Günümüz iletişim sisteminde internet kullanımı hemen hemen tüm sektörlerde gelişmiştir. İnternet kullanım oranının kişisel ve kurumsal amaçlarla artması, günlük iletişimi kolaylaştırmıştır.
Öte yandan güvenlik sorunları ve hacklenme gibi sorunlara da yol açmıştır. Bu nedenle, kişisel bilgisayarları veya kuruluşların verilerini korumak için firewall (güvenlik duvarı) adı verilen bir cihazın varlığı, bu güvenlik tehditleriyle başa çıkmak için gerekli ve kaçınılmazdır.
Basit bir ifadeyle, güvenlik duvarları, farklı ağlar arasındaki iletişim sürecini güvence altına almak için tasarlanmıştır Güvenlik duvarı, farklı ağlardaki verileri kontrol eden ve ardından bunların sizin ağınızla iletişimine izin veren veya vermeyen bir yazılım veya donanımdır.
Bu süreç, önceden tanımlanmış bir dizi güvenlik yönergesi tarafından yönetilir. Bu eğitici yazıda, güvenlik duvarını (firewall) çeşitli yönleriyle inceleyeceğiz.
Güvenlik Duvarı (firewall) Nedir?
Güvenlik duvarları, özel bir ağda izin verilen ve yasaklanan web etkinliğinin seyahatini yöneten kapılı sınırlar veya ağ geçitleri olarak görülebilir. Güvenlik duvarı veya firewall terimi, acil servisler onu söndürene kadar yangının yayılmasını yavaşlatan fiziksel duvarlar kavramından gelir. Karşılaştırıldığında, ağ güvenliği güvenlik duvarları web trafiği yönetimi içindir ve genellikle web tehditlerinin yayılmasını yavaşlatmayı amaçlar.
Güvenlik duvarları, web trafiğini yönlendirmek için “tıkanma noktaları” oluşturur ve bu noktalarda daha sonra bir dizi programlanmış parametre üzerinde incelenir ve buna göre hareket edilir. Bazı güvenlik duvarları, izin verilen veya engellenenlere referans vermek için denetim günlüklerindeki trafiği ve bağlantıları da izler.
Güvenlik duvarları genellikle özel bir ağın veya ana cihazların sınırlarını kapatmak için kullanılır. Bu nedenle, güvenlik duvarları, daha geniş kullanıcı erişim denetimi kategorisindeki bir güvenlik aracıdır. Bu engeller genellikle iki konumda kurulur — ağdaki özel bilgisayarlarda veya kullanıcı bilgisayarlarında ve diğer uç noktalarda (hostlar).
Güvenlik Duvarı (firewall) Tarihi
Ağ güvenlik duvarları, güvenlik ortamındaki çeşitli tehditleri ele almak için yıllar içinde gelişmiştir. Firewall’ları kuruluşlar ve toplum için çok önemli olmaya devam edecek. Öyleyse, güvenlik duvarlarının kısa bir geçmişine bakalım.
- 1989 – Paket filtreleme güvenlik duvarlarının doğuşu
- 1992 – İlk ticari güvenlik duvarı DEC SEAL
- 1994 – İlk durum bilgisi olan güvenlik duvarları ortaya çıktı
- 2004 – IDC, UTM (birleşik tehdit yönetimi) terimini ortaya attı.
- 2009 – Yeni Nesil Güvenlik Duvarı (NGFW), Gartner tarafından tanıtıldı
Güvenlik Duvarları (firewall) Neden Önemlidir?
Güvenlik duvarları veya firewall, çok çeşitli uygulamalarda kullanılan modern güvenlik teknikleri ile tasarlanmıştır. İnternetin ilk zamanlarında, ağların yeni güvenlik teknikleriyle, özellikle de modern bilgi işlemin merkezi mimarisi olan istemci-sunucu modelinde kurulması gerekiyordu. Güvenlik duvarlarının, çeşitli karmaşıklıklara sahip ağlar için güvenliği oluşturmaya başladığı yer burasıdır. Güvenlik duvarlarının trafiği denetlediği ve cihazlara yönelik tehditleri azalttığı bilinmektedir.
Sunucu hakkında daha fazla bilgi edinmek için Sunucu nedir? makalesini okuyun.
Güvenlik Duvarlarının (firewall) Temel Kullanımları
Güvenlik duvarı temel kullanımları örnekler:
- Güvenlik duvarları, kurumsal ve tüketici ayarlarında kullanılabilir.
- Güvenlik duvarları, modern kuruluşlarla ilgili siber güvenlik cihazlarına bir güvenlik bilgisi ve olay yönetimi stratejisi (SIEM) dahil edebilir ve hem dış tehditlere hem de içeriden gelen tehditlere karşı koruma sağlamak için kuruluşların ağ çevresine kurulur.
- Güvenlik duvarları, kalıpları tanımlayarak ve acil tehditleri savunmak için kuralları güncelleyerek kuralları iyileştirerek günlük kaydı ve denetim işlevleri gerçekleştirebilir.
- Güvenlik duvarları, statik IP adreslerine sahip bir ev ağı, Dijital Abone Hattı (DSL) veya kablo modem için kullanılabilir. Güvenlik duvarları trafiği kolayca filtreleyebilir ve kullanıcıya izinsiz girişler hakkında sinyal verebilir.
- Güvenlik duvarları ayrıca antivirüs uygulamaları için de kullanılır.
- vendorlar yeni tehditler veya yamalar keşfettiklerinde, güvenlik duvarları vendor sorunlarını çözmek için kural kümelerini günceller.
- Ev içi cihazlarda, Donanım/ürün yazılımı güvenlik duvarlarını kullanarak kısıtlamaları belirleyebiliriz.
Güvenlik Duvarının İşlevleri
Bir firewall’ın en önemli işlevi, harici bir ağ ile korunan ağ arasında, güvenlik duvarının korunan ağa giren ve çıkan tüm paketleri (internet aktarımı için veri parçaları) incelediği bir sınır oluşturmasıdır. İnceleme tamamlandıktan sonra, bir güvenlik duvarı önceden yapılandırılmış bir dizi kuralın yardımıyla iyi ve kötü niyetli paketleri ayırt edebilir.
Güvenlik duvarı, korunan ağa girmemeleri için, bir kural seti içinde gelsinler veya gelmesinler, bu tür paketlere uyar. Bu paket form bilgisi, bilgi kaynağını, hedefini ve içeriğini içerir. Bunlar ve kural kümeleri de, ağın her seviyesinde farklılık gösterebilir. Güvenlik duvarları bu paketleri okur ve protokole onları nereye göndereceğini söyleyen kurallarla ilgili olarak yeniden düzenler.
Güvenlik Duvarı (firewall) Nasıl Çalışır?
Daha önce belirtildiği gibi, güvenlik duvarları özel bir ağ içindeki ağ trafiğini filtreler. Bir dizi kurala göre hangi trafiğe izin verilmesi veya kısıtlanması gerektiğini analiz eder. Güvenlik duvarını, bilgisayarınızın giriş noktasında yalnızca güvenilir kaynakların veya IP adreslerinin ağınıza girmesine izin veren bir bekçi gibi düşünün.
IP adresi hakkında daha fazla bilgi için, IP adresi nedir makalesini okuyun.
Bir güvenlik duvarı, yalnızca kabul edecek şekilde yapılandırılmış gelen trafiği karşılar. İyi ve kötü niyetli trafiği birbirinden ayırır ve önceden belirlenmiş güvenlik kurallarında belirli veri paketlerine izin verir veya engeller.
Bu kurallar, kaynak, hedef, içerik vb. gibi paket verileri tarafından belirtilen çeşitli yönlere dayanır. Bu kurallar, siber saldırıları önlemek için şüpheli kaynaklardan gelen trafiği engeller.
Örneğin, aşağıda gösterilen resim, bir güvenlik duvarının iyi trafiğin kullanıcının özel ağına geçmesine nasıl izin verdiğini gösterir.
Bununla birlikte, aşağıdaki örnekte, güvenlik duvarı kötü amaçlı trafiğin özel ağa girmesini engelleyerek kullanıcının ağını bir siber saldırıya açık olmaktan korur.
Bu şekilde, bir güvenlik duvarı, kötü amaçlı yazılımları ve diğer şüpheli etkinlikleri tespit etmek için hızlı değerlendirmeler gerçekleştirir.
Farklı ağ seviyelerinde veri paketlerini okumak için farklı türde güvenlik duvarları vardır. Şimdi, bu eğitimin bir sonraki bölümüne geçecek ve farklı güvenlik duvarı türlerini anlayacaksınız.
Güvenlik Duvarı Türleri
Bir güvenlik duvarı yazılımsal veya donanımsal olabilir. Yazılım güvenlik duvarları, her bilgisayarda kurulu programlardır ve uygulamalar ve port numaraları aracılığıyla ağ trafiğini düzenlerler. Bu arada, donanımsal güvenlik duvarları, ağ geçidi ile ağınız arasında kurulan ekipmanlardır. Ek olarak, bir bulut çözümü tarafından sunulan bir güvenlik duvarını bulut güvenlik duvarı olarak adlandırırsınız.
Trafik filtreleme yöntemlerine, yapılarına ve işlevlerine bağlı olarak birden çok güvenlik duvarı türü vardır. Güvenlik duvarı türlerinden birkaçı şunlardır:
Paket Filtreleme (Packet Filtering)
Bir paket filtreleme güvenlik duvarı, bir ağa gelen ve bir ağdan veri akışını kontrol eder. Paketin kaynak adresine, paketin hedef adresine, veri aktarımı için uygulama protokollerine vb. dayalı olarak veri aktarımına izin verir veya engeller.
Proxy Hizmeti Güvenlik Duvarı (Proxy Service Firewall)
Bu güvenlik duvarı türü, uygulama katmanındaki mesajları filtreleyerek ağı korur. Belirli bir uygulama için, proxy güvenlik duvarı bir ağdan diğerine ağ geçidi görevi görür.
Durum Denetimi (Stateful Inspection)
Böyle bir güvenlik duvarı, duruma, bağlantı noktasına ve protokole dayalı olarak ağ trafiğine izin verir veya engeller. Burada, yönetici tanımlı kurallara ve bağlama göre filtrelemeye karar verir.
Yeni Nesil Güvenlik Duvarı (Next-Generation Firewall)
Yeni nesil güvenlik duvarı, bağlantı noktası/protokol incelemesi ve engellemenin ötesine geçmek için uygulama düzeyinde inceleme, izinsiz girişi önleme ve güvenlik duvarının dışından bilgi ekleyen derin paket inceleme güvenlik duvarıdır.
Birleşik Tehdit Yönetimi (UTM) Güvenlik Duvarı (Unified Threat Management (UTM) Firewall)
Bir UTM cihazı genellikle durum bilgisi olan bir denetim güvenlik duvarı, izinsiz giriş önleme ve antivirüs özelliklerini gevşek bağlantılı bir şekilde birleştirir. Ek hizmetleri ve çoğu durumda bulut yönetimini içerebilir. UTM’ler basit ve kullanımı kolay olacak şekilde tasarlanmıştır.
Tehdit Odaklı NGFW (Threat-Focused NGFW)
Bu güvenlik duvarları, gelişmiş tehdit algılama ve azaltma sağlar. Ağ ve uç nokta olay korelasyonu ile kaçamak veya şüpheli davranışları tespit edebilirler.
Yazılımsal Güvenlik Duvarı Nedir?
Yazılım güvenlik duvarları aslında işletim sistemlerine yüklenen ve ağa veya işletim sistemine gelen ve giden trafiği kontrol eden yazılımlardır. Bu tür güvenlik duvarları çoğunlukla ev ve küçük ve orta ölçekli şirketler ve kuruluşlar tarafından kullanılır. Yazılım güvenlik duvarları, sistemleri İnternet’e yetkisiz erişim gibi yaygın tehditlere karşı korur.
Web trafiği hakkında daha fazla bilgi edinmek için Web trafik nedir makalesini okuyun.
Bu tür güvenlik duvarlarının çoğu, kullanıcılara yazıcılar ve klasörler dahil olmak üzere kaynaklarını paylaşma, güvenlik duvarı kurallarında kendi değişikliklerini uygulama ve istedikleri tesisleri kullanabilme ve bunlardan yararlanabilme olanağı sağlar. Bazen yazılım güvenlik duvarları bize, kendiniz veya diğer kullanıcılar için belirli gizlilik ve filtreleme ayarlarını uygulayabileceğiniz ek araçlar sağlar.
Yazılımsal Güvenlik Duvarı Türleri
Yazılımsal güvenlik duvarlarının çeşitliliği çok fazladır, ancak en iyi yazılımsal güvenlik duvarının, sisteminizin arka planında çalışırken en az sistem kaynağını kullanan ve sistemde büyük bir yük oluşturmayan bir güvenlik duvarı olduğunu unutmayın. Yazılımsal güvenlik duvarları, ağda daha fazla trafik ve iş yükü oluşturur, ancak donanımsal güvenlik duvarlarından daha ekonomiktir.
Yazılımsal güvenlik duvarları iki türde sunulur: Ağ ve Kişisel
1- Kişisel veya masaüstü güvenlik duvarları
Kişisel güvenlik duvarları yalnızca işletim sistemine kurulur ve internete bağlı bir bilgisayarı koruyabilir. Kişisel bir güvenlik duvarı, bilgisayara gelen ve bilgisayardan gelen tüm trafiği izler. Ağınızda 150 bilgisayar olduğunu ve tek bir güvenlik duvarı ürünü kullanmak istediğinizi düşünün: Tüm ağa 150 kez kurulum yapmak çok sıkıcı ve zor olabilir.
Kişisel bir güvenlik duvarı, uzun süre DSL veya kablo modem ile internete bağlananlar için çok önemlidir çünkü bu bağlantı statik IP kullanır ve bu nedenle hacker saldırılarına açıktır. Kişisel güvenlik duvarları, cihazın arka planında ve OSI modelinin bağlantı katmanında çalışır ve internet bağlantılarını kontrol ederek ve gelen ve giden trafiği filtreleyerek ve kullanıcıyı hacker eylemleri konusunda uyararak sisteminizi kötü niyetli bilgisayar kodlarından korur.
Güvenlik duvarı Windows’ta ne yapar ve Windows güvenlik duvarı nedir? Çoğu PC ve Mac’te, bilgisayarınızı siber saldırılardan koruyan yerleşik güvenlik duvarları bulunur, ancak başka bir koruma katmanı eklemek için kişisel güvenlik duvarlarını kullanabilirsiniz. Bu güvenlik duvarlarını indirebilir veya satın alabilirsiniz.
2- Ağ altındaki yazılımsal güvenlik duvarları
Ağ yazılımı güvenlik duvarları bir ağı kontrol edebilir ve koruyabilir. Bir ağ güvenlik duvarı, tüm ağ için güvenlik sağlar, bu nedenle yazılım tabanlı veya donanım tabanlı olabilir.
Donanımsal Güvenlik Duvarı Nedir?
Donanımsal güvenlik duvarları genellikle donanım kartları üzerine üreticiler tarafından kurulup çalıştırılan altyapılar şeklindedir ve genellikle ağda bir yönlendirici (router) şeklinde çalışır. Bir yönlendirici, bir ağda donanımsal güvenlik duvarı görevi de görebilir.
Varsayılan olarak, donanımsal güvenlik duvarı verileri ve istenmeyen trafiği ağa girmekten en iyi şekilde koruyabilir ve bilgilerimizi güvende tutabilir. Bu tür güvenlik duvarları genellikle paket filtreleme şeklinde çalışır ve paketlerin kaynağı ve hedefi ile ilgili başlıkları ve paketin içeriğinin güvenlik duvarında belirlenen kurallara aykırı olup olmadığını dikkatlice kontrol eder, ağa girmesini anında engeller ve bloke eder. Bilgi paketi, güvenlik duvarındaki kurallarla çelişmiyorsa, istenen hedefe yönlendirilecektir.
Donanımsal güvenlik duvarlarıyla çalışmanın rahatlığı, sıradan kullanıcıların onu kolayca ağa koyabilmesi ve içinde yapılan varsayılan ayarları kullanabilmesidir. Bu tür güvenlik duvarlarında, bunları yapmak için çok fazla uzmanlık bilgisi gerektiren yalnızca bazı gelişmiş güvenlik ayarları vardır.
Ancak, işlevselliklerinden emin olmak için donanımsal güvenlik duvarlarının güvenlik uzmanları tarafından test edilmesi gerektiğini unutmayın. Donanımsal güvenlik duvarları ağ için daha az trafik ve iş yükü oluşturur ve doğal olarak ağda daha yüksek hız ve verimliliğe sahiptir, ancak maliyet açısından yazılım güvenlik duvarlarından daha pahalıdırlar.
Yazılımsal ve Donanımsal Güvenlik Duvarlarının Karşılaştırılması
Yazılımsal ve donanımsal güvenlik duvarlarının zayıf ve güçlü yönleri:
- Donanımsal güvenlik duvarları, donanım kartlarında araç olarak kurulur, yönlendirici aynı zamanda güvenlik duvarı görevi de görebilir.
- Yazılımsal güvenlik duvarları, herhangi bir işletim sistemi üzerine kurulabilen ve çalışmaya başlayabilen, ağ ve tek ürün olan programlardır.
- Varsayılan olarak, ağınızı korumak için donanımsal ve yazılımsal güvenlik duvarlarının varsayılan ayarlarını kullanabilirsiniz.
- Donanımsal güvenlik duvarları, yazılım güvenlik duvarlarından daha hızlı ve daha verimlidir.
- Yazılımsal güvenlik duvarlarını uygulama ve kullanma maliyeti, donanımsal güvenlik duvarlarından çok daha düşüktür.
- Ağda en iyi performansı elde etmek için, güvenlik duvarları her zaman birlikte (yazılım ve donanım) kullanılmalıdır.
Firewall Kullanmanın Avantajları
Artık güvenlik duvarı türlerini anladığınıza göre, güvenlik duvarı kullanmanın avantajlarına bakalım.
Güvenlik duvarları, güvenlik yönetimi için şirketlerde önemli bir rol oynamaktadır. Aşağıda, güvenlik duvarlarını kullanmanın önemli avantajlarından bazıları verilmiştir.
- Savunmasız hizmetlere karşı gelişmiş güvenlik ve gizlilik sağlar. Yetkisiz kullanıcıların internete bağlı özel bir ağa erişmesini engeller.
- Güvenlik duvarları daha hızlı yanıt süresi sağlar ve fazla trafik yükünü kaldırabilir.
- Bir güvenlik duvarı, güvenlik protokollerini tek bir yetkili cihazdan kolayca yönetmenizi ve güncellemenizi sağlar.
- Ağınızı kimlik avı saldırılarına karşı korur.
Güvenlik Duvarı Koruması Nasıl Kullanılır?
Ağınızı ve cihazlarınızı güvende tutmak için güvenlik duvarınızın doğru şekilde kurulduğundan ve bakımının yapıldığından emin olun. Güvenlik duvarı güvenliğinizi geliştirmenize yardımcı olacak bazı ipuçları:
- Güvenlik duvarlarınızı mümkün olan en kısa sürede sürekli olarak güncelleyin: Ürün yazılımı yamaları, güvenlik duvarınızı yeni keşfedilen tüm güvenlik açıklarına karşı güncel tutar.
- Antivirüs koruması kullanın: Güvenlik duvarlarına ek olarak, sisteminizi virüslerden ve diğer enfeksiyonlardan korumak için antivirüs yazılımı kullanmanız gerekir.
- Erişilebilir bağlantı noktalarını ve hostları sınırlayın: Gelen ve giden bağlantıları, güvenilir IP adreslerinden oluşan katı bir beyaz listeyle sınırlayın.
- Etkin ağa sahip olun: Kesinti süresini önlemek için etkin ağ fazlalıklarına sahip olun. Ağ hostları ve diğer kritik sistemler için veri yedeklemeleri, bir felaket durumunda veri kaybını ve üretkenlik kaybını önlemenize yardımcı olabilir.
Ağ Güvenliğinin Geleceği
Son birkaç yılda sanallaştırma ve birleşik altyapıdaki eğilimler daha fazla doğu-batı trafiği yarattı ve bir veri merkezindeki en büyük trafik hacmi sunucudan sunucuya geçiyor. Bazı kurumsal kuruluşlar, bu değişiklikle birlikte geleneksel üç katmanlı veri merkezi mimarilerinden çeşitli yaprak-omurga mimarilerine geçiş yaptı.
Mimarideki bu değişiklik, bazı güvenlik uzmanlarının, ağı risksiz bir ortamda güvenli tutmak için güvenlik duvarlarının önemli bir rolü olduğu konusunda uyarmasına neden oldu. Bu nedenle güvenlik duvarlarının önemi ve geleceği sonsuzdur. Bununla birlikte, gelecekte güvenlik duvarlarına birçok gelişmiş alternatif olabilir.
Güvenlik Duvarı ve Antivirüs Arasındaki Fark
Farkı inceleyelim:
Güvenlik duvarı
- Güvenlik duvarı, bir ağa yetkisiz erişimi engellemek için kullanılan ağ güvenliğinde temel bir yazılım veya sabit yazılımdır.
- Yazılım veya donanım biçiminde uygulayarak tehditleri belirlemek ve engellemek için gelen ve giden trafiği bir dizi kural yardımıyla denetlemek için kullanılır.
- Güvenlik duvarları hem kişisel hem de kurumsal ayarlarda kullanılabilir ve Mac, Windows ve Linux bilgisayarlar da dahil olmak üzere pek çok cihaz bir yerleşik olarak gelir.
Birinci sınıf ve uygun maliyetli hosting planları almak için Mavihost’un Linux hosting planlarını inceleyebilirsiniz.
Antivirüs
- Antivirüs ayrıca ağ güvenliğinin önemli bir bileşenidir. Temel olarak internetten gelen kötü amaçlı yazılımlara karşı güvenliği sağlamak için kullanılan bir uygulama veya yazılımdır.
- Çalışan bir antivirüs 3 ana eyleme, Tehditlerin Tespiti, Tanımlanması ve Kaldırılmasına dayanır.
- Antivirüs, yalnızca yazılım aracılığıyla uygulayarak hem dış tehditlerle hem de iç tehditlerle başa çıkabilir.
Güvenlik Duvarının Sınırlamaları
Bu sınırlamaları şunları içerir:
- Güvenlik duvarları, kullanıcıların kötü amaçlı web sitelerinden gelen verilere veya bilgilere erişmesini engelleyemez ve bu da onları dahili tehditlere veya saldırılara karşı savunmasız hale getirir.
- Güvenlik kuralları yanlış yapılandırılmışsa, virüs bulaşmış dosyaların veya yazılımların aktarımına, teknik olmayan güvenlik risklerine (sosyal mühendislik) karşı koruma sağlayamaz.
- Parolaların kötüye kullanılmasını ve modemli saldırganların dahili ağa girip çıkmasını engellemez.
- Halihazırda virüs bulaşmış sistemler Güvenlik Duvarları tarafından korunmaz.
Son Söz
Ağ yönetimi için bir güvenlik duvarı kullanmak çok önemlidir. Güvenlik duvarı olmadan, ağlar seçici kurtarma için hassas verilerini ve bilgilerini depolayamaz. Güvenlik duvarı, bilgisayarınızı ve ağınızı çeşitli saldırılardan korur. Veri kaybı riskini azaltmak için şirketler ve kuruluşlar, ağlar ve ev bilgisayarları güvenlik duvarlarıyla donatılmalıdır. Bu nedenle, bir güvenlik duvarı kullanmanın gerekliliği göz ardı edilemez.
Mavihost şirketi, tüm hizmetlerinde en son donanımsal ve yazılımsal güvenlik duvarlarını kullanır, böylece müşteriler bilgisayar korsanı saldırılarına karşı verilerinin ve bilgilerinin güvenliğinden emin olabilirler. Ek bilgi almak veya rehberlik almak için uzmanlarımızla ücretsiz olarak iletişime geçin.
Sıkça Sorulan Sorular
En sık sorulan sorulardan bazılarının yanıtları:
Güvenlik Duvarı Nedir?
Güvenlik duvarı, ağınıza giren ve ağınızdan çıkan ağ trafiğini analiz eden bir ağ güvenlik cihazıdır. Bir dizi güvenlik kuralına göre trafiğe izin verir veya vermez.
Güvenlik Duvarı Ağ Güvenliğinde Nasıl Yararlıdır?
Güvenlik duvarı, ağınızdaki özel verilere istenmeyen erişimi engelleyen bir güvenlik mekanizmasıdır. Güvenlik duvarları ayrıca güvenilir dahili ağlar ile güvenilmeyen harici ağlar arasında bir engel oluşturarak sistemleri zararlı kötü amaçlı yazılımlardan korur.
Güvenlik duvarı ve Ağ Güvenliği Arasındaki Fark Nedir?
Bir güvenlik duvarı, bir ağdaki hem yazılımı hem de donanımı koruyabilirken, bir antivirüs diğer yazılımları tarafsız bir yazılım olarak koruyabilir. Güvenlik duvarı, zararlı yazılımların sisteme erişmesini engellerken, virüsten koruma yazılımı bozuk dosyaları ve yazılımları bilgisayarınızdan ve ağınızdan kaldırır.
Güvenlik Duvarı Nasıl Çalışır?
Güvenlik duvarı, 7/24 filtre görevi görerek ağınıza girmeye çalışan verileri inceleyerek ve şüpheli görünen her şeyi engelleyerek ağınızı korur.
Güvenlik Duvarının Amacı Nedir?
Güvenlik duvarları, tehlikeli veya gereksiz ağ trafiğini filtreleyerek bilgisayarınızı veya ağınızı dışarıdaki siber saldırganlardan korur. Güvenlik duvarları, zararlı kötü amaçlı yazılımların internet üzerinden bir bilgisayara veya ağa erişmesini de önleyebilir.
3 Tür Güvenlik Duvarı Nedir?
Yapılarına bağlı olarak, güvenlik duvarları yazılımsal güvenlik duvarları, donanım güvenlik duvarları veya her ikisi olarak sınıflandırılabilir. Her tür güvenlik duvarı farklı bir amaca hizmet eder ancak aynı işlevselliğe sahiptir. Ancak, optimum koruma için her ikisine de sahip olmak en iyi uygulamadır.