Eylül 26, 2023

302 Yönlendirme Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Web sitenizin bakımını yaparken çeşitli durum kodlarıyla karşılaşacaksınız. Bugün, 302 yönlendirme (redirect) kodunun ne olduğunu ve ne zaman kullanmanız gerektiğini inceleyeceğiz.

Yine de, çoğunlukla 302’ler, mümkünse kaçınmak istediğiniz şeylerdir.

302 durum kodunu düzgün bir şekilde incelemeden önce, genel olarak HTTP protokolü hakkında biraz konuşalım.

HTTP (HyperText Transfer Protocol) Durum Kodları

İnternet, web istemcileri ve sunucular olmak üzere 2 temel temadan oluşur.

Web istemcileri, Microsoft Edge, Chrome, Safari veya Firefox gibi platformlar olabilecek tarayıcınızdır. Mesele şu ki, genellikle bu istemcilerden herhangi birini kullanarak internete erişirsiniz.

Genellikle, bir web sitesi talep ettiğinizde, bir web sunucusundan verilere erişirsiniz. İsteğinizi yaparsınız ve sunucu yanıt verir. Çevrimiçi olarak herhangi bir içeriği her görüntülediğinizde olan şey budur.

Bu isteği HTTP protokolünü kullanarak yaparsınız. Protokoller, internetteki herkesin basitlik için kullanmayı kabul ettiği dillerdir. Bir istemci sunucuya istekte bulunur ve durum kodları, isteğin başarılı mı, başarısız mı yoksa arada bir şey mi olduğunu bize bildirir.

HTTP kodları çeşitli biçimlerdedir:

  • 1xx: bilgi talepleri (informational requests)
  • 2xx: başarılı istekler (successful requests)
  • 3xx: yönlendirmeler/ yönlendirme (redirects/ redirection)
  • 4xx: istemci hataları (client errors)
  • 5xx: sunucu hataları (server errors)

3xx yönlendirmeler içindir. Bu, bir adres istendiğinde, ancak başka bir yere gönderildiniz.

Bu, web geliştiricileri yazıların ve sayfaların bilgi veya URL’lerini değiştirdiğinde çok olur. Yine de, genellikle bunlar, arama motorlarına hareketin kalıcı olduğunu söyleyen 301 yönlendirmeleridir.

301 Yönlendirme ile 302 Yönlendirme Arasındaki Farklar Nelerdir?

301 ile 302 arasındaki fark

301 nedir? 301 kalıcı bir yönlendirmedir. Bunun bir örneği, kalıcı olarak “xyz.com”a yönlendirmek için “abc.com” sitesine 301 yönlendirmesi uygulamanızdır. Böylece birisi abc.com’u her ziyaret ettiğinde xyz.com’a yönlendirilir. Ayrıca 301 yönlendirmesi, Google’a URL’leri değiştirdiğinizi bildirmeye yardımcı olur.

Mevcut tüm sıralama eski URL’den yeni siteye taşınır. Bu daha çok adres değiştirmek ve postalarınızın yeni adresinize yönlendirilmesi gibi kalıcı bir harekettir. Herkesin yetişmesi biraz zaman alabilir ama sonunda yakalarlar.

Daha önce de belirtildiği gibi 302 yönlendirmesi geçicidir. Bu, yakın gelecekte eski siteye geri dönmeyi planladığınız anlamına gelir.

Ayrıca, 301 yönlendirmeleri “bağlantı suyunu (link juice)” iletirken, 302 yönlendirmeleri geçmez.

Bu neden bu kadar önemli?

Bağlantı suyu (link juice), belirli bağlantıların bir sayfadan diğerine değer ve yetki aktardığı teorisine dayanan bir arama motoru sıralama faktörüdür. İnsanların içeriğiniz, web siteniz ve markanız hakkında nasıl konuştuğunu görmenin bir yöntemidir.

Marka farkındalığını artırmak, itibarınızı oluşturmak ve alanınızda kendinizi referans olarak tanıtmak için harika bir yöntemdir. Arama motoru optimizasyonu, 302’nin bu bağlantı suyunu geçmemesi nedeniyle zarar görebilir.

HTTP 302 Durum Kodu Nedir?

HTTP 302 Durum Kodu Nedir

302 Bulundu mesajı, istenen kaynağın geçici olarak yeni bir URL’ye taşındığını gösteren bir HTTP yanıt durum kodudur.

404 Bulunamadı Hatası gibi 4xx kodlarında bulunan istemci hatası yanıtlarının aksine, web sunucusu sıklıkla bunun nedenidir. Bu, istemci tarafındaki veya sunucu tarafındaki bir sorundan kaynaklanabilir ve yeniden yönlendirme otomatik olarak gerçekleştiği için kullanıcı deneyimi etkilenmez.

Bir tarayıcı bu sayfaya yönlendirme yapsa da, arama motorları kaynağa olan bağlantılarını güncellemez (“link-juice”, “SEO-speak”teki yeni URL’ye iletilmez).

302 Bulundu yanıt kodunu alan bir istemci, sonraki sorgular için orijinal URL’yi kullanmaya devam etmelidir çünkü konum veya geçerli yeniden yönlendirme yönergesi değişebilir.

Örneğin, Almanya’da bulunduğunuz sırada Amerika Birleşik Devletleri’nde bir giyim web sitesini ziyaret ediyorsanız ne olur? 302 yönlendirmesi, para biriminin ve diğer içeriklerin konumunuza göre görüntülenmesini sağlamak için sizi sitenin Almanca sürümüne gönderir.

302 Geçici Yönlendirme Kodunun SEO’ya Etkisi Nedir?

Doğru kullanıldığında, 302 yönlendirmesi SEO çabalarınıza zarar vermez. Bu tür bir yönlendirmeyi seçtiğinizde, orijinal sayfa Google’da dizine eklenmiş olarak kalır ve Google bunun yalnızca geçici olduğunu bildiği için yeni URL’ye hiçbir değer (bağlantı değeri) aktarılmaz.

Böylece, o sayfanın sahip olabileceği tüm sıralamaları, trafik değerini ve otoriteyi koruyacaksınız.

Sorunların ortaya çıkma eğilimi, insanların ikisi arasındaki farkı bilmedikleri ve bir siteyi kalıcı olarak yönlendirmek için 302’yi seçtikleri zamandır.

Temel olarak, yeni bir web sitesi veya sayfa oluşturuyorlar ve eski web sitesi veya web esayfasından zaman içinde biriktirdikleri değerin hiçbirini aktarmıyorlar. Eğer seo hosting arıyorsanız mavihost’un çeşitli planların inceleyebilirsiniz.

302 Durum Kodunu Ne Zaman Kullanabilirsiniz?

Çoğunlukla, bir HTTP 302 yanıtı bir hata olmaktan çok yeniden yönlendirme amaçlıdır. 302 yönlendirmesi kullanmanın en tipik nedenlerinden bazıları şunlardır:

  • Bir sayfayı yeniden tasarlama — Diğer sayfa oluşturulurken kullanıcıları geçici bir konuma yönlendirebilirsiniz.
  • A/B testi veya site bakımı gerçekleştirme – Teste yeni bir sayfa koymak ve performansı hakkında geri bildirim almak ister misiniz? 302 yönlendirmesi kullanarak bunu sıralamanıza zarar vermeden yapabilirsiniz.
  • Bir ürünü tanıtma – Kullanıcıları belirli bir teklife yönlendirmek için normalde başka bilgiler içeren bir sayfa için geçici bir yönlendirme kullanabilirsiniz.
  • Bir ürün tükendi — Bir ürün tükendiyse veya geçici olarak mevcut değilse, tüketiciler yeniden stoklanana kadar karşılaştırılabilir bir sayfaya yönlendirilebilir.
  • İçerik bozuksa ve trafiğin başka bir sayfaya yönlendirilmesini istiyorsanız
  • Bazı verileri toplamak istediğinizde

WordPress Web Sitenizde 302 Nasıl Kullanılır?

Öncelikle WordPress hosting hesabınıza giriş yapın ve cPanel’i açın. Etki alanlarına gidin ve yönlendirmeyi seçin.

Yönlendirme ayarlarında, yönlendirme türünü bir açılır kutu ile seçersiniz. Bu durumda geçicidir (302). Söz konusu etki alanını seçin, yönlendirmek istediğiniz adresi girin ve ardından ekle’yi seçin. Bununla yönlendirmeniz eklendi.

Bu yönlendirmeyi kaldırmak için yönlendirmeler bağlantısına gidin, sil’e tıklayın ve ardından yönlendirmeyi kaldır’a tıklayın. Bir web sitesi içinde de yönlendirebilirsiniz. Örneğin, hakkımızda sayfasından bize ulaşın sayfasına insanları yönlendirebilirsiniz.

Adımlar, bazı değişikliklerle yukarıdakine benzer. Daha önce boş bıraktığınız hemen alttaki kutucuğa alan adını seçtikten sonra, dizin olarak hakkımızda sayfasının adını girin. Yönlendirme adresi için bize ulaşın sayfa adını seçin. Ekle ve ardından yönlendirmeniz eklendi.

Çok teknik bir kişi olmadığınız sürece yönlendirmeyi kendiniz yapmanız pek tavsiye edilmez. Yönlendirmelerinizde hata yapabilirsiniz.

Bunun önemli bir sonucu, sitenize gelen trafiği kaybetmenizdir. Düzeltmeler yapıldığında, eğer şanslıysanız, bulunduğunuz yerin %90’ına varabilirsiniz ve bu bile biraz zaman alacaktır.

302 Hatası Neden Oluşur?

302 Hatası Neden Oluşur

302 kodları genellikle hata mesajları değildir ve genellikle düzeltilmesi gerekmez. Yalnızca web siteniz yanıt vermemesi gereken 302 kodla yanıt veriyorsa ve ERR TOO MANY REDIRECTS gibi bir yönlendirme döngüsüyle yanıt veriyorsa bu bir hatadır.

Yine de, web sitenizdeki bir şey yanlış yapılandırılmışsa, yanlışlıkla 302 kodu verilebilir. Böyle bir durumda, web sitenizdeki bir sayfanın istemeden başka bir yere ziyaretçi göndermesi gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Google Chrome’dan ERR TOO MANY REDIRECTS hatası şu şekilde görünür:

Bu sorun, bir yapılandırma hatası, bir eklenti çakışması, yanlış URL ayarları veya yanlış yapılandırılmış bir .htaccess dosyasından kaynaklanabilir.

WordPress Web Sitenizdeki HTTP 302 Hatası Nasıl Düzeltilir?

Yapmanız gereken ilk şey, web sitenizin tam bir yedeğini aldığınızdan emin olmaktır. Bu şekilde, bir şeyler ters giderse her zaman önceki sürüme dönebilirsiniz.

HTTP 302 hatasını düzeltmek için:

1. Yönlendirmelerin Geçerli Olup Olmadığını Kontrol Edin

Hangi URL’lerin 302 hatasına neden olduğunu tekrar kontrol edin ve yönlendirmenin gerekli olup olmadığını değerlendirin. Bunu yapmak için, web sitenizde 302 hatasına neden olduğunu düşündüğünüz sayfalara gidin ve beklendiği gibi çalışıp çalışmadıklarını inceleyin. Geçici olarak kullanılamayan bir sayfa doğru kaynağa yönlendiriyorsa doğru şekilde yapılandırılmıştır.

Öte yandan, bir web sitesi sizi yanlış kaynağa gönderirse veya tarayıcınız bir ERR TOO MANY REDIRECTS hata sayfası görüntüleyerek bir yeniden yönlendirme döngüsü algılarsa, bu, yönlendirmelerinizden birinin (veya daha fazlasının) doğru şekilde yapılandırılmadığının bir işaretidir. .

2. Tarayıcı Çerezlerini ve Önbelleğini Temizleyin

Web tarayıcınızdaki tanımlama bilgileri de sorunun yaygın bir nedenidir. Firefox, Safari, Opera, Microsoft Edge veya diğerleri gibi farklı bir web tarayıcısı kullanarak web sitenize göz atmayı deneyin.

Web sitenizi normalde farklı bir tarayıcı kullanarak ziyaret edebiliyorsanız, normal tarayıcınızın çerezlerini ve önbelleğini silmeniz gerekir.

Tarayıcıyı değiştirmek sorunu çözmezse aşağıdaki adıma geçin.

3. Tüm WordPress Eklentilerini Devre Dışı Bırakın

Bir eklenti sorunu, WordPress yönlendirme döngülerinin veya “Çok fazla yönlendirme”nin en yaygın nedenidir. Bu hataya, bir eklentinin temel WordPress yönlendirmeleriyle çakışacak şekilde bir yönlendirme ayarlamaya çalışması neden olur.

Bunu düzeltmek için web sitenizdeki tüm WordPress eklentilerini devre dışı bırakmalısınız. Normalde WordPress yönetici alanındaki Eklentiler » Tüm Eklentiler sayfasına giderek eklentileri devre dışı bırakabilirsiniz.

Ancak WordPress yönetici alanına giremediğinizi varsayalım.

Bu durumda, WordPress eklentilerini devre dışı bırakmak için WordPress hosting kontrol panelinizde bir FTP istemcisi veya Dosya Yöneticisi aracı kullanmanız gerekir.

Web sitenize bağlanmak ve /wp-content/ klasörüne gitmek için bir FTP istemcisi kullanmanız yeterlidir.

Orada, WordPress eklentilerini devre dışı bırakmak için “plugins.deactive” olarak yeniden adlandırmanız gereken eklentiler klasörünü bulacaksınız.

Eklenti dosyalarını yüklemek için WordPress, eklentiler adlı bir klasör arar. Klasörü bulamadığında, veritabanının aktif eklentilerini otomatik olarak devre dışı bırakır.

Artık WordPress web sitenize gidebilir ve etrafa bakabilirsiniz. Artık WordPress yönetici alanınıza giriş yapabiliyorsanız, sorunun kaynağı muhtemelen eklentilerden biridir.

FTP istemcisine veya Dosya Yöneticisi programına geri dönün ve nedenin hangisi olduğunu bulmak için eklentilerinizi yeniden adlandırın.

Klasörü “eklentiler” olarak yeniden adlandırın ve devre dışı bırakın.

Bundan sonra, web sitenizin WordPress yönetici alanındaki Eklentiler > Tüm Eklentiler sayfasına gidin. Daha sonra eklentilerinizi tek tek etkinleştirebilir ve hatanın yeniden üretilip üretilemeyeceğini görmek için web sitenizi ziyaret edebilirsiniz.

Soruna neden olan eklentiyi belirledikten sonra, yenisini bulabilir veya bir hata raporu gönderebilirsiniz.

4. WordPress URL’lerini Düzeltin

WordPress Adresi ve Site Adresi alanlarındaki URL’ler çoğu web sitesi için aynı olmalıdır. Bununla birlikte, bazı kullanıcılar bir URL’de www kullanırken diğerinde www kullanmayabilir.

Bu ikisi aynı olmalı.

WordPress yönetici alanına erişiminiz olmayabileceğinden, wp-config.php dosyasındaki WordPress Adresini ve Site Adresini düzeltmek için bir FTP istemcisi veya Dosya Yöneticisi uygulaması kullanmanız gerekebilir.

5. WordPress .htaccess Dosyasını Sıfırlayın

.htaccess dosyası, web sitesi sunucularının yönlendirmeyi ve diğer sunucu ayarlarını kontrol etmek için kullandığı benzersiz bir dosyadır. Bu dosya ayrıca WordPress tarafından SEO dostu URL’ler ve diğer yönlendirmeler oluşturmak için kullanılır.

WordPress URL ayarlarındaki yanlış yapılandırma, bu sorunun bir başka ana nedenidir. Normalde, bu seçenekler Ayarlar » Genel sayfasında bulunabilir.

WordPress eklentileri bazen web sitenizin .htaccess dosyasında değişiklik yaparak bu hataya neden olabilir. Bir eklentiyi devre dışı bırakmak, bu tür değişikliklerin .htaccess dosyanızda kalmasına da neden olabilir.

Bu örnekte WordPress .htaccess dosyanızı manuel olarak sıfırlamanız gerekir. Barındırma kontrol panelinizde FTP istemcisini veya Dosya Yöneticisi yazılımını kullanabilirsiniz.

6. Web Barındırıcınızla Konuşun

Yukarıdaki öneriler sorunu çözmezse, bunun bir sunucu sorunu olmadığından emin olmak için WordPress barındırma şirketinizle iletişime geçmeniz gerekir.

Sunucuda bir sorun yoksa, belki de web barındırıcınızın teknik desteği sorunu biraz daha gidermenize yardımcı olabilir.

Son Söz

Durum 302 kodu, sitenizi geçici olarak başka bir adrese yönlendirir. Her zaman bir hata mesajı değildir. Ancak genel olarak, 302 yönlendirmesi kullanmak iyi bir fikir değildir.

302 yönlendirmesi kullanmak isteyebileceğiniz çok az sayıda durum dezavantajlara değmeyebilir. Bunun yerine 301 yönlendirmelerini uygulamak isteyebilirsiniz.

302 Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Burada 302 hakkında daha fazla soruyu yanıtlayacağız:

302 Durum Kodu Kötü mü?

HTTP 302 durum kodları, web sitenizin ziyaretçilerini yönlendirmenin tamamen normal bir yoludur. Ancak, yalnızca kaynak sayfası geçici olarak kullanılamıyorsa kullanılmalıdırlar. Web sitenizin yanlışlıkla 302 kodu yayınladığını veya yeniden yönlendirme döngülerine neden olduğunu varsayalım.

Neden 302 Alıyorum?

Bulunan HTTP hata kodu 302, belirli bir URL’nin geçici olarak yeni bir konuma taşındığını gösterir. Ziyaretçiler, Google robotları veya diğer arama motorları orijinal URL’ye eriştiğinde, 302 yönlendirmesi, yeni bir adresi belirten otomatik bir yanıt verir. 302 yönlendirmeleri, bir web sitesine birkaç kez fayda sağlayabilir.

302 Yönlendirmesinden Nasıl Kurtulurum?

Eski etki alanına (veya herhangi bir yönlendirme URL’sine) nasıl erişebileceğinize dair bir numara var.

  1. Web sitesine gitmeden önce Chrome Geliştirici araçlarını (F12) açın.
  2. Ağ sekmesine gidin.
  3. Günlüğü koru (Preserve log) onay kutusunu işaretleyin.
  4. Günlüğü temizle (Clear log).

Http 302 yönlendirme Örneği

Bu noktada farklı bir URL’ye 302 yönlendirmesi, yer işaretinizi “http://sample.com/sample” olarak tutmanız gerektiği anlamına gelir. Bunun nedeni, hedef URL’nin gelecekte değişebilmesidir. Farklı bir URL’ye 301 yönlendirmesi, kalıcı bir yönlendirme olduğu için yer işaretinizin yeni URL’yi gösterecek şekilde değişmesi gerektiği anlamına gelir.