404 Hatası Nedir ve Hızlı Bir Şekilde Nasıl Düzeltilir?
Belirli bir siteye girmek istiyorsunuz ancak istediğiniz sayfa yerine 404 hata mesajı içeren bir sayfa ile karşılaşıyorsunuz. HTTP 404, HTTP 404 – Dosya bulunamıyor, 404 Bulunamadı veya Sayfa bulunamadı hata mesajı, web’deki en yaygın hatalardan biridir.
Genel olarak, web sitesi sayfalarını görüntülemek için, tarayıcı sunucudan çeşitli öğeler ister ve bunu kullanıcıya görüntüler. Tarayıcı sunucudan bir dosya isterse, ancak bu dosya sunucuda mevcut değilse ne olur?! Bu durumda 404 veya veya Sayfa bulunamadı hata mesajı üretilir.
404 hataları SEO katilleridir ve en kısa sürede düzeltilmelidir. Bu yazımızda 404 hatasının ne olduğunu inceleyeceğiz ve bu hatayı web sitelerinde nasıl hızlı bir şekilde düzeltebileceğimizi kontrol edeceğiz; Bu makalenin sonuna kadar bizimle kalın:
404 Hatası Nedir?
404, bir web kullanıcısına istenen sayfanın mevcut olmadığını bildiren bir durum kodudur. Konuya biraz daha spesifik olarak bakmak istersek 404, HTTP protokolünde bir durum kodudur ve arama konsolunda 4xx hataları kategorisi olarak kabul edilir. 404 kodu, bir sunucunun müşteri tarafından istenen bir web sayfasını bulamadığı anlamına gelir.
Bu hata mesajının varyasyonları arasında “HTTP 404 “, “404 Hatası”, “404 Sayfa Bulunamadı” ve “İstenen URL bulunamadı” yer alır; Ancak web sitesi şablonunuzun tasarımcısı, sitede bu hatayı görüntülemek için belirli mesajları ve resimleri görüntüleyen özel bir sayfa yerleştirmiş olabilir.
404 hata kodları, bir kullanıcı var olmayan, taşınmış veya süresi dolmuş veya bozuk bir bağlantıya sahip bir web sayfasına erişmeye çalıştığında üretilir. 404 hata kodu, bir web kullanıcısının karşılaştığı en sık hatalardan biridir.
Sunucuların, bir kullanıcının bir web sayfasını ziyaret etmeye çalışması gibi istemci isteklerine yanıt vermesi gerekir. Örneğin, bir kullanıcı taşınmış bir sayfaya erişmeye çalışırsa, ancak orijinal bağlantısı yeniden yönlendirilmemişse, kullanıcı yanıt olarak bir 404 hata kodu alır. Kullanıcı, kodu “Bulunamadı” gibi okunabilir bir ifadeyle birlikte de alabilir ve herhangi bir web tarayıcısında 404 hata kodu oluşabilir.
404 Hatasının Nedenleri
- Kullanıcı hatası: Bu bir kullanıcı hatasıdır ve ana nedeni, kullanıcının sayfa adresini bir yazım hatası nedeniyle yanlış girmesi olabilir. Aslında, kullanıcı var olmayan bir adresi arıyor, bu yüzden ona bu hata gösteriliyor.
- Sayfaların adresini değiştirme: Web sitenizde zaten bulunan bir sayfanın adresini ve url’sini değiştirirseniz, bu hatanın sunucu tarafından görüntülenme olasılığı artar. Örneğin SEO hizmetleri için site.com/seo adresi ile bir sayfa oluşturduk fakat bir süre sonra nedense onu site.com/seo-services olarak değiştiriyoruz. Bu durumda ilk adrese başvuran kullanıcılar 404 hatası ile karşılaşacaktır.
- Sayfa silme: Eğer sitenizde bir yazı veya sayfa varsa ve şimdi onu silmeye çalışırsanız, kullanıcılar bir önceki adrese başvurarak bu hata ile karşılaşacaktır.
404 Hatası Sitenin SEO’suna Nasıl Zarar Verir?
404 sayfası, tüm web sitelerinde bulunan bir sayfadır. Aslında sitenin SEO’sunu etkileyen 404 sayfası değil, asıl sorun kırık linkler ya da bu sayfalarda son bulan linkler!
Daha önce de belirtildiği gibi, bir kullanıcı yanlışlıkla sitenizden tarayıcısında olmayan bir adres girerse, bir 404 sayfasıyla karşılaşır. Google ve diğer arama motorları kullanıcı hatalarından dolayı sitenize ceza vermez; Ancak diğer yandan sitenizde kullanıcı tıkladığında onu 404 sayfasına yönlendiren bir link varsa bu kırık bir linktir ve Google sitenizin SEO gücünü düşürür.
Ancak sitede kırık bağlantılar ne zaman oluşturulur? Siteden bir sayfayı silip, o sayfayla biten linkleri sitede tuttuğunuzda, o linkler kırık linklere dönüşecektir.
404 hata sayfası, siteden hemen çıkma oranlarının artması ve kullanıcı memnuniyetsizliği ile sitenin SEO gücünün düşmesine yol açar. Hele ki bu sayfalar zaten Google’da indekslenmişse ve ilk sonuçlarda yer alıyorsa. Optimize edilmiş bir SEO’ya sahip olmak için Mavihost’un SEO hosting planlarını kontrol etmenizi tavsiye ederiz.
404 Hatasını Düzeltme yöntemleri
Artık 404 hatasının ne olduğunu bildiğinize göre? Gelelim bu hatayı çözme yöntemine. 404 hatası hem kullanıcı hem de sunucu kaynaklı olabilir. Bir kullanıcı veya site ziyaretçisi olarak bu hatayla karşılaşırsanız, makalenin bir sonraki bölümüne bakın. Ancak site yöneticisiyseniz ve 404 hatasını düzeltmek istiyorsanız aşağıdaki adımları izleyin:
Sunucu Tarafı 404 Hatasını Düzeltme yöntemleri
Şimdi bu bölümde, sunucu tarafı 404 hatasını düzeltmek için bir dizi etkili yöntemi açıklayacağız:
-
Bir yönlendirme oluşturun
Sitenizden kaldırılan veya değiştirilen sayfalar, ilgili sayfalara veya değiştirilen sayfaya yönlendirilmelidir. 301 yönlendirmesi ve nasıl yapılacağı hakkında tam bilgi için 301 yönlendirme nedir makalesine göz atabilirsiniz.
-
Bozuk bağlantıları düzeltin
Web sitenizin sayfaları yanlış adrese veya artık sitede olmayan bir adrese bağlantılar içeriyorsa, bu bağlantıları breaklinkcheck.com gibi araçlarla bulup düzeltmeniz en iyisidir.
-
Görselleri inceleyin
Web sitesine görseller koyarsanız ve daha sonra medya bölümünden veya sunucudan silerseniz bu hatayla karşılaşırsınız. Çünkü içerik sayfasında sunucuda olmayan bir görsel çağrılmaktadır. Bunu düzeltmek için, bu görselin çağrıldığı sayfaya gidin ve önceki görsel bölümünü silin veya yeni bir görsel yükleyin.
-
Benzersiz bağlantı formatını değiştirme
Web sitenizin alan adını tamamen yeni bir adrese yönlendirdiyseniz, muhtemelen sitenin iç sayfalarında bu hatayla karşılaşırsınız. Sitenizin benzersiz bağlantı ayarları bölümüne gidin ve benzersiz bağlantı biçimini bir kez değiştirin, kaydedin ve ardından önceki veya istediğiniz duruma döndürün.
Örneğin, benzersiz bağlantıları “Sayısal” olarak ayarlayın ve kaydedin. Ardından “metnin adı” olarak ayarlayın ve kaydedin.
Not: Yeni bir eklenti veya şablon yüklediyseniz ve bu hatayla karşılaşıyorsanız bu yöntemi kullanmak sorunun çözümünde etkili olabilir.
- Kendi 404 sayfanızı oluşturun
Web sitenizin formatında özel bir 404 hata ekranı oluşturup kullanıcıya aranan adresin bu sitede bulunmadığı mesajını vermeniz daha iyi olur. Çünkü önerilen içerik bölümünü ve arama kutusunu bu sayfaya yerleştirerek kullanıcının sitenizden ayrılma olasılığını azaltabilirsiniz.
Bu bir çözüm olmasa da hemen çıkma (bounce rate) oranının yükselmesini engeller.
Kullanıcı Tarafı 404 Hatasını Düzeltme Yöntemleri
Bir web sitesi ararken 404 hatasıyla karşılaştıysanız, bununla başa çıkmak için aşağıdakileri sırayla yapın, böylece sorun sizden kaynaklanıyorsa, istediğiniz sayfayı bulabilirsiniz:
- İlk önce ctrl + f5 tuşlarına basarak sayfayı yenileyin.
- Adres metnine dikkat edin, bir yazım hatası nedeniyle yanlış adres girmiş olabilirsiniz.
- Dizinin köküne ulaşmak için adresin bir kısmını silin
- URL’nin son kısmı belirli bir adres ise, çevirin ve sitenin arama bölümünde arayın.
- Bu adresi arama motorunda arayın.
- Bahsedilen yöntemlerden herhangi birini kullandığınızda sonuç alamadıysanız önerimiz, görüntülemek istediğiniz sitenin operatörü ile iletişime geçmenizdir. Genel olarak, yöntemlerden hiçbiri işe yaramazsa, sorununuzu bu yöntemle çözmeniz daha olasıdır.
Kendi Web Sitenizdeki 404 Hatalarını Belirleme
Web sitesi operatörlerinin HTTP 404 sayfalarını engellemesi önemlidir. Bu, kendi web sitelerindeki dahili 404 hata sayfaları ve diğer sitelerdeki harici 404 hata sayfaları için geçerlidir. Bu bozuk bağlantıları daha kolay bulmanıza yardımcı olacak çok sayıda ücretsiz araç bulunmaktadır. En iyi ve en iyi bilinen üç tanesi:
Google Search Console (Google Arama Konsolu eski adıyla ‘Google Webmaster Tools’): Halihazırda bir Google hesabınız varsa ve web sitenizi oraya kaydettiyseniz, Google Arama Konsolu (Google Search Console) seçeneğini kullanmalısınız. Google tarayıcısı tarafından bulunan 404 hataları web aracında görüntülenir ve burada da düzeltilmiş olarak işaretlenebilir.
Ek işlevler, robots.txt dosyalarındaki hataları bulmanıza ve sitenizin Google tarayıcıları tarafından ne sıklıkta tarandığını hesaplamak için tarama istatistiklerini kullanmanıza olanak tanır.
Dead Link Checker: Hem dahili hem de harici olarak bağlantılı 404 sayfaları bulmak için en basit ve en hızlı araçlardan biri Dead Link Checker. Bu web uygulamasıyla, incelemek istediğiniz sitenin URL’sini girmeniz ve ardından kontrolü başlatmanız yeterlidir. Burada tek bir web sayfasını veya tüm siteyi kontrol etme seçeneğine sahipsiniz. Uygulama, izlenen tüm hata sayfalarını durum kodları ve URL ile listeler.
W3C Link Checker: World Wide Web Konsorsiyumu’nun (W3C) bu çevrimiçi aracı, tek tek web sitesi sayfalarını test etmede uzmanlaşmıştır, bu nedenle, bağlantıların doğrulanması işlemi diğer web sitelerine göre daha uzun sürer. W3C Link Checker, Dead Link Checker gibi çalışır: URL’yi girersiniz ve gerisini araca bırakırsınız.
404 Hata Sayfası Oluşturma
WordPress, Joomla ve Drupal gibi bazı içerik yönetim sistemleri (CMS), bir web sitesinin URL’si bulunamadığında otomatik olarak 404 hata sayfası oluşturur. HTTP 404 sayfası yalnızca basit bir standart hata mesajıdır, ancak bunların çoğu özel CMS uzantıları kullanılarak kişiselleştirilebilir. CMS hakkında tam bilgi için .CMS nedir makalesine göz atabilirsiniz.
CMS’niz size 404 sayfanızı oluşturma veya değiştirme seçeneği sunmuyorsa veya web siteniz yalnızca HTML, PHP vb. tabanlıysa, 404 hata sayfası oluşturmak biraz daha karmaşık olacaktır.
Aşağıdaki adımları takip ederek bir hata sayfası oluşturabilirsiniz:
- Root directory veya Kök dizinde (zaten yoksa) bir hata sayfası (‘404.html’ veya ‘404.php’) oluşturun.
- Kök dizinde .htaccess dosyasını açın (veya gerekirse bir tane oluşturun), bunu ‘ErrorDocument 404 /404.html’ alanına girin ve değişikliği kaydedin. Hata sayfası bu kodla oluşturulacaktır.
- İşe yarayıp yaramadığını görmek için, kullanılamayan bir web sayfasına erişmeyi deneyin ve adımları doğru bir şekilde takip ettiyseniz tarayıcıda 404 hata mesajı görünmelidir.
404 Hata Sayfanızı Neden Kişiselleştirmelisiniz?
Standart bir 404 hata sayfasına sahip olmak, hiç olmamasından daha iyidir, ancak çeşitli nedenlerle özelleştirilmiş bir sayfa daha çok tercih edilir.
Çünkü ilgili bağlantıları içeren özel olarak tasarlanmış bir hata sayfası sağlayabilirsiniz (yani, ana sayfanıza veya içeriğin ziyaretçinin başlangıçta istediğiyle örtüştüğü alt sayfalara bağlantılar). Web siteniz için bir arama işlevi bile ekleyebilirsiniz. Bu ekstra önlemleri alarak ve teşvikler sağlayarak, ziyaretçilerin 404 kodunu gördükten hemen sonra sitenizden ayrılmalarını engelleyebilirsiniz.
Doğal olarak ziyaretçiler kendilerine vaat edilen içeriği bulamadıkları için hayal kırıklığına uğrayacaklardır, ancak orijinal veya komik bir 404 sayfası bunu telafi edebilir. Hata mesajının tasarımının web sitenizin stiliyle eşleştiğinden emin olun. Ziyaretçilerinize içeriğinizin mevcut olmadığını komik ve kaygısız bir şekilde bildirirseniz, belki onları gülümsetir ve markanız hakkında zihinlerinde iyi hisler uyandırırsınız.
Son Söz
404 hatası, web veri alışverişi protokolünde meydana gelen en yaygın hatalardan biridir ve sitelerin SEO sıralamasında önemli bir etkiye sahiptir. Bu yazımızda 404 hatasının tam olarak ne olduğunu ve ne zaman ortaya çıktığını açıklamaya çalıştık. Web’de gezinirken bu hatayı görmek biraz can sıkıcı olsa da endişelenecek bir şey yok. Yukarıda belirtilen yöntemler yardımıyla bu sorunu en kısa sürede çözebilirsiniz.
Umarız bu makale sizin için yararlı olmuştur. Lütfen soru ve görüşlerinizi yorum kısmından bizlerle paylaşın.
Sıkça Sorulan Sorular
En sık sorulan sorulardan bazılarının yanıtları:
404 Ne Anlama Geliyor?
HTTP 404 Bulunamadı yanıt durum kodu, sunucunun istenen kaynağı bulamadığını gösterir. . 404 durum kodu yalnızca kaynağın eksik olduğunu gösterir: yokluğun geçici mi yoksa kalıcı mı olduğunu değil.
404 Hatasını Düzeltmenin en Hızlı Yolu Nedir?
404 hatasından kurtulmanın en hızlı yollarından biri tarayıcı değiştirmek veya internet servisini değiştirmektir. Örneğin, tarayıcınızı Chrome’dan Firefox’a ve internetinizi mobil internetten Wi-Fi’ye değiştirebilirsiniz.
404 Hatasının SEO ve Site Güvenilirliği Üzerinde Olumsuz Bir Etkisi Var mı?
Evet, bu sorunun sitenin SEO’su üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir. Bir web sitesinde çok sayıda hatalı sayfanın olması, Google’ın sitenin içeriğini değiştirmesine ve hatta siteyi önceden indekslenmişse, kaldırılmasına olanak tanır.