Home Bandwidth veya Bant Genişliği Nedir?

Bandwidth veya Bant Genişliği Nedir?

Birisi gelse ve size Bandwidth (bant genişliğinin) ne anlama geldiğini sorsa, Siz ne yanıtlayacaksınız?

Hepimiz bu kelimeyi son yıllarda en az bir kez duyduk. Örneğin evimize internet aldığımızda genellikle bulunduğunuz bölgenin bant genişliğine göre internet hizmetiniz verilmektedir. Hepimiz bunu bilmeliyiz ki ne kadar çok o kadar iyi!

Web sitenizdeki bant genişliğinin ayrıntılarını bilmek isteyen ve bununla ilgili sorun yaşayanlardan biriyseniz, Yazıyı sonuna kadar okursanız bant genişliği nasıl çalışır, önemi, internet hızı ile farkı gibi konuları öğrenebilirsiniz.

Barındırmada Bandwidth (bant genişliği) Nedir?

Bu tanımda bant genişliği, belirli bir süre içinde ne kadar veri aktarılabileceğini ifade eder. Genellikle, sağlayıcılar aylık bir ödenek belirler. Bant genişliği kaynakları, web sitenizle olan her etkileşim için kullanılır ve her sayfadaki dosyaların ziyaretçiye teslim edilmesi gerekir, bu da dosya yükleme ve indirme sayısını artırır.

Aslında, çok basit bir şekilde ifade etmek gerekirse, bant genişliği, belirli bir zamanda bir İnternet bağlantısı aracılığıyla aktarılabilecek maksimum veri miktarı anlamına gelir. Aynı şekilde, web sitesi barındırmada bant genişliği, web sitenizin belirli bir süre içinde kullanıcılara gönderebileceği veri miktarı olarak tanımlanır.

çoğu web barındırma şirketi bant genişliğini gigabayt (GB) cinsinden fiyatlandırır, ancak bazıları sınırsız bant genişliği sağlayabilir.

Tutarsız web sitesi performansı, yavaş yükleme hızı ve özel bir IP adresinin olmaması, sitenizi arama motorları için optimize etme çabalarınızı engelleyebilir. Bu durum, çevrimiçi görünürlüğünüz ve başarınız için hayati önem taşır.

Mavihost, SEO çabalarınızı artıracak çözümlerle burada. SEO hosting paketlerimiz, web sitenizin performansını gelişmiş altyapı ve çarpıcı yükleme hızlarıyla artırmak için özel olarak tasarlanmıştır. Özel IP adreslerimiz, siteniz için maksimum güvenlik sağlar. Hemen SEO hosting açılış sayfasına girin, en farklı avantajı Türkiye’de ilk kez kullanıma sunduk. İhtiyacınız olan kaynakları ayarlayabilir ve en önemlisi maliyeti aynı anda görebilirsiniz.

Seo Hosting

 

Web sitelerde Bant genişliği nasıl çalışır?

Bu durumda doğrudan bir korelasyon vardır, yani bir veri bağlantısının bant genişliği ne kadar fazlaysa, aynı anda o kadar fazla veri gönderilebilir ve alınabilir.

Web siteniz için bant genişliği belirlenirken hem web siteniz hem de ziyaretçileri dikkate alınmalıdır. Uygun miktarda bant genişliği seçmezseniz, sunucunuz ile artan ziyaretçi sayınız arasındaki etkileşim daha yavaş olacaktır.

Bu şekilde farz edin ki 100 kişi, toplam 3 GB (MB) düzinelerce fotoğraf ve metin içeren bir sayfayı görüntülerse, web sitesinin 300 MB bant genişliğine ihtiyacı olacaktır.

Birçoğu geniş bandı bu şekilde benzetiyor çünkü geniş bant aynı prensipte çalışıyor. Örneğin bant genişliği, bir borudan geçebilen su hacmi ile karşılaştırılır. Borunun çapını artırarak, bir seferde içinden daha fazla su geçebilir. Yani, iletişim bağlantısının kapasitesi ne kadar yüksek olursa, her saniye içinden o kadar fazla veri geçebilir.

Hatta bu konuyu sokaklara benzetebiliriz. Bu şekilde, cadde ne kadar geniş olursa, belirli bir zamanda o kadar fazla araba geçme şansı olur.

Web sitesinde Bandwidth Ne İşe Yarar?

Bandwidth ya da trafik web sitede nasıl çalışıyor

Trafik hacmi, web sitenizi ziyaret eden ve kullanan (sayfalar arası gezinme gibi) kullanıcı sayısıyla orantılı olarak artacaktır. Daha fazla kullanıcı, sitenizdeki verileri daha kolay indirip aktarabileceğinden, bant genişliği, bu kullanımlara bağlı olarak toplam indirme sayısını ifade eder. Örneğin, 30 kullanıcı check-in yaptığında ve 30 sayfayı görüntülendiğinde sitenizin trafiği 30 kat artacaktır.

Ziyaretçi kullanımı yalnızca web sitesi trafiğini iyileştirmekle kalmaz. Siteniz saldırıya uğruyorsa, yazılım kusurları veya FTP dosya aktarımları potansiyel olarak ziyaretçi çekebilir. Web sitenizdeki trafik, bant genişliği ile sınırlandırılmıştır.

Siteniz barındırılıyorsa, trafik sınırını aştığınızda size bildirim gönderilir ve bundan sonra siteniz erişilemez veya kullanılamaz hale gelir. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için hosting şirketinizle görüşebilir, hosting planınızı geliştirebilir veya sınırsız trafik içeren paketler seçebilirsiniz.

Sizce web sitelerinde bant genişliği neden önemlidir?

Web sitenizin yüksek trafik dönemlerinde kullanıcılara ne kadar hızlı malzeme sağlayabileceği, sahip olduğunuz bant genişliğine bağlıdır. Müşteri tabanınızı genişletmek ve satışlarınızı artırmak çok önemlidir.

Daha yüksek bant genişliği ile daha dinamik özellikler ve bilgiler mümkündür, bu da web sitelerini ziyaretçiler için daha çekici hale getirebilir.

Bant genişliği gereksinimleri nasıl hesaplanır?

Henüz yeni başlayan ve çok fazla ziyaretçisi olmayanlar için bant genişliği gereksinimini hesaplamak gerekli değildir ve başlangıçta temel barındırma planları ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır.

Ancak, mevcut barındırma planınızın sınırına ulaştıysanız ve yeni bir barındırma sağlayıcısına yükseltme yapmak istiyorsanız, bant genişliği ihtiyaçlarınızı hesaplamak çok önemli hale gelir. Bir karar vermeden önce bu seçenekleri göz önünde bulundurduğunuzdan emin olun.

Aylık ziyaretçiler: Web sitenizin her ay aldığı ziyaretçi sayısını kontrol edin. Bu tür verilerin WordPress veya Google Analytics’te elde edilmesi kolay olmalıdır.

Sayfa görüntülemeleri: Web sitenize gelen tipik bir ziyaretçi kaç sayfa açar?

Web sayfası boyutu: Web sitenizin web sayfalarının ne kadar büyük olduğunu öğrenmek için GTMetrix veya Pingdom gibi bir internet aracı kullanın. Tahmininizin doğruluğundan emin olmak için mümkün olduğu kadar çok sayfayı inceleyin.

Son olarak, Web sitesi bant genişliği kullanım miktarının nasıl kontrol edileceği aşağıdaki denklemde açıklandığı gibidir:

Aylık ziyaretçiler x ortalama sayfa görüntüleme sayısı x ortalama web sayfası boyutu = bant genişliği gereksiniminiz.

Nasıl web sitenizin trafiğini veya

Bir Web Sitesinin Bant Genişliği Kullanımını Nasıl Doğrulayabilirim?

Birçok barındırma şirketinin, genel olarak ne kadar bant genişliği kullandığınızı görebileceğiniz bir özelliği vardır. Barındırma hizmetinizin bir bant genişliği sınırı varsa, bu kısıtlamaların içinde kaldığınızdan emin olmak için bilgileri kullanabilirsiniz. Örneğin, cPanel hosting kullanıyorsanız, bant genişliği verilerinizi kontrol panelinin sol tarafında “aylık bant genişliği aktarımı” altında bulabilirsiniz.

Bant genişliği kullanımı nasıl geliştirilebilir?

Birkaç yolla yapılabilen sayfa ağırlığını azaltmak, bant genişliği kullanımını optimize etmenin en etkili tekniğidir. Özetle aşağıdaki önerileri dikkate almalısınız. Bu ayrıntılı analiz, sitenizin bant genişliği kullanımını ziyaretçi kaybetmeden nasıl azaltabileceğinizi gösterecektir.

Görüntü optimizasyonu: Hiç şüphesiz grafikler, yüklenirken bir sayfanın kaynaklarının çoğunu kullanır. Daha az kaynak kullanmak istiyorsanız, animasyonları ve resim formatlarını manuel olarak değiştirmeniz gerekebilir.

Önbellek Ayarları: Yapı başına daha az dosya değiştirerek, tarayıcı tabanlı önbellekler genellikle daha verimli önbelleğe alarak daha az trafik tüketebilir.

Lazy Resim Yükleme: Bant genişliğinden tasarruf etmek için kullanıcılara, tüm görüntüleri ve ortam türlerini bir kerede yüklemek yerine nesneleri yalnızca onlarla etkileşime girdiklerinde yüklemeleri talimatı verilebilir.

İzleme iyileştirmeleri: Tüm sayfa yüklemeleri, çok büyük miktarda veriyi hızlı bir şekilde tüketebilen sentetik ve gerçek kullanıcı izleme (RUM) test türleri tarafından sıklıkla gerçekleştirilebilir. İçinde “ok” yazan /status.txt adlı küçük bir dosya yüklemek ve dosyada bu dize olup olmadığını kontrol etmek, bant genişliği kullanımını azaltmak için bir çözüm olabilir.

Web sitesinde Bant genişliği ve verim nedir?

Belirli bir süre içinde gerçekten ne kadar bilgi iletildiği, verim olarak bilinir. Dolayısıyla, bant genişliği maksimum veri miktarı ise, verim, gecikme, ağ hızı, paket kaybı ve diğer değişkenler hesaba katarak hedefine fiilen ulaşan verilerin oranıdır.

Web sitelerinde Veri Miktarı nedir?

Çok kolay bir şekilde tanımlamak için, bir verinin bit veya bayt cinsinden değerine veri miktarı denir. Başka bir deyişle, bir bilgisayar veya sistemdeki verilerin kapladığı alanı tanımlayabiliriz. Başlangıçta, 2000 öncesi dönemde veri miktarı kilobayt cinsindendi, ancak günümüzde MB, GB ve TB olarak kabul ediliyor.

Web sitelerinde Veri Trafiği Nedir?

Trafik, banttaki veri akışı olarak tanımlanabilir. Başka bir şekilde ifade etmek gerekirse veri iletimine trafik denir yani, mantık olarak bakarsanız trafiğin sorunsuz akması için bant genişliğinin yüksek tutulması gerekir. Onu yüksek tutmak, veri aktarım hızını artırır.

Bu nedenle bant genişliğini yüksek tuttuğunuz yıllık veya aylık bir paket satın alırsanız, bu veri trafiğinden kolayca geçebilmesi önemlidir. Yani bu koşul ile veri akışı rahatlıkla geçmektedir.

Bir web sitede trafik nedir

Web sitelerinde Veri Aktarım Hızı Nedir?

Bir ağ veya İnternet ortamında iki yer arasında bir saniyede hareket eden bit veya bayt miktarı, veri aktarım hızı olarak bilinir. Yani, her saniye daha fazla bit veya bayt gönderildikçe veri aktarım hızı artar. Kilobayt, Megabayt, Gigabyte ve Terabyte, verilerin aktarılma hızını açıklamak için kullanılan birimlerdir.

Bant genişliği ve internet hızı

Bir çok kişi bant genişliği ve internet hızının aynı kavramlar olduğunu düşünür. Bu kez bu iki kavramı kesin olarak birbirinden ayırın. Aslinda, bant genişliği ve internet hızı arasındaki fark çok basittir. İnternet bant genişliği, indirilebilen veya yüklenebilen veri miktarıdır, İnternet hızı ise verilerin bir bilgisayara indirilebileceği veya yüklenebileceği hızdır. Aslında, birincisi veri miktarı, ikincisi ise hız miktarıdır.

Barındırmada Bant genişliği ve gecikme

Gecikme veya ping oranı, gecikme için diğer terimlerdir. Bir sayfanın yüklenmesini beklerken karşılaştığınız gecikme işte budur. Bant genişliğinin tanımına göre gecikme, bilginin kaynağından cihazınıza ulaşması için geçen süredir.

Mbps ve MBps Farkı

Bant genişliğinin (bayt, kilobayt, megabayt, gigabit vb.) dahil herhangi bir sayıda birimle ifade edilebileceğinin farkında olun. Her servis kendi birimini ifade edebilir. Örneğin, bir demo hizmeti bu terimlerden birini kullanırken, bir video akışı sağlayıcısı diğerini kullanabilir.

İnternet hizmetleri için doğru bir fiyat ödemek veya sipariş verirken ihtiyacınızdan daha az sipariş vermemek için bu birimler arasındaki ilişkiyi ve dönüşümlerini öğrenmelisiniz.

Bu iki örneği ele alalım, 15 MB ve 15 Mb aynı değildir (ikincisinin b harfinin küçük olduğuna dikkat edin). İkincisi 15 megabit olarak yazılırken, birincisi 15 megabayt olarak okunur ve böylece bir baytta 8 bit olduğu için bu iki değer arasındaki fark 8 kat farktır.

Ayrica, 15/8, 1,875’e eşit olduğundan, bu iki bant genişliği değeri megabayt (MB) cinsinden ifade edilirse sırasıyla 15 MB ve 1,875 MB olacaktır. Birincisi 120 Mb (15×8, 120’dir), ikincisi ise megabit (Mb) cinsinden ifade edildiğinde 15 Mbps olacaktır.

Bant Genişliği Kontrolü

Programın çalışmasını istiyorsanız ancak tam hızda çalışması gerekmiyorsa, bazı yazılımlar uygulamanın kullanmasına izin verilen bant genişliği miktarını sınırlamanıza izin verir. Bu kasıtlı bant genişliği kısıtlamasına sıklıkla bant genişliği kontrolü denir.

Free Download Manager gibi bazı indirme yöneticileri gibi birçok çevrimiçi yedekleme hizmeti, bulut depolama hizmeti, torrent yazılımı ve yönlendirici bant genişliği kontrolüne izin verir. Bu hizmetlere ve programlara erişimi kısıtlamak için alternatifler olmalıdır, çünkü hepsi sıklıkla muazzam miktarda bant genişliği kullanır.

Örneğin, gerçekten büyük bir 10 GB dosya indirmek için, saatler harcamadan ve mevcut tüm bant genişliğinizi kullanmadan dosyanızı indirmek için bir indirme yöneticisi kullanabilirsiniz. Böyle bir programa indirmeyi mevcut bant genişliğinin %10’unu kullanacak şekilde sınırlandırması talimatı verilir.

Son söz

Artık barindirmada bant genişliğinin anlamını anladınız ve ek olarak, onunla ilgili kelimelerin tanımlarını da edinmiş oldunuz. Barındırma konusunda bilgili bir kişi olarak bant genişliği ile tüm detayları biliyorsunuzdur. Bu konuda bizimle iletişime geçerek çözülebilecek başka sorularınız varsa, çekinmeyin ve bizimle iletişime geçin. Sizi zevkle bekliyoruz.

Sıkça sorulan sorular

Bant genişliği nedir?

bant genişliği, belirli bir süre içinde ne kadar veri aktarılabileceğini ifade eder. Genellikle, sağlayıcılar aylık bir ödenek belirler. Bant genişliği kaynakları, web sitenizle olan her etkileşim için kullanılır ve her sayfadaki dosyaların ziyaretçiye teslim edilmesi gerekir, bu da dosya yükleme ve indirme sayısını artırır.

İnternet hızı bant genişliğini nasıl etkiler?

Mesele şu ki, bant genişliği hızı etkiler, ancak hız bant genişliğini aşamaz. 5 Gbps bant genişliğine sahip bir fiber bağlantı ile, 1 Gbps bant genişliğine sahip bir kablo bağlantısından daha yüksek bir hıza sahip olabilirsiniz. Aslında, daha yüksek hız ve daha yüksek bant genişliği iyidir çünkü daha fazla cihaz desteklenir ve bu nedenle çevrimiçi olarak daha fazla şey yapılır.

Ne kadar bant genişliğine ihtiyacım var?

Bant genişliği kullanım gereksinimlerinizi değerlendirmek için şu bilgileri bulmanız gerekir: sayfa ağırlığı (belirli bir web sayfasının toplam bayt sayısı), ortalama günlük sayfa görüntülemeleri ve uygunsa, sitenizin sunduğu indirilebilir içerik.

Bant genişliğimiz nasıl belirlenir?

Normalde bant genişliği, belirli bir süre içinde gönderilen ve alınan toplam trafik miktarı hesaplanacak şekilde ölçülür. Son olarak, elde edilen ölçümler saniyede bir sayıdır.

Aylık ziyaretçiler x ortalama sayfa görüntüleme sayısı x ortalama web sayfası boyutu = bant genişliği gereksiniminiz.

Tüm Bant Genişliğimi Kullanırsam Ne Olur?

Barındırıcı web sitenizi durdurabilir, sizden fazla kullanım ücreti alabilir veya planınızı bir sonraki sürüme otomatik olarak yükseltebilir. böylece aylık bant genişliği payınızı aşarsanız daha fazla bant genişliğine sahip olursunuz.

Share this post
Subscribe to our newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius
enim in eros elementum tristique.

Related Posts

WHM (Web Host Manager) Nedir?

Bir süredir web siteleri oluşturuyorsanız, henüz kullanmasanız bile muhtemelen WHM’yi duymuşsunuzdur. Ancak web tasarımı
Previous
Next