Eylül 26, 2023

Uptime (sunucu çalışma süresi) Nedir ve Neden Önemsemeliyim?

Hiç Uptime terimiyle karşılaştınız mı? Kendinize Uptime’ın ne olduğunu sordunuz mu? hosting firmalarını incelerken bu kelimeyi çokça görüyoruz çünkü Uptime önemli bir faktör. Temelde Web sitenizin ürün ve hizmetleri ne kadar harika olursa olsun veya hedef kitlenize sunduğunuz içerikler ne kadar değerli olursa olsun, kullanıcı bunları doğru zamanda göremiyorsa hiçbir işe yaramaz ;Çünkü düşük çalışma süresi (Uptime) ile erişim, etkileşim ve dönüşüm fırsatlarını kaybedersiniz.

Aslında Uptime, donanımın, BT sisteminin veya cihazların başarılı bir şekilde çalıştığı zamanı gösterir. Bu sayı yüzde olarak görüntülenir. Örneğin, bir şirket %99 sunucu çalışma süresine sahip olduğunu iddia ediyor. Bu, kullanıcıların hizmetlerine zamanın %99’unda erişebildiği anlamına gelir.

Uptime (Çalışma süresi) Nedir?

uptime nedir

Uptime veya Çalışma süresi, web sitenizin internetteki kullanılabilirliğini ifade eder. Ziyaretçilerin sitenize ne sıklıkta erişebildiğinin bir ölçüsüdür ve genellikle 24 saatlik periyotları ifade eder. Bir web sitesinin iyi bir çalışma süresine sahip olması için, bu süre zarfında herhangi bir noktada çevrimdışı duruma gelmemesi gerekir.

Bu 24 saat içinde kesinti süresinin %99’unu aşan kısa kesintiler veya uzun bakım dönemleri varsa, sıralamalarda ve Google gibi arama motorlarından gelen trafikte büyük olasılıkla bir düşüş göreceksiniz.

“Uptime” kelimesi genellikle teknoloji dünyasında kullanılır, ancak bu ne anlama geliyor? Uptime veya Çalışma süresi, bir cihazın veya bilgisayar sisteminin herhangi bir kesinti olmadan ne kadar süreyle çalışır durumda kalabileceğini ifade eder.

Örneğin, %99,99 çalışma süreniz varsa, bu web sitenizin tüm yıl boyunca bir saatten daha az süreyle kapalı olduğu anlamına gelir! Bugün çok fazla rekabet varken, 7/24 çevrimiçi olmakla kesinti süresi arasındaki fark, işinizi iyileştirebilir veya bozabilir.

%99,99 Uptime, aşağıdaki olası kesinti sürelerini verir:

Günlük 9 saniye
Haftalık 1 dakika
Aylık 4 dakika 19 saniye
Yıllık 52 dakika 34 saniye

 

%99,9 Uptime, aşağıdaki olası kesinti sürelerini verir:

Günlük 1 dakika 26 saniye
Haftalık 10 dakika 5 saniye
Aylık 43 dakika 12 saniye
Yıllık 8 saat 45 dakika 36 saniye

 

Tüm bir yıl boyunca, %99,99 ile %99,9 Uptime veya çalışma süresi arasındaki kesinti süresi farkı önemli bir süredir.

Uptime’ın Öneminin Sebebi Nedir?

Uptime önemlidir, çünkü barındırma hizmetinizin kullanılabilir ve kararlı olduğu anlamına gelir. Başka bir deyişle, Çalışma Süresi Yönetimi, tüm hizmetin birleşik bir görünümünü sağlayarak güvenilirlik ve istikrar sağlar.

Müşteri kaybetmek: Uptime veya Çalışma süresinin pahalı olmasının ilk ve kesinlikle en etkili nedeni, daha fazla müşteriyi elde tutmaktır. Örneğin bir işletme internetten ürün satıyorsa ve o siteyi ziyaret etmek isteyen her müşteri bir hata mesajı alıyor ve istediği ürünü alamıyorsa; Bu sorun, memnun olmayan müşterilere, yüksek hemen çıkma oranlarına ve iş iflasına yol açabilir.

Site kapalı kalma süresinin site SEO’suna etkisi: SEO veya arama motoru optimizasyonu, herhangi bir web sitesinin başarısı için çok önemlidir. İyi SEO, web sitenizin arama motoru sonuç sayfasında daha üst sıralarda yer alması anlamına gelir. Google, bir web sitesinin güvenilirliğinin iyi SEO için önemli olduğunu ve bunun da çalışma süresine bağlı olduğunu açıkça ortaya koymuştur.

Dolayısıyla, her şey eşit olduğunda, daha iyi çalışma süresine sahip bir web sitesi Google sonuç sayfasında daha üst sıralarda yer alacaktır. SEO, web sitenize başka hiçbir pazarlama kanalının yapamayacağı organik trafik getirir. Daha iyi çalışma süresine sahip bir web sitesine sahip olmak SEO konusunda size yardımcı olacaktır.

 

Uptime Belirlenmesinde Etkili Olan Faktörler Nelerdir?

Sunucu çalışma süresini etkileyebilecek faktörler şunlardır:

  • Sunucu ağı: Barındırma hizmetlerinin kalitesinin önemli bir kısmı, sunucuları güvenli bir veri merkezine yerleştirmek, sunucuları kontrol etmek, yönetmek, yükseltmek ve izlemektir.
  • Sunucu donanımı: CPU, RAM, sabit disk ve ağ kartı gibi donanım bileşenleri, barındırma hizmetlerinin kalitesi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Hiçbir donanım hatasız değildir. Tüm donanımlar bir aşamada başarısız olur ve bu önlenemez.

Sabit diskler, anakartlar, işlemciler, hatta sunucunun farklı bölümleri arasında bilgi taşıyan kablolar bile bir noktada arızalanacaktır. Donanım arızası, şirketlerin %100 kesintisiz çalışma garantisi vermeyi reddetmesine neden olan bir özelliktir. Tabii ki, iyi barındırma şirketleri, minimum kesinti süresi sağlamak için genellikle güçlü bir yedekleme stratejisi kullanır.

  • Posta sunucusu, web sunucusu vb. gibi sunucuda yüklü olan yazılımlar: Donanıma ek olarak, posta sunucusu ve web sunucusu gibi sunucuda yüklü olan yazılımlar da çalışma süresini etkiler.
  • Sunucu aşırı yüklemesi: Sunucu aşırı yüklemesi genellikle kontrolünüz dışındadır ve barındırma şirketleri ile ilgilidir. Sunucu sorunlarını en aza indirmek için kaliteli ve güvenilir bir web hosting firması tercih ederek hosting satın almak daha doğru olacaktır.

İyi barındırma şirketleri, sunucularını asla maksimum kapasitelerinde kullanmazlar ve sunucular, web sitelerinin daha iyi performans için biraz boş alana sahip olması için amaçlı olarak kullanılır. Web siteniz trafikte bir artışla karşı karşıya kalırsa, sunucu bununla başa çıkmak için gerekli kaynaklara sahiptir. Bu yapılmazsa; Trafikte ani bir artış, sunucunun kapalı kalma süresine ve kapalı kalma süresine yol açar.

  • Bilgisayar korsanı ve kötü amaçlı yazılım saldırılarına karşı sunucu güvenliği: Siber saldırılar, sunucu arızalarının nedenlerinden biridir. DDoS saldırıları çok endişe verici. Bir DDoS saldırısı, aynı anda birden fazla cihazdan sunucuya binlerce istek gönderir. Bu, sunucuyu baskı altına alır ve çökmelere neden olur.

DDoS saldırıları hakkında daha fazla bilgi için DDoS nedir makalesini okumanız önerilir.

  • Insan hatası: İnsan hataları, sunucu arızalarının en yaygın nedenlerinden biridir. Özellikle daha büyük bir ağa bağlı olduklarında, sunucularla çalışmak çok karmaşıktır. Sunucular küçük hatalarda bile çökebilir.

Uptime (Çalışma Süresi ) Oranı Nasıl Hesaplanır?

Çalışma süresini ve kullanılabilirliği nasıl hesaplıyorsunuz?

Uptime, sistemin (sunucunun) belirli bir süre boyunca kullanılabilir olduğu saat sayısına göre hesaplanır ve yüzde olarak ifade edilir.

Örneğin, yıllık Çalışma Süresi şu şekilde hesaplanır:

Saat sayısı veya Çalışma Süresi, yıllık saat sayısına bölünerek 100 ile çarpılır.

Bir örneğe bakalım. Bir yılda 365 gün var yani saat cinsinden toplam 24 * 365 = 8760 saat var.

Yani yılda 4 saat kesinti varsa, bu 8756 Çalışma Süresi olduğu anlamına gelir (yani 8760 saat eksi 4 kesinti). Bu nedenle, hesaplanır:

(8756 / 8760) * 100 = %99,95

Dolayısıyla, bu durumda Uptime veya Çalışma Süresi %99,95’tir.

Site Çalışma Süresi (Uptime) Nasıl Kontrol Edilir?

Site Çalışma Süresi (Uptime) Nasıl Kontrol Edilir

Sitenin çalışma süresini kontrol etmek sizin tarafınızdan yapılmalıdır, bu çok zor bir iştir çünkü tam saatini bulmak için sitenizi günün 24 saati her zaman kontrol etmelisiniz. Ama bu konuda bunu otomatik olarak yapan birçok araç var. Elbette bu araçların ücretsiz ve ücretli olmak üzere iki modeli olduğunu düşünürsek, ihtiyacınıza göre bir seçim yapmalısınız.

Uptime robotu, Monitor Us, pingdom ve WHSR bu alanda kullanılan araçlardan bazıları ve bu araçlar ücretsiz. Ayrıca bu alanda bütçenize göre kullanabileceğiniz Cacti, Naios, vb. adlı bir dizi güçlü ve satın alınabilir araç bulunmaktadır. Bu araçları kullanarak HTTP izleme, Ping izleme, DNS sunucu izleme, TCP izleme yapabilirsiniz.

Akılda Tutulması Gereken %99’un Üzerindeki Çalışma Süresinde Etkili Faktörler

Web sitenizin çalışma süresi yüzdesini (UpTime) etkileyebilecek birçok faktör vardır ve bunlardan en önemlisi sunucu satın almak için seçtiğiniz sağlayıcıdır; Çünkü sunucu donanım ve yazılımının gücü ve kalitesi, coğrafi konumu ve sunucu bant genişliği, çalışma süresinde etkili bir rol oynamaktadır.

Çalışma süresinin yüzdesini etkileyen yaygın donanımlar şunlardır:

  •   Genişletilebilir ve yükseltilebilir altyapı
  •   CPU tipi
  •   Depolama alanı
  •   Ram miktarı

Bu nedenle, ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek mükemmel donanım, yazılım ve ağ özelliklerine sahip uygun fiyatlı planlar sunabilen bir şirketle işbirliğine girerseniz işiniz daha kolay olacaktır. Kaynaklar ve maliyet arasında doğru dengeyi kurarak sunucunuzun performansını kolayca koruyabilirsiniz.

Elbette yazılım sorunları, virüsler, ağ kesintileri ve insan hatası da çalışma süresini olumsuz etkileyebilir.

Sunucunun coğrafi konumu da olası sunucu arızalarının sayısında rol oynayabilir. Örneğin, trafiğin yoğun olduğu veya doğal afetlere daha fazla maruz kalan alanlarda bulunan sunucuların çalışma süresi genellikle daha düşüktür.

Bir diğer önemli faktör ise web sitesinin alan adıdır. Genellikle eski alan adları, kararlılıklarını daha uzun süre korudukları ve kullanıcıların ve arama motorlarının güvenini kazandıkları için daha iyi çalışma süresine sahiptir.

Çalışma süresi yüzdesindeki diğer etkili faktörler:

  •   Şebeke bant genişliği
  •   HTTP bağlantılarının sayısı
  •   Sunucu işleme ve yanıt süresi
  •   Bir web sitesi sayfasının DOM öğelerinin sayısı ve karmaşıklığı
  •   Web tarayıcı türü
  •   Sunucu ile tarayıcı arasında iletişim kurmak için kullanılan SPDY, HTTPS, SSL ve HTTP/2 gibi protokoller

Çalışma Süresi (Uptime) İle Kullanılabilirlik (Availability) Arasındaki Fark Nedir?

Çalışma Süresi İle Kullanılabilirlik Arasındaki Fark Nedir?

Bu iki terim sıklıkla birbirinin yerine kullanılsa da farklı kavramları ifade etmektedir.

Çalışma süresi (Uptime), sistem güvenilirliğinin bir ölçüsüdür ve genellikle sisteminizin veya sunucunuzun açık ve çalışır durumda olduğu (geçmiş) sürenin yüzdesini gösterir; Ancak kullanılabilirlik (availability), bir sistemin ihtiyaç duyulduğu dönemde (gelecekte) düzgün çalışma olasılığını gösterir. Bir ekibin çoğu üyesi uzaktan çalıştığında, kullanılabilirliğin önemi artar.

Yani Çalışma Süresi geriye dönüp bakıldığında; Çalışma süresi yüzdesini hesaplamak için genellikle bir yıllık bir süre alan belirli bir dönemde sistemin hazır olma yüzdesini gösterir. Yani anlıyoruz ki, bir adanmış sunucu veya sanal sunucu sağlayıcı uptime hakkında konuştuğunda, geçmişteki performansını inceleyerek kesin sonuçlara ulaşmıştır ve buna neden olabilecek birçok faktör olduğundan gelecekte ne olacağına dair kesin bir garanti yoktur.

Bozulma Örneğin, Alman OHV veri merkezinde meydana gelen yangın, tüm sunucularının arızalanmasına neden oldu. Bu tür sorunlar, sunucuların kalitesi veya sağlayıcı desteği ile ilgili değildir ve tahmin edilmesi imkansızdır.

Son Söz

Sunucu çalışma süresinin yüzdesi, web sitenizin performansını etkileyebilecek en önemli ölçütlerden biridir. İstenilen sayfaya doğru zamanda erişemeyen kullanıcı ve kitleler kesinlikle sitenin tamamından vazgeçecek ve bu olumsuz sıralama sinyallerinin başlangıcı olacak ve sonuç olarak işletme performansında düşüş olacaktır. Bu nedenle, yüksek çalışma yüzdesine sahip güçlü bir sunucu seçerek, her zaman kapalı olan bir web sitesinin kayıplarından kendinizi uzak tutun.

Yazının sonuna kadar bizimle kaldığınız için teşekkür ederiz. Umarız bu makaleyi okumanız sizin için yararlı olmuştur. Herhangi bir sorunuz, talebiniz ve yönlendirmeye ihtiyacınız varsa, size en kısa sürede cevap verebilmemiz için görüşünüzü kaydederek bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

En sık sorulan sorulardan bazılarının yanıtları:

Çalışma Süresi (uptime) İle ne Demek İstiyoruz?

Çalışma süresi, bir bilgisayarın çalışır durumda olduğu süreyi ifade eden bir bilgisayar endüstrisi terimidir. Arıza süresi (Downtime), çalışmadığı zamandır. Çalışma süresi bazen yüzdelik dilim cinsinden ölçülür.

%99 Çalışma Süresi ne Anlama Geliyor?

Uptime veya Çalışma Süresi, bir makinenin veya hizmetin, genellikle yıl boyunca kullanılabilir kaldığı süreyi belirtir. Çalışma süresi yüzde olarak ifade edilir. Bir şirketin %99 Çalışma Süresi sağladığını varsayalım, bu da hizmetlerinin yılda %1 veya 3,65 gün düşüş bekleyeceği anlamına gelir.

Çalışma süresi (Uptime) Neden Kullanılır?

Uptime veya çalışma süresi, sistem güvenilirliğini ve kararlılığını ölçen bir ölçüdür. Bir sistemin sürekli çalışır durumda kaldığı ve kullanıma hazır olduğu sürenin yüzdesi olarak temsil edilir. Bir sistemin çalışma süresinin yüksek olması, onun daha güvenilir ve kararlı olduğunu gösterir.

Çalışma Süresi (Uptime) Nasıl Hesaplanır?

Çalışma süresini hesaplamanın yolunu anlamak kolaydır: monitörünüzün kapalı olduğu saniye sayısını (belirli bir zaman diliminde) alın ve bunu monitörünüzün o zaman diliminde izlendiği toplam saniye sayısına bölün.

İyi Uptime veya Çalışma Süresi Nedir?

Hedef %100 çalışma süresi olsa da, sektör %99,999 çalışma süresini yüksek kullanılabilirlik olarak kabul eder. Her web sitesi, planlanmış veya başka bir şekilde kapalı kalma süresi yaşar. Her web sitesi sağlayıcısı, İnternet’in rekabetçi doğası gereği, haklı olarak, çalışma süresini olabildiğince yüksek tutmak ister.

99.99 Uptime veya Çalışma Süresi İyi mi?

%99,9 kesintisiz hizmet düzeyi sözleşmesiyle, işletmeniz yılda 8,76 saate kadar veya her hafta yaklaşık 10 dakika kesinti süresiyle karşı karşıya kalabilir. Beş dokuz ile, yani %99,999 çalışma süresi ile, her ay 26 saniyeden daha az ve yılda 5,26 dakikadan fazla kesinti olmayacağına güvenebilirsiniz.

Uptime Bir KPI mı?

Bazen run time olarak da adlandırılan Uptime, Yalın üretim süreçlerini değerlendirmek ve arıza süresini önlemek için kullanılan temel bir performans göstergesidir (KPI).