Home cPanel nedir? Bilmeniz gereken herşey

cPanel nedir? Bilmeniz gereken herşey

cPanel nedir? CPanel web hosting kontrol paneli, kullanıcı ile host arasında bir yazılım arayüzü olup, hosting hizmetlerini ve domain yönetimi aktivitelerini yönetmek, SSL güvenlik sertifikası yüklemek, web sitesini yedeklemek, gönderip almak, e-posta hesapları ve dosyaları oluşturmak, veritabanları ve web dosyalarını organize etmek için kullanabilirsiniz. 

CPanel nedir?

cPanel, web hosting hizmetinizi uygun şekilde yönetmek için kullanılan Linux tabanlı bir kontrol panelidir. Sistem, bir masaüstü uygulamasına benzer şekilde çalışır. cPanel ile karmaşık komutlar çalıştırmak yerine kullanıcı dostu bir panodan işlemler gerçekleştirebilirsiniz. cPanel ile yapılabilecek en önemli şey hosting hizmeti yönetimidir; Ama daha detaylı kullanımları şu şekildedir:

  • Hosting hizmetine farklı domainler ekleme imkanı
  • E-posta ayarlarını özelleştirme imkanı
  • İçerik yönetim sistemlerini (WordPress gibi) host’a bağlama imkanı
  • Dosyaların host’a kolayca yüklenme ve istenen dosyaların yedekleme imkanı
  • Web sitesi dosyalarını düzenleyip ve kontrol etme imkanı
  • SSL yükleme gibi güvenlik ayarlarını özelleştirme imkanı
  • Bant genişliği tüketimi, veritabanı, DNS vb.’nin kontrol ve yönetim imkanı

 

Bu kontrol panelinde Web Host Manager (WHM) adı verilen bir sunucu yönetim arabirimi ve cPanel adı verilen bir kullanıcı arayüzü bulunur ve sunucuyu ve birkaç web sitesini yönetmek ve kontrol etmek için kullanılabilir. Böylece sunucu sağlayıcılar mevcut araçları ile gerekli ayarları uygulayabilir ve kullanıcılar web sitelerini kolaylıkla yönetebilir.

En büyük sorunlardan biri, Cpanel barındırmanın karmaşıklığı, kafa karıştırıcı arayüzleri ve kötü yönetim sistemleriyle uğraşmaktır. Karmaşık ayarlar, teknik jargon ve sınırlı kontrol, web sitenizin performansını engelleyebilir.

E-posta hesaplarının ayarlanmasından web sitesi performansının izlenmesine kadar web sitenizin tüm yönlerini birkaç tıklamayla yönetin! Vasat bir barındırma ile yetinmeyin ve Mavihost’un cpanel hosting açılış sayfasına girin, ihtiyaçlarınıza göre harika planlarını seçin ve sorunsuz bir web yönetimi deneyiminin keyfini çıkarın.

Cpanel Hosting

 

CPanel özellikleri neler?

cPanel hosting, temelde bir cPanel kurulumunu içeren Linux tabanlı web hosting dir. Hosting planı, web hosting öğelerinizi kontrol etmek için bir cPanel hesabı sağlar.

CPanel özellikleri neler

Bunu göz önünde bulundurarak cPanel, paylaşılan, özel ve yönetilen WordPress barındırma dahil olmak üzere farklı barındırma türlerinde kullanılabilir. Bu kontrol paneli, basit bir kontrol paneli çözümü arayan yeni başlayanlar için iyi bir seçimdir. Şimdi bu kontrol panelin avantajları ve dezavantajlarına bakalım:

cPanel avantajları

Kullanıcı dostu arayüz 

cPanel arayüzü, çeşitli özellikleri yönetilebilir modüller altında sınıflandırarak kullanıcıların bunları kolayca bulmasını sağlar. cPanel panosu ayrıca sorunsuz gezinme için sezgisel menüler ve grafiklerle birlikte gelir.

Son derece uyumlu

En popüler kontrol panellerinden biri olan cPanel, Google Chrome, Safari ve Mozilla Firefox dahil olmak üzere birçok web tarayıcısıyla uyumludur. Ek olarak cPanel, site oluşturucular ve SEO araçları dahil olmak üzere birçok üçüncü taraf (third-party) uygulamasını destekler.

Çok çeşitli kullanılan özellikler

Gelişmiş teknik bilgi gerektirmeyen cPanel, kullanıcıların alt alan adları ve FTP hesapları oluşturma, MySQL veritabanlarını yönetme ve site yedekleri oluşturma gibi karmaşık görevleri gerçekleştirmesine olanak tanır.

Otomatik yazılım kurulumu

cPanel yalnızca çok sayıda özellik sağlamakla kalmaz, aynı zamanda Softaculous Apps Installer ile iyi entegre olur. Popüler içerik yönetim sistemleri (CMS’leri) de dahil olmak üzere 400’den fazla uygulamaya erişim sağlar. Softaculous, kurulumdan güncellemelere kadar tüm yaşam döngüsü boyunca her uygulamayla ilgilenir.

Güvenilir destek

CPanel forumları ve blogları çok sayıda kaynak içerir. Hem cPanel hem de WHM için özel teknik kılavuzlar da mevcuttur. CPanel ürünlerinin nasıl kullanılacağını ve sorunların nasıl çözüleceğini açıklarlar.

cPanel dezavantajları

Güvenlik açığı

Araştırmalar, cPanel’in iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) yönteminin kaba kuvvet saldırılarına karşı savunmasız olduğunu gösteriyor. Bunu önlemek için her zaman cPanel sürümünüzün güncel olduğundan emin olun.

Maliyetli lisans 

cPanel rakiplerine göre en yüksek lisans maliyetine sahiptir. Bu nedenle, yalnızca bir web sitesini yönetiyorsanız, web sunucusu size cPanel lisansını ödünç vereceğinden, bir cPanel hosting planı daha ucuz bir çözüm olabilir.

Veri kaybı veya bozulma riski

CPanel sisteminin yanlışlıkla sunucu ayarlarının üzerine yazdığı ve büyük güncellemeler sırasında tüm verileri kaldırdığı zamanlar vardır. Bu, çökmüş veya arızalı bir sabit sürücü nedeniyle olur. Bu gibi durumlarda, web sunucunuzu geri yüklemek için tam bir felaket kurtarma (disaster recovery) gerçekleştirmeyi deneyin.

cPanel Nasıl Kullanılır?

cPanel Nasıl Kullanılır

Artık cPanel’in artılarını ve eksilerini bildiğinize göre, onu nasıl kullanacağınızı öğrenmenin zamanı geldi. İlk cPanel öğreticisine geçmeden önce, ona erişmenin farklı yollarını inceleyeceğiz.

Genel olarak, çoğu sunucu karşılama e-postasında cPanel kontrol paneline doğrudan bir bağlantı içerecektir. Ancak ekli bir bağlantı yoksa tarayıcının adres çubuğundan cPanel hesabınıza giriş yapabilirsiniz.

Site adresiniz HTTP ile başlıyorsa, URL’nin sonuna :2082 eklemeniz yeterlidir. HTTPS ile başlayan bir site adresi için :2083 yazın. Örneğin:

http://sitenizin-adresi.com:2082

https://sitenizin-adresi.com:2083

URL’ye erişin ve sizi cPanel giriş sayfasına götürmelidir.

cPanel kullanıcı adınızı ve şifrenizi yazıp Log in butonuna tıklayın. Kontrol panosuna girdikten sonra çeşitli modüller ve özellikler görmelisiniz.

Her bölümü ana işlevlerle birlikte açıklayacağız.

Dosyalar (Files )

Dosyalar bölümü, doğrudan dosya yönetimi için özellikler içerir. Bu bölümden FTP istemcisi olmadan dosya yükleyebilir, gizlilik düzeylerini belirleyebilir ve bir yedekleme sihirbazı kurabilirsiniz.

Tercihler (Preferences)

Burası cPanel kontrol panelinin dil, tema ve kullanıcı bilgileri gibi çeşitli yönlerini yapılandırabileceğiniz yerdir. Modül ayrıca yeni bir cPanel hesabı eklemek ve şifreyi yönetmek için özellikler içerir.

Veritabanları (Databases)

Web siteniz WordPress gibi bir içerik yönetim sistemi (CMS) kullanıyorsa, kullanıcı adları, parolalar ve gönderiler gibi tüm önemli verileri ve bilgileri depolamak için bir veritabanına ihtiyaç duyacaktır.

Bu bölüm tamamen veritabanlarını yönetmek ile ilgilidir – görevleri çoğunlukla MySQL Veritabanları ve phpMyAdmin aracılığıyla yapılır.

Softaculous Uygulama Yükleyici (Softaculous Apps Installer)

Softaculous, çeşitli uygulamaların kurulum işlemlerini otomatikleştiren bir script kitaplığıdır. En popüler yazılımlar WordPress, phpBB, Joomla ve Drupal’ı içerir.

cPanel ile sorunsuz entegrasyon sayesinde herhangi bir yazılımı doğrudan kontrol panelinden yükleyebilirsiniz.

Yazılım (Software)

Genel olarak, web hosting hizmetiniz Softaculous Apps Installer için özel bir bölüm oluşturacaktır. Ancak, otomatik yükleyiciyi, diğer komut dosyaları ve uygulamalarla birlikte Yazılım bölümünde de bulabilirsiniz.

Bu bölüm temel olarak PHP, Ruby ve Perl gibi programlama dilleriyle ilgilendiğinden, çoğunlukla ileri düzey kullanıcılar tarafından kullanılır.

Bununla birlikte, bir Cloudflare hesabınız varsa, kaydolabilir ve buradan etkinleştirebilirsiniz.

Etki alanları (Domains)

Web yöneticilerinin birden çok site için bir hosting hesabı kullanması yaygın bir durumdur. Dolayısıyla Domains bölümü, alan adlarını yönetme, yeni alınan domainler için ek alan oluşturma ve park edilmiş etki alanı oluşturma gibi domain ile ilgili tüm görevler için özellikler sağlar.

Metrikler (Metrics)

Bu modülde listelenen özellikler, ziyaretçi sayısını saymaktan kaynak kullanımını izlemeye kadar web sitesi istatistiklerini izlemek için çalışır. Bu ölçümler, web sitenizi iyileştirmeye yönelik kararlar almanıza yardımcı olabilecek içgörülere erişmenizi sağlar.

Güvenlik (Security)

Güvenlik, özellikle kredi kartı bilgileri gibi hassas bilgileri saklıyorsanız, her site sahibi için büyük bir endişe kaynağıdır. Bu modül, hosting hesabınızdaki temel güvenlik ayarlarına göz kulak olmanıza yardımcı olur.

Sunucunuza SSH aracılığıyla bağlanmak için SSH Erişimi ve ekstra güvenlik için SSL sertifikalarını etkinleştirmek için SSL/TLS dahil olmak üzere site güvenliğinizi optimize edecek birden fazla özellik vardır. Diğer bir önemli özellik, diğer sitelerin site kaynaklarınızı çalmasını önleyen Hotlink Korumasıdır.

Gelişmiş ayarlar (Advanced)

Adından da anlaşılacağı gibi, bu bölümdeki özellikler, sunucuyu yöneterek, ağ bilgilerini izleyerek ve WordPress site önbelleğini LiteSpeed ​​ile temizleyerek web siteleri üzerinde daha fazla kontrole sahip olmak isteyen ileri düzey kullanıcılara ayrılmıştır.

Bu bölümdeki kullanışlı özelliklerden biri Cron Jobs dır. Zamanlanmış bir yedekleme ayarlamak veya belirli bir süre sonra dosyaları silmek gibi sitenizdeki komutları veya komut dosyalarını otomatikleştirir.

E-posta (Email)

Tüm web hosting planlarında e-posta özelliği yoktur, ancak planınız hem e-postayı hem de cPanel’i içeriyorsa, burası e-posta ile ilgili tüm görevleri yöneteceğiniz yerdir.

Otomatik yanıtlayıcıları ayarlamaktan özel e-posta hesapları oluşturmaya kadar bu özellikler, bu görevleri verimli bir şekilde tamamlamanıza yardımcı olacaktır.

cPanel ve Plesk Arasındaki Farklar Nelerdir?

Plesk, CPanel’e benzer özelliklere sahip pratik ve popüler kontrol panellerinden biridir ve onu kullanarak uygulamaları, veritabanlarını, etki alanlarını ve web sitesi ile ilgili diğer bölümleri yönetebilirsiniz. Bu kontrol paneli birkaç farklı sunucuyu yönetmek için uygundur ve en önemli avantajı Windows ile tam uyumluluktur. Şimdi cPanel ve Plesk arasındaki farkları inceleyeceğiz.

cPanel ve Plesk Arasındaki Farklar Nelerdir

  • Arayüz

Plesk: Plesk Onyx UX/UI, modern JavaScript teknolojisi ile yeniden tasarlandı ve kontrol paneli, WordPress yönetici paneline benzer.

cPanel: Linux için cPanel’de her öğe bölümler halinde gruplandırılmıştır. Dosyalar, Veritabanı, Etki Alanı, E-posta, Güvenlik, Yazılım ve Uygulamalar, cPanel panonuzda göreceğiniz farklı bölümlerdir.

  • Destek

Plesk: Plesk desteği ile 7/24 hiçbir ücret ödemeden online arama yapabilir veya sohbet edebilirsiniz.

cPanel: Bu kontrol panelinin acil durum desteğiyle iletişime geçmek için sorun başına 65$ ödemeniz gerekiyor. CPanel müşteri desteği, sorunlarınızı Pazartesiden Cumaya 06:00 – 18:00 ve Cumartesi ve Pazar günleri 06:00 – 16:00 GMT arasında yanıtlamaya hazırdır.

  • Güvenlik

Plesk: Plesk kontrol paneli, Immunity 360 ve Fail2ban gibi birçok güvenlik eklentisini destekler. 24 saatlik güvenlik güncellemeleri, etki alanları için DNS ve DNSSEC yapılandırması, Let’s Encrypt veya Symantec SSL sunması ve birkaç tıklama ile SSL ve HTTP/2’yi etkinleştirmesi bu kontrol panelinin güvenlik özellikleri arasındadır.

cPanel: cPanel kontrol paneli ayrıca güçlü eklentiler kullanarak güvenliğinizi sağlar. Bu güvenlik özelliklerinden bazıları şunları içerir: kullanıcıların IP’lerinin veya tüm bölge ve ülkelerin kara veya beyaz listesi, SSL sertifikası, tüm mesajların şifrelenmesi ve müşteriler için iki faktörlü kimlik doğrulama.

  • İşletim sistemi

Plesk: Plesk, çeşitli Linux ve Windows işletim sistemlerini destekler; Debian, Ubuntu, CentOS, Cloud Linux, Amazon Linux, Virtuozzo Linux ve Windows Server 2008 R2 SP dahil.

cPanel: cPanel yalnızca Linux işletim sistemiyle çalışır ve şu işletim sistemlerinde çalışabilir: CentOS, CloudLinux, Red Hat Enterprise Linux ve Amazon Linux.

  • Fiyat

cPanel ve Plesk sundukları hizmetlere göre farklı fiyatlara sahiptir. Bu kontrol panellerinin her birinin fiyatını öğrenmek için web sitelerini ziyaret edebilir ve ihtiyaçlarınıza göre doğru seçeneği seçebilirsiniz.

cPanel Ücretsiz mi?

Hayır CPanel’i kullanmak için bir ödeme yapmanız gerekiyor ve bu ödemeler istediğiniz özelliklerle fiyatlanır.

cPanel Lisans Fiyatları?

CPanel geliştiricileri yıllardır fiyat ve özellikler arasındaki ilişkiyi dengelemeye çalışıyor; Bu nedenle bu kontrol panelinin fiyatı oldukça ucuzdu. Uygun maliyetlerle, yeni kurulan şirketler bile CPanel’in avantajlarından yararlanabilir; Ancak ne yazık ki cPanel’in Oakley Capital’e satılmasından sonra CPanel’in fiyatı önemli ölçüde arttı.

Şirket, iş modelini tamamen değiştirdi ve artık hesap sayısına göre fiyatlandırma yapıyor. Bu fiyatlandırma modelinin bir sonucu olarak, tüm hosting endüstrisi zarar gördü ve bu sorunlar büyük hosting şirketlerini de rahatsız etti. Ancak bir süre sonra bu firmanın fiyatları tekrar yükseltmesi birçok firmanın CPanel’e alternatif aramasına neden oldu.

cPanel Lisans Fiyatları

CPanel Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

cPanel nedir ve neden önemlidir?

cPanel, teknik bilgiye ihtiyaç duymadan birçok hosting özelliğine ve yapılandırmasına erişmenizi sağladığı için önemlidir. cPanel, bilgili olmayan kullanıcıların web sitelerini, etki alanlarını, e-postalarını ve hosting hesaplarının diğer özelliklerini yönetmelerine olanak tanır.

Bir WordPress web sitesini barındırmak için cPanel gerekli midir?

Hayır, web sitenizi veya WordPress web sitenizi barındırmak için cPanel gerekli değildir, ancak web sitesi yönetimini basitleştiren birçok özellik sağladığı için cPanel önerilir.

Neden cPanel hostinge ihtiyacım var?

cPanel, kullanıcı dostu bir arayüz kullanarak ve komut satırı kullanımından kaçınarak web sitesi sahiplerinin karmaşık teknik ayrıntıları halletmelerine yardımcı olur. cPanel hostingi seçmek, dosya yönetimine, yazılım kurulumuna, e-posta kurulumuna, güvenliği güçlendirmeye ve çok daha fazlasına erişmenizi garanti eder.

Hangi hosting cPanel içerir?

Tüm hosting servisleri, planlarının bir parçası olarak cPanel sunmaz. Sunucunuza doğrudan erişmeniz gerekmiyorsa, bir cPanel hosting sağlayıcısı seçmek, temel yapılandırma görevlerini daha kolay halletmenize, web sitenizi daha hızlı kurmanıza ve size çok fazla zaman ve para tasarrufu sağlamanıza yardımcı olacaktır.

En çok kullanılan hosting kontrol panelleri hangileridir?

Plesk, DirectAdmin ve cPanel en çok kullanılan hosting kontrol panelleri arasındadır. Bu kontrol panellerini kullanarak tüm web sitesi süreçlerini yönetebilirsiniz.

Share this post
Subscribe to our newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius
enim in eros elementum tristique.

Related Posts
Previous
Next