Home VPS nedir? Bilmeniz gereken herşey

VPS nedir? Bilmeniz gereken herşey

Bir web sitesi kurarken veya bir iş geliştirirken her zaman aklınıza gelen endişelerden biri, barındırma veya web hosting türlerini seçmektir. VPS, bulut hosting, Linux hosting vb. farklı seçenekler arasında sıkışıp kalmış olabilirsiniz ve işiniz için hangisinin daha iyi olduğunu bilmiyor olabilirsiniz!

Bu makale’de VPS hakkında konuşacağız, avantaj ve dezavantajları ve çeşitlerini beraber öğreneceğiz.

VPS nedir?

Virtual Private Servis (Sanal özel sunucu), bir uygulamayı veya web sitesini çalıştırmak için gereken tüm yazılımları ve verileri barındıran bir makinedir. Sanal olarak adlandırılır, çünkü sunucunun bir üçüncü taraf sağlayıcı tarafından yönetilen temel fiziksel kaynaklarının yalnızca bir kısmını tüketir. Ancak, o donanımdaki özel kaynaklarınıza erişebilirsiniz.

VPS, genellikle SaaS sağlayıcıları, oyun yapımcıları, programcılar, paylaşılan barındırma hizmetlerini geride bırakmış şirketler ve güvenli ve uygun fiyatlı bir yedekleme ortamına ihtiyaç duyan herhangi bir şirket için harika bir seçenektir.

 

vps-Virtual Private Servis

VPS ne işe yarar?

VPS, tek güçlü sunucuyu birden çok sanal sunucuya bölmek için sanallaştırma teknolojisini kullanır. Bunu şu şekilde düşünün: birkaç ayrı sunucu gibi çalışan tek bir fiziksel donanım.

 

Özel kelimesi, tam olarak ima ettiği şey anlamına gelir. Sanal sunucunuz size ayrılmıştır, böylece diğer RAM, CPU veya herhangi bir veri paylaşmak zorunda kalmazsınız.

 

VPS nasıl çalışır?

VPS hosting, fiziksel sunucuyu diğer kullanıcılarla paylaşmaya devam ediyor olsanız bile özel bir sunucunun deneyimini simüle eder.

 

Web hosting sağlayıcınız, sanallaştırma teknolojisini kullanarak sunucunun işletim sisteminin (OS) üzerine sanal bir katman kurar. Sunucuyu sanal duvarlarla ayrı bölmelere ayıran bu katman, her kullanıcının kendi işletim sistemini ve yazılımını kurmasına olanak tanır.

 

Bir VPS, dosyalarınızı işletim sistemi seviyesindeki diğer kullanıcılardan ayırdığından, gerçekten özel bir sunucudur. Bu, web sitenizin, memori, disk alanı, CPU çekirdekleri vb. gibi garantili sunucu kaynaklarına sahip güvenli bir kapsayıcı içinde yaşadığı anlamına gelir. Bunların hiçbirini başkalarıyla paylaşmak zorunda değilsiniz.

 

VPS sunucu türleri

3 ana VPS hosting türü vardır ki aşağıda bunları konuşacağız:

VPS sunucu türleri

Yönetilmeyen VPS hosting (unmanaged VPS hosting)

Yönetilmeyen hosting veya kendi kendine yönetilen hosting, işletme sahibinin tüm sunucu sorumluluklarını ve bakım görevlerini üstlenmesi gerekir. Hosting sağlayıcısı yalnızca fiziksel sunucuyu ve kullanılabilirliğini yönetir. Yönetilmeyen VPS hosting, sunucu memorisini, işletim sistemini ve diğer sunucu kaynaklarını yönetmek için teknik uzmanlık veya özel şirket içi kaynaklar gerektirir. Yönetilmeyen VPS hosting, gerekli BT yeteneklerine sahip yerleşik işletmeler için daha uygundur.

 

Yönetilen VPS hosting (managed VPS hosting)

Tamamen yönetilen VPS hosting, sunucunuzla ilgilenmek için ihtiyaç duyduğunuz zamanı, çabayı ve teknik uzmanlığı azaltır. Yönetilen VPS hosting sağlayıcısı, temel güncellemeler, bakım ve yazılım kurulumu gibi sunucuyla ilgili tüm sorumlulukları üstlenir, böylece tamamen işinizi büyütmeye konsantre olabilirsiniz. Yönetilen VPS hosting, sunucu yönetimine eller serbest (hands-free) bir yaklaşımdır.

 

Yarı yönetilen VPS hosting (Semi-managed VPS hosting)

Yarı yönetilen VPS hosting, yönetilen ve yönetilmeyen hosting arasındaki orta noktadır. Hosting şirketi, yönetilmeyen hosting ile aynı temelleri sağlar ancak temel yazılım kurulumu ve desteği ekler. Sağladıkları ek hizmetlere bazı örnekler:

  1. İşletim sistemi güncellemeleri ve eklemeleri
  2. Güvenlik geliştirmeleri
  3. Tam web sunucusu desteği
  4. Sunucu olay gözetleme (event monitoring)
  5. Proaktif yanıt ve sunucunun geri yüklenmesi

Çekirdek yönetimli hosting, virüs ve istenmeyen posta koruması, harici geçişler, tam kontrol paneli desteği veya kontrol paneli yükseltmeleri ve yamaları içermemesi bakımından tam olarak yönetilen hosting’den farklıdır.

 

Neden VPS kullanmalısınız?

VPS hosting, tam zamanlı olarak sunucu yönetimine odaklanan eğitimli profesyonellerden oluşan bir ekibe düşük maliyetli erişim sağlar. Ayrıca bu faydaları sağlar:

 

  1. VPS hosting’de güncellenmiş en iyi uygulamaları ve yeni teknolojileri alırsınız.
  2. Kesinti süresini azaltmak için 24 saat destek alırsınız.
  3. VPS hosting sağlayıcısı, ortamınızı performans ve güvenlik için optimize eder.
  4. BT ekibiniz, VPS barındırma konusunda endişelenmenize gerek kalmadan web uygulamanıza odaklanabilir.
  5. VPS barındırma sağlayıcısı, yaygın sorunları çok hızlı bir şekilde giderebilir ve düzeltebilir.

Neden VPS kullanmalısınız

VPS kullanmanın avantajları

  • Paylaşılan bir hosting sunucusundan daha hızlı ve daha güvenilirdir.
  • Memory veya işlem gücü gibi sunucu kaynakları garanti edildiğinden, kullanılabilir kaynaklarda sıfır ila minimum dalgalanma vardır.
  • Diğer sunucu kullanıcılarının sorunları ve trafik dalgalanmaları sitenizi etkilemez.
  • Sunucunuza süper kullanıcı (root) erişimi elde edersiniz.
  • Dosyalarınız ve veritabanlarınız diğer sunucu kullanıcılarına karşı kilitlendiğinden daha iyi bir gizliliğe sahip olursunuz.
  • Ölçeklendirmesi kolay bir hizmettir. Web siteniz büyüdükçe sunucu kaynaklarınızı (RAM, CPU, disk alanı, bant genişliği vb.) kolayca yükseltebilirsiniz.

 

VPS kullanımının dezavantajları

  • Paylaşımlı hosting’den daha pahalıdır.
  • VPS’nizi kurmak daha fazla teknik bilgi gerektirir, ancak online olarak çok sayıda öğretici mevcuttur.
  • Sunucu yönetimi, paylaşılan veya bulut hosting’den teknik olarak daha fazla çaba gerektirir.
  • Yanlış yapılandırılmış sunucular güvenlik açıklarına yol açabilir.

 

Ne Zaman VPS’ye Geçmelisiniz?

VPS’ye yükseltmeniz gerekip gerekmediğini değerlendirmenin en iyi yolu, web sitenizin envanterini çıkarmaktır. İşte sanal ortama geçme zamanının geldiğine dair sekiz işaret:

  1. Güvenlik Konusunda Endişelisiniz

Gelişmiş güvenlik özelliklerine, gelişmiş gözetleme yeteneklerine, daha fazla yedekleme alanına, gelişmiş web sitesi güvenilirliğine ihtiyacınız varsa veya herhangi bir online ödeme almayı planlıyorsanız, VPS’yi düşünebilirsiniz. VPS ile güvenilir kaynaklar elde edersiniz ve birinci sınıf güvenlik özelliklerine güvenebilirsiniz.

  1. Yüksek Trafik Hacimlerini Yaşamaya Başlarsınız

Web sitenizi yeni başlatıyorsanız ve çok fazla trafik almıyorsanız, paylaşımlı hosting ideal çözümdür. Ancak, web sitenizin kitlesi sürekli olarak büyüyorsa, yükseltmeyi düşünebilirsiniz. Web sitenizin yavaş çalışması veya daha da kötüsü trafiği kaldıramadığı için sunucunuzun çökmesi riskini almak istemezsiniz. Ziyaretçi artışı bekliyorsanız kendinize bir iyilik yapın ve VPS’ye geçin.

  1. Web Siteniz Sürekli Yavaş Çalışıyor

Paylaşılan hosting, büyük miktarda RAM kullanan web siteleri için tasarlanmamıştır. Web siteniz büyüdükçe ve daha fazla içerik eklendikçe, web sitenizin yüklenme sürelerinde bir düşüş görmeye başlayacaksınız. Bu olur olmaz, sınırlarınızı aştığınızın bir göstergesidir. Bir VPS’ye yükseltmek, yavaş yükleme süreleri hakkında endişelenmenize gerek kalmadan web sitenizi ölçeklendirmenize olanak tanır.

  1. Bir Online Mağazanız Var

Online bir mağaza çalıştırmayı planladığınız an, barındırma planınızı yükseltmeniz gereken andır. Neden? Niye? Çünkü VPS ile, bir PCI uyumluluk testini geçme olasılığınızın daha yüksek olduğu, güvenli ve ayrılmış bir sanal sunucunuz olur. Ödeme Kartı Endüstrisi Veri Güvenliği Standardı, kart sahibi verilerinin çalınmasına karşı koruma sağlamak için büyük kredi kartı markaları tarafından oluşturulmuştur.

 

Web sitenizde bir ödeme ağ geçidi aracılığıyla kredi kartlarını kabul ediyorsanız, tüketicilerinizin mali bilgilerinin güvenliğini sağlamak için elinizden gelen her şeyi yapmak istersiniz. VPS, paylaşımlı hosting’den daha güvenli olduğundan, e-ticaret web siteleri için daha iyi bir seçenektir.

  1. Özel Yazılım Yüklemeniz Gerekiyor

Paylaşılan hosting, sitelerini WordPress veya diğer yaygın İçerik Yönetim Sistemleri ile oluşturan web sitesi sahipleri için harikadır. Ancak, özel yazılım yüklemeniz, özel bir sunucu yapılandırması kullanmanız veya başka herhangi bir gelişmiş programlama yapmanız gereken bir noktaya ulaşırsanız, size daha fazla kontrol sağlayan bir barındırma seçeneği isteyeceksiniz.

 

Benzer şekilde, birkaç standart vergi, faturalama, defter tutma ve diğer bütünleştirici programlar, yüksek hızlı internetin yanı sıra 24 saat sunucu kullanılabilirliği gerektirir. Bu uygulamaları başarılı bir şekilde çalıştırmak için bir VPS’ye veya özel barındırma hesabına ihtiyacınız olacak.

 

Paylaşılan bir sunucuda çalışıyorsanız, yalnızca gelişmiş eylemlerin yasak olduğunu veya uygulamaların düzgün çalışması için gereken desteğe sahip olmadığını öğrendiğinizde hayal kırıklığı yaşarsınız. Bu olası sorunla uğraşmak yerine, VPS hosting hizmetine yükseltin ve hemen programlama eylemleriniz üzerinde daha fazla kontrol sahibi olun.

  1. Sunucu Hatalarıyla Karşılaşıyorsunuz

“Hizmet Kullanılamıyor” hatalarıyla, herhangi bir 50X hatasıyla veya “Dahili Sunucu Hatası” ile sık sık karşılaşıyor musunuz? Hatalar gördüğünüzde, muhtemelen potansiyel müşterileriniz de öyledir. Kesinti süresi sorunlarını giderebilirsiniz, ancak çevrimiçi bir iş yürütüyorsanız sunucu hatalarına yer yoktur. VPS’ye yükselterek bu sorunu önleyin.

  1. Bütçeniz kısıtlı

Özel bir hosting paketinin bu listedeki birçok sorunu çözebileceği doğru olsa da, özel bir planın çok daha pahalı bir seçenek olduğunu unutmamak önemlidir. Bant genişliğinizi artırmanız, güvenliğinizi artırmanız ve daha fazla RAM almanız gerekiyorsa, en uygun fiyatlı seçenek VPS hosting’i tercih etmektir.

  1. Müşterileriniz İçin Web Siteleri Oluşturursunuz

Müşterileriniz için web siteleri oluşturmak işinizin bir parçası mı? Bir VPS ile sınırsız sayıda alan adı barındırabilir ve her sitenin düzgün çalışması için yeterli RAM’e sahip olduğunuzdan emin olabilirsiniz.

VPS Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

VPS, hosting için İyi mi?

Hızla büyüyen web sitenizle ölçeklenen bir hosting hizmetine ihtiyacınız varsa, VPS hosting harika bir seçenektir. Sunucunuz kaynaklarını diğer web siteleriyle paylaşmadığından, sunucu kaynaklarınız üzerinde tam kontrole sahip olursunuz ve genellikle genel olarak daha iyi bir çalışma süresine sahip olursunuz.

Neden VPS hosting’e İhtiyacım Var?

VPS hosting, çok fazla trafik alan web siteleri ve çevrimiçi mağazalar için bir zorunluluktur. Geleneksel web hosting’den farklı olarak, VPS hosting, örneğin kurumsal web sitelerinin ve çevrimiçi mağazaların yönetimini kolaylaştırarak sunucu kaynaklarının tahsis edilmesini mümkün kılar.

Hosting ve VPS Arasındaki Fark Nedir?

Hosting sunucusunun kaynakları diğer web siteleriyle paylaşıldığından, paylaşılan bir hosting planı küçük kişisel web siteleri için harikadır. VPS hosting ile daha büyük bir proje için ihtiyaç duyduğunuz sunucu kaynaklarına sahip olur ve bunları dilediğiniz gibi tahsis edebilirsiniz.

Sanal Sunucu Nedir?

Bir sanal sunucu, ayrılmış bir fiziksel sunucunun işlevselliğini yeniden oluşturur. Fiziksel bir sunucu içinde bölümlenmiş bir alan olarak kullanıcılara şeffaf bir şekilde bulunur. Sunucuları sanallaştırmak, kaynakları yeniden tahsis etmeyi ve dinamik iş yüklerine uyum sağlamayı kolaylaştırır.

Share this post
Subscribe to our newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius
enim in eros elementum tristique.

Related Posts

WHM (Web Host Manager) Nedir?

Bir süredir web siteleri oluşturuyorsanız, henüz kullanmasanız bile muhtemelen WHM’yi duymuşsunuzdur. Ancak web tasarımı
Previous
Next