Home CPU Nedir? Bilmeniz Gereken Herşey

CPU Nedir? Bilmeniz Gereken Herşey

Bilgisayar parçaları dünyasında gezinmek, deneyimsiz olanlar için göz korkutucu olabilir. Her biri benzersiz işlevlere ve birçok varyasyona sahip sabit sürücü, anakart, RAM ve GPU gibi birçok farklı bileşen vardır. Ancak tartışmasız, hepsinin en önemli bileşeni CPU’dur.

Bu makalede, bir CPU’nun gerçekte ne olduğuna dair temel bilgileri öğreneceksiniz.

CPU Nedir?

CPU terimi, Merkezi İşlem Birimi (Central Processing Unit) anlamına gelir. Kısacası CPU, arkadaşlarınızı arayabilmeniz, web tarayıcınızı açabilmeniz veya e-posta yazabilmeniz için programlardan gelen talimatları yürüten elektronik bir makinedir. Birçok kişi tipik olarak “bir dizüstü veya masaüstü bilgisayardaki CPU nedir?” sorusunu soruyorlar.

CPU’ların tabletler, akıllı telefonlar, DVD oynatıcılar veya akıllı çamaşır makineleri gibi diğer modern cihazların bir parçası olduğunun farkında değiller! Nerede bulursanız bulun, CPU, milyarlarca transistörü kullanarak hesaplamaları tamamlayacaktır.

Bu hesaplamalar, bir aygıtın görevlerini yerine getirmesine izin veren yazılımı çalıştırır. Örneğin, akıllı termostattaki bir CPU, yazılımının talimatları uygulayarak ısıtma ve soğutma sıcaklıklarını ayarlamasına yardımcı olur.

Python uyumluluk sorunları, web geliştirme yolculuğunuzda bir engel olabilir. Yavaş performans, Python projelerinizin başarısını etkileyebilir. Çok çeşitli kitaplıklara erişim, Python projelerinin başarısı için kritik öneme sahiptir.

Eksiksiz Python hosting çözümü sizi bekliyor. Sunucularımız, özellikle yüksek performanslı uygulamalar oluşturmanızı mümkün kılar. Hemen şimdi Python açılış sayfasına girin. Türkiye’de ilk kez çok özel bir fırsatı hayata geçirdik ve sizlerin kullanımına sunduk. Bu muhteşem avantaj ile tüketiminize göre seçim yapabilir, ödemeniz gereken maliyeti görebilir ve ona göre karar verebilirsiniz.

Python Hosting

CPU Bir Bilgisayarda Ne Yapar?

Açıklığa kavuşturmak için, mantıksal işlemleri veya aritmetik dizilerini otomatik olarak gerçekleştiren herhangi bir programlanabilir makine bir bilgisayardır. Başka bir deyişle, dizüstü bilgisayarlarınız, masaüstü bilgisayarlarınız, tabletleriniz, oyun konsollarınız ve akıllı telefonlarınızın hepsi bilgisayardır. Peki, bir bilgisayarda bir CPU ne yapar? Üç adımlı bir süreçte eylemleri, hesaplamaları tamamlamak ve uygulamaları çalıştırmak için ikili sinyalleri yorumlar:

  • Getirme (Fetch): CPU, talimatları bilgisayarın belleğinden alır ve bunları kontrol ünitesinin Komut Kaydı (IR) adı verilen bir bölümünde saklar.
  • Kod çözme (Decode): CPU, talimatı IR’den talimat kod çözücüsüne gönderir. Bu kombinatoryal devre, talimatı sinyallere dönüştürür.
  • Yürütme (Execute): Kodu çözülmüş sinyaller, yürütme aşaması için CPU’daki ilgili hedeflere gider.

Bir CPU ayrıca diğer bileşenlerle de çalışır. Örneğin, bir video oyunundan grafik kartına gönderilen ilgili verileri alabilir. Grafik kartı daha sonra bir monitörde görüntülemek için bilgileri işler. Benzer şekilde, bir CPU, daha hızlı erişim için verilerin bir bilgisayarın sabit sürücüsünden belleğine taşınmasına yardımcı olur.

CPU’nun Ana Parçaları Nelerdir?

CPU’nun içinde 3 Ana parça vardır; CU, ALU ve Kayıtlar.

Artık bir CPU’nun bir bilgisayarda gerçekleşen her işlem için gerçekleştirdiği temel görevleri biliyorsunuz, CPU’nun bu işin yapılmasına yardımcı olan parçaları nelerdir?

Aşağıda, içindeki önemli bileşenlerden bazıları verilmiştir:

  • CU (Kontrol Ünitesi’nin kısaltması): Giriş ve çıkış akışını düzenler. Komutları ana bellekten alıp alan ve daha sonra bunları çözen kısımdır.
  • ALU (Artithmetic Logic Unit’in kısaltması): Tüm işlemlerin gerçekleştiği kısım. Toplama, çıkarma, çarpma ve bölme gibi tüm matematik hesaplamalarının yanı sıra verileri karşılaştırmak gibi karar vermeye yönelik tüm mantıksal işlemlerin yapıldığı yer burasıdır.
  • Kayıtlar: Son derece hızlı bir bellek konumu. Getirme-yürütme döngüsü sırasında işlenmekte olan veriler ve talimatlar, işlemci tarafından hızlı erişim için burada depolanır.

CPU Bilgisayarın Beyni Mi?

Uzmanlar, bilgisayar bileşenlerini meslekten olmayan terimlerle tanımlarken genellikle CPU’dan beyin olarak söz eder. Bir insan vücuduna yapılan bu analojik karşılaştırma, bir CPU’nun rolünün kritik doğasını doğru bir şekilde tasvir etse de, tüm hikayeyi anlatmaz. Bir CPU talimat sunmaz; yazılım yapar. Aslında bir bilgisayarın yazılımı ve CPU’su birlikte uyum içinde çalışarak operasyonun beynidir.

CPU’yu İyi Yapan Nedir?

Saat Hızı (Clock Speed)

Saat hızı, bir CPU’nun bir saniyede kaç talimatı yönetebileceğini söyler ve genellikle ne kadar hızlı olduğunu gösterir. 90’lardan 2000’lerin başlarına kadar, CPU saat hızları her yeni nesilde önemli ölçüde arttı. Ancak, ekstra ısı üretimi ve daha yüksek güç tüketimi nedeniyle saat hızlarındaki ilerlemeler yavaşlamaya başladı. Burada üreticiler, CPU’ları başka yollarla geliştirmeyi daha uygun maliyetli buldular, öyle ki modern bir işlemci genellikle daha yüksek saat hızına sahip on yıllık bir işlemciden daha iyi performans gösterebilir.

 

Çekirdekler (Cores)

Çok çekirdekli işlemci devrimi, çift çekirdekli ve dört çekirdekli ile başladı. Üreticiler, artan saat hızına odaklanmak yerine tek bir çipe birden fazla CPU taktı. Günümüzde premium CPU’lar 32 çekirdeğe, 64 çekirdeğe ve daha fazlasına ulaşıyor. Bu tür CPU’lar video editörleri, oyun yayıncıları ve zorlu uygulamaların kullanıcıları için mükemmel bir seçimdir, ancak ortalama bir kullanıcı için fazlalık olabilirler.

 

Hiper İş Parçacığı (Hyper-threading)

Hyper-threading, Intel’in, iş yüklerini eş zamanlı işleme için bölerek tek bir işlemci çekirdeğinin iki gibi performans göstermesine olanak tanıyan teknolojik bir yeniliğidir. Kabaca söylemek gerekirse, bir sosisli sandviçi ikiye böldüğünüzü ve daha hızlı tüketmek için bir uçtan başlayıp diğer uca doğru ilerlemek yerine her iki parçayı birlikte yediğinizi hayal edin. Elbette, Intel’in rakibi AMD’nin kendi hyper-threading sürümü var.

CPU Saat Hızı ve Çekirdekleri

Daha yüksek saat hızına sahip bir CPU’yu bir spor araba ve daha fazla çekirdeğe sahip bir bilgisayarı bir kamyon olarak düşünmek yardımcı olur. Spor araba gideceği yere daha hızlı ulaşırken, kamyon daha fazla yük taşıyacaktır. Hızlı bir işlemci mi yoksa çok çekirdekli bir işlemci mi seçmeniz gerektiği iş yükünüze bağlıdır. Örneğin, bazı uygulamalar birden çok çekirdekten yararlanırken, diğerleri daha yüksek saat hızına güvenir ve birden çok çekirdek kullanmayabilir.

CPU Ne Kadar Önemli?

Bugünlerde, CPU’nuz genel sistem performansı için eskisi kadar önemli değil, ancak yine de bilgi işlem cihazınızın yanıt verme hızında önemli bir rol oynuyor. Oyuncular genellikle daha yüksek saat hızlarından fayda görürken, CAD ve video düzenleme gibi daha ciddi işler daha yüksek CPU çekirdeği sayısından bir gelişme görecek.

CPU’nuzun bir sistemin parçası olduğunu aklınızda bulundurmalısınız, bu nedenle yeterli RAM’e ve ayrıca CPU’nuza veri besleyebilecek hızlı depolamaya sahip olduğunuzdan emin olmak istersiniz. Hem performans hem de maliyet açısından genellikle PC’nizde bir miktar dengeye ihtiyacınız olduğundan, belki de en büyük soru işareti grafik kartınızla ilgili olacaktır.

CPU neden önemlidir?

Artık bir CPU’nun rolünü anladığınıza göre, bilgi işlem donanımınız hakkında eğitimli bir seçim yapmak için daha iyi bir konumdasınız. AMD ve Intel’in en iyi yongaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu kılavuzu kullanın.

CPU Bakımı Nasıl Yapılır?

CPU’nuzu iyi durumda tutmak için bilgisayarınızın fanlarının temiz olduğundan emin olun ve makinenizi havalandırılan bir yerde tutun. Kötü amaçlı yazılımlardan aşırı CPU kullanımına karşı koruma için, kripto korsanları gibi kaynak hırsızlarına karşı koruma sağlamak için güvenilir antivirüs/kötü amaçlı yazılımdan koruma yazılımı kullanın.

 

Gereksiz yere kaynak tüketebilecek önceden yüklenmiş bazı yazılımları da kaldırmak isteyebilirsiniz. Intel’e göre kendi bilgisayarınızı kurduysanız ve donanımla nasıl çalışacağınızı biliyorsanız, termal macunu da birkaç yılda bir değiştirmeniz gerekir. Son olarak, sorunları ortaya çıktıkça daha kapsamlı bir şekilde gidermek için kötü amaçlı yazılım sorunları gibi görünen donanım sorunlarını tanımaya da yardımcı olur.

Son Söz

Okuduğunuz için teşekkürler! Umarız artık CPU’ların ne olduğunu, ne yaptıklarını ve neden bu kadar önemli olduklarını daha iyi anlamışsınızdır. Bu konuda herhangi bir sorunuz varsa destek ekibimize ulaşıp sorunuzu sorabilirsiniz.

CPU Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Burda CPU hakkında daha fazla soruyu yanıtlayacağız:

CPU’m neden yavaş?

CPU’lar eskime, aşırı ısınma, yetersiz güç veya yetersiz havalandırma nedeniyle yavaşlayabilir. Bazı kötü amaçlı yazılım türleri de sistem kaynaklarını ele geçirebilir. Kötü aktörlerin makinenizi parasal kazanç için kullanmasını önlemek için bilgisayarınızı kötü niyetli kripto madenciliğinden nasıl koruyacağınızla ilgili makalemize göz atın.

3 Tip CPU Nedir?

Ana CPU türleri, tek çekirdekli, çift çekirdekli, Dört çekirdekli, Altı çekirdekli, Sekiz çekirdekli ve Deca çekirdekli işlemci olarak sınıflandırılır.

CPU Örneği Nedir?

INTEL CORE: i3, i5, i7 ve i9

Intel Xeon CPU’lar, sunucular ve iş istasyonları için üst düzey x86 tabanlı CPU’lardır. Core i3, Core i5, Core i7, Core i9, Xeon, Core Duo ve Core Solo’ya bakın.

CPU’da Kaç Parça Var?

CPU, üç ana bileşenden oluşur: kontrol ünitesi, anında erişim deposu ve aritmetik ve mantık ünitesi.

Share this post
Subscribe to our newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius
enim in eros elementum tristique.

Related Posts

WHM (Web Host Manager) Nedir?

Bir süredir web siteleri oluşturuyorsanız, henüz kullanmasanız bile muhtemelen WHM’yi duymuşsunuzdur. Ancak web tasarımı

Depolama alanı nedir?

İçeriğin ve verilerin günlük hayatımızdaki büyük rolünün hepimiz farkındayız. Yaklaşık on yıl önceki verilerden
Previous
Next