Ocak 30, 2023

Linux işletim sistemi nedir? Linux hakkında her şey

Linux, 1990’dan beri mevcut olan ünlü işletim sistemlerinden biridir. Bu işletim sistemi Android cihazlar, TV’ler, kameralar ve hatta akıllı cihazlar için lider teknoloji olarak biliniyor. Linux işletim sistemi, akıllı telefonlardan arabalara, ev aletlerine, süper bilgisayarlara, kurumsal sunuculara kadar çeşitli cihazlarda kullanılmaktadır.

Windows işletim sisteminin piyasaya sürülmesinden sonraki ilk yıllarda Linux tasarlandı ve planlandı; Tabii bu işletim sistemi başından beri böyle değildi ve zaman içinde gelişti. Linux işletim sistemi hakkında daha fazla bilgi edinmek için makalenin sonuna kadar bizimle kalın.

Linux işletim sisteminin tarihi

Linus Torvalds, Linux işletim sisteminin tasarımcısıdır. Önce UNIX işletim sistemi (tescilli yazılım) üzerinde çalıştı ve değiştirilmesi ve geliştirilmesi gerektiğine inandı. Ancak Unix tasarımcıları önerilerini reddettiğinde, kullanıcı tarafından önerilen değişiklikleri kabul edecek bir işletim sistemi yaratmayı düşündü. Bu nedenle Linus Torvalds, 1991 yılında çalıştırmak için dosya yönetimi ve belge düzenleyici ve ses ve video programları gibi programlar gerektirmesine rağmen Linux adında bir çekirdek tasarladı.

Linux işletim sisteminin tarihi

Zamanla Linus Torvalds, MIT gibi yerlerdeki diğer programcılarla işbirliği yaptı ve Linux için uygulamalar tasarladı. Sonuç olarak aynı yıl içerisinde bazı programlarla birlikte Linux işletim sistemi resmi olarak lanse edilmiştir. Linux işletim sisteminin ilk sürümleri, bilgisayar programcılarının kullandığı kadar kullanıcı dostu değildi. Torvalds, ürününü ticarileştirmeyi asla amaçlamadı ve bu, Linux’un popülaritesini azalttı; Çünkü Windows gibi diğer ticari işletim sistemleri ünlendi. Ancak, Linux işletim sisteminin açık kaynak yönü onu daha da güçlendirdi.

Linux nedir?

Linux, bilgisayarlar, sunucu ve cep telefonları gibi çeşitli cihazlar için tasarlanmış açık kaynaklı Unix benzeri bir işletim sistemidir. Bu işletim sistemi, x86, ARM ve SPARC dahil hemen hemen her bilgisayar platformunda desteklenir; Bu nedenle, en yaygın kullanılan işletim sistemlerinden biri haline gelmiştir.

Aslında,Linux işletim sisteminin her sürümü, donanım kaynaklarını yönetmek ve uygulamaları başlatmak ve yönetmek için bir tür kullanıcı arabirimi sağlar.

Linux ve diğer işletim sistemleri arasındaki fark

Birçok yönden Linux işletim sistemi, daha önce kullandığınız Windows, macOS (eski adıyla OS X) veya iOS işletim sistemlerine benzer. Tüm bu işletim sistemleri gibi Linux da grafiksel bir arayüze sahiptir ve resim ve video düzenleme, not alma gibi yazılımlar sunmaktadır. Bazen, yazılım geliştiriciler bu işletim sistemine kurulmak üzere Linux’ta senkronize edilmiş bir sürüm tasarlayabilirler.

Ancak Linux, diğer işletim sistemlerinden birçok yönden farklılık gösterebilir. Önemli farklardan biri, Linux’un açık kaynak olmasıdır; Bu, Linux oluşturmak için kullanılan kodların ücretsiz olduğu ve yeterli beceriye sahip kullanıcılar tarafından görüntülenebileceği ve düzenlenebileceği anlamına gelir.

Bu işletim sisteminin bir başka farkı da, Linux’un farklı bölümleri aynı ortak seçenekler olmasına rağmen, çeşitli yazılım seçeneklerini içeren farklı dağıtımların olmasıdır. Bu, Linux’un çok esnek olduğu ve kelime işlemciler ve web tarayıcıları gibi uygulamaların özelleştirilebilir ve değiştirilebilir olduğu anlamına gelir. Ayrıca kullanıcılar, görüntülenen grafik sistemi ve diğer kullanıcı arabirimi bileşenleri gibi diğer ana bileşenleri kendileri seçebilir.

 

Linux Özellikleri Nelerdir?

Linux sistemlerinde onları tamamen farklı kılan ve en yaygın kullanılan işletim sistemlerinden biri haline getiren çeşitli özellikler vardır. Virüslerden, kötü amaçlı yazılımlardan, yavaşlamalardan, çökmelerden, pahalı onarımlardan ve daha pek çok şeyden kurtulmak istiyorsanız, Linux harika bir çözüm olabilir. Tüm bunlara ek olarak Linux, diğer işletim sistemlerine göre ödeme yapmak zorunda kalmadığımız çeşitli avantajlar sunar. Linux’un bazı özelliklerine bir göz atalım:

Linux Özellikleri Nelerdir

Ücretsiz ve açık kaynak olmak

Çoğu işletim sistemi derlenmiş bir formatta gelir, yani orijinal kaynak kodu, kaynak kodunu bilgisayarın anlayacağı bir dile çeviren derleyici adı verilen bir program aracılığıyla çalıştırılır. Bu derlenmiş kodu değiştirmek zordur.

Açık kaynaklı bir işletim sistemi ise oldukça farklıdır. Kaynak kodu, bu işletim sisteminin derlenmiş versiyonuna dahildir ve ilgili bilgiye sahip herkesin onu değiştirmesine izin verir. Kısacası Linux, “insanlar için ve insanlar tarafından” denen bir işletim sistemidir.

Güvenli 

Linux sizi virüslerden, kötü amaçlı yazılımlardan, yavaşlamalardan ve çökmelerden koruyan çeşitli güvenlik seçeneklerini destekler. Ayrıca bu işletim sistemi verilerinizi korur. Linux’un güvenlik özelliği, geliştiricilerin ve sunucu sahiplerinin onu hoş karşılamasının ana nedenidir.

Tabii ki, Linux tamamen güvenli değildir, ancak diğer yaygın işletim sistemlerinden daha az savunmasızdır. Bu ortamda, her uygulamanın yönetici kullanıcıdan izin alması gerekir. Yönetici erişim parolasını sağlamadığı sürece bir virüs veya başka bir program çalışamaz. Linux sistemleri herhangi bir virüsten koruma yazılımı gerektirmez.

Geliştiriciler için uygun

Linux, C/C++, Java, Python, Ruby vb. gibi hemen hemen tüm popüler programlama dillerini desteklediği için tüm geliştiriciler için uygundur. Ayrıca, geliştirme için çok çeşitli yararlı uygulamalarla uyumludur.

Geliştiriciler, Linux terminalinin Windows komut satırından çok daha iyi olduğunu keşfettiler, bu nedenle onu Windows komut satırına tercih ediyorlar. Ayrıca SSH desteği, sunucuların hızlı bir şekilde yönetilmesine yardımcı oluyor.

SSH nedir makalesinde SSH hakkında daha fazla bilgi edinin.

Esnek

Linux esnek bir işletim sistemidir çünkü masaüstü uygulamaları, gömülü sistemler ve sunucu uygulamaları için kullanılabilir. Linux, bir saatin veya hatta bir süper bilgisayarın işletim sistemi olarak kullanılabilir.

Linux, telefonlarımızda, dizüstü bilgisayarlarımızda, arabalarımızda ve hatta buzdolaplarımızda her yerdedir. Ek olarak, bu işletim sistemi çeşitli özelleştirme seçeneklerini destekler.

 

Linux Kullanım alanları; Linux’u en çok kimler ve hangi görevler için kullanıyor? 

Birçok web uzmanı ve farklı şirket Linux işletim sistemini kullanır. Linux, ağ operasyonlarında, veritabanında, masaüstünde, mobil ve bilimsel hesaplamalarda kullanılabilir. Bu işletim sisteminin yüksek güvenliği, yaygın olarak kullanılmasına yol açmıştır. Linux işletim sisteminin önemli kullanımlarından bazıları şunlardır:

  • Oyunlar
  • İletişim ve telekomünikasyon ağı
  • güvenlik sistemi
  • Gömülü sistemler(Embedded)
  • yazılım geliştirme

En Çok Kullanılan Linux Komutları

Uygulama türüne bağlı olarak, Linux aşağıdaki ana amaçlardan biri için optimize edilebilir:

  • Ağ performansı
  • Hesaplama performansı
  • Belirli donanım platformlarında dağıtım
  • Sınırlı belleğe ve depolamaya veya bilgi işlem kaynaklarına sahip sistemlere dağıtım

 

Linux işletim sistemi nasıl kurulur?

İşletim sistemini kurma işlemi biraz zor ve karmaşık görünebilir; Ancak Linux’ta durum böyle değil. Linux işletim sistemi en kolay kurulum ve kullanım süreçlerinden birine sahiptir.

Çoğu Linux sürümü, sabit sürücünüzde herhangi bir değişiklik yapmadan işletim sistemini bir CD/DVD veya USB Flash Sürücüden çalıştırmanıza izin veren bir canlı dağıtım özelliği sunar.

Linux işletim sistemi nasıl kurulur

 

Bu, kurulum ve kuruluma ihtiyaç duymadan Linux’un tüm işlevlerine erişebileceğiniz anlamına gelir. İşletim sistemini denedikten ve kullanmaya karar verdikten sonra Yükle seçeneğine tıklayın ve kolayca kurun. Genel olarak, yükleme işlemi aşağıdaki adımları içerir:

 

  • Hazırlık: Bu, cihazınızın kurulum gereksinimlerini karşıladığından emin olmayı ve üçüncü taraf yazılımları (MP3 oynatıcı eklentileri ve video codec’leri gibi) yüklemek isteyip istemediğinizi belirlemeyi içerir.
  • Kablosuz sistemi kurma (gerekirse): Dizüstü bilgisayarlar gibi kablosuz cihazlara yazılım ve güncellemeleri indirmek için ağ bağlantısını sağlamanız gerekir.
  • Sabit disk seçimi: Başka bir işletim sistemiyle aynı anda yükleme, tüm sabit diski kullanma, mevcut bir Linux sürümünü yükseltme veya mevcut bir Linux sürümüyle aynı anda yükleme dahil olmak üzere, Linux işletim sisteminin nasıl kurulacağını belirlemenizi sağlar.
  • Konum: Bu adımda, haritadaki konumunuzu seçersiniz.
  • Klavyenin düzenini belirlemek
  • Kullanıcı ayarları: kullanıcı adı ve şifre ayarlarını içerir

Kurulum işlemini tamamladıktan sonra cihazı yeniden başlatıp kullanabilirsiniz.

Linux Vakfı (Linux foundation)

“Linux Foundation”, 2000 yılında kurulmuş kar amacı gütmeyen bir konsorsiyumdur ve bu vakfın temel amacı Linux’un büyümesine ve gelişmesine yardımcı olmaktır. Vakıf, Linux’un ücretsiz kalmasını sağlamak için birçok büyük teknoloji şirketi ve dünyanın dört bir yanından binlerce bağımsız kişi tarafından desteklenmektedir. Genel olarak, Linux Vakfı’nın ana faaliyetleri arasında şunlar yer alır:

  • Dünya çapında teknik etkinlikler düzenlemek
  • Linux çekirdeğinin sonraki sürümleri için görüş alışverişinde bulunmak üzere açık yuvarlak masa toplantıları düzenlemek
  • Sorunları yüz yüze çözmek için geliştiricileri ve sistem yöneticilerini bir araya getirmek
  • Kullanıcılara, çekirdek geliştiricilere ve yöneticilere çeşitli sektörlerde Linux kullanımının artmasına yardımcı olma fırsatı sağlamak
  • Eğitim kurslarının yazılması ve uygulanması
  • Teknoloji endüstrisinin ortak projelerini ve yenilikçi fikirlerini desteklemek
  • kernel.org web sitesinin en son Linux çekirdek sürümlerini sağlayacak şekilde güncellenmesi
  • Linux kullanıcılarının fikir alışverişinde bulunabileceği bir yer olarak linux.com sitesinin güncellenmesi ve sürdürülmesi

 

Son söz

Hepimiz cep telefonlarında, bilgisayarlarda vb. çeşitli işletim sistemlerine aşinayız. Linux işletim sistemi de farklı cihaz türlerinde kullanılan popüler işletim sistemlerinden biridir.

Açık kaynak kodlu olarak tasarlanıp sunulan bu işletim sistemi, her biri farklı uygulama seviyelerinde farklı kullanıcı ve cihazlara uygun çeşitli tiplere sahiptir; Ve bu yazımızda sizlere bu işletim sisteminin genel kavramlarını tanıtmaya çalıştık.

Hepimiz cep telefonlarında, bilgisayarlarda vb. çeşitli işletim sistemlerine aşinayız. Linux işletim sistemi de farklı cihaz türlerinde kullanılan popüler işletim sistemlerinden biridir.

Açık kaynak kodlu olarak tasarlanıp sunulan bu işletim sistemi, her biri farklı uygulama seviyelerinde farklı kullanıcı ve cihazlara uygun çeşitli tiplere sahiptir; Ve bu yazımızda sizlere bu işletim sisteminin genel kavramlarını tanıtmaya çalıştık.

Linux işletim sistemini kullanmak istiyorsanız Mavihost firmasının Linux işletim sistemi için optimize edilmiş Linux web hosting planlarını ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Sıkça Sorulan Sorular

  • Linux ne için kullanılır?

Linux şunlar için uygundur: Web sunucuları, veritabanı sunucuları, dosya sunucuları, e-posta sunucuları ve diğer tüm paylaşılan sunucular için sunucu işletim sistemi. Yüksek hacimli, çok iş parçacıklı uygulamaları desteklemek için tasarlanan Linux, her tür sunucu uygulaması için uygundur.

  • Linux’u öğrenmek kolay mı?

Linux öğrenmek zor değil. Gelişmiş teknolojilerle ne kadar çok deneyiminiz olursa, Linux’un temellerinde o kadar kolay ustalaşırsınız. Temel Linux komutlarını birkaç günde öğrenebilirsiniz; Ama onları daha iyi tanımak muhtemelen birkaç hafta alacak.

  • Linux’u hacklemek zor mu?

Linux kaynak kodu serbestçe kullanılabilir; Çünkü Linux açık kaynaklı bir işletim sistemidir. Bu, Linux’un kolayca değiştirilebileceği veya özelleştirilebileceği anlamına gelir. Ayrıca, Linux bilgisayar korsanlığı yazılımı olarak işlev görebilen sayısız Linux güvenlik dağıtımı vardır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir