Haziran 18, 2023

IIS Nedir ve Nasıl Çalışır? Eksiksiz Rehber

Büyük olasılıkla, işiniz için doğru araçları ararken IIS web sunucusu, IIS sunucusu ve çevrimiçi IIS sunucusu gibi terimlerle karşılaşmışsınızdır. Ancak IIS’yi anlamak için önce nasıl çalıştığının temellerini anlamalısınız.

Internet Information Services (IIS), istenen HTML sayfalarını veya dosyalarını sunmak için Windows sistemlerinde çalışan Microsoft’un esnek, genel amaçlı bir web sunucusudur.

Bir IIS web sunucusu, uzak istemci bilgisayarlardan gelen istekleri kabul eder ve uygun yanıtı verir. Bu temel işlevsellik, web sunucularının kurumsal intranetler gibi yerel alan ağları (LAN) ve İnternet gibi geniş alan ağları (WAN) arasında bilgi paylaşmasına ve iletmesine olanak tanır.

IIS veya İnternet Bilgi Servisleri aslında çok yönlü ve çok sayıda teknik bilgi içeren katmanlı bir konudur. Bu kılavuz, yeni başlayanların IIS kavramını öğrenmelerine yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Bu yazının devamında IIS’nin nasıl çalıştığını ve nasıl kurulacağını anlatacağız.

 

IIS Nedir?

IIS, Microsoft’un .NET platformu için bir web sunucusudur ve Windows Web Sunucusu olarak da bilinir. Mono adlı bir araç kullanılarak Linux ve Mac üzerinde çalıştırılabilmesine rağmen, IIS Microsoft .NET için tasarlandığından ve Windows IIS uygulaması daha güvenilir olduğundan çok kararlı veya güvenilir olmayacaktır.

IIS web sunucusu, ASP programlama dilleri ile tasarlanmış web siteleri için uygundur; IIS’den farklı olarak, Linux ile uyumlu ve PHP programlama dili için tasarlanmış Nginx ve Apache web sunucuları vardır.

 

Web Server Nedir?

İnternet iyi. Ve internet, web serverları olmadan var olamaz. Ancak bir web sunucusu tam olarak nedir? Bunu soyut olarak tanımlayalım, böylece IIS’nin bu rolü nasıl doldurduğuna dair bir bağlam elde edebiliriz.

Bir web sunucusu, web uygulamalarını barındırma işlemidir. Web server, bir uygulamanın belirli TCP bağlantı noktalarından (varsayılan olarak) gelen iletileri işlemesine izin verir. Örneğin, HTTP trafiği için varsayılan bağlantı noktası 80’dir ve HTTPS için olan bağlantı noktası 443’tür.

Tarayıcınızda bir web sitesini ziyaret ettiğinizde, web sunucusu varsayılandan farklı bağlantı noktalarında trafik alacak şekilde yapılandırılmadığı sürece genellikle bağlantı noktası numarasını belirtmezsiniz. http://www.example.com ziyareti, isteğinizi dolaylı olarak 80 numaralı bağlantı noktasına gönderir. TLS (Aktarım Katmanı Güvenliği) için http://www.example.com:80 ve https://www.example.com:443 istiyorsanız bağlantı noktası numarasını belirtebilirsiniz.

Web uygulamanız için varsayılan yapılandırmanın ve TLS’nin yapılandırıldığını varsayarsak, web sunucusu 80 ve 443 numaralı bağlantı noktalarına gelen tüm trafiği alacaktır. Web sunucusunun bu istekleri nasıl işleyebileceği konusunda sayısız seçenek vardır.

Bir web sitesi başlattığınıza pişman olmanıza neden olan web hosting sorunlarıyla uğraşmaktan bıktınız mı? Yavaş yükleme hızı, sık duraklamalar ve sınırlı depolama alanı, web siteniz için sorun oluşturur ve çevrimiçi varlığınızı yavaşlatabilir.

Mavihost’un barındırma paketleri, artan ihtiyaçlarınızı karşılamak için süratli yükleme hızı, benzersiz çalışma süresi ve cömert depolama alanı sağlamak üzere tasarlanmıştır. Web hosting sayfamızı ziyaret edin ve web sitenizin parlamasını sağlamak için Türkiye’de ilk kez size özel olağanüstü fırsatından yararlanın, bu avantajla ihtiyaçlarınıza ve tüketiminize göre seçim yapabilirsiniz.

Web Hosting

IIS Nasıl Çalışır?

IIS, çeşitli standart diller ve protokoller aracılığıyla çalışır. HTML, metin, düğmeler, görüntü yerleşimleri, doğrudan etkileşimler/davranışlar ve köprüler gibi öğeler oluşturmak için kullanılır. HTTP nedir? Köprü Metni Aktarım Protokolü, web sunucuları ve kullanıcılar arasında bilgi alışverişi yapmak için kullanılan temel iletişim protokolüdür.

HTTPS — Güvenli Yuva Katmanı (SSL) üzerinden HTTP — ek veri güvenliği için iletişimi şifrelemek üzere SSL’yi kullanır. Dosya Aktarım Protokolü (FTP) veya güvenli varyantı FTPS, dosyaları aktarabilir. Desteklenen ek protokoller arasında, e-posta gönderip almak için SMTP (Basit Posta Aktarım Protokolü) ve USENET’teki makaleleri iletmek için Ağ Haber Aktarım Protokolü yer alır.

IIS İstekleri Nasıl İşler?

Tipik bir web sunucusu iki ana işleme modeli kullanabilir:

  • İstekleri tek iş parçacıklı bir modele göre işleyebilir.
  • Her ayrı istek için yeni bir iş parçacığı oluşturabilir.

Thread-per-request sistemi, temelde bir Thread havuzuna erişen ve her istek için yeni bir Thread alan IIS tarafından kullanılan bir modeldir.

İstekler genellikle basit bir istek-cevap temelinde işlenir. Bu sayede müşteri bir istek gönderir ve kendisine bir yanıt gönderilir. Genellikle, istemci ile web sunucusu arasındaki İnternet bağlantısı HTTP protokolü ile yapılır.

IIS, kendi işleme motorunu ve işleme mimarisini iki katman veya modla kullanır:

  • Kernel Mode (Çekirdek Modu)
  • User Mode (Kullanıcı Modu)

 

Kernel veya Çekirdek Modu Nedir?

Kernel kullanımdayken, kod herhangi bir komutu yürütebilir ve ekli ekipmana tam erişim sağlayabilir. Bu mod, genellikle süreç güvenilir ve çoğunlukla zararsız olduğunda kullanılır. Çekirdek modundaki herhangi bir arıza, sistemin kendisine çok fazla zarar verebilir. Kernel, HTTP.SYS’yi bulduğunuz yerdir.

 

User veya Kullanıcı Modu Nedir?

User modu, çekirdek modundan biraz daha sınırlıdır. Bu mod ile çalıştırılan kodlar donanıma veya referans belleğe erişemez ve bunun sonucunda size daha güvenli bir çalışma ortamı sağlanır.

Bir hata yaparsanız, sonuçlar bir çekirdek modu hatası kadar yıkıcı değildir. Kullanıcı modunda yürütülen kod, API’lere çekirdek modundan çok daha güvenli olan aygıtlar ve bellek referanslarıyla iletişim kurma talimatı verir.

IIS’de İsteklerin İşlenmesi

Çekirdek Modunun amacı, gelen istemci isteklerini kabul etmek ve bunları uygulama havuzuna yönlendirmek için HTTP.SYS kullanmaktır. Bu süreç, müşteri veya son kullanıcı web sitesi URL’sini girdiğinde başlar. Bu istek temel olarak HTTP.SYS sayfasına erişim isteğidir.

Uygulama havuzu HTTP.SYS’den istek aldığında, ISAPI filtresi IIS çalışan işlemi veya w3wp.exe tarafından yüklenir. Bu bir ASPX sayfasıysa, alt işlem HttpRuntime.ProcessRequest’i ve bazen aspnet_isapi.dll’yi de açar.

HttpRuntime, HTTP üzerinden gönderilen ve ASP.NET sayfası HTTP işleyicisinden bir istek yapana kadar sürekli olarak HTTP modülleriyle etkileşime giren HttpApplication nesnelerinin bir koleksiyonunu oluşturur. İstek HTTP yolunu tamamladıktan sonra sayfa yüklemesi başlar.

 

Kullanılabilir IIS Sürümleri

IIS’nin çeşitli sürümleri mevcuttur, ancak IIS 6’dan önceki sürümler ticari kullanım için uygun değildir, bu nedenle yalnızca IIS 6’dan sonra yayınlanan sürümleri ele alacağız.

IIS 6

Tartışacağımız en eski sürüm olan IIS 6 veya Windows hosting 2003 ile başlayalım. Bu sürüm, IPv6 için destek ekledi, ancak önceki sürüme başka güncelleme yapılmadı. IIS açısından, hızlı tempolu bir kurumsal ortamda çalışmak için minimum gereksinimlere sahiptir.

IIS 7

IIS 7, bu web sunucusunun sonraki sürümüdür. Bu sürüm, Windows Vista ile uyumludur ve artırılmış güvenlik önlemlerine ve .NET Framework desteğine sahiptir.

IIS 7.5

IIS 7.5, TLS 1.1 ve 1.2 desteğiyle Windows 7’de mevcuttur.

IIS 8

IIS 8 veya Windows Web Server 2012, SNI desteği içerir. Ayrıca 2023 yılına kadar kullanılabilen genel bir desteğe sahiptir.

IIS 8.5

IIS 8.5, Windows 8.1 için mevcuttur ve ek oturum açma özelliklerinin yanı sıra bir dinamik site etkinleştirme aracı içerir.

IIS 10

IIS 10, HTTP/2 ve Windows PowerShell 5.0’ı destekler.

 

IIS Web Sunucusu Özellikleri

IIS web sunucusu çok popülerdir ve yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu Web server, çok çeşitli yararlı özellikler sunar ve birçok BT yöneticisi için etkili bir araç olarak kabul edilir. Tipik olarak IIS, ASP.NET web sitelerini ve uygulamalarını barındırmak için kullanılır, ancak FTP erişimi olan bir sunucu olarak ve WCF hizmetlerini barındırmak için kullanılabilir ve PHP gibi diğer platformları barındırmak için genişletilebilir.

IIS’nin temel özellikleri şunlardır:

1. Application Pools (Başvuru Havuzları)

Aslında Uygulama Havuzları veya Application Pools, IIS sunucu sisteminin önemli bir parçasını oluşturur. Bir uygulama havuzunda hiç veya çok sayıda IIS çalışan işlemi çalıştırılabilir. Bu çalışan süreçler, uygulama örneklerinin yürütülmesinden sorumludur.

 

IIS’de bazı uygulamalar varsayılan olarak oluşturulur. Örneğin, muhtemelen klasik veya tümleşik modda olan v2.0 ve v4.0’ı ele alalım. Bir havuz tümleşikse ASP.NET, IIS istek ardışık düzeninin bir parçasıdır, ancak klasikse, IIS için bir ardışık düzen ve ASP.NET için ayrı bir ardışık düzen vardır.

Genel olarak, entegre mod, en azından IIS 8 piyasaya sürüldüğünden beri daha yaygın olarak kullanılmaktadır.

 

2. Kimlik Doğrulama

IIS sunucusu, Windows auth، Basic ve ASP.NET dahil olmak üzere kimlik doğrulama seçeneklerine sahiptir. Alan adı hesabınız aracılığıyla web uygulamalarında otomatik olarak oturum açmanıza izin verdiği için Windows Active Directory kullanıyorsanız, Windows auth çok yararlıdır.

 

3. IIS Güvenliği

IIS, aşağıdakiler gibi bir dizi güvenlik özelliğine sahiptir:

  • TLS sertifikalarını yönetmek için yardımcı programlar;
  • SFTP ve HTTPS’nin etkinleştirilebileceği şekilde bağlanma imkanı;
  • Trafiği etkili bir şekilde beyaz listeye veya kara listeye alabilmeniz için istekleri filtreleme yeteneği;
  • Erişim kurallarını ve günlük isteklerini uygulama ve bir dizi FTP güvenlik işlemine erişme olasılığı.

 

4. Uzaktan Yönetim

Uzaktan yönetim araçları, IIS’nin CLI veya PowerShell aracılığıyla kolayca yönetilmesini sağlar. Esneklik ve nihai kontrol sunduğu için bazı BT yöneticilerinin değer verdiği komut dosyasını kendiniz oluşturabilirsiniz.

Genel olarak, IIS çok yönlü ve oldukça özelleştirilebilir bir web server’dır. Genişletirseniz, yalnızca ASP.NET uygulamalarını barındırmaktan çok daha fazla kullanıma sahip olabilir. Genişleterek kararlı, esnek ve etkili bir Windows IIS sunucusu oluşturmak mümkündür.

Bir IIS Sunucusu Nasıl Kurulur

IIS’yi Windows 7, 8 veya 10’a kurun, kurulum süreci hepsi için aynıdır. IIS, Windows’un bir özelliği olduğundan, kurulumu başlatma gerektirmez. Windows 10’da, Windows özelliklerini açıp kapatabileceğiniz Denetim Masası’na erişmeniz yeterlidir. Alternatif olarak, Windows özelliklerini aç veya kapat öğesini getirmek için her zaman Windows Başlat düğmesini tıklatıp Turn win (Windows özelliklerini aç veya kapat öğesinin başlangıcı) yazıp ardından onu tıklatabilirsiniz.

“Windows özelliklerini aç veya kapat”ı tıkladıktan sonra, “Windows özellikleri” iletişim kutusunu açacaksınız, bu size aşağıdakiler dahil olmak üzere ek Windows özelliklerini açma veya kapatma fırsatı verir:

  • PowerShell 2.0
  • eski bileşenler
  • medya özellikleri
  • Ve ….

Buradan FTP sunucusu, web yönetim araçları ve World Wide Web hizmetleri gibi bazı IIS özelliklerini de açıp kapatabilirsiniz. Açılır menülerini açmak için her özelliğin yanındaki artı işaretine tıklayabilirsiniz.

Windows IIS Sunucusunu etkinleştirmek istiyorsanız, Web Rolünü (IIS) yüklemek için Sunucu Yöneticisini veya PowerShell’i kullanın. Hangi araçları kurmak istediğinize karar verin ve kurulumu başlatmak için Tamam’a basın.

Bu işlem birkaç dakika sürebilir, ancak bittiğinde hemen çalışmaya başlayabilirsiniz. Örneğin, “inetmgr” komutunu çalıştırarak IIS GUI’ye erişin. Bunu ana ekrandan hızlı bir şekilde yapmak için Windows arama çubuğuna “IIS” yazmanız yeterlidir.

 

Windows IIS Sunucusu Kurulum İşlemi

Kurulum işlemi çok basittir ve bunu ana Windows 10 ortamında yapabilirsiniz. IIS kurulumu tamamlandıktan sonra, aşağıdaki adımları izleyerek yapılandırın:

  • Bilgisayarım’a gidin ve “Yönet”e tıklayın.
  • Bilgisayar Yönetimi bölümünde “Hizmetler ve Uygulamalar” seçeneğini seçin.
  • “İnternet Bilgi Servisleri” seçeneğini seçin.
  • “Web Siteleri”ni seçin.
  • Son olarak, varsayılan düğümünüzü ayarlamak için “Varsayılan Web Sitesi”ne tıklayın.

 

Bir IIS Sunucusuyla Nasıl Çalışılacağını Öğrenin

Aşağıda, IIS sunucusuyla çalışmanın kilit noktalarından bazıları verilmiştir:

1. Bağlantı Noktalarını Anlama

Çoğu sunucu, HTTP trafiğini işlemek için 80 numaralı bağlantı noktasını kullanır, ancak ihtiyaçlarınız için başka bir bağlantı noktasının daha iyi olabileceğini düşünüyorsanız bağlantı noktasını değiştirebilirsiniz. HTTP trafiğinizin geçtiği bağlantı noktasını değiştirmek kolaydır.

Bunu yapmak için, IIS Yöneticisi’ni açın ve web sitenize tıklayın, ardından Özellikler’e tıklayın. Özellikler iletişim kutusunda bir TCP bağlantı noktası alanı olacaktır. İstediğiniz bağlantı noktasına değiştirebilirsiniz. Ancak port numarasını değiştirdiğinizde alan adının yanına yeni port numaranızı girmeniz gerektiğini unutmayınız. Örneğin, “domainname:80” için “80”i yeni port numarasıyla değiştirmelisiniz.

Bunu Windows 8 veya Windows 8.1’de yapmak istiyorsanız, işlem biraz farklıdır. Öncelikle, IIS Yöneticisine erişmeniz ve soldan “Varsayılan Web Sitesi” ni seçmeniz gerekir. Ardından sağdaki “Bağlamalar”a tıklayın, “HTTP”yi vurgulayın ve “Düzenle”ye tıklayın.

Artık yeni bağlantı noktanızı “Bağlantı Noktası” alanına girebilirsiniz. Bittiğinde, “Tamam”ı seçin ve kutuyu kapatın ve uygun sunucu düğümünü seçmek için ekranın sol tarafına dönün. “Sunucuyu Yeniden Başlat”a tıklayın, artık web sunucunuzla çalışmaya hazırsınız!

 

2. Günlük veya Log Dosyalarına Erişim

Günlük dosyalarına nasıl erişileceğini ve bunları nasıl kullanacağınızı anlamak, bir IIS sunucusunu korumanın çok önemli bir parçasıdır. Günlük dosyaları, tüm sunucu etkinliğini takip ettikleri için kullanışlıdır. Günlük dosyalarını yükleyerek, belirttiğiniz her eylem görünür olacaktır. Günlük dosyalarını saat ve tarihe, gönderilen veri miktarına veya IP adresine göre filtreleyebilirsiniz.

Normalde, günlük dosyalarına erişmek basittir. Denetim Masası’na gidin, ardından “Yönetimsel Araçlar”a gidin ve IIS’yi çalıştırın. Daha sonra sol tarafta web sitenizi görmelisiniz. Web sitenizi seçin ve giriş simgesine tıklayın. “Dizin” adlı bir iletişim kutusu açılacaktır. Günlük dosyalarını aramaya başlamak için “Gözat”ı seçin.

IIS 6 kullanıyorsanız, işlem biraz farklıdır ve IIS çalıştırmadığınız sürece ilk kısım aynı olacaktır. Bu noktada, web sitenize sağ tıklayın ve “Özellikler” i seçin. “Web Sitesi” sekmesini, ardından “Aktif Günlük Biçimi” bölümünü bulun ve ardından “Özellikler”i tıklayın. Günlük dosyalarının listesi, iletişim kutusunun altında görüntülenmelidir.

 

3. Sanal Dizinler Oluşturma

IIS çoğunlukla web siteleri ve uygulamalar oluşturmak için kullanılır, ancak onu sanal dizinler oluşturmak için de kullanabilirsiniz. IIS’de sizin tarafınızdan seçilen belirli isimler dizinlere yerleştirilir. Bu ad, kullanıcılara sunucuda barındırılan içeriğe, başka bir web sitesi biçiminde veya video ve resimler gibi ortamlar aracılığıyla hızlı bir şekilde erişme olanağı sağlar.

 

IIS ve Apache

Çeşitli web sitelerini barındırıyorsanız, muhtemelen Apache veya IIS kullanıyorsunuzdur. Bu iki web server, diğer rakiplerine göre en çok kullanılan sunuculardır ve kullanıcılar arasında hangisinin daha iyi olduğu konusunda birçok fikir ayrılığı vardır. Ancak IIS ve Apache arasındaki farkları anlamak ve avantajları hakkında tarafsız bir görüşe sahip olmak önemlidir.

IIS ve Apache

Apache Sunucusu

Apache, Apache HTTP Sunucusu olarak bilinir. Bu sunucu açık kaynaklıdır ve Apache Software Foundation tarafından oluşturulmuştur. Bu nedenle, birçok açık kaynaklı uygulama gibi, ücretsiz olarak dağıtılır ve kullanıcılar tarafından düzenlenebilir. Sürekli kullanıcı katkıları ve onlar tarafından düzenleme yeteneği, programın popülerliğinin nedenlerinden biri olan sürekli olarak iyileştirildiği anlamına gelir. Sonuç olarak, sorunları kolayca çözülür ve sık güncellemeler yapılır.

Apache’nin büyük bir avantajı, onu herhangi bir büyük işletim sisteminde çalıştırabilmenizdir. Genellikle Linux ile birlikte kullanılır, yaygın olarak LAMP olarak bilinen kapsamlı bir web sunucusu çözümü oluşturmak için PHP betik dili ve MySQL veritabanı ile birleştirilir.

Apache çok yönlü bir araçtır. PHP, Tcl, Perl ve Python dahil ortak dil arayüzlerini destekler ve Mod_auth, Mod_access, Mod_auth_digest ve Mod_digest gibi çok çeşitli kimlik doğrulama modüllerine sahiptir. Ayrıca aşağıdakileri içerir:

  • SSL ve Taşıma Katmanı Güvenliği (mod_ssl) desteği
  • Bir proxy modülü (mod_proxy)
  • Özel günlük dosyaları (mod_log_config)
  • Bir URL rewrite (mod_rewrite)
  • Filtreleme desteği (mod_include ve mod_ext_filter)
  • Sanal barındırma desteği
  • HTTP üzerinden boyutu en aza indirmek için web sayfası sıkıştırma

Etkileyici özelliklerine rağmen Apache ile ilgili bazı sorunlar var. Apache’nin temel sorunu, nitel değere üstün gelen niceliksel değerdir; Yani, Apache’de çoğunlukla kullanılmayan birçok özellik vardır. 10 Apache kullanıcısından 9’unun Apache uygulamalarının yalnızca %10’unu düzenli olarak kullandığı tahmin ediliyor ve Apache’nin hızlı bir uygulama olmadığına dair sık ​​sık şikayetler geliyor.

Apache hakkında daha fazla bilgi edinmek için Apache nedir makalesini okuyun.

 

IIS Sunucusu

Microsoft IIS Sunucusu olarak da bilinen IIS, sadece Windows işletim sisteminde mevcuttur. Ancak ücretsiz olması büyük bir artı. IIS’nin tek gerçek dezavantajı, bir Microsoft ürünü olmasıdır, ancak bu kötü bir şey değildir çünkü Microsoft desteğiyle, IIS için pek çok destek ve kaynak vardır.

2010’dan beri Microsoft IIS, pazar payında istikrarlı bir artışa yol açan önemli gelişmeler gördü ve 2010’da %21’den 2014’te %32’ye yükseldi. Bu büyüme sadece dört yılda %11’dir ve bu kesinlikle IIS’nin güvenilirliğinin bir kanıtıdır. Ancak Apache’nin pazar payı düşüyor ve aynı dönemde Apache pazar payında %17’lik bir düşüşle karşı karşıya kaldı.

2010 ve 2014 yılları arasında Microsoft, IIS güvenliğinde önemli iyileştirmeler yaptı. Apache gibi, IIS de belirli uygulamaları çalıştırmak için harici web uzantılarını kullanır. Bu uzantılar aşağıdakileri içerir:

  • Uygulama isteği yönlendirme
  • Medya hizmetleri
  • URL rewriting
  • FTP yayınlama

Bu özellikler, IIS sürüm 7.5’teki eklentiler aracılığıyla uygulandı.

 

Son Söz

Bu yazıda, IIS web sunucusunun işletim sistemi açısından daha az esneklik sunmasına rağmen, Windows tabanlı desteğin önemli avantajlarına ve onu isteseniz de istemeseniz de onu üstün bir seçenek haline getiren kaynaklara sahip olduğunu öğrendik. Her durumda, güvenilir ve kapsamlı bir web server arıyorsanız, tercihiniz olarak IIS’yi seçmenizi öneririz.

IIS’nin popülaritesinin bir başka nedeni de .NET Framework ve ASPX programlama gibi Microsoft ürünlerini desteklemesidir. Siteleri .NET veya ASPX’e bağlı olan kişiler için IIS muhtemelen daha iyi bir seçimdir.

Bu alanda hala sorularınız varsa, bunları Mavihost destek ekibine iletmekten çekinmeyin.

 

Sıkça Sorulan Sorular

En sık sorulan sorulardan bazılarının yanıtları

IIS Nedir ve Nasıl Çalışır?

Internet Information Services (IIS), HTML sayfalarına veya dosyalarına hizmet vermek için Windows işletim sistemlerinde çalışan Microsoft’un esnek, genel amaçlı bir web sunucusudur.

IIS’nin Amacı Nedir?

IIS, içerik dosyalarının konumu, bu dosyalara erişen güvenlik kimlikleri, içerik dosyalarının uygulamalara nasıl atandığı ve bu uygulamalarla eşleşen URL’ler hakkında bilgi tutar.

IIS, Apache’den Daha mı İyi?

Bazı testlere göre IIS, Apache’den daha hızlıdır, daha iyi yanıt süresine sahiptir ve saniyede daha fazla isteği işleyebilir.

IIS Sunucusuna Nasıl Bağlanılır?

  • IIS Yöneticisi’ni açın.
  • Bağlantılar bölümünde, araç çubuğunda Yeni Bağlantı Oluştur seçeneğini açın.
  • Uygulamaya Bağlan Sihirbazını açmak için Bir Uygulamaya Bağlan’a tıklayın.
  • Uygulama Bağlantı Ayrıntılarını Belirtin sayfasında İleri’ye tıklayın.

 

HTTP ve IIS Arasındaki Fark Nedir?

IIS veya Internet Information Services, Microsoft tarafından Windows işletim sistemini Internet hizmetlerini barındırma sağlamak üzere geliştirilmiş bir yazılım paketidir. IIS, dünyada en çok kullanılan ikinci HTTP sunucusudur. IIS, Microsoft’tandır ve yalnızca Microsoft Windows işletim sisteminde çalışır.