Home CMS Nedir? ( İçerik Yönetim Sistemi )

CMS Nedir? ( İçerik Yönetim Sistemi )

Genellikle CMS olarak kısaltılan bir içerik yönetim sistemi, kullanıcıların özel teknik bilgiye ihtiyaç duymadan bir web sitesinde içerik oluşturmasına, yönetmesine ve değiştirmesine yardımcı olan bir yazılımdır.

Daha basit bir dille, bir içerik yönetim sistemi, tüm kodu sıfırdan yazmaya gerek kalmadan (hatta nasıl kod yazılacağını bile bilmeden) bir web sitesi oluşturmanıza yardımcı olan bir araçtır.

İçerik yönetim sistemi, web sayfaları oluşturmak, görüntüleri depolamak ve diğer işlevler için kendi sisteminizi oluşturmak yerine, web sitenizin daha ileriye dönük bölümlerine odaklanabilmeniz için tüm bu temel altyapı işlerini sizin yerinize halleder.

Web sitelerinin ötesinde, belge yönetimi gibi diğer işlevler için de içerik yönetim sistemleri bulabilirsiniz.

İçerik Yönetim Sistemi Nasıl Çalışır?

İçerik yönetim cms

Bir CMS’nin nasıl çalıştığını anlamak için öncelikle sıfırdan bir site oluşturmanın nasıl bir şey olduğunu anlamalısınız.

Bir sitenin metin, resim, gezinti çubukları ve diğer yapı taşlarını eklemek için HTML ile başlarsınız. Ardından, bu öğeleri markanızın benzersiz görünümüne ve hissine uyacak şekilde biçimlendirmek için CSS eklersiniz.

Sitenize kayan CTA’lar gibi daha gelişmiş işlevler eklemek için biraz JavaScript yazarak bitirirsiniz. Ardından, veritabanınızda dosyalanmak üzere bu HTML dosyasını sunucunuza yüklemeniz gerekir.

Ne zaman değişiklik yapmak isterseniz – içeriği güncellemek gibi basit olanlar bile – dosyaları sunucudan indirmeniz, açmanız ve HTML kodunu elle değiştirmeniz gerekir. Ardından, dosyaları sunucuya geri yüklemeden önce herhangi bir bağlantıyı veya başka bir şeyi bozmadığınızdan emin olmanız gerekir.

Kulağa karmaşık geliyor, değil mi? Web sitesi geliştirme deneyimi olan geliştiriciler ve diğer ileri düzey kullanıcılar için sıfırdan bir site oluşturmak ideal olabilir. Ancak sıfırdan bir site oluşturmak ve sürdürmek için kodlama becerilerine veya zaman ve kaynaklara sahip olmayanlar için bir CMS kullanabilirler. Nasıl mı? Beraber görelim.

Bir WordPress hosting kullanıcısı olarak, kesinlikle yavaş web sitesi yükleme süreleri, devam eden güvenlik riskleri ve sınırlı özelleştirme seçenekleriyle uğraşmak istemezsiniz! biz bu sorunların farkındayız, Amacımız en ideal çözümüdür ve hız önceliğimizdir. Premium WordPress barındırma hizmetleri ile tüm web sitesi sorunlarınız için en ideal çözümü sağlıyoruz.

Tereddüt etmeyin ve WordPress hosting açılış sayfasını açın, Türkiye’de ilk kez ayrıcalıklı bir fırsatı hayata geçirdik ve ihtiyaçlarınıza ve tüketiminize göre seçebileceğiniz, ödemeniz gereken maliyeti görebileceğiniz ve buna göre karar verebileceğiniz bu avantajı size sunduk.

WordPress Hosting

İçerik Yönetim Sistemi veya CMS Nasıl Kullanılır?

cms'yi kullan

Bir CMS, iki temel bölümden oluşur: içerik yönetimi uygulaması (CMA) ve içerik dağıtım uygulaması (CDA). Birlikte, bu uygulamalar temel olarak arka uçtaki tüm kodu, veritabanı sorgularını ve altyapıyı işler, böylece sitenizin ön ucuna odaklanabilirsiniz.

Örneğin, boş bir HTML sayfasıyla başlamak yerine, içerik düzenleyiciyi açabilecek ve yazmak yerine bazı modülleri sürükleyip bırakarak veya birkaç düğmeyi tıklatarak kalın metinler yazabilecek, bağlantılar ve CTA’lar ekleyebilecek ve resimler ve tablolar ekleyebileceksiniz. HTML, CSS ve JavaScript dışında.

Sitenizde kalıcı bağlantı yapısını değiştirmek veya uzantı yüklemek gibi başka değişiklikler yapmak için yönetici panelinizde uygun bölüme gitmeniz yeterlidir. İşte CMA iş başında: tüm bu değişiklikler, kodu son kullanıcı olan sizden gizleyen sezgisel bir arayüzde yapılır.

Değişiklik yapmayı bitirdiğinizde, CDA girdiğiniz içeriği CMA’ya alacak, kodu bir araya getirecek, ön uç ziyaretçilerinize gösterecek ve saklayacaktır. Bu, örneğin yeni bir blog gönderisi yayınlamak istediğinizde, sunucunuza manuel olarak bir sayfa yüklemek yerine Yayınla düğmesine basmanız gerektiği anlamına gelir.

Artık bir CMS’nin ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve nasıl kullanılacağını anladığımıza göre, sıfırdan bir site oluşturmak veya başka bir web sitesi oluşturma aracı kullanmak yerine birini kullanmanın faydalarını keşfedelim.

Örneğin, WordPress kullanarak bir blog yazısı oluşturmanın ne kadar kolay olduğuna bir göz atın.

Neden CMS Kullanmalısınız?

neden cms'i seçmelisiniz?

Bir İçerik Yönetim Sistemi kullanmanın bazı avantajlarından zaten bahsettik, ancak bunun kurulum sürecinizi, ekibinizin üretkenliğini ve çevrimiçi görünürlüğünü etkileyebileceği bazı özel yollara bakalım.

Kodlama Bilgisi Gerekmez

CMS sistemleri, geliştirici olmayanların ve diğer kullanıcıların kodlama yapmadan web siteleri oluşturmasını sağlayarak web tasarımında devrim yaratmaya yardımcı oldu. İşletmeniz için online bir varlık oluşturmak için web geliştiricilerine ve tasarımcılarına güvenme günleri geride kaldı.

Kodlama yapmadan içerik oluşturabilir ve yönetebilir, sitenizin tasarımını özelleştirebilir ve sitenize işlevsellik eklemek için uzantılar yükleyebilirsiniz. (Çoğu platformun, siteniz üzerinde daha ayrıntılı kontrol için özel kod eklemenize de izin verdiğini unutmamak önemlidir.)

Sonuç olarak, sınırlı teknik kaynaklara ve zamana sahip kullanıcılar, işletmeleri için güçlü bir web sitesi oluşturmaya devam edebilir.

Kolay İşbirliği

Birden çok kullanıcı aynı anda bir CMS’nin arka ucuna erişebilir ve burada çalışabilir. Bu, herhangi bir günde pazarlamacılarınızın içerik üretebileceği, BT uzmanlarınızın güvenlik protokolleri uygulayabileceği ve geliştiricilerinizin temanıza özel kod ekleyebileceği anlamına gelir. Aslında, hepsi aynı açılış sayfasında çalışıyor olabilir.

Kısacası, bir İçerik Yönetim Sistemi ekibiniz genelinde iş akışlarını ve üretkenliği geliştirmeye yardımcı olabilir.

Kullanıcı Rolleri ve İzinler

Bir CMS, yerleşik (ve genellikle özelleştirilebilir) kullanıcı rolleri ve izinleri sayesinde mümkün olan en verimli ve güvenli şekilde işbirliği yapmanızı sağlar. Bu, örneğin içerik yazarlarının içerik yazmak, yayınlamak ve yönetmek için ihtiyaç duydukları tüm izinlere sahip olabileceği, ancak eklentileri silemeyeceği veya sitenin işlevselliğini önemli ölçüde değiştiremeyeceği anlamına gelir.

Bir CMS olmadan, JavaScript’te kullanıcı rolleri ve izinleri oluşturmak için bazı oldukça karmaşık koşulları ve kontrolleri kodlamanız gerekir.

SEO Özellikleri ve Uzantıları

CMS platformları, sitenizi arama motorları için optimize etmenize yardımcı olacak eklentilerin yanı sıra yerleşik özellikler sunar.

Yerleşik veya üçüncü taraf araçları kullanarak şunları yapabilirsiniz:

Sayfa başlıklarını ve meta açıklamaları özelleştirin

  1. SEO dostu URL yapılarını seçin
  2. XML site haritaları oluşturun
  3. Resim alternatif metni ekle
  4. 301 Yönlendirmeleri Oluşturun
  5. İçerik haritası gezintisini dahil et
  6. Sayfa yükleme sürelerini optimize edin

 

Bu en iyi uygulamaları uygulamak, Google’da ve diğer büyük arama motorlarında sıralama şansınızı artırmanıza yardımcı olacaktır.

Güvenlik Özellikleri ve Uzantıları

CMS platformları ayrıca sitenizin güvenliğini sağlamanıza yardımcı olacak yerleşik özellikler ve eklentiler sunar. Hatta bazıları özel bir güvenlik ekibi sunar.

Önceden Tasarlanmış Şablonlar

Çoğu CMS platformu, sitenizin görünümünü hızlı bir şekilde özelleştirmek için kullanabileceğiniz önceden tasarlanmış şablonlardan oluşan bir seçki ile birlikte gelir. Ayrıca sitenizin davranışını da etkileyebilirler.

Örneğin, duyarlı bir şablon seçmek, bir sürü kod yazmanıza gerek kalmadan sitenizin herhangi bir cihazda iyi görünmesini sağlayacaktır. Şablonlar yalnızca sitenizi başlatmadan önce tasarım süresinden tasarruf etmenizi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda bir web sitesinin yeniden tasarlanmasını çok daha hızlı ve daha basit hale getirebilir.

Basit Güncellemeler

Yukarıda tartışıldığı gibi, bir İçerik Yönetim Sistemi, web sitesinin yeniden tasarlanması gibi büyük güncellemelerden ana sayfanızın görüntüsünü değiştirmek gibi küçük güncellemelere kadar sitenizde daha hızlı ve daha kolay değişiklik yapmanızı sağlar.

Serbest çalışan bir geliştirici tutmak veya kodu kendiniz düzenlemeye çalışmak yerine, web sitenizin içeriğini güncellemek ve düzenlemek için CMS’nizin kontrol paneline gidebilirsiniz. Bu, içeriğinizi dinamik ve alakalı tutmanıza olanak tanır.

Blog İşlevselliği

Blog yazma, özellikle işletmeler için bir dizi avantaj sunar. Web sitenize trafik çekmenize, trafiği potansiyel müşterilere dönüştürmenize, belirli bir sektörde otorite oluşturmanıza, geri bağlantılar oluşturmanıza ve diğer uzun vadeli sonuçlara ulaşmanıza yardımcı olabilir. Ancak sıfırdan bir blog oluşturmak, deneyimli geliştiriciler için bile zordur.

Bir CMS kullanmanın en büyük avantajı, çoğunun yerleşik blog oluşturma işlevi (veya uzantıları) sağlamasıdır; bu nedenle, blog içeriği oluşturmaya ve yayınlamaya başlamak ve avantajlardan yararlanmak kolaydır.

İçerik Planlama

İçeriği planlamak, herhangi bir editoryal strateji için esastır. Sıfırdan bir site oluştururken içeriği planlayabilirsiniz ancak bunun için kodlama ve GitHub gibi araçların bir kombinasyonu gerekir.

Bir CMS ile içeriği planlamak, bir düğmeyi tıklamak kadar kolaydır. Çoğu platform, blog gönderilerinden daha fazlasını planlamanıza da izin verir.

Kolay Erişim

Bir CMS platformuyla, internet bağlantısı olan hemen hemen her cihazdan sitenize erişebilir ve sitenizi düzenleyebilirsiniz. Bu, sunucuya bağlı bir cihazda olmanızı veya uzaktan bağlanmanızı gerektiren sıfırdan bir site oluşturma alternatifinden çok daha kolaydır.

Ayrıca, çoğu CMS sisteminde sitenizin içeriğine, temasına, eklentilerine, ayarlarına ve daha fazlasına tek bir yerden erişebileceğiniz tek bir pano veya kontrol paneli bulunur.

Siteniz büyüyorsa, ihtiyaçlarınızı karşılamak için bir CMS’ye yükseltmeniz gerekebilir.

Popüler İçerik Yönetim Sistemi Örnekleri

Popüler cms

WordPress, popüler bir içerik yönetim sisteminin en iyi örneğidir. Kesinlikle başka içerik yönetim sistemleri varken, WordPress bilinen bir içerik yönetim sistemine sahip web sitelerinde %65,1’in üzerinde bir pazar payına sahiptir.

“WordPress”ten bahsettiğimizde WordPress.com’dan bahsetmiyoruz. Bunun yerine, gerçek açık kaynaklı WordPress içerik yönetim sisteminin depolandığı web sitesi olan WordPress.org’a odaklandık.

Kendi kendine barındırılan WordPress yazılımının ötesinde, diğer popüler içerik yönetim sistemleri şunları içerir:

  • Joomla
  • Drupal
  • Magento (e-Ticaret mağazaları için)
  • Squarespace
  • CMS Hub
  • Wix
  • TYPO3

Kendilerini büyük işletmelere hedefleyen (pahalı bir fiyat noktasıyla) daha az bilinen başka birçok içerik yönetim sistemi de vardır.

Son Söz

Bu makalede İçerik Yönetim Sistemi hakkında bilmeniz gereken birçok şeyi konuştuk, CMS’in ne olduğundan faydalarına kadar. Eğer bu konuda herhangi bir sorunuz olursa destek ekibimizle iletişime geçip sorularınızı sorabilirsiniz.

İçerik Yönetim Sistemi (CMS) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Burada CMS hakkında daha çok soruyu yanıtlayacağız.

Bir Web Sitesi İle CMS Arasındaki Fark Nedir?

Bir CMS veya İçerik Yönetim Sistemi, söz konusu web sayfalarını saklamanıza, yönetmenize ve yayınlamanıza izin veren bir yazılım parçasıdır. Çoğu web sitesi bir içerik yönetim sistemi kullanır, ancak doğrudan HTML ve CSS gibi bir programlama dilinde yazarak CMS olmadan da bir web sitesi oluşturabilirsiniz. Bununla birlikte, koddan bir web sitesi oluşturmak yerine, düzenleyici için içeriği yönetmek üzere bir CMS kullanmak daha kolaydır.

PHP’de CMS Nedir?

CMS, web siteleri oluşturmayı daha hızlı ve daha kolay hale getirmeye yardımcı olmak için oluşturulmuş bir platformdur. İdeal sitenizi bir araya getirebilmeniz için özellikleri uygulamanıza ve içeriğinizi yönetmenize olanak tanırlar. Web sayfaları genellikle geliştiriciler tarafından ASP, HTML, CSS, PHP ve JavaScript gibi farklı teknolojiler ve diller kullanılarak yapılır.

HTML bir CMS midir?

Yeni web siteleri HTML veya CMS kullanılarak oluşturulabilir. HTML, İnternet’teki web sayfalarının çoğuna güç sağlayan kodlama dilidir. Bir CMS (içerik yönetim sistemi), bir veritabanı tarafından desteklenen ve kullanıcılara bir web sitesi oluşturmak ve sürdürmek için kullanımı kolay bir arayüz sağlayan bir yazılım platformudur.

CMS’de Hangi Dil Kullanılır?

Kuruluşlar, içerik yönetim sistemleri oluşturmak için çeşitli programlama dillerinden yararlanır. En popülerleri arasında C#, Java, PHP ve Python bulunmaktadır.

CMS Kodlama Gerektirir Mi?

İçerik yönetim sisteminin kısaltması olan CMS, kullanıcıların bir web sitesini sıfırdan kodlamak zorunda kalmadan veya kodlamayı hiç bilmeden oluşturmasına ve yönetmesine olanak tanıyan bir yazılım uygulamasıdır.

Share this post
Subscribe to our newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius
enim in eros elementum tristique.

Related Posts

Eticaret Hosting nedir?

E-ticaret hosting, ödeme işleme hizmetleri, güvenlik girişimleri, SSL, alışveriş sepeti yazılımı ve daha fazlasını
Previous
Next