Home Depolama alanı nedir?

Depolama alanı nedir?

İçeriğin ve verilerin günlük hayatımızdaki büyük rolünün hepimiz farkındayız. Yaklaşık on yıl önceki verilerden bahsediyor olsaydık, şu anda sahip olduğu güce sahip olmazdı. Şu anda yaşayan her varlık, verilere ve içeriğe büyük ölçüde bağımlıdır. Her gün milyonlarca veri paketi üretmek ve değiş tokuş etmek öylece bırakabileceğimiz bir şey değil, değil mi?

Ancak her gün bu kadar yüksek miktarda veriyle etkileşim halinde olduğumuz için, aynı zamanda onu tutacak ve depolayacak bir yere de ihtiyacımız var. veri oluşturma kapasitemiz arttı ama hafızamız onu hatırlayacak kadar artmadı. İşte bu yüzden çevrimiçi depolamaya ihtiyacımız var. Tüm önemli verilerinizi saklayabileceğiniz, istediğiniz zaman erişebileceğiniz ve ihtiyacınız olmadığında, onu unutabileceğiniz bir yer. Şimdi depolama alanı kavramına daha derin bir şekilde bakalım.

Depolama Alanının Anlamı

Yukarıda belirtildiği gibi, depolama alanı, kullanıcıların etkileşimde bulundukları veya ihtiyaçlarına göre kalıcı veya geçici olarak değiş tokuş ettikleri verileri tutabildikleri fiziksel veya sanal bir alandır. Bu depolama alanı, aynı zamanda, ihtiyaç duyduklarında verilere erişmelerini sağlar. En yaygın depolama alanı türleri olan birkaç örnek, USB sürücüler, Sabit disk sürücüler, bulut depolama birimleri vb.

Ayrıca depolama, herhangi bir hesaplama çalışmasının sonucunu işlemek için bilgi/veri depoladığı için bilgisayar donanımının ayrılmaz bir parçasıdır. Bu nedenle, bir depolama aygıtı olmadan bir bilgisayarın çalışamayacağı ve hatta önyükleme yapamayacağı ve insanların şu anda yapabildikleri gibi temel bilgi işlem eylemlerini gerçekleştiremeyeceği sonucuna varabiliriz.

Şimdi, depolama cihazlarına neden ihtiyaç duyduğumuza daha spesifik olarak odaklanalım.

Tamponlama ve Sınırlı bant genişliği, Filmin düşük kalitesine sebep olur ve en sonunda içeriğinizin etkisini zayıflatır. Tamponlama süresi ve yavaş yüklemeden sınırlı depolama ve yetersiz bant genişliğine kadar değişen depolama sınırlamaları, kesintisiz video oynatmanız için kritik sorunlardır.

Son teknoloji altyapımız videolarınızı hızlı bir şekilde yükleyecek ve cömert depolama seçenekleriyle videolarınız olağanüstü bir netlikle parlayacak. Video hosting açılış sayfamızı ziyaret ederek ve özel planlarımızdan birini seçerek video akışınızı bir sonraki seviyeye taşıyın.

Video Hosting

 

Neden Depolama Alanını Kullanıyoruz (depolama ihtiyacı)

Daha önce de belirttiğimiz gibi, değiş tokuş edilen tüm verileri takip etmek ve güvenli bir yerde saklamak, depolamaya ihtiyaç duymamızın ana nedenidir, ancak hizmet ettikleri tek amaç bu mu? Görelim.

  • Depolama, kullanıcılara büyük esneklik sağlar ve tonlarca veriyi, tonlarca veri güvenliği ile senkronize bir yerde tutar.
  • Depolama, tüm kayıtları kontrol eder ve kayıtların kolayca çapraz kontrolüne ve denetlenmesine olanak tanır.
  • Ayrıca, depolama alanlarının mevcudiyeti nedeniyle, kullanıcılar odaklarını daha önemli faaliyetlere kaydırabilirler.
  • Depolama alanlarının gelişmesiyle, artık yalnızca kendi verilerinizi depolayıp bunlara erişemez, aynı zamanda başkalarıyla paylaşabilir ve depolanan veriler üzerinde gerçek zamanlı olarak çalışabilirsiniz.
  • Son olarak, tüm bunlar sizi ikna etmeye yetmediyse, depolama alanları ve bunlarda saklanan veriler, pazar senaryosunu analiz etmenize yardımcı olabilir ve rekabeti kazanmak için işinizi daha da ileriye taşıyabilir.

Böylece depolama alanlarının ne kadar çok yönlü kullanım amacını bu kadar kolaylıkla çözdüğünü net bir şekilde görebilirsiniz. Depolama alanlarını kullanmanın çeşitli faydaları kendini sınırlamaz. Daha yüzlerce avantajı var. En önemlilerinden biri, günlük yaşamda işlem veya faaliyetlerin yürütülmesinde katlanılan toplam maliyetteki azalmadır.

 

Şimdi bu konunun nedenini tartıştığımıza göre, diğer bazı yönlere bakalım. Bunlardan biri, kullanıcılara sunulan depolama alanı türleridir. Açıkçası, bu kadar büyük faydalar sunan bir cihazın birden fazla türü olmalıdır. Öyleyse, bazılarına bakalım.

Depolama alanı türleri

Çoğunlukla 4 farklı depolama alanı vardır. Bunlar Manyetik Depolama Cihazları, Optik Depolama Cihazları, Flash Bellek Cihazları ve son olarak Çevrimiçi ve Bulut Depolama alanlarıdır. Bu depolama alanlarının kendilerine ait alt türleri vardır.

Şimdi bu türlere ve tanımlarına daha yakından bakalım ve alt türlerini tartışalım.

depolama-alani-turleri

Manyetik Depolama Aygıtları

Bu cihazlar artık kullanılmasa da, kullanıcıların erişebildiği ilk depolama cihazı türleriydi. Manyetik medya kullanılarak bu cihazlarda çok büyük miktarda veri saklanabilir. Bu depolama aygıtları şunları içerir:

  • Sabit sürücü
  • Zip diski
  • Manyetik kart
  • Süper disk

Optik Depolama Aygıtları

Bu depolama cihazları 2000’lerin başında ünlüydü ve okuma ve yazma verilerini tanımlamak ve depolamak için lazerler ve ışıklar kullanıyordu. Bu depolama aygıtları şunları içerir:

  • CD-ROM
  • BLU RAY DİSK
  • DVD
  • CD-R

Flash Memory Cihazları

Bu cihazlar, hem taşımaya uygun olmaları hem de daha ileri teknolojiyi kullanmaları nedeniyle manyetik ve optik depolama cihazlarının yerini almıştır. Ayrıca daha ucuzdurlar ve önceki ikisinden daha fazla veri depolarlar. Bu depolama aygıtları aşağıdaki alt türleri içerir:

  • USB sürücüsü
  • Memory card
  • Memory stick
  • SD card

Çevrimiçi ve Bulut depolama

Günümüzde en çok kullanılan depolama alanları bulut ve çevrimiçi depolama alanlarıdır. Bulut depolama, veri depolamayı bir hizmet olarak yöneten ve işleten bir bulut bilgi işlem sağlayıcısı aracılığıyla İnternet üzerinde veri depolayan bir bulut bilgi işlem modelidir. Talep üzerine tam zamanında kapasite ve maliyetlerle sağlanır ve kendi veri depolama altyapınızı satın alıp yönetmeyi ortadan kaldırır. En ünlü çevrimiçi ve bulut depolama teknolojileri şunlardır:

  • Google Drive
  • OneDrive
  • Adobe Creative Cloud

Veri depolama nasıl çalışır?

Sabit disk, ince bir manyetik malzeme tabakasıyla kaplanmış dairesel bir plakadır. Disk bir mile takılır ve dakikada 15.000 devire (rpm) varan hızlarda döner. Döndükçe, manyetik kayıt kafaları kullanılarak disk yüzeyine veriler yazılır. Yüksek hızlı aktüatör kolu, kayıt kafasını diskteki ilk kullanılabilir alana konumlandırarak verilerin dairesel bir şekilde yazılmasına olanak tanır.

HDD gibi bir elektromekanik diskte, veri blokları sektörler içinde depolanır. Tarihsel olarak, HDD’ler 512 bayt sektör kullanmıştır, ancak bu durum, 4.096 bayt sektörleri destekleyebilen Gelişmiş Biçimin kullanıma sunulmasıyla değişmeye başlamıştır. Gelişmiş Biçim, her izdeki bit yoğunluğunu artırır, verilerin nasıl depolandığını optimize eder ve biçim verimliliğini artırarak daha fazla kapasite ve güvenilirlik sağlar.

Çoğu SSD‘de veriler, elektrik yüklerini korumak için kayan kapı hücreleri veya şarj tuzağı hücreleri kullanan havuzlanmış NAND flaş yongalarına yazılır. Bu yükler, ikili bit durumunu (1 veya 0) belirler. Bir SSD teknik olarak bir sürücü değil, binlerce hatta milyonlarca nanotransistör içerebilen milimetre boyutunda silikon yongalardan oluşan bir entegre devre gibidir.

Birçok kuruluş, verilerini disk cihazlarına yedeklemek için hiyerarşik bir depolama yönetim sistemi kullanır. Verilerin yedeklenmesi, kuruluşların yasal düzenlemelere tabi olduğu durumlar gibi verilerin korunması gereken durumlarda en iyi uygulama olarak kabul edilir. Bazı durumlarda, bir kuruluş yedek verilerini üçüncül bir depolama katmanı olarak kullanarak manyetik banda yazacaktır. Ancak, bu yaklaşım geçmiş yıllara göre daha az uygulanmaktadır.

depolama nasıl çalışır

Depolama miktarlarını ölçme

Dijital bilgiler, yazılım komutları kullanılarak hedef depolama ortamına yazılır. Bir bilgisayar belleğindeki en küçük ölçü birimi, ikili değeri 0 veya 1 olan bit’tir. Bitin değeri, tek bir kondansatörde bulunan elektrik voltajı seviyesi tarafından belirlenir. Sekiz bit bir baytı oluşturur.

Bilgisayar, depolama ve ağ sistemleri, depolama miktarlarını ölçerken iki standart kullanır: 10 tabanlı ondalık sistem ve 2 tabanlı ikili sistem. Küçük depolama miktarları için, iki standart arasındaki tutarsızlıklar genellikle çok az fark yaratır. Ancak, depolama kapasiteleri büyüdükçe bu tutarsızlıklar çok daha belirgin hale gelir.

İki standart arasındaki farklar, hem bitleri hem de baytları ölçerken görülebilir. Örneğin, aşağıdaki ölçümler, birkaç ortak ondalık (10 tabanı) ve ikili (2 tabanı) ölçümü için bit değerlerindeki farklılıkları gösterir:

  • 1 kilobit (Kb) 1.000 bite eşittir; 1 kibibit (Kib) 1.024 bite eşittir
  • 1 megabit (Mb) 1.000 Kb’ye eşittir; 1 mebibit (Mib) eşittir 1.024 Kib
  • 1 gigabit (Gb) 1.000 Mb’ye eşittir; 1 gigabit (Gib) 1.024 Mib’e eşittir
  • 1 terabit (Tb) 1.000 Gb’ye eşittir; 1 tebibit (Tib) eşittir 1.024 Gib
  • 1 petabit (Pb) 1.000 Tb’ye eşittir; 1 pebibit (Pib) 1.024 Tib’e eşittir
  • 1 exabit (Eb) 1.000 Pb’ye eşittir; 1 exbibit (Eib) 1.024 Pib’e eşittir

 

Ondalık ve ikili standartlar arasındaki farklar, birkaç yaygın bayt ölçümü için de görülebilir:

  • 1 kilobayt (KB), 1.000 bayta eşittir; 1 kibibayt (KiB) 1.024 bayta eşittir
  • 1 megabayt (MB) 1.000 KB’ye eşittir; 1 megabayt (MiB) 1.024 KiB’ye eşittir
  • 1 gigabayt (GB) 1.000 MB’ye eşittir; 1 gigabayt (GiB) 1.024 MiB’ye eşittir
  • 1 terabayt (TB) 1.000 GB’a eşittir; 1 tebibayt (TiB) 1.024 GiB’ye eşittir
  • 1 petabayt (PB) 1.000 TB’ye eşittir; 1 pebibayt (PiB) 1.024 TiB’ye eşittir
  • 1 eksabayt (EB) 1.000 PB’ye eşittir; 1 exbibyte (EiB) 1.024 PiB’ye eşittir

Depolama ölçümleri, bir cihazın kapasitesini veya cihazda depolanan veri miktarını ifade edebilir. Miktarlar, ister ondalık ister ikili standartlara dayalı olsun, genellikle kilobayt, megabayt veya terabayt gibi ondalık adlandırma kuralları kullanılarak ifade edilir.

Neyse ki, birçok sistem artık iki standart arasında ayrım yapıyor. Örneğin, bir üretici, bir depolama aygıtındaki kullanılabilir kapasiteyi ondalık standardına göre 750 GB olarak listelerken, işletim sistemi kullanılabilir kapasiteyi 698 GiB olarak listeler. Bu durumda OS, iki ölçüm arasındaki tutarsızlığı açıkça gösteren ikili standardı kullanıyor.

Bazı sistemler her iki değere dayalı ölçümler sağlayabilir. Buna bir örnek, veri depolamayı temsil etmek için hem ondalık hem de ikili birimleri kullanan IBM Spectrum Archive Enterprise Edition’dır. Örneğin sistem 512 terabaytlık bir değeri 512 TB (465.6 TiB) olarak gösterecektir.

Çok az kuruluş, bir exabyte veriye ulaşabilen tek bir depolama sistemine veya bağlı sisteme ihtiyaç duyar, ancak birden çok petabayta ölçeklenen depolama sistemleri vardır. Veri hacimlerinin büyüme hızı göz önüne alındığında, exabyte depolama sonunda yaygın bir durum haline gelebilir.

RAM ve depolama arasındaki fark nedir?

Random access memory veya RAM nedir, bilgisayarın işlemcisi tarafından hızla erişilebilen verileri geçici olarak depolayan bilgisayar donanımıdır. Veriler, işletim sistemi ve uygulama dosyalarının yanı sıra bilgisayarın devam eden işlemleri için kritik olan diğer verileri içerebilir. RAM, bilgisayarın ana belleğidir ve HDD’ler, SSD’ler veya optik diskler gibi yaygın depolama aygıtlarından çok daha hızlıdır.

Bir bilgisayarın RAM’i, verilerin ihtiyaç duyulduğu anda işlemci tarafından hemen kullanılabilir olmasını sağlar.

RAM ile ilgili en büyük zorluk, uçucu olmasıdır. Bilgisayarın gücü kesilirse, RAM’de saklanan tüm veriler kaybolur. Bir bilgisayar kapatılırsa veya yeniden başlatılırsa, verilerin yeniden yüklenmesi gerekir. Bu, SSD’ler, HDD’ler veya diğer geçici olmayan aygıtlar tarafından sunulan kalıcı depolama türünden çok farklıdır. Güç kaybederlerse, veriler yine de korunur.

Çoğu depolama aygıtı RAM’den çok daha yavaş olmasına rağmen, geçici olmama özellikleri onları günlük işlemleri yürütmek için gerekli kılar.

Depolama cihazlarının üretimi de daha ucuzdur ve RAM’den çok daha fazla veri tutabilir. Örneğin, çoğu dizüstü bilgisayar 8 GB veya 16 GB RAM içerir, ancak yüzlerce gigabayt veya hatta terabayt depolama alanıyla da gelebilirler.

RAM tamamen verilere anında erişim sağlamakla ilgilidir. Depolama aynı zamanda performansla da ilgili olsa da nihai hedefi, verilerin güvenli bir şekilde saklanmasını ve gerektiğinde erişilebilir olmasını sağlamaktır.

ram ve depolama arasindaki

Son Söz

Bir araya getirilen tüm bu depolama alanları, insanlara çeşitli bilgi işlem görevlerini gerçekleştirmek için ihtiyaç duydukları kolaylığı sağlamıştır. Önümüze çıkan her teknolojik gelişmeyle birlikte, bu depolama aygıtları orantılı güncellemelere ve yükseltmelere tabi tutulacaktır.

Ve bu, size depolamanın temel kavramını, gerekliliğini ve çeşitli türlerini açıklamak için başlangıç ​​​​kılavuzumuzdu. Bu makalenin şüphelerinizi gidereceğini umuyoruz. Daha fazla soru için bize e-posta gönderebilirsiniz.Ayrıca Mavihost’un wordpress hosting planlarını da kontrol etmenizi öneririm.

Sıkça Sorulan Sorular

En sık sorulan sorulardan bazılarının yanıtları:

Depolama alanı nedir?

depolama alanı: nesneleri tutmak veya saklamak için tasarlanmış bir yer veya alan.

Depolama alanının kullanım alanları nelerdir?

Depolama, ofislerde, veri merkezlerinde, uç ortamlarda, uzak konumlarda ve insanların evlerinde kullanılır. Depolama, akıllı telefonlar ve tabletler gibi mobil cihazlarda da önemli bir bileşendir. Tüketiciler ve işletmeler, kişisel fotoğraflardan iş açısından kritik verilere kadar çeşitli bilgileri korumak için depolamaya güveniyor.

Bilgisayarda depolama nedir ve depolama türleri nelerdir?

Depolama, bir bilgisayarın verileri geçici veya kalıcı olarak tutmasını sağlayan bir mekanizmadır. Flash sürücüler ve sabit diskler gibi depolama cihazları, kullanıcıların videolar, belgeler, resimler ve ham veriler gibi her türlü bilgiyi saklamasına izin verdiği için çoğu dijital cihazın temel bir bileşenidir.

Share this post
Subscribe to our newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius
enim in eros elementum tristique.

Related Posts

SLA Nedir? Neyi İfade Eder?

Hizmet Seviyesi Anlaşması, kısaltmasıyla SLA, günümüzün iş dünyasında önemli bir yer tutan bir kavramdır.
Previous
Next