönetin, DNS kayıtlarını değiştirin ve alan adlarını zahmetsizce platformumuza aktarın. Hemen domain hosting açılış sayfamızı ziyaret edin.

Domain Hosting

Alan adları, alfanümerik IP adreslerini ezberlemek ve girmek zorunda kalmadan web sitelerine erişmeyi kolaylaştırır. Kayıt şirketlerinin alan adlarını fiilen yönetmediği ve korumadığına dikkat edilmelidir; bu kısım bir domain registrar tarafından yapılır.

Domain Registrar Nasıl Çalışır?

domain registrar nedir

Alan adları raftan satın alınabilecek şeyler değildir. Alan adlarını yönetmek için kar amacı gütmeyen üst düzey bir yetkili vardır – ICANN (Internet Corporation for Assigned Names).

ICANN, etki alanı kaydını denetler. Alan adlarının tümü merkezi bir kayıt defterine (domain registry) girilir ve söylemeye gerek yok, alan adınızın geçerli olması için içinde bir yer bulması gerekecektir.

Aslında, alan adlarını gerçekten yöneten ve koruyan etki alanı kaydıdır (domain registry). Tescil, alan adlarının ticari satış görevini domain registrar’e bırakır.

Bir domain registrar olmak için ICANN’den akreditasyona ihtiyacınız var. Buna karşılık, domain registrar, alan adlarını size doğrudan veya yeniden satıcılar aracılığıyla satabilir. Uygun bir hizmet arıyorsanız, alan adlarını doğrudan domain registrar’den satın almak en iyisidir.

Alan adı seçimini genişletmek için farklı alan adı uzantıları kullanıyoruz – örneğin .com, .edu ve .org. Veya .en, .in ve .tr gibi ülkeye özgü uzantılar. Tüm domain registrar’lerin tüm uzantıları satmadığını bilmelisiniz ve bu, domain registrar seçiminizi sınırlayabilir.

Günümüzde, domain registrar, barındırma veya gizlilik veya alan adı transferleri gibi bir dizi eklenti hizmeti sunmaktadır. Aslında birçoğu alan adı kaydı, web sitesi kurulumu, barındırma ve yönetilen hosting için tek durak noktasıdır.

Bir Domain Registrar İle Bir Domain Registry Arasındaki Fark Nedir?

Alan adlarını kaydetmenin, düzenlemenin ve koordine etmenin birkaç düzeyi vardır. En üstte, IANA (Internet Assigned Numbers Authority) aracılığıyla .com, .org ve .net gibi üst düzey alan adlarını ve alan türlerini izlemekten ve yönetmekten sorumlu olan ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) yer alır.

ICANN, son kullanıcılara etki alanları atamaz, bunun yerine üst düzey etki alanı uzantılarını kullanma hakkını domain registry’lere veya Ağ Bilgi Merkezlerine (NIC) atar. Domain registry’ler (Alan kayıtları) böylece alan adlarının domain registarar’lere (alan adı kayıt şirketlerine) ticari tahsisini yönetir.

Ayrıca hangi domainlerin hangi son kullanıcılara ve kuruluşlara ait olduğunun kaydını tutarlar. Bir son kullanıcı, belirli bir alan adını rezerve etmek veya kiralamak isterse, bu, lisanslı bir domain registrar aracılığıyla yapılır. Kayıt şirketi, karşılık olarak, ilgili domain registry rezervasyon hakkında bilgilendirir.

Aşağıdada, bir domain registrar ile bir domain registry arasındaki tüm farkları bulabilirsiniz:

Domain Registrar:

  • Alan adlarının, domain registry adına son kullanıcılara ticari olarak pazarlanmasından sorumlu akredite kuruluş.
  • Kayıt şirketi ve alan adı alıcıları arasında ticari bir aracı görevi görür.
  • Satılan alan adlarının faturalandırılmasından sorumludur ve son kullanıcılara ek destek sağlayabilir.
  • Son kullanıcılar için bir sözleşme ortağı olarak hareket eder ve bir registry’nin yan kuruluşu olabilir.

Domain Registry:

  • DNS’de TLD alan adlarının kaydı ve yönetimi için merkezi organ.
  • TLD alan adları için ticari tahsis ve kullanım haklarını kayıt kuruluşlarına devreder (son kullanıcılarla doğrudan temas yoktur).
  • Registrar’lerin yan kuruluş olarak çalıştırabilir, ancak alan adlarının ticari, rekabetçi tahsisinden sorumlu değildir.
  • Satın alınan veya hala kullanılabilir alan adlarının yanı sıra WHOIS sunucusunun muhasebesi, organizasyonu ve tahsisinden sorumludur.

Bir Alan Adına Sahip Olmak Ne Anlama Gelir?

alan adı kullanımları

İnsanlar genellikle alan adlarını satın almaktan ve sahiplenmekten bahsetse de, gerçek şu ki, kayıt şirketleri(registrars) tüm alan adlarının sahibidir ve kayıt şirketleri, müşterilere bu alan adlarını sınırlı bir süre için ayırma fırsatı sunar.

Bir alan adı için maksimum rezervasyon süresi on yıldır. Kayıt şirketleri genellikle rezervasyonlarını süresiz olarak yenilemelerine izin verdiğinden, bir kullanıcı bir alan adını on yıldan daha uzun süre elinde tutabilir. Ancak kullanıcı hiçbir zaman alanın gerçek sahibi değildir; sadece kiralıyorlar.

Alan Adı Kayıtlarını Satabilecek Olanlar Sadece Kayıt Şirketleri Mi?

Bayiler, alan adı kayıtları satan başka bir kuruluş türüdür. Bu bayiler, bulucu ücreti karşılığında alan adlarını bir kayıt şirketi adına satarlar. Bu satıcılar yasal olmakla birlikte, genellikle bir yan iş olarak işletilirler ve bu nedenle özel müşteri desteğinden yoksun olabilirler.

Bayilerin web siteleri nadiren açıkça satıcı olduklarını belirtir ve bunları kayıt şirketlerinden ayırmak zor olabilir. Neyse ki bir şirketin meşru bir kayıt kuruluşu olup olmadığını öğrenmenin kolay bir yolu var: ICANN’in web sitesinde her akredite ve aktif alan adı kayıt kuruluşunun yayınlanmış bir listesi var.

Domain Registrar’ler Kullanıcı Gizliliğini Nasıl Korur?

alan adı kaydı nasıl çalışır

Üst düzey alan adı rezerve eden herkesin o alan adı için WHOIS bilgilerini doldurması gerekmektedir. Bu, adı, e-posta adresi, fiziksel adresi ve telefon numarası dahil olmak üzere alanı kaydeden kişi (tescil ettiren) hakkında bilgilerdir.

Birçok registrar, özel bir kayıt seçeneği sunar. Bu düzenlemede, kayıt kuruluşunun bilgileri, o alan adı için WHOIS listesinde sağlanır ve kayıt şirketi, alan adı sahibi için bir vekil görevi görür. Gerçek tescil ettirenin bilgileri kayıt memurunun veritabanında tutulduğu için, bu özel kayıt yalnızca kayıt memuru kadar güvenlidir.

Kayıt Şirketleri DNS Güvenliğinde Nasıl Bir Rol Oynar?

Alan kaydı satan ve kayıt bilgilerine erişimi olan kuruluşlar olarak, kayıt şirketleri verilerini ve erişimlerini kötü niyetli aktörlerden korumalıdır.

Geçmişte, bazı kayıt şirketleri, orijinal kayıt sahiplerinin izni olmadan bir alan adının kaydını değiştirebilen veya alan adı hosting ve kayıt şirketi yazılım sistemlerinin ayrıcalıklarını kötüye kullanabilen alan adı ele geçirme saldırılarında rol oynamıştır. Etki alanı ele geçirmenin bir örneği, orijinal sitenin kimliğine bürünmek veya işini bozmak için belirli bir etki alanını farklı bir web sitesine yönlendiren bir saldırgandır.

ICANN, alan adının ele geçirilmesini önlemek için kayıt şirketlerinin aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi adım atmasını önerir:

  • AuthInfo Kodlarının daha iyi yönetimi — etki alanı aktarım sürecinde rol oynayan rastgele oluşturulmuş kodlar
  • Alan kilitlerinin daha iyi uygulanması — alan adlarının aktarılmasını engelleyen ayarlar
  • Tüm kayıt işlemleri için geliştirilmiş kimlik doğrulaması
  • Etki alanı değişiklikleri için geliştirilmiş kayıt tutma

Nasıl Domain Registrar Olunur?

Bir domain registrar olmak istiyorsanız, önce ICANN’e akreditasyon başvurusunda bulunmanız gerekir. Bu süreç aşağıdaki adımlardan oluşur:

  1. ICANN’in akreditasyon formunu doldurma ve gönderme
  2. ICANN bilgilerinizi doğrular (finans ve BT altyapısı/ölçeklenebilirlik/DNS yapılandırması buna dahildir)
  3. Tescil Akreditasyon Sözleşmesini (RAA) imzalama/sunma
  4. Kayıt Şirketi Veri Emanet (RDE) Sözleşmesini imzalama/sunma (ICANN Kayıt Şirketi Veri Emanet Aracısı aracılığıyla)
  5. Akreditasyon ücretinin ödenmesi
  6. Akreditasyon onayı

Akreditasyon süreci tamamlandıktan sonra, ICANN tarafından resmi olarak akredite bir doamin registrar olarak listeleneceksiniz. Artık uygun alan adı kayıtları aracılığıyla alan adlarını tescil ettirenlere satabilirsiniz.

İyi Bir Domain Registrar Belirtileri Nelerdir?

en iyi alan adı kaydının özellikleri

Alan adı kayıt kuruluşunuzun güvenilirliğini kontrol ederken aşağıdaki noktalara dikkat edin:

  • Fiyat: Bir web sitesi oluşturmanın maliyeti hafife alınmamalıdır. Hosting ve tasarıma ek olarak buna alan adı ücretleri de dahildir. Bu nedenle birçok iyi kayıt şirketi, düşük bir başlangıç ​​fiyatıyla kademeli fiyatlandırma modelleri kullanır. Bu nedenle, önemli ölçüde yüksek alan adı ücretlerine dikkat etmek mantıklıdır. Ortalama domain tescil fiyatları .org ve .com domainleri için 15 ile 24 dolar arasındadır.
  • Ücretsiz WHOIS koruması: Etki alanı kullanıcıları, yani etki alanı tescil ettirenler, iletişim verilerini ICANN’e uygun olarak WHOIS veritabanında saklamalıdır. Buna ad, adres, telefon ve e-posta dahildir. Ancak, tescil ettirenlerin gizliliğini korumak için, iyi kayıt şirketleri, verilerinizin kayıt şirketi verileriyle değiştirildiği ücretsiz WHOIS koruması sunmalıdır.
  • Esnek kayıt süresi: Bir kullanıcının alan adını istediği süre büyük ölçüde değişebilir. Bu, birkaç haftadan uzun yıllara kadar değişir. Kayıt memurları bu nedenle birkaç aylık, bir yıllık veya birkaç yıllık esnek kayıt dönemleri sunmalıdır. Bu sayede kullanıcılar, gerekenden daha uzun veya daha kısa bir alan adı kaydettirmek zorunda kalmadan doğru teklifi bulabilirler.
  • Otomatik yenilemeler/hatırlatıcılar: İki veya daha uzun süredir tescil ettirenlerin sahip olduğu alan adları için, kayıt operatörleri sözleşme süresinin otomatik olarak yenilenmesine izin vermelidir. Ek hatırlatıcılar, kullanıcıları sözleşmenin yenilenmek üzere olduğu konusunda uyarmaya yardımcı olur, böylece devam etmek istemezlerse sözleşmeyi iptal edebilirler.
  • Geniş TLD seçimi: Üst düzey alanlar için standart alan uzantıları arasında .org ve .com yer alır. Bununla birlikte, .info veya .net gibi başka birçok ek olduğundan, bir kayıt şirketi çok çeşitli TLD uzantıları sunmalıdır.
  • Kısıtlanmış alanlar: “İşletme” için .biz gibi alan adları, kısıtlanmış alan adları arasındadır ve yalnızca belirli koşullar altında verilir (örneğin, .biz söz konusu olduğunda, yalnızca işletmeler ve şirketler kaydolabilir). Mümkünse, kayıt şirketleri bu alan adlarını da sunmalıdır.
  • Diğer ürün ve hizmetler: Tek kaynaktan hizmet ve ürünler, son kullanıcılar için en uygun çözümdür. Bu nedenle kayıt şirketleri, alan kaydına ek olarak barındırma, SSL şifreleme, web sitesi oluşturma veya birden çok alan kaydı olasılığını içeren hepsi bir arada çözümler veya kombinasyon paketleri sunmalıdır.

Son Söz

Bu makale içerisinde domain registrar veya alan adı kayıt şirketleri hakkında bilmeniz gereken her şeyi söyledik, bu konuda herhangi sorunuz varsa destek ekibi arkadaşlarımıza ulaşabilirsiniz.

Domain Registrar Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Burada domain registrar hakkında daha fazla soruyu yanıtlayacağız:

Bir Domain Registrar Ne Yapar?

Bir domain registrar, alan adlarının rezervasyonunu ve bu alan adları için IP adreslerinin atanmasını yöneten bir işletmedir. Alan adları, web sitelerine erişmek için kullanılan alfasayısal takma adlardır; örneğin, Mavihost’ın alan adı ‘mavihost.net’dir ve IP adresi 192.0 gibi bir şey olacaktır.

Bir Domain Registrar’e İhtiyacım Var Mı?

Evet, alan adınızı bir kayıt şirketi aracılığıyla kaydetmeniz gerekecektir.

Kayıt şirketi, Hosting ile Aynı Mıdır?

DNS sunucunuz, DNS kayıtlarınızı barındırmak için yetkili olan hizmettir. Bir alan adı kayıt şirketi, alan adlarını satın aldığınız yerdir. Alan adı kaydı sunan veya tam tersini sunan DNS barındırma sağlayıcıları vardır, ancak iki hizmet karıştırılmamalıdır.